Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
Φτάνουν στους καταναλωτές σε... δεκαπλάσια τιμή!

Ενώ οι παραγωγοί Πιερίας τα πουλάνε στους εμπόρους προς 0,30 ευρώ το κιλό, οι καταναλωτές στις γειτονικές πόλεις τα αγοράζουν μέχρι και 3 ευρώ το κιλό

Τεράστια είναι η διαφορά μεταξύ της τιμής παραγωγού και της τιμής καταναλωτή των ακτινιδίων που διακινούνται στην εσωτερική αγορά. Του λόγου το αληθές βεβαιώνουν οι τιμές που πουλάνε τα ακτινίδια οι παραγωγοί και οι τιμές που τα αγοράζουν οι τελικοί καταναλωτές. Για παράδειγμα, στο Νομό Πιερίας, οι έμποροι αγοράζουν τα ακτινίδια από τους παραγωγούς προς 0,30 ευρώ το κιλό και τα προϊόντα αυτά πωλούνται στη συνέχεια στις αγορές των γειτονικών πόλεων - όπως αυτή της Θεσσαλονίκης - προς 2,20 έως και 3 ευρώ! Οπου δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Πιερίας, οι έμποροι εκβιάζουν ακόμη πιο ωμά, καθώς οι μεμονωμένοι παραγωγοί που βρίσκονται μέσα στα χρέη δεν έχουν πολλά περιθώρια αντοχής αναμένοντας καλύτερες τιμές.

Οι παραγωγοί στα χωριά της Κατερίνης, στον Αγιο Παντελεήμονα, στο Κίτρος, το Αιγίνιο και το Καταχάς Πιερίας είναι αγανακτισμένοι με τις τιμές που τους προσφέρονται, καθώς - όπως τονίζουν - είναι τόσο χαμηλές που δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής.

«Οι έμποροι μάς προσφέρουν εξευτελιστικές τιμές και με τον τρόπο αυτό μάς εκβιάζουν καθώς γνωρίζουν ότι δε διαθέτουμε ψυγεία για να φυλάξουμε τα προϊόντα μας», λέει ο Βαγγέλης Χαλατσογιάννης, Πρόεδρος του Αγίου Παντελεήμονα και παραγωγός ο ίδιος. «Ζητούν να αγοράσουν το ακτινίδιο προς 25 και 30 λεπτά το κιλό όταν πέρσι μας το έπαιρναν πάνω από ένα ευρώ. Οι παραγωγοί ακτινιδίων στο Νομό Πιερίας βρίσκονται πλέον σε απόγνωση καθώς φέτος είναι ιδιαίτερα χαμηλές οι τιμές και σε άλλα προϊόντα τους, όπως τα σιτάρια και τα καλαμπόκια».

Οι παραγωγοί ζητούν το λιγότερο 60 με 70 λεπτά για να μπορέσουν να καλύψουν τουλάχιστον τα έξοδα παραγωγής και όπως λένε, «για να βγάλουμε το χειμώνα».

Επίσης στην Ημαθία σε μεμονωμένους παραγωγούς προσφέρθηκε η εξευτελιστική τιμή των 25 λεπτών το κιλό στα ακτινίδια. Οι περισσότεροι αγρότες συγκεντρώνουν το προϊόν τους και το παραδίδουν στους συνεταιρισμούς, όπου προς το παρόν οδηγούνται σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, αναμένοντας μια καλύτερη τιμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ