ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιπαραθέσεις στο προσκεφάλι του Γιάσερ Αραφάτ

Ο Α.Κορέι μιλάει στους δημοσιογράφους κάτω από την αφίσα του Γ.Αραφάτ

Associated Press

Ο Α.Κορέι μιλάει στους δημοσιογράφους κάτω από την αφίσα του Γ.Αραφάτ
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στη γαλλική πρωτεύουσα αναμένονταν, αργά χτες, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι, ο δεύτερος στην ιεραρχία της ΟΑΠ μετά τον Γιάσερ Αραφάτ, Μαχμούντ Αμπάς, ο ΥΠΕΞ, Ναμπίλ Σάαθ και ο πρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, Ράουχι Φατούχ, που σήμερα θα συναντηθούν και με τον Γάλλο Πρόεδρο. Οι 4 Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αποφάσισαν να μεταβούν, τελικά, στο Παρίσι παρά την έντονη αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους η σύζυγος του Αραφάτ, Σούχα.

Τριβές παλαιστινιακής ηγεσίας - Σούχα Αραφάτ

«Θέλουν να θάψουν ζωντανό τον Αμπού Αμάρ. Παρακαλώ να μετρήσετε το εύρος της συνωμοσίας. Ο Αμπού Αμάρ πάει καλά και θα επιστρέψει στην πατρίδα του». Αυτά είπε στο «αλ Τζαζίρα», η Σούχα Αραφάτ, εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στους Αχμάντ Κορέι, Μαχμούντ Αμπάς και Ναμπίλ Σάαθ, οι οποίοι, λίγο νωρίτερα, είχαν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους να μεταβούν στο Παρίσι για να «δουν ιδίοις όμμασι» ποια είναι η κατάσταση του Αραφάτ.

Προηγήθηκαν διαρροές περί έντονης δυσαρέσκειας της παλαιστινιακής ηγεσίας σχετικά με τη ροή των πληροφοριών για την υγεία του Αραφάτ. Σύμφωνα με αυτές, η Σούχα Αραφάτ έχει απαγορεύσει στους περισσότερους συνεργάτες του Αραφάτ, που βρίσκονται στη γαλλική πρωτεύουσα, να τον επισκέπτονται και παρεμβαίνει στην πληροφόρησή τους.

Εντονο παρασκήνιο

Αρκετοί Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δε δίσταζαν να υποθέσουν ότι η κυρία Αραφάτ δε θέλει να έχει η Παλαιστινιακή ηγεσία ακριβή εικόνα για την κατάσταση του Αραφάτ, προκειμένου να αποκτήσει θέση και ρόλο στην παλαιστινιακή πολιτική σκηνή, από όπου είναι εντελώς απούσα. Σύμφωνα με ορισμένες άλλες πληροφορίες, στόχος της είναι να μπορέσει να διασφαλίσει τη συνέχιση της καταβολής ενός μεγάλου μηνιαίου ποσού, όπως γινόταν μέχρι τώρα, ακόμη και μετά το θάνατο του Αραφάτ. Λόγος γίνεται και για ένα τεράστιο χρηματικό ποσό που βρίσκεται σε λογαριασμό που γνωρίζει μόνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης, και η σύζυγός του εκτιμά ότι οι επίδοξοι διάδοχοί του επιθυμούν να προσεταιριστούν.

Οπως και να έχουν τα πράγματα, οι δηλώσεις της προκάλεσαν αγανάκτηση στα παλαιστινιακά εδάφη, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας, όσο και στην κοινή γνώμη, στην οποία η Σούχα είναι αντιπαθής. Ο πρωθυπουργός Κορέι εξέφρασε τη λύπη του, ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Φατούχ, την κάλεσε να «ζητήσει δημοσίως συγνώμη». Αλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι ο Γιάσερ Αραφάτ δεν είναι «ιδιοκτησία» της συζύγου του, αλλά ηγέτης του παλαιστινιακού λαού, ενώ ο Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχίμ δε δίστασε να την κατηγορήσει για «απόπειρα ανάμειξης στην πολιτική, τη στιγμή που είχε εγκαταλείψει τον Αραφάτ και τον παλαιστινιακό λαό, ενώ εξελισσόταν η Ιντιφάντα».

Λίγο πριν το αεροπλάνο των Παλαιστινίων αξιωματούχων προσγειωθεί στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του νοσοκομείο «Περσί», όπου νοσηλεύεται ο Γιάσερ Αραφάτ, ανακοίνωνε ότι η κατάστασή του είναι «κρίσιμη αλλά σταθερή» και συμπλήρωνε ότι «θα πρέπει να περιοριστούν οι επισκέψεις». Κατά πολλούς, η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν είναι άσχετη με την κυρία Αραφάτ.

Διαβουλεύσεις και ισραηλινές «πιέσεις»

Την ίδια στιγμή, στα παλαιστινιακά εδάφη μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, ο Αχμάντ Κορέι εκμαίευσε τη δέσμευση 13 μαχητικών παλαιστινιακών οργανώσεων ότι «θα διατηρήσουν την ενότητα του παλαιστινιακού λαού και θα συνδιαλλαγούν για όλες τις διαφωνίες». Αν και δεν έγινε γνωστό αν ο Κορέι αποδέχτηκε το αίτημα της «Χαμάς» για σύσταση ηγεσίας από εκπροσώπους όλων ανεξαιρέτως των οργανώσεων που θα αποφασίζει συλλογικά, ενώ δε διευκρινίστηκε ούτε αν η «Χαμάς» αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που κόμισε ο Κορέι, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι «επιτεύχθηκε συμφωνία για την εφαρμογή της τάξης και του νόμου στα παλαιστινιακά εδάφη».

Η ισραηλινή ηγεσία, από την πλευρά της, από τη μία σιωπά και από την άλλη μοιάζει να ασκεί έμμεσες πιέσεις. Για πολλοστή φορά, Ισραηλινοί αξιωματούχοι τάσσονταν υπέρ «της ανάδειξης μιας νέας μετριοπαθούς παλαιστινιακής ηγεσίας». Παράλληλα, τα ισραηλινά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι δεν αποκλείεται η άφιξη των Αμπάς, Κορέι και Σάαθ, στο Παρίσι να σηματοδοτήσει την απόφαση να κλείσουν τα μηχανήματα που κρατούν τον Γιάσερ Αραφάτ στη ζωή, σήμερα, ημέρα συμβολική για τους μουσουλμάνους καθώς θεωρείται η μέρα που ο Θεός υπαγόρευσε το Κοράνι στον Προφήτη Μωάμεθ.

Οσο για τον ισραηλινό στρατό συνέχισε το «έργο» του, σκοτώνοντας 4 μαχητές των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» σε επιχείρηση μυστικών υπηρεσιών στην Τζενίν. Επίσης, 1 Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και 2 τραυματίστηκαν από φίλια πυρά κατά τη διάρκεια σύγχυσης που επικράτησε κατά τη διάρκεια εισβολής στην Τουλκάρεμ.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Νέα υπουργεία φτιάχνει ο διοικητής του προτεκτοράτου...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τρία νέα υπουργεία και νέες θέσεις (αντιπρόεδρος κυβέρνησης και αναπληρωτές «υπουργοί») αποφάσισε να δημιουργήσει και να δώσει στους Κοσσοβάρους Αλβανούς ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο, Σόρεν Τζένσεν Πέτερσεν.

«Σύντομα» (άγνωστο, όμως, ακριβώς πότε...) θα δοθούν σε τοπικούς «αξιωματούχους» υπουργικές θέσεις για τα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας, Τοπικής Διοίκησης και Επαναπατρισμού Σέρβων και άλλων μειονοτήτων.

Εως πρότινος η κοσσοβάρικη «κυβέρνηση» απαρτιζόταν από δέκα «υπουργεία» τα οποία ωστόσο λειτουργούν υπό τη δύναμη του βέτο και τις λοιπές υπερεξουσίες που τηρεί ο διοικητής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο...

Η ανακοίνωση του Τζένσεν - Πέτερσεν έγινε εν καιρώ διαβουλεύσεων μεταξύ κομμάτων της αλβανικής κοινότητας για το σχηματισμό νέας «κυβέρνησης» καθώς κανένα από τα κόμματα που συμμετείχε στις «εκλογές» της 23ης Οκτώβρη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στην 120μελή «Βουλή».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκδημοκρατισμός=απελευθέρωση ακροδεξιών δολοφόνων;

ΑΓΚΥΡΑ-ΧΑΓΗ.--

Οι χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι της Αριστεράς μπορεί να σαπίζουν στα «λευκά κελιά», αλλά ο παραλίγο δολοφόνος του Πάπα και διαβόητο στέλεχος των «Γκρίζων Λύκων», οργάνωσης της τουρκικής ακροδεξιάς στενά συνδεδεμένης με το κράτος, Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, θα απελευθερωθεί στις αρχές του 2005 κατόπιν της απόφασης της τουρκικής Δικαιοσύνης (που λέει ο λόγος), δήλωσε ο δικηγόρος του, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Ο Αγκτσά εκδόθηκε στην Τουρκία το 2000, μετά από την έκτιση 20 ετών κάθειρξης για την επίθεση εναντίον του προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας το 1981. Δεν έγινε γνωστός ο λόγος της απόφασης μείωσης της ποινής - ίσως να πρόκειται για απόφαση στο πλαίσιο του ελέω ΕΕ «εκδημοκρατισμού»...

Στο μεταξύ, ολλανδικό δικαστήριο απαγόρευσε χτες την έκδοση από τη Χάγη της Νουρίγιε Κεσμπίρ, μιας Κούρδισσας που η Τουρκία καταζητεί ως υπεύθυνη για «επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων», σύμφωνα με τα Γαλλικό Πρακτορείο και ANP. Η Κεσμπίρ, φερόμενη ως αλλοτινό ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ/Κόνγκρα-Γκελ, είχε εκφράσει φόβους ότι θα βασανιζόταν εάν η Ολλανδία την εξέδιδε στην Τουρκία. Αρχικά ο Ολλανδός υπουργός Δικαιοσύνης, Πιετ Χέιβ Ντόνερ, είχε εγκρίνει την έκδοσή της. Το νομικό αυτό γαϊτανάκι ίσως να μην τελείωσε ακόμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ