ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Επαναφέρουν το ασφαλιστικό

Αν και η κυβέρνηση δηλώνει πως το ασφαλιστικό «δεν υφίσταται ως θέμα», ωστόσο με τα μέτρα που θα πάρει για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων (και ενημέρωσε χτες την ΕΕ) το διατηρεί στην επικαιρότητα

Θέμα ασφαλιστικού επαναφέρει και πάλι η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή τη φορά με την επιστολή που απέστειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, προς τον επίτροπο της ΕΕ Χ. Αλμούνια, με την οποία παρουσιάζει τα μέτρα πολιτικής που θα εφαρμόσει, προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2005 στο 2,8% του ΑΕΠ.

Με αρκετά κομψό και «αθώο» τρόπο, ο υπουργός κάνει στην επιστολή λόγο για «τη συνεχιζόμενη εφαρμογή διαρθρωτικών παρεμβάσεων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες μειώνουν την εισφοροδιαφυγή». Η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής φυσικά είναι το πρόσχημα για την αναμόχλευση ενός θέματος, που για την κυβέρνηση «δεν υφίσταται», αλλά, παρ' όλα αυτά, συντηρείται συνεχώς στην επικαιρότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα του ασφαλιστικού το επαναφέρει στο προσκήνιο η κυβέρνηση, ενώ:

  • Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη Τρίτη και Τετάρτη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούσαν τη στρατηγική της Λισαβόνας και τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην υλοποίηση των στόχων της
  • Λίγες μέρες πριν, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Τ. Αράπογλου, χαρακτήρισε την επίλυση του ασφαλιστικού «εθνικό θέμα»
  • Για ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του ασφαλιστικού κάνει συνεχώς λόγο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας...

Είναι φανερό πως όλα τα σφυριά της ολιγαρχίας κτυπούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας, με την επιστολή του προς την ΕΕ, δεσμεύεται ότι το 2005 η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολιτική λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις (για πολιτική συγκρατημένων αυξήσεων κάνει λόγο το κείμενο) και εξαιρετικά συγκρατημένη πολιτική προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Οπως αναφέρεται στην επιστολή, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 5,3% του ΑΕΠ το 2004 στο 2,8% του ΑΕΠ το 2005 θα επέλθει από την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων πολιτικής:

  • Τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος, τον «επαναπατρισμό» κεφαλαίων και τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, μέσω των οποίων προσδοκούν να εισπράξουν 400 εκατ. ευρώ το 2004 (0,2% του ΑΕΠ), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τις τρεις αυτές πηγές (περίπου 1,2 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ) προβλέπεται να εισπραχθεί το 2005. Από το 1,2 δισ. ευρώ έχουν εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους 600 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα τα διατηρούν ως «περιθώριο ασφαλείας»
  • Τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων, απ' όπου προβλέπεται να υπάρξει μια μείωση δαπανών της τάξης του 1,03%. Από τις λοιπές περικοπές του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων αναμένουν μια εξοικονόμηση ίση με το 0,43% του ΑΕΠ
  • Τη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού του 2005 (προβλέπουν ότι ο ρυθμός αύξησης θα μειωθεί από 11,2% στο 6%), απ' όπου θα υπάρξει μια εξοικονόμηση ίση με 0,29% του ΑΕΠ. Προβλέπουν επίσης ότι οι πληρωμές τόκων θα είναι χαμηλότερες κατά 0,24% του ΑΕΠ
  • Τη ρύθμιση των καθυστερημένων οφειλών του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα γίνει μέσα στο 2004, «και επίσης από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή διαρθρωτικών παρεμβάσεων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες μειώνουν την εισφοροδιαφυγή», απ' όπου προσδοκούν εξοικονόμηση της τάξης του 0,40% του ΑΕΠ.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα σημαντικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 1,6 δισ. ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ).

«ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»
Σχέδιο δράσης με τη «βούλα» της... Λισαβόνας

Εντείνει η κυβέρνηση τις πολιτικές πιέσεις στους μικρούς ΕΒΕ

Την εκπόνηση «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» προανήγγελλε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της διαβόητης Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), η οποία ανέλαβε να εκφράσει Γνώμη για το νομοσχέδιο που θεσπίζει το «Συνήγορο του Καταναλωτή». Πρωτοβουλιακά η ΟΚΕ ανέλαβε να τοποθετηθεί επίσης, για τη «Στρατηγική της Λισαβόνας και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» και τη «Συμβολή της Λισαβόνας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο».

Στον απόηχο των δηλώσεων Αράπογλου περί κλεισίματος των «μη ανταγωνιστικών» μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπου τα κριτήρια μπαίνουν από τη στρατηγική της Λισαβόνας και προορίζουν για τον Καιάδα την πλειονότητα των αυατοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών, ο υπουργός Ανάπτυξης θέλησε να υπερτονίσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων. Για το σκοπό αυτό επανέλαβε τα μέτρα που έλαβε ή πρόκειται να πάρει, τα οποία όμως απέχουν εντελώς από την πραγματική στήριξη των μικρών ΕΒΕ.

Αντίθετα, στη βάση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στόχος των όποιων μέτρων είναι η μεγέθυνση ορισμένων και λίγων μεσαίων επιχειρήσεων που μάλιστα θεωρούνται μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτή τη σημασία είχε και η αναφορά του υπουργού π.χ. σε διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπου η στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου είναι δεδομένη. Σ' αυτή τη βάση ο Δ. Σιούφας τόνισε ότι το «Σχέδιο Δράσης» θα δώσει «ιδιαίτερη έμφαση σε μέτρα που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας». Οσο για τη Γνώμη της ΟΚΕ, η οποία απαρτίζεται από τους «κοινωνικούς εταίρους», αρκούν τα συγχαρητήρια του υπουργού για την πρωτοβουλία της και την «ποιότητα του έργου που έχει παρουσιάσει»....

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αυξήσεις κερδών από 35 έως 44%!

Προκλητική αύξηση μέχρι και 19,6% εμφανίζουν στο 9μηνο φέτος τα κέρδη από τόκους

Ολοένα και μεγαλύτερα ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο καταφέρνει και αποσπά φέτος το τραπεζικό κεφάλαιο ως αποτέλεσμα της διόγκωσης του δανεισμού των νοικοκυριών και της τοκογλυφικής πολιτικής. Είναι φανερό πως η πολύχρονη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που οδηγεί στον υπερδανεισμό τους από τις τράπεζες, έχει αποδειχτεί θερμοκήπιο για τα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Αδιάψευστος μάρτυρας, οι επίσημοι ισολογισμοί των ίδιων των τραπεζών, που μας πληροφορούν ότι στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2004, συγκριτικά με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2003:

  • Η Eurobank του ομίλου Λάτση ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά περίπου 43,6% ή 15 φορές πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό,
  • Η Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) αύξησε τα κέρδη της κατά 36,8%.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε αύξηση κερδών 34,1%.

Ιδιαίτερα προκλητική είναι και η μάζα των φετινών κερδών τους (305 εκατ. ευρώ για την Alpha, 273 εκατ. ευρώ για τη Eurobank και 109,3 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς). Τα συνολικά καθαρά κέρδη για τους τρεις συγκεκριμένους ομίλους διογκώθηκαν στο εννιάμηνο φέτος στα 687,3 εκατ. ευρώ, ενώ απομένει ακόμη η δημοσιοποίηση των ισολογισμών των Εθνικής, Εμπορικής και ΑΤΕ.

Αποκαλυπτικά είναι και τα κονδύλια των ισολογισμών τους που αφορούν στα καθαρά έσοδα τόκων, τα ποσά δηλαδή που απέσπασαν οι τράπεζες από τους πελάτες τους και τα οποία συνεχίζουν να αυγατίζουν με αμείωτους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, στο εννιάμηνο του 2004 η Alpha Bank απέσπασε τόκους 766,4 εκατ. ευρώ (αύξηση 17% σε σύγκριση με το 9μηνο του 2003), η Eurobank 750,5 εκατ. ευρώ (αύξηση 19,6%) και η Πειραιώς 330,8 εκατ. ευρώ (αύξηση 17,9%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ