Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόβλημα με ραδιενέργεια στη χωματερή;

Αιφνιδιαστικά ο Δήμος Α. Λιοσίων ανακοίνωσε ότι εντόπισε τέτοιο πρόβλημα και γι' αυτό την κλείνει μέχρι τη Δευτέρα. Διαψεύδουν ο Δημόκριτος και η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του Δήμου Ανω Λιοσίων να κλείσει τη χωματερή επειδή - όπως ισχυρίζεται - εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας από πυρηνικά απόβλητα και ραδιενεργά υλικά που θάφτηκαν εκεί παράνομα, κάτι που οι επιστήμονες του Δημόκριτου διέψευσαν. Αιφνιδιαστικά χτες το απόγευμα, η δημοτική αρχή ενημέρωσε, με δελτίο Τύπου, πως για το λόγο αυτό κλείνει τη χωματερή από σήμερα έως και τη Δευτέρα. Ομως, ούτε ο δήμαρχος ούτε άλλος αρμόδιος του δήμου κατέστη δυνατόν να βρεθούν για να διευκρινίσουν πώς εντοπίστηκε το πρόβλημα και γιατί πρέπει να κλείσει η χωματερή, όταν οι μετρήσεις του Δημόκριτου δείχνουν πως η ραδιενέργεια είναι εντός των φυσιολογικών ορίων.

Την ίδια ώρα ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) με έγγραφό του προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ζητά τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών ώστε να λειτουργήσει η χωματερή, ενώ οι εργαζόμενοι δήλωναν πως θα βρίσκονται κανονικά στη δουλιά τους. Τόσο ο ΕΣΔΚΝΑ όσο και οι εργαζόμενοι επικαλούνται τα αποτελέσματα των μετρήσεων κλιμακίου της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΑΕ), σύμφωνα με τα οποία, «η διενεργηθείσα επιφανειακή επισκόπηση και οι πρώτες κατά βάθος μετρήσεις καταδεικνύουν επίπεδα ραδιενέργειας απολύτως εντός των φυσιολογικών ορίων». Χαρακτηριστικά ο Νίκος Κατσαρός, Διευθυντής Ερευνών στο Δημόκριτο, δήλωσε στο «Ρ»: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν ταφεί πυρηνικά απόβλητα και ραδιενεργά υλικά. Οι μετρήσεις δε δείχνουν να είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια».

Στο δελτίο Τύπου που απέστειλε χτες ο δήμος, αναφέρει ότι «οι πρώτες επιφανειακές ενδείξεις έδειξαν ραδιενέργεια 140, τιμή υπερβαίνουσα κάθε όριο και η έρευνα συνεχίζεται. Πρόκειται για τουλάχιστον ύποπτο ισότοπο, που είναι είτε κέσιο είτε ράδιο». Επίσης σημειώνει ότι ενημέρωσε για τα επικίνδυνα απόβλητα τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικείου Αθηνών, από τις 29 Οκτώβρη.

Κλιμάκια της ΕΑΕ θα συνεχίσουν τις έρευνες με επιπλέον κατά βάθος μετρήσεις σε όλα τα σημεία που υποδεικνύονται από τους εκπροσώπους του δήμου και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο μέρες.

Πάντως, η υπόθεση αναδεικνύει την αναγκαιότητα να υπάρξει στην είσοδο της χωματερής σύστημα εντοπισμού ραδιενεργών αποβλήτων, κάτι που προβλέπεται για τον σταθμό Μεταφόρτωσης στον Ελαιώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ