Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΗΚΕΒΕ
Στόχος η αφύπνιση του συνδικαλιστικού κινήματος

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της στην Αθήνα μετά τις τοπικές συνδιασκέψεις σε όλη τη χώρα

Η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ισχυρού αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων αναμένεται να κυριαρχήσει στις εργασίες της 5ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της «Δημοκρατικής Κίνησης ΕΒΕ» (ΔΗΚΕΒΕ), οι οποίες αρχίζουν σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή με την εκλογή των νέων οργάνων της παράταξης. Προηγήθηκαν συνδιασκέψεις των τοπικών οργάνων της σε όλη τη χώρα, μέσα από τις οποίες επιβεβαιώθηκε η ανάγκη μεγαλύτερης δραστηριοποίησης της παράταξης για την αγωνιστική αφύπνιση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ.

Στη διακήρυξή της η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει: «Η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και στη Ζώνη του ευρώ επιταχύνει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, οι οποίες εφαρμόστηκαν με συγκεκριμένα μέτρα (μεγαλύτερη κερδοσκοπία του τραπεζικού συστήματος, μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, ασυδοσία και αισχροκέρδεια στην αγορά, ιδιωτικοποιήσεις σε μια σειρά δημοσίων επιχειρήσεων, κλπ.). Ετσι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι διασφάλισαν τα κέρδη τους, εδραίωσαν ακόμη περισσότερο την κυριαρχία τους στην αγορά, μεταφέρουν κεφάλαια από κλάδο σε κλάδο και από χώρα σε χώρα. Οι εξελίξεις αυτές είναι καταλυτικές για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες χάνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά. Μειώνεται ο τζίρος τους, επιταχύνεται ο ρυθμός απαξίωσής τους, υπερχρεώνονται και πολλές κλείνουν».

Μετά από μια εκτεταμένη αναφορά στην κυβερνητική πολιτική και στις αρνητικές επιπτώσεις της στους μικρούς ΕΒΕ αλλά και σε οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς που αφορούν ευρύτερα λαϊκά στρώματα, στη διακήρυξη τονίζεται: «Η κατάσταση για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες γίνεται ζοφερή, αν πάρουμε υπόψη μας την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΒΕΕ, στην ΕΣΕΕ, στη ΓΣΕΑΕ και σε πολλές Ομοσπονδίες όχι μόνο δεν οργανώνουν την αντίσταση των ΕΒΕ σ' αυτές τις επιλογές, αλλά συναινούν, συμβιβάζονται και ευθυγραμμίζονται με τις επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ».

Γι' αυτό και ο στόχος που θα εξεταστεί στη Συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ είναι η αναγκαιότητα για τη «δημιουργία αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα και τη συσπείρωση δυνάμεων σε αντιμονοπωλιακή-αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Πηγή άντλησης δύναμης της κίνησης αυτής είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ. Με τη δράση της και τη δυναμική της γίνεται η ασπίδα και το στήριγμά τους, υπερασπίζεται το εισόδημά τους, ανοίγει δρόμο και διεκδικεί ό,τι πραγματικά τους ανήκει, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ