ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Γερμανία
Η σοσιαλδημοκρατία σε δοκιμασία

Ο Φίσερ σκουπίζεται απο την κόκκινη μπογιά που δέχτηκε απο διαδηλωτή στην διάρκεια του συνεδρίου των Πρασίνων

Associated Press

Ο Φίσερ σκουπίζεται απο την κόκκινη μπογιά που δέχτηκε απο διαδηλωτή στην διάρκεια του συνεδρίου των Πρασίνων
Είναι αμφίβολο, αν τελικά ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, θα μπορέσει να επιβάλει μακροπρόθεσμα την ανοχή των μελών του «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος», αλλά και του εκλογικού σώματος, προς την πολιτική που ακολουθεί ο «κοκκινοπράσινος κυβερνητικός συνασπισμός» και κυρίως την ενότητα του κόμματος, ώστε να διατηρηθούν αναίμακτα και επί μακρό- τουλάχιστον όσο το Σύνταγμα προβλέπει για τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας- στην εξουσία της χώρας.

Η συντριπτική επικράτηση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1998, συνοδεύτηκε από διθυραμβικές ιαχές ανά την Ευρώπη, αλλά και πέραν του Ατλαντικού για την τρελή, ανοδική και φυσικά απόλυτα επιτυχή πορεία της «κεντροαριστεράς» ανά την υφήλιο.

Οι «Σοσιαλδημοκράτες» με συνοδοιπόρους τους «Πράσινους» ανήλθαν στην εξουσία με το «καλημέρα» του 1999 και πολλοί είχαν στηρίξει πολλές ελπίδες -μάλλον καλύτερα ψευδαισθήσεις- όσον αφορά την αλλαγή στην άσκηση της εξουσίας, προς κάτι πιο δημοκρατικό έστω... Διαψεύστηκαν παντελώς και μάλιστα πολύ νωρίς, δείχνοντας μάλιστα σαφέστατα την αντίδρασή τους τόσο στην αποδοχή του κυβερνητικού έργου, όσο και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, βλέποντας τη στάση της χώρας στον πόλεμο του Πολέμου.

Η πορεία του κυβερνητικού συνασπισμού και κυρίως του μεγάλου αφεντικού των «Σοσιαλδημοκρατών» χαρακτηρίστηκε από πολλούς αναλυτές ως «ελεύθερη πτώση» στο κενό, όπου το κενό στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν άλλος από το βίαιο παραγκωνισμό τους από την εξουσία. Συνεπώς, με το κλείσιμο του χρόνου, αλλά και της παραμονής επί ενός έτους στην εξουσία, το Συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών που έγινε στη «νέα» -από το Μάη- πρωτεύουσα της χώρας ήταν η μεγάλη δοκιμασία που θα έκρινε τα πάντα, τη στιγμή που οι Χριστιανοδημοκράτες καιροφυλακτούσαν, ανανεωμένοι μάλιστα από τις εκλογικές τους επιτυχίες.

Το ραντεβού του Συνεδρίου

Τελικά καμία αναμέτρηση δεν έγινε. Απλά το Συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στα μέσα το Δεκέμβρη έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον καγκελάριο Σρέντερ. Βέβαια, μπορεί να τον επανεξέλεξε στην Προεδρία του κόμματος και μάλιστα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, όμως ουδείς εκ των 500 συνέδρων έδειξε να ενθουσιάζεται στο απειροελάχιστο από την ομιλία και την παρέμβαση του Γερμανού Καγκελάριου. Η υποδοχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιεικώς χλιαρή και άτονη.

Εντούτοις, η ετυμηγορία του τακτικού Συνεδρίου έτυχε διθυραμβικής υποδοχής εκ μέρους των γερμανικών και παγκόσμιων ΜΜΕ. Ισως όχι αδίκως, αν αναλογιστεί κανείς τους ανέμους που έχει σπείρει ο Γερμανός καγκελάριος όσον αφορά το πακέτο των οικονομικών μέτρων, με τις αθρόες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τη συγκομιδή των θυελλών, που έχει κάνει στους δεκατρείς μήνες που οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στην εξουσία. Ο λόγος για τις συνεχείς παταγώδεις αποτυχίες στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις όλη τη χρονιά που διανύσαμε. Κυριολεκτικά, απανωτά σοκ, που έκαναν τον κυβερνητικό συνασπισμό να τρίζει συθέμελα. Ποιος άραγε μπορεί να ξεχάσει τη «βόμβα» που έσκασε την άνοιξη ο Οσκαρ Λαφοντέν, εγκαταλείποντας κόμμα και εξουσία, δηλαδή τη θέση του υπουργού Οικονομικών;

Επιπροσθέτως, εκτός αυτών των ουκ ολίγων στοιχείων, οι διάφορες προσεγγίσεις ιδεολογικού περιεχομένου, αποδείχτηκαν λανθασμένες, αλλά και καιροσκοπικές. Από τη μία ο «Τρίτος Δρόμος», από την άλλη το «Νέο Κέντρο» που σοφίστηκαν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, αλλά η αποδοχή της από τους Γερμανούς ήταν εχθρική. Πώς θα μπορούσε να τύχει διαφορετικής υποδοχής από ένα λαό που διακρίνεται για την απολυτότητά του αλλά και την ευκρίνειά του, όπου οι φιοριτούρες και τα συνονθυλεύματα τον κάνουν και εξίσταται;

Το μοντέλο «σοσιαλιστική αγορά»!

Εγκαταλείποντας όλα αυτά ακόμη και την ίδια την περσόνα του επιτυχημένου γιάπη με τα πανάκριβα και ντιζάιν κοστούμια και σε χαμηλότερους τόνους, κατάφερε να πείσει τους αντιπροσώπους ότι η «καρδιά μπορεί να χτυπά αριστερά», αλλά η τσέπη και κυρίως η εξουσία μπορεί να είναι δεξιά. Ωστόσο, μπορεί αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης να προέρχεται κυρίως από τους λεγόμενους κεντριστές του κόμματους και την ανοχή που έδωσε η φερόμενη «αριστερή πτέρυγα», αλλά για όλους η καρέκλα της εξουσίας αποδείχτηκε - υποβοηθούμενη και από το σκάνδαλο Κολ - πιο γλυκιά από οποιαδήποτε άλλη «ιδεολογική προσέγγιση».

Ετσι, ο Σρέντερ να πείσει τους συνέδρους ότι αφ' ενός η πυξίδα του κόμματος και της κυβέρνησης παραμένει η «κοινωνική δικαιοσύνη» και αφ' ετέρου για τη δημιουργία μιας «κοινωνίας των πολιτών που να αντέχει τις δοκιμασίες του μέλλοντος», ούτως ειπείν εκσυγχρονισμός του κράτους και της χώρας, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της παγκοσμιοποίησης.

Διά της συγκεκριμένης «πειθούς» κατάφερε να προσποριστεί την ψήφο των Συνέδρων: την αναθεώρηση των βασικών αρχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, μία αναθεώρηση της πολιτικής που θα είναι η τρίτη μόλις από το 1945. Αυτή ήταν και η πιο καταλυτική ψήφος των Συνέδρων, η οποία σηματοδότησε το «θρίαμβο» με την αυλαία των τριήμερων εργασιών, αφού μετά την εγκατάλειψη της μαρξιστικής αντίληψης της κοινωνίας και της οικονομίας που έγινε το 1959, οι Σοσιαλδημοκράτες πλέον θα αποφασίσουν για την υιοθέτηση του μοντέλου «σοσιαλιστικής αγοράς», που πρότεινε ο Σρέντερ!

Η φθορά του «δεινόσαυρου»

Τώρα πια, ο Σρέντερ έχει όλο το χρόνο να ασχολείται με τις διάφορες ιδεολογικές του αναζητήσεις, καθώς του δόθηκε άπλετος χώρος να κινηθεί δεδομένης της «σκανδαλολογίας για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις και τα λαδώματα» που θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την ύπαρξη του ίδιου του «Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος».

Το σκάνδαλο ξέσπασε μέσα στο Δεκέμβρη και η χρονική συγκυρία δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ίδιος ο Χέλμουτ Κολ που επί 25 έτη ηγούνταν του CDU, αλλά και επί 16 συναπτά έτη κατείχε τα σκήπτρα της εξουσίας στη χώρα, ένας πραγματικός «δεινόσαυρος».

Συνεπώς, εν μέσω ψήφισης του προϋπολογισμού η κόντρα μεταφέρθηκε από τα υπαρκτά προβλήματα, όπως τις αθρόες περικοπές των κοινωνικών δαπανών που απειλούν να κατακερματίσουν τον ίδιο διαταραγμένο γερμανικό κοινωνικό ιστό στις ενέργειες του πρώην καγκελάριου. Οι υποψίες υφέρπανε ενώ ο ίδιος ο Κολ, τις επιβεβαίωσε, δηλώνοντας πριν από τα Χριστούγεννα ότι έλαβε δωρεές 1,5 ως 2 εκατομμυρίων μάρκων για το κόμμα του, στο διάστημα από το 1993 ως το 1998. Ομως ο Κολ έχει ορκιστεί να μην αποκαλύψει ποτέ τα ονόματα των δωρητών.

Αυτό ήταν αρκετό και την πρώτη εργάσιμη μέρα του 2000 άρχισε και επισήμως η δικαστική έρευνα σε βάρος του πρώην καγκελάριου, όπως εξάλλου είχε προγραμματιστεί από τις τελευταίες μέρες του 1999. Παράλληλα, στο σφυρί μπαίνει και η ασυλία του Κολ, καθώς η Εισαγγελία έχει ενημερώσει από την Τετάρτη (29/12) τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Τίρσε για την πρόθεσή της να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του Κολ, καθώς ο πρώην καγκελάριος εξακολουθεί να είναι βουλευτής.

Πάντως, τα σύννεφα αβεβαιότητας, αμφισβήτησης και αμφιβολίας έχουν σκεπάσει πλέον και τον νυν Πρόεδρο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να αναρωτιούνται αν το κύριο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία θα καταρρεύσει υπό το βάρος της χιονοστιβάδας των σκανδάλων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το περιοδικό «Σπίγκελ», που θεωρείται ότι παίζει το ρόλο του βαρόμετρου ως προς τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στη Γερμανία, κάνει λόγο για μια έρευνα, η οποία έχει σχέση με πολύ περισσότερα πρόσωπα και θα επηρεάσει πολλά θέματα και όχι μόνο την προσωπική τύχη του πρώην καγκελάριου Κολ, ενός εκ των πιο γηραιών πολιτικών σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια και αρχιτέκτονα της γερμανικής ενοποίησης, καθώς και για τις πιθανότητες και ικανότητες του κόμματος να πραγματοποιήσει μία καλή εμφάνιση στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, που είναι σε διάστημα περίπου δύο μηνών.

«Η σιωπή των αμνών»

Φυσικά, με όλες αυτές τις εκλογικές, μετεκλογικές και προεκλογικές αναλύσεις, αλλά και τη σκανδαλολογία που βοηθά για τη διαιώνιση του συγκεκριμένου σχήματος άσκησης της εξουσίας ανεξαρτήτως ποιος πολιτικός μηχανισμός κατέχει το θώκο, η ουσία έχει χαθεί.

Μία ουσία που βρίσκεται να εκσφενδονίζεται μαζί με τα πεισματικά και ανυποχώρητα διψήφια νούμερα της ανεργίας, που φυσικά καμία λύση δε βρέθηκε, αν και γι' αυτό εκλέχτηκε ο Σρέντερ, μία ουσία που φιδοσέρνεται μαζί με την απογοήτευση των χιλιάδων εργαζόμενων για την οικονομική πορεία της χώρας τους που δείχνει να τους εξοβελίζει. Μία ουσία που χάνεται τεχνηέντως.

Αν και αργά, ίσως και δειλά, κομμάτι του εκλογικού σώματος δείχνει να μετακινείται προς κόμματα που δεν ανήκουν στο τερέν των δύο μονίμων μονομάχων, Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών. Τα ελπιδοφόρα εκλογικά αποτελέσματα, σε όλες ανεξαιρέτως τις εκλογικές αναμετρήσεις, του «Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» είναι ενδεικτικά αυτής της μεταστροφής και κυρίως ενός αργού ξυπνήματος των Γερμανών. Αυτή τη φορά προς σχετικά σωστή κατεύθυνση, γιατί ακόμη ελλοχεύει ο κίνδυνος το «αβγό του φιδιού», ο κάθε είδους ρατσισμός και ξενοφοβία, να σπάσει ξανά με πολύ τραγικά αποτελέσματα. Εξάλλου, η παρουσία των νεοναζιστών και αυτή τη χρονιά, αν και δεν ήταν πολύ έντονη, ήταν πάντα παρούσα και άκρως ανησυχητική...

Ιράκ
Ενας άγνωστος πόλεμος συνεχίζεται

Μικρός Ιρακινός με κομμένο χέρι από τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς

Associated Press

Μικρός Ιρακινός με κομμένο χέρι από τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς
Λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη της περασμένης χρονιάς σίγησαν οι σειρήνες στη Βαγδάτη σημαίνοντας τη λήξη της δεύτερης, μετά από την «Καταιγίδα της Ερήμου» του 1991, αμερικανικής, κυρίως, και κατά δεύτερον, βρετανικής στρατιωτικής επιδρομής κατά του Ιράκ.

Ο πόλεμος, όμως, επί της ουσίας, ουδέποτε σταμάτησε. Ηδη από τις πρώτες μέρες του Γενάρη, η τακτική που επρόκειτο να ακολουθήσει η Ουάσιγκτον έγινε σαφής. Στις 5 Γενάρη αμερικανικά μαχητικά, τα οποία πραγματοποιούσαν περιπολία ρουτίνας «στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Β. Ιράκ», έπληξαν αντιαεροπορικές ιρακινές εγκαταστάσεις με τον ισχυρισμό ότι δέχτηκαν επίθεση από ιρακινά μαχητικά. Η συγκεκριμένη «ιστορία» επαναλήφθηκε ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια του 1999 δίνοντας συνέχεια σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, ο οποίος, αργά αλλά σταθερά, πέρασε και στο περιθώριο της ειδησεογραφίας παρά τα θύματα που, κατά διαστήματα, προκαλούσε ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό.

Παράλληλα, ένας άλλος «πόλεμος» σε βάρος του ιρακινού λαού συνέχιζε το καταστροφικό του έργο για πολλοστό έτος. Οι οικονομικές κυρώσεις, που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας από το 1991, έχουν προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια Ιρακινούς από την έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και από τη δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Ο υπεύθυνος του ανθρωπιστικού προγράμματος του ΟΗΕ Χανς βαν ντερ Στουλ τονίζοντας ότι «γνωρίζει πολύ καλά πως πολλοί θα δυσαρεστηθούν» υπογράμμιζε, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, ότι στο Ιράκ συντελείται μια ανθρωπιστική τραγωδία και ότι ο ιρακινός λαός λιμοκτονεί και εξοντώνεται από το εμπάργκο, το οποίο πρέπει άμεσα να αρθεί.

Στο μεταξύ, μάχες δίνονταν καθ' όλη τη χρονιά και στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου οι ΗΠΑ και η Βρετανία, από τη μία, και η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα από την άλλη «ξιφουλκούσαν» για την άρση ή όχι των κυρώσεων, για τον τρόπο ολοκλήρωσης ή συνέχισης των ελέγχων στο ιρακινό οπλοστάσιο. Ολόκληρο το 1999 οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν επισκέφθηκαν το Ιράκ, όπου βρέθηκαν, μόνο, οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, οι οποίοι, από την πλευρά τους, διαπίστωσαν ότι μεγάλο μέρος των αιτημάτων τους έχει ικανοποιηθεί.

Από την πλευρά του, το καθεστώς της Βαγδάτης επέμεινε στη θέση του για άμεση άρση των κυρώσεων και προκειμένου να ασκήσει πίεση στη διεθνή κοινότητα προχώρησε, στα τέλη Νοέμβρη, σε τερματισμό των εξαγωγών πετρελαίου που του επιτρέπονται στα πλαίσια του προγράμματος «πετρέλαιο αντί τροφίμων» προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά. Τελικά, μετά από κάποιες μέρες, στα μέσα Δεκέμβρη, το ιρακινό πετρέλαιο άρχισε να ξαναρέει ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας εφάρμοσε την απόφαση, που είχε ληφθεί μετά από πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για αύξηση της ποσότητας πετρελαίου που επιτρέπεται στο Ιράκ να εξάγει. Παρ' όλα αυτά, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας, για πολλοστή φορά, ότι οι κυρώσεις δεν πλήττουν παρά μόνο τον ιρακινό λαό ενώ αντίθετα το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν παραμένει στην εξουσία και συνεχίζει, σύμφωνα με καταγγελίες, τη δικτατορική διακυβέρνησή και την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων.

Iνδονησία
Κάθε πέρσι και καλύτερα;

Παραίτηση του διορισμένου Προέδρου από τον πρώην δικτάτορα της Ινδονησίας, Χαμπίμπι, δημοψήφισμα και αιματοχυσία στο ημι-ανεξάρτητο πλέον Ανατολικό Τιμόρ, αναταραχές στα νησιά Μολούκα, στην Ιρίγια Τζάβα και στην επαρχία Ατσέι, όπου φουντώνει δίχως άλλο το κύμα αυτονομιστικών κινημάτων και οι διεκδικήσεις ανταρτικών οργανώσεων με βασικό αίτημα την ανεξαρτητοποίηση. Δύσκολη χρονιά... αλλά σίγουρα όχι από τις χειρότερες, μια και αυτή η χώρα των άνω των 200.000.000 κατοίκων έζησε, ας μην ξεχνάμε, τουλάχιστον μία τριακονταετία υπό το στυγερό καθεστώς του δικτάτορα Σουχάρτο.

Μέσα σ' αυτό τον κυκεώνα εξελίξεων, οι γενικές εκλογές του περασμένου Ιούνη (7 Ιούνη) ήταν αυτές που σηματοδότησαν ραγδαίες αλλαγές στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας, μιας που το αποτέλεσμά τους ήταν αυτό που προκάλεσε δονήσεις στο πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο που δημιούργησε στην απέραντη αυτή νησιωτική χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας η στυγνή δικτατορία Σουχάρτο. Η σημαντική νίκη της παράταξης της Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι (θυγατέρα πρώην εκλεγμένου Προέδρου της Ινδονησίας) δεν μπόρεσε παρά να επικυρωθεί από τον εκτελούντα χρέη Προέδρου, Τζ. Μπ. Χαμπίμπι, ο οποίος στις 3 Αυγούστου επικύρωσε τα εκλογικά αποτελέσματα της εφορευτικής επιτροπής. Δεν μπόρεσε παρά να εγκαταλείψει λίγο μετά την ενεργό παρουσία του στο πολιτικό προσκήνιο, καθώς ουδεμία από τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δε φάνηκε διατεθειμένη να τον προτάξει στη λίστα των υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα. Το τέλος στην πολιτική καριέρα του Χαμπίμπι, του ανθρώπου που επιχείρησε να διασκεδάσει τις επιφυλάξεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ για να κερδίσει τη χορήγηση των πολυπόθητων δανείων, αλλά και του πολιτικού που αιφνιδίασε τη διεθνή κοινότητα με την απόφασή του να επιτρέψει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ ήρθε στις 20 Οκτώβρη. Μέρα που η ινδονησιακή Λαϊκή Εθνοσυνέλευση απορρίπτει την ομιλία Χαμπίμπι που είχε στόχο να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά και μία σοβαρή υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα. Στη θυελλώδη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού σώματος ο Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, ηλικιωμένος μουσουλμάνος ηγέτης, εκλέγεται Πρόεδρος με τη Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι να αναλαμβάνει το πόστο του αντιπροέδρου.

Το ίδιο 24ωρο και η Εθνοσυνέλευση εγκρίνει το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στο Ανατολικό Τιμόρ και χάραζε το δρόμο για την ανεξαρτησία του μικροσκοπικού - αλλά πλούσιου σε κοιτάσματα πετρελαίου -νησιού, που ζούσε από το 1975 υπό την μπότα των Ινδονήσιων κατακτητών, ενώ νωρίτερα υπό την πολυποίκιλη εκμετάλλευση των Πορτογάλων αποικιοκρατών. Εως ότου συμβεί αυτό, είχαν προηγηθεί οι εφιαλτικές ταραχές και τα αποτρόπαια εγκλήματα που διαδραματίστηκαν στο Α. Τιμόρ μετά το δημοψήφισμα της 30ής Αυγούστου, με ευθύνη του στρατού και των ελεγχόμενων απ' αυτόν παραστρατιωτικών οργανώσεων. Ο απολογισμός των αιματοβαμμένων αυτών ταραχών, που διήρκεσαν περίπου δυόμισι μήνες στο Α. Τιμόρ, είναι έως σήμερα συγκεχυμένος με μόνο βέβαιο τον άδικο θάνατο αρκετών χιλιάδων πολιτών και τη βεβιασμένη προσφυγιά δεκάδων χιλιάδων άλλων..

Την 25η Οκτώβρη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζει ομόφωνα και εξουσιοδοτεί τα Ηνωμένα Εθνη να διοργανώσουν αποστολή για την ανάληψη του ελέγχου στο Ανατολικό Τιμόρ με την απόβαση περίπου 9.000 «κυανόκρανων», εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Αυστραλοί. Εως σήμερα η κατάσταση θυμίζει ένα μίνι «Κοσσυφοπέδιο» με τις μεγάλες δυνάμεις να ασκούν πιέσεις στην ινδονησιακή ηγεσία προκειμένου να στηθεί και εκεί ένα «μίνι» διεθνές δικαστήριο παραπομπής κατηγορούμενων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων και μεγαλόσχημοι αξιωματούχοι του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας. Ομως, τα προβλήματα δε σταματούν εδώ. Η «βαλκανιοποίηση» της Ινδονησίας μοιάζει με ορατό εφιάλτη που ενσαρκώνεται στις αποσχιστικές ταραχές οι οποίες εκδηλώνονται στην επαρχία Ατσέι, στην Ιρίγια Τζάβα και στα πρώην νησιά Σπάις, νυν νήσοι Μολούκα. Για το λόγο αυτό, ο νέος Πρόεδρος Ουαχίντ, ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων αρχίζει ένα μαραθώνιο ταξιδιών στο εξωτερικό με πρώτη και καλύτερη την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, επιστρατεύει «εμπειρογνώμονες» (εννοείται... των Ηνωμένων Πολιτειών) προκειμένου, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, να αντιμετωπιστεί ο πονοκέφαλος των αποσχιστικών κινημάτων. Εντούτοις, το τελευταίο 15ήμερο του Δεκέμβρη και παρά τις μυστικές και φανερές συναντήσεις του Προέδρου Ουαχίντ με τους αντάρτες του Ατσέι και τους θρησκευτικούς ηγέτες (χριστιανοί και μουσουλμάνοι) των νησιών Μολούκα, οι ταραχές μαίνονται με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ατόμων. Στα νησιά Μολούκα, οι νεκροί από τις συγκρούσεις χριστιανών και μουσουλμάνων (στις οποίες αναμειγνύονται με «υπερβάλλοντα ζήλο» και οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις) έχουν ξεπεράσει έως τις παραμονές Πρωτοχρονιάς τους 500 νεκρούς. Εάν το κεφάλαιο «Ανατολικό Τιμόρ» έκλεισε μέσα στο 1999, τα μέτωπα στο Ατσέι και στα νησιά Μολούκα θα παραμείνουν ανοιχτά τουλάχιστον καθ' όλη τη διάρκεια του 2000. Οι χειρισμοί του Προέδρου Ουαχίντ ή ενδεχόμενου αντικαταστάτη του σ' αυτές τις κρισιμότατες εξελίξεις θα δείξουν μεσοπρόθεσμα εάν η Ινδονησία θα βγει από τον 21ο αιώνα αλώβητη... και ολόκληρη...

Ιράν
Η εξέγερση του Ιούλη δίνει το στίγμα

Με αλλεπάλληλες και σφοδρές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στο ρεύμα των «σκληροπυρηνικών» και των «μεταρρυθμιστών» κληρικών κύλησε όλο το 1999, καθώς η μάχη για την εξασφάλιση της εξουσίας και της διαχείρισης του συστήματος της ισλαμικής επανάστασης εντείνεται.

Η λαϊκή υποστήριξη για το «μεταρρυθμιστικό» ρεύμα και κατ' επέκταση για τον Μοχάμαντ Χαταμί φάνηκε ότι, αντί να φθείρεται με την ανάδειξή του στην Προεδρία, μάλλον ενισχύθηκε. Μεγαλύτερη απόδειξη από το θρίαμβο των «μεταρρυθμιστών» στις πρώτες τοπικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα από το 1979, στις 26 Φλεβάρη, δε θα μπορούσε να υπάρχει. Οι υποψήφιοι - ευνοούμενοι του Προέδρου κέρδισαν την προτίμηση της πλειοψηφίας των 25 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, στις περισσότερες ιρανικές επαρχίες και επικράτησαν, σχεδόν, ολοκληρωτικά στο Δήμο της Τεχεράνης, στον οποίο εξασφάλισαν 14 από τις 15 έδρες του Συμβουλίου ενώ τη δημαρχία της ιρανικής πρωτεύουσας ανέλαβε ο, πρώην υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του Χαταμί, Αμπντουλάχ Νουρί.

Τη μάχη των εκλογών ακολούθησαν δεκάδες αντιπαραθέσεις μέσα στο Κοινοβούλιο, ενώ, παράλληλα, ο Μοχάμαντ Χαταμί συνέχιζε την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων του Ιράν με τη Δύση, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Ιρανού Προέδρου στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ, ενώ ενέτεινε τις προσπάθειες προσέγγισης με την Ουάσιγκτον. Η ένταση που κυοφορείται, τα τελευταία χρόνια, στους κόλπους της ιρανικής κοινωνίας δεν άργησε, τελικά, να ξεσπάσει αναγκάζοντας και τον Πρόεδρο Χαταμί να αποκαλύψει, έστω και για λίγο, το πραγματικό του πρόσωπο.

Στις αρχές Ιούλη, το Ανώτατο Συμβούλιο των Κληρικών, που ελέγχεται από τους «σκληροπυρηνικούς», προχώρησε στην ψήφιση περισσότερων περιορισμών για την ελευθερία του Τύπου, ο οποίος δε λειτουργεί, ούτως ή άλλως, υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στο Ιράν. Η απόφαση αυτή βρήκε, αμέσως, την πρακτική της εφαρμογή στην απαγόρευση έκδοσης της εφημερίδας «Σαλάαμ», που θεωρείται φιλομεταρρυθμιστική. Η απαγόρευση αυτή φαίνεται ότι λειτούργησε σαν σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Χιλιάδες φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους όλων των μεγάλων ιρανικών πόλεων συμμετέχοντας σε μαζικές καθημερινές διαδηλώσεις, οι οποίες βασικό αίτημα είχαν το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών, της έκφρασης και τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Οι προσπάθειες των κατασταλτικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουν την κατάσταση οδήγησε στην εισβολή ανδρών των ειδικών δυνάμεων στη φοιτητική εστία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 άτομα.

Για ένα τριήμερο οι δρόμοι της Τεχεράνης μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης καθώς δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και λαού συγκρούονταν επί ώρες τόσο με αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις όσο και με παραστρατιωτικές ομάδες. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών, των τραυματιών αλλά και των συλληφθέντων, που στην πλειοψηφία τους κατηγορήθηκαν για αδικήματα που επισείουν τη θανατική ποινή, δεν έγινε ποτέ γνωστός. Ο Μοχάμαντ Χαταμί, αφού προσπάθησε αρχικά να εξισορροπήσει την κατάσταση, στη συνέχεια χαρακτήρισε «ταραχοποιούς και στασιαστές όλους τους συμμετέχοντες στα επεισόδια» και δε διέψευσε την πληροφορία ότι έδωσε προσωπικά την εντολή για χρήση βίας αλλά ακόμη και πυρών προκειμένου να διαλυθούν οι διαδηλωτές.

Της αιματηρής εφταήμερης εξέγερσης του Ιούλη ακολούθησε ένα μακρόχρονο διάστημα νηνεμίας μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, οπότε το Ανώτατο Συμβούλιο των Κληρικών προσήγαγε σε δίκη τον δήμαρχο της Τεχεράνης με την κατηγορία της προσβολής της ισλαμικής επανάστασης και του καθεστώτος της. Και γι' αυτήν τη δίκη, όπως και για πολλά από τα τεκταινόμενα στο Ιράν, ελάχιστα στοιχεία έγιναν γνωστά. Παρ' όλα αυτά, η καταδίκη του Νουρί, ο οποίος μετά από αρκετές μέρες άσκησε έφεση, προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων και διαδηλώσεων, που, όμως, αυτή τη φορά κινήθηκαν σε πολύ χαμηλότερους τόνους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ