Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΓΑΝΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Δεν υπάρχει ... αιγιαλός!

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν την καταπάτηση χιλιάδων στρεμμάτων

Σκάνδαλο πέντε τρισεκατομμυρίων δραχμών καταγγέλλουν κάτοικοι του Λαγανά Ζακύνθου μέσω της παράνομης ένταξης στο σχέδιο πόλης του αιγιαλού, που λυμαίνονται τεράστια συμφέροντα. Ηδη, 4.500 στρέμματα εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης, ενώ ο αιγιαλός ουδέποτε καθορίστηκε. Το αποτέλεσμα, σήμερα, είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ζακύνθου, που επιπλέον αποτελεί και Θαλάσσιο Πάρκο, να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή αφού από αιγιαλός έχει μετατραπεί σε «τσιμεντούπολη», με την κατασκευή ξενοδοχείων και άλλων τεράστιων εγκαταστάσεων.

Η υπόθεση της καταστροφής του Λαγανά ξεκινά, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, από το 1984. Τότε, σύμφωνα με απόρρητη αναφορά κατοίκων προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, συντάχθηκε τοπογραφικό διάγραμμα απεικόνισης του αιγιαλού και της παραλίας. Τον επόμενο χρόνο, οι αμμόλοφοι, που βρίσκονται δυτικά της παραλίας, βαφτίζονται «οικισμός», με απόφαση νομάρχη. Η απόφαση δημοσιεύεται στο ΦΕΚ το 1986. Τον ίδιο χρόνο, ξεκινά η εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης που παραδόθηκε το 1988. Στη συνέχεια, και σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, αναρτώνται ...διαφορετικά σχέδια από αυτά που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ, δηλαδή έγινε αλλοίωση των αρχικών σχεδίων. Τα αλλοιωμένα σχέδια δεν τα γνώριζαν ούτε οι ιδιοκτήτες, ούτε η κοινότητα, ωστόσο στάλθηκαν στο ΦΕΚ προς δημοσίευση με απόφαση νομάρχη. Πράξη - όπως σημειώνουν οι κάτοικοι - εξ υπ' αρχής παράνομη, αφού θα έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα.

Από το 1989, αρχίζουν οι επεκτάσεις επί του αιγιαλού και της παραλίας. «Η μία επέκταση διαδεχόταν την άλλη επί του αιγιαλού και της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα. Οι επεκτάσεις γίνονται ...«τροποποιήσεις» επί του σχεδίου και συνολικά συμπεριλαμβάνεται έκταση 4.500 στρεμμάτων!

Συνολικά, σύμφωνα με το υπόμνημα, «εντάσσονται στο παράνομο σχέδιο ιδιοκτησίες αλλά και δημόσια γη - παλιός αιγιαλός και παραλία 1.200 στρεμμάτων στο Λαγανά και 2.000 στρέμματα στο Καλαμάκι Ζακύνθου - η οποία χαρίζεται στους μεγαλοϊδιοκτήτες καταπατητές, οι οποίοι επικαλούνται διασυνδέσεις με πρόσωπα της πολιτικής ζωής της χώρας και ανεγείρονται ξενοδοχειακές μονάδες σε δημόσια γη, της οποίας η αξία υπερβαίνει τα δύο τρισ. δραχμές και άλλα τρία τρισ. δραχμές η πώληση».

Οι κάτοικοι του Λαγανά, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, έχουν προσφύγει κατά της Β΄ Ανάρτησης του κτηματολογίου Λαγανά Ζακύνθου στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Και προειδοποιούν: «Αν το ΣτΕ απορρίψει την προσφυγή αυτή, όλος ο αιγιαλός θα περιέλθει στους καταπατητές, με απρόβλεπτες συνέπειες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ