Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»
Σχέδιο δράσης με τη «βούλα» της... Λισαβόνας

Εντείνει η κυβέρνηση τις πολιτικές πιέσεις στους μικρούς ΕΒΕ

Την εκπόνηση «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» προανήγγελλε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της διαβόητης Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), η οποία ανέλαβε να εκφράσει Γνώμη για το νομοσχέδιο που θεσπίζει το «Συνήγορο του Καταναλωτή». Πρωτοβουλιακά η ΟΚΕ ανέλαβε να τοποθετηθεί επίσης, για τη «Στρατηγική της Λισαβόνας και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» και τη «Συμβολή της Λισαβόνας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο».

Στον απόηχο των δηλώσεων Αράπογλου περί κλεισίματος των «μη ανταγωνιστικών» μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπου τα κριτήρια μπαίνουν από τη στρατηγική της Λισαβόνας και προορίζουν για τον Καιάδα την πλειονότητα των αυατοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών, ο υπουργός Ανάπτυξης θέλησε να υπερτονίσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων. Για το σκοπό αυτό επανέλαβε τα μέτρα που έλαβε ή πρόκειται να πάρει, τα οποία όμως απέχουν εντελώς από την πραγματική στήριξη των μικρών ΕΒΕ.

Αντίθετα, στη βάση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στόχος των όποιων μέτρων είναι η μεγέθυνση ορισμένων και λίγων μεσαίων επιχειρήσεων που μάλιστα θεωρούνται μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτή τη σημασία είχε και η αναφορά του υπουργού π.χ. σε διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπου η στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου είναι δεδομένη. Σ' αυτή τη βάση ο Δ. Σιούφας τόνισε ότι το «Σχέδιο Δράσης» θα δώσει «ιδιαίτερη έμφαση σε μέτρα που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας». Οσο για τη Γνώμη της ΟΚΕ, η οποία απαρτίζεται από τους «κοινωνικούς εταίρους», αρκούν τα συγχαρητήρια του υπουργού για την πρωτοβουλία της και την «ποιότητα του έργου που έχει παρουσιάσει»....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ