ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι μισές απ' την τσέπη του ασθενούς

Οι ιδιωτικές δαπάνες εκτινάχτηκαν στο 47%, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας

Τα μισά χρήματα για τις δαπάνες Υγείας πληρώνουν απ' την τσέπη τους οι κάτοικοι της Ελλάδας οδηγώντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση στην Ευρώπη για τα «χαράτσια» στους ασθενείς στην ώρα της ανάγκης.

Τα στοιχεία προέρχονται απ' τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και την επεξεργασία τους παρουσίασε το περασμένο Σάββατο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τα δραματικά αποτελέσματα της πολιτικής εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και που προοιωνίζεται η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΦΕΕ, η φαρμακευτική δαπάνη ως ποσοστό των συνολικών δαπανών Υγείας παρουσιάζουν σταθερότητα - με πτωτικές μάλιστα τάσεις - καθώς κινούνται κοντά στο 15%. Εντούτοις όμως αυτές οι δαπάνες εξασφάλισαν απίστευτα κέρδη κυρίως στις πολυεθνικές εταιρίες φαρμάκου, όπως προκύπτει απ' τα στοιχεία που έδωσαν οι ίδιες οι εταιρίες στη δημοσιότητα στις 14.10.2004: Σύμφωνα με στοιχεία της STAT BANK, το 2003, σε σύγκριση με το 2002, εμφανίζονται αυξημένα κατά 36,87% τα συνολικά καθαρά κέρδη των 96 μεγαλύτερων (βάσει πωλήσεων) εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Τα στοιχεία

Η δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 2002 ανήλθε στα 13,5 δισ. ευρώ (βλέπε και το σχετικό πίνακα), ποσό το οποίο κατανέμεται μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με ποσοστά 47% και 53% αντίστοιχα.Το δε μερίδιο της ιδιωτικής στη συνολική δαπάνη Υγείας (47%) κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αντίστοιχο μέσο όρο (24,5%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα το 2002 (τελευταίο έτος διαθέσιμων στοιχείων) ανήλθε στα δύο δισ. ευρώ, αυξημένη σε σχέση με το 2001 κατά 7%.

Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στο 15% της συνολικής δαπάνης για Υγεία. Επιπλέον, η κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα το 2002 ανήλθε στα 194 ευρώ, πολύ χαμηλότερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης (389 ευρώ).

Πίσω από αυτόν τον τρόπο παράθεσης των στοιχείων κρύβεται η προσπάθεια των φαρμακοβιομηχάνων να παρουσιάσουν ως εφικτές - μια και δεν επηρεάζουν το συνολικό ποσοστό των φαρμακευτικών δαπανών - τις επιχειρηματικές τους στοχεύσεις καθώς επιδιώκουν νέα κίνητρα, φοροελαφρύνσεις και νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων.

Ετσι, υιοθετούν την υπόσχεση της ΝΔ για την κατάργηση της λίστας των φαρμάκων και ζητούν ως νέο τρόπο τιμολόγησης το μέσο όρο των τιμών ενός φαρμάκου στις χώρες της Ευρωζώνης - αντί της χαμηλότερης τιμής που υιοθετεί σήμερα η χώρα μας.

Ακόμη ο ΣΦΕΕ έκανε λόγο για «διατήρηση της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη στα σημερινά επίπεδα και μελέτη για ακόμα μικρότερη συμμετοχή των ασθενών, ειδικότερα στις σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η συμμόρφωση των ασθενών στις οδηγίες και επιλογές του θεράποντος γιατρού, γεγονός που αναμφίβολα συμβάλλει θετικά στην καλύτερη φαρμακευτική περίθαλψη». Επίσης, ζήτησε την «ανάπτυξη ειδικών κανόνων συνταγογράφησης και συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη για ειδικές κατηγορίες φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ, συνδεόμενα με την αλλαγή του τρόπου ζωής, κλπ.)».

Τα χρέη των νοσοκομείων

Τα συσσωρευμένα χρέη των νοσοκομείων έχουν ανέλθει στο ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, με το 1,1 δισ. να αφορά στις οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Η κυβέρνηση - σύμφωνα με το ΣΦΕΕ - ζήτησε έκπτωση 3,5-4% των οφειλών, αλλά όπως δήλωσε ο Σύνδεσμος δε δεσμεύτηκε σε μια τέτοια προοπτική. Επίσης, ο Σύνδεσμος δήλωσε ότι οι εταιρίες-μέλη του δεν μπορούν να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν το νόμιμο τόκο απ' τις καθυστερήσεις των πληρωμών τους. Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ, η διεκδίκηση - και απόδοση - των νόμιμων τόκων θα αυξήσει κατά 7-9% τις συνολικές οφειλές προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Από το μεροκάματο στο θάνατο

Με ανθρώπινο αίμα βάφτηκαν πάλι χτες οι ράγες του «ηλεκτρικού σιδηροδρόμου». Το νέο θύμα της εργοδοσίας σε χώρους δουλιάς αυτή τη φορά ήταν ο νεαρός Αλεξ. Αλιβιζάτος, 24 χρόνων, ο οποίος πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή την εργοδοτική ασυδοσία και την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Ο άτυχος νέος, μέλος συνεργείου εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, που τοποθετούσαν καλώδια της εταιρίας στο δίκτυο του «ηλεκτρικού σιδηροδρόμου», βρισκόταν δίπλα από τις γραμμές και - άγνωστο πώς - παρασύρθηκε από το τελευταίο βαγόνι διερχόμενου συρμού και άφησε την τελευταία του πνοή στις ράγες. Το νέο εργατικό έγκλημα σημειώθηκε στις 11.10 π.μ. χτες, λίγα μέτρα πιο πάνω από το σταθμό ΗΣΑΠ στο Μαρούσι.

Δε θα περάσει η τρομοκρατία

Η διοίκηση του καπνεργοστασίου SOKOTAB στο Κιλκίς απαγόρεψε χτες την επικοινωνία των εργαζομένων με τον βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελο Τζέκη, που επισκέφθηκε την επιχείρηση. Η εντολή δόθηκε από την κεντρική διοίκηση της πολυεθνικής εταιρίας, στην οποία μεγαλομέτοχος είναι η αμερικανικών συμφερόντων «Φίλιπ Μόρις». Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως η προσπάθεια των εργοδοτών να εμποδίσουν την επικοινωνία των εργαζομένων με το Κόμμα δε θα περάσει. Θα σπάσει στην πράξη κι αυτή η επιχείρηση τρομοκράτησης, όπως και κάθε άλλη επιχείρηση, που στόχο έχει να τσαλακώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΒΟΛΟΣ
Κατέλαβαν τη Νομαρχία

Σε κατάληψη του κτιρίου της Νομαρχίας Μαγνησίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην Περιφερειακή Οδό Βόλου, συνεχίζοντας τον αγώνα για να πληρωθούν όσα τους χρωστάει ο εργολάβος Κ. Μπαλάφας. Οι 200 εργαζόμενοι, που είναι χωρίς δουλιά κοντά στους τρεις μήνες - ο εργολάβος τούς σταμάτησε με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων κι αφού είχε τελειώσει το τμήμα του περιφερειακού δρόμου που φτάνει μέχρι το Πανθεσσαλικό Στάδιο, όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Ποδοσφαίρου - διεκδικούν τα δεδουλευμένα δυο μηνών, καθώς και υπερωρίες και επιδόματα που δεν πληρώθηκαν. Ο αγώνας τους στρέφεται κατά του εργοδότη τους, ο οποίος, αν και πληρώθηκε από το κράτος, δεν τους πληρώνει - συνολικά τους χρωστάει πάνω από 1.000.000 ευρώ - αλλά και κατά της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο δεν τους προστατεύει από την εργοδοτική αυθαιρεσία και παρανομία, αλλά τους εμπαίζει κιόλας, δίνοντάς τους υποσχέσεις που δεν τηρεί. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς προσπάθησε να τους ξεγελάσει, για να σταματήσουν τον αγώνα τους. Συγκεκριμένα τους «πρόσφερε» 320.000 ευρώ - λιγότερο, δηλαδή, από το 1/3 των συνολικών χρημάτων που έχουν λαμβάνειν από τον Μπαλάφα - με την απαίτηση να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι «δεν τσίμπησαν» και δήλωσαν πως συνεχίζουν τον αγώνα. Μάλιστα, αντιπρότειναν να τους δοθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ το διπλάσιο ποσό και τα υπόλοιπα θα τα διεκδικήσουν, με κάθε τρόπο, από τον εργολάβο, αλλά απάντηση ακόμα δεν πήραν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ