ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
Ο οχτρός μας είναι μες το σπίτι μας*

Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Τι κομψοί τίτλοι!

"πολιτικό ατόπημα", "κοιμήθηκαν αν και γνώριζαν", "βατερλό του εθνικιστικού λαϊκισμού".

Δεν είδαν, δε γνωρίζουν τίποτα για το ένοχο και την αιτία!

Ούτε όσοι έτρεχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για να καταγγείλουν τους "λακεδαίμονες".

ούτε όσοι πρόβαλαν τα "ευχαριστώ τις ΗΠΑ"

ούτε οι σταθεροί παρακεντέδεςτων Βρυξελλών

ούτε τα παπαγαλάκια του Σημίτη

που σφυρίζουντώρα κλέφτικα και παριστάνουν τις απατημένες

με ένα και μόνο στόχο: Να μην αποκαλυφθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στη στρούγκα, στην οποία οι ίδιοι έχουν επιφυλάξει για τον εαυτό τους ρόλο τσοπανόσκυλου.

Εχουν χειροκροτήσει στον ένα ή τον άλλο βαθμό τη σφαγή στα Βαλκάνια. Εχουν λοιδορήσει όποιον αντιστάθηκε. Γνώριζαν από πρώτο χέρι όλο το σχέδιο.

Εθνικιστές και κοσμοπολίτες λειτουργούν σαν το ένα χέρι που νίβει το άλλο και τα δυο μαζί πασχίζουν να κρατηθεί όρθιο το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα

Οπως τότεπου ψήφιζαν το Μάαστριχτ και μετά δήλωναν πως δεν είχαν προλάβει να διαβάσουν τη συνθήκη, έτσι και τώρα εμφανίζονται κάτι "Κύρκοι" να μιλούν για την "Αριστερά" που από τότε διαφωνούσε. Ναι, θυμόμαστε τον Αλαβάνο να ορθώνει εκείνες τις μέρες το ανάστημά του στις ορδές της Χρυσής Αυγής και τη Δαμανάκη να έχει πάει για ψώνια στα πέριξ του συλλαλητηρίου μαγαζιά.

Δεν ξεπλένεστε όσες κωλοτούμπες κι αν κάνετε.

Ασε που έτσι όπως τα γράφουνε ορισμένοι θα πιστέψουμε σε λίγο ότι η Σούδα είναι οφθαλμαπάτη.

Για ποια «πισώπλατη μαχαιριά»μιλάτε όταν Ελληνας είναι ο διοικητής στη ΝΑΤΟική άσκηση από την οποία πήραν εντολή τα τουρκικά αεροσκάφη να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο; `Η νομίζετε ότι δεν κατάλαβε κανείς γιατί έγινε μούγκα η σχετική αποκάλυψη που έκανε ο χτεσινός «Ριζοσπάστης»;

Καημένη πατρίδα, καημένοι λαοί! Αν περιμένετε υπεράσπιση από όλους αυτούς, θα είχατε εξαφανιστεί προ πολλού από το χάρτη.

*Βάρναλης, «το φως που καίει»


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ

ΠΤΩΧΗ ΧΩΡΑ: «Οπως σε όλα τα εξωτερικά θέματα, το ζήτημα για τη χώρα είναι τι μπορεί με τις κοινές της δυνάμεις να επιδιώξει σήμερα, ύστερα από αυτήν την μονομερή έναντι του ΟΗΕ και της ΕΕ αμερικανική κίνηση» (το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ: «Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το Κοσσυφοπέδιο βράζει, ενώ η γείτων χώρα δεν στέκει καλά στα πόδια της και με δεδομένο τον μεγαλοϊδεατισμό κάποιων μερίδων των Αλβανών, υπάρχει κίνδυνος συνολικής ανάφλεξης στα Βαλκάνια. Η ίδια η Ευρώπη εμφανίζεται, δικαιολογημένα, εξαιρετικά ενοχλημένη από τα νέα "καουμποηλίκια" του Μπους, σε μια περιοχή που η ίδια χρηματοδοτεί και στηρίζει» (το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΥΔΑ; «Η χρονική συγκυρία που επελέγη και η απουσία κάθε διπλωματικού τακτ από την αμερικανική πλευρά οδηγούν τις σχέσεις της Αθήνας με τη μοναδική υπερδύναμη στο σημείο μηδέν, ενώ το πολυδιαφημισμένο υψηλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές τίθεται σε ολική αναθεώρηση» (το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΩΡΑ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΟΧΕΣ ΒΑΡΑΝΕ: «Για εμάς δεν αλλάζει κάτι δραστικά, επειδή η κυβέρνηση Μπους έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση. Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που... έβηχε ο Ουάσιγκτον και κρύωνε η Αθήνα» (ο Γ. Σκαρβελάκης στη «ΝΙΚΗ»).

ΤΡΕΜΕ ΑΜΕΡΙΚΗ: «Θα χρησιμοποιήσουμε, άραγε, την ιδιότητα του κράτους-μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για να καταψηφίσουμε στο άμεσο μέλλον κάποια πρόταση που θα εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα; `Η θα εξακολουθήσουμε να εμφανιζόμαστε "δεδομένοι καρπαζοεισπράχτορες" της Ουάσιγκτον;» (ο Γ. Χαρβαλιάς στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτικό ατόπημα ΗΠΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αφιλοι Αμερικανοί...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ «μακεδονομάχος»

ΕΘΝΟΣ: ΜΑΧΑΙΡΙΑ από Μπους ΚΡΥΦΤΗΚΕ ο Καραμανλής!

ΤΑ ΝΕΑ: Κοιμήθηκαν αν και γνώριζαν!

ΑΥΓΗ: Μακεδονικό Βατερλώ του εθνικιστικού λαϊκισμού

Η ΧΩΡΑ: ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΘΑΨΕ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

ΑΠΟΦΑΣΗ: Απάτη Μπους σε Καραμανλή, Ομογένεια

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΒΕΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ για την ψευδο-Μακεδονία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Εμπρός για πανελλαδικό συλλαλητήριο...

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΣΚΟ-Ρ-ΠΙΑ πρόκληση από ΗΠΑ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΒΕΤΟ ΕΜΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο «ΝΟΝΟΣ»... ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ σε βάρος της Ελλάδας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΙΣΩΠΛΑΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΑ από τους Αμερικανούς

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΚΡΕΑΤΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΤΑ

Η ΝΙΚΗ: Ο μεγάλος ηγέτης

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σοκ μετά την αδράνεια

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΧΙ στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και στον εθνικισμό

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ενημερωμένος έγκαιρα και ο Παπανδρέου...

«Η υπόθεση της αναγνώρισης ξεκινά πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα με διακριτικές νύξεις προς την Αθήνα από την Ουάσιγκτον ότι υπήρχε προσανατολισμός προς αυτή την κατεύθυνση. Στο τελευταίο ταξίδι του τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου στην αμερικανική πρωτεύουσα πριν από τις εκλογές αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου είχαν με τον τρόπο τους αφήσει να εννοηθεί ότι η αμερικανική διπλωματία σκεφτόταν σοβαρά να προχωρήσει στην αναγνώριση. Μάλιστα, ορισμένοι κύκλοι συζητούσαν την πιθανότητα να γίνει κάτι από τότε, αλλά την τελευταία στιγμή επικράτησαν ορθότερες σκέψεις, διότι έγινε αντιληπτό ότι η αναγνώριση θα πυροδοτούσε το πολιτικό σκηνικό μέσα στην έντονη προεκλογική περίοδο» (από την Ουάσιγκτον ο Δ. Απόκης στο «ΒΗΜΑ»).

Συμφώνησαν και οι «25»

«Σύμφωνα με την ομάδα του Βιμ Κοκ, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι καθόλου ενθαρρυντικά, αλλά δε χάθηκαν όλα. Υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα επιταχυνθούν οι δράσεις που έχουν προβλεφτεί από την ΕΕ. Οι 25 συμφώνησαν με το πνεύμα της έκθεσης» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Το πρότυπο

«Το Βερολίνο ετοιμάζεται ακόμα να "παγώσει" τους μισθούς στο δημόσιο και να περικόψει κατά 1 δισ. ευρώ επιπλέον τις δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2005. Αλλο ένα προβλεπόμενο μέτρο είναι η τιτλοποίηση των μελλοντικών απαιτήσεων χρηματοδότησης συντάξεων» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ