ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Χαμηλώνει τους τόνους

Μετά την «κριτική» στις ΗΠΑ και την επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ο Γ. Παπανδρέου χαμήλωσε τους τόνους και υπέδειξε συναίνεση για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο Σάββατο από το Βουκουρέστι όπου βρέθηκε και πήρε μέρος στη σύνοδο των σοσιαλιστικών κομμάτων της Βαλκανικής, δήλωσε: «Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ όλων των κομμάτων, όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, για να κάνουμε μία νέα αξιολόγηση, αξιολόγηση των νέων κινήσεών μας ώστε να μπορούμε να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο το σημερινό».

Ο Γ. Παπανδρέου, αφού... διαπίστωσε ότι «η μονομερής αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της FYROM δημιουργεί εκ των πραγμάτων σημαντικά νέα δεδομένα», πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρωτοπόρο, θα πάρει πρωτοβουλίες, για στενή συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, και με την κυβέρνηση».

Αφού λοιπόν ο Γ. Παπανδρέου, έκανε λόγο για «συνεννόηση» και «συνεργασία» στη συνέχεια των δηλώσεων του... ανακάλυψε ότι «οι Βαλκάνιοι έχουμε ταλανιστεί από παρεμβάσεις μεγαλυτέρων δυνάμεων»! Βέβαια ο ίδιος παρέλειψε να αναφέρει ότι σ' αυτές τις «παρεμβάσεις», το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε, χαιρετίζοντας τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας αρχικά και προσφέροντας «γην και ύδωρ» από τη θέση της κυβέρνησης στη συνέχεια, σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια των πολέμου εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας, επιβάλλοντας το βίαιο διαμελισμό της...

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου, εντελώς υποκριτικά και ενώ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή και «χειροκρότησαν» τις αλλαγές των συνόρων στα Βαλκάνια, δήλωσε: «Οι Βαλκάνιοι πρέπει να λύνουν μόνοι τους τα προβλήματά τους, μέσα από μία προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και με αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, ώστε να αποτρέπουν παρεμβάσεις έξωθεν και μονομερείς όπως παραδείγματος χάρην η πρόσφατη ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναγνώριση της FYROM με το συνταγματικό της όνομα»...

Εξάλλου χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, εντείνοντας την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για το θέμα της ΠΓΔΜ, επιτέθηκε στον κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπολου, τον οποίο κατηγόρησε ότι επιμένει στα «ψεύδη» της προηγούμενης βδομάδας και τον κάλεσε «το ταχύτερο δυνατό να ζητήσει συγγνώμη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον οποίο καθύβρισε με ψέματα».

Ο Ν. Αθανασάκης δήλωσε ότι «ήταν ψέμα ο αριθμός των χωρών τον οποίο επικαλέστηκε» ο Θ. Ρουσόπουλος, οι οποίες είχαν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ, καθώς και ότι «ήταν ψέμα η αναφορά του ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση και δεν είχε αναφερθεί και χαρακτηρίσει την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος, με συνέντευξή του στα «Νέα» κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αδράνεια, αμηχανία, αναποφασιστικότητα» και συγχρόνως ζήτησε από τον πρωθυπουργό αντί να θέσει βέτο για ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να κάνει ακριβώς το αντίθετο και «να ζητήσει την κατ' εξαίρεση ένταξη της γειτονικής χώρας με όρο και αντάλλαγμα μια ικανοποιητική συμφωνία για το όνομα».

Πάντως οι Ακ. Τσοχατζόπουλος και Απ. Κακλαμάνης, τάχτηκαν υπέρ της άσκησης «βέτο», τόσο στην ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ όσο και στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Ανδριανόπουλος, δήλωσε χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΦΛΑΣ» ότι το «εξωφρενικό είναι» πως ενώ «οι Αμερικάνοι αναγνώρισαν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, εμείς στρεφόμαστε κατά των Σκοπίων και δε λέμε τίποτα για την Αμερική. Δηλαδή βαράμε το σαμάρι γιατί δεν μπορούμε να ακουμπήσουμε το γάιδαρο».

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Να ξαναγράψουμε την Ιστορία...

Το ξαναγράψιμο των βιβλίων της Ιστορίας πρότεινε ο Κ. Στεφανόπουλος, παίρνοντας ως αφορμή τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

«Πρέπει την ιστορία μας να την αποκαθάρουμε ενδεχομένως από ορισμένες υπερβολές, οι οποίες σήμερα δε μας χρειάζονται», είπε μιλώντας σε εκδηλώσεις για τα 92 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε «στον Βασίλειο Β΄ τον Μακεδόνα, το Βυζαντινό αυτοκράτορα τον οποίο οι Ελληνες συνεχίζουν να ονομάζουν Βουλγαροκτόνο».

«Την ώρα που οι σχέσεις μας με τη Βουλγαρία είναι πολύ θερμές και που η πράξη του αυτοκράτορα ιστορικώς δεν ήταν η πλέον ηθική, η πλέον αξιοπρόσεκτη, εκείνη η οποία πρέπει να μνημονεύεται στην ιστορία μας και στα ιστορικά μας βιβλία, στις επισκέψεις μου στις βαλκανικές χώρες, προσπαθώ να συμφωνήσω με τους αντίστοιχους αξιωματούχους των χωρών αυτών ότι αρχής γενομένης από τα δικά μας ιστορικά βιβλία αυτά πρέπει να υπηρετούν τη σημερινή πραγματικότητα» υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «... τη βαλκανική συνεργασία και την περιφερειακή συνεργασία που πρόκειται να αναδείξουν τα Βαλκάνιά μας». Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην πρόσφατη αναγνώριση της ΠΓΔΜ από την Ουάσιγκτον, ο Κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε, «φωτογραφίζοντας» τη γειτονική χώρα, ότι «αυτοί που επιθυμούν την αναβάθμισή τους πρέπει να αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις που έχουν για να αναβαθμιστούν».

«Είτε θέλουν να συμμετέχουν μιας ευρυτέρας ενότητας προηγμένων λαών είτε χρησιμοποιούντες όνομα το οποίο δε δικαιούνται, εφ' όσον έχουν τέτοιες αξιώσεις, πρέπει να έχουν και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Και δεν μπορούν να θέτουν όρους εις τους χώρους εις τους οποίους θέλουν να συμμετάσχουν, αλλά πρέπει να δέχονται τους όρους τους οποίους οι αρχές που επικρατούν σ' αυτούς τους χώρους τούς επιβάλλουν» συμπλήρωσε με νόημα.

«Μόνο έτσι μπορούν να προσεγγίσουν και ελπίζουμε ότι διά της προσεγγίσεώς των θα επιλυθούν προβλήματα, τα οποία όμως, προς το παρόν, δε φαίνεται ότι επιθυμούν να λύσουν. Εμείς θα κάνουμε υπομονή και στηριζόμενοι στις αρχές μας θα βοηθήσουμε να προσεγγίσουν την Ευρώπη, κάτω όμως από τους όρους που η Ευρώπη και το εθνικό μας συμφέρον θέτουν» κατέληξε.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σχολιάσει την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, δηλώνοντας ότι «η χώρα διανύει καλή περίοδο στην οικονομική και πολιτική ζωή και οι όποιες δυσκολίες υπάρχουν απλώς μας δίνουν ώθηση για να τις ξεπεράσουμε».

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Δήλωσε εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία

Την εμπιστοσύνη του «στην πολιτειακή και ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της χώρας, η οποία χειρίζεται υπεύθυνα τα λεπτεπίλεπτα αυτά εθνικά μας ζητήματα» βεβαίωσε, το Σαββατοκύριακο, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο λόγο του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Β. Ελλάδα, λόγω των ενθρονίσεων των μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Είμαστε βέβαιοι, είπε ο αρχιεπίσκοπος, ότι παραμερίζοντας μικροκομματικά και άλλα συμφέροντα, όλη η ηγεσία ενωμένη, θα ξεπεράσουμε μαζί όλοι, από τη λαϊκή βάση μέχρι και τον ανώτατο άρχοντα του τόπου μας κι αυτή την κρίση, κι αυτό το πρόβλημα, κι αυτή τη δοκιμασία. Επισήμανε τη σημασία της αυτοκριτικής πριν «επέλθει η αυτοκαταστροφή». Είπε επίσης «ότι η ιδιότητα της χώρας μας ν' αποτελεί ισότιμο μέλος της ΕΕ είναι ένα πολύ σπουδαίο ατού, το οποίο έχουμε στα χέρια μας και το οποίο θ' αξιοποιήσουμε, όπως θέλω να πιστεύω, ώστε να μην υπάρξει φαλκίδευση του ονόματος». Τέλος, είπε ότι η ενότητα, η διαλλακτικότητα, ο διάλογος για να βρεθεί λύση «είναι εκείνα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η πατρίδα. Γιατί κάθε άλλη λύση και οδός, οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα κι ενδεχομένως και σε πλήγματα εις βάρος της πατρίδος μας».

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Να διδάξουμε τους Αμερικανούς που δεν ξέρουν!

Επίθεση, με πολλή κατανόηση βέβαια, εναντίον των ΗΠΑ έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ από τη Θεσσαλονίκη, για τη μονομερή αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Φταίνε οι ΗΠΑ, είπε πολλές φορές και άλλες τόσες σημείωσε πως πρέπει να τους διδάξουμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Βλέπετε, το θέμα είναι πως οι καημένοι δεν ξέρουν την ιστορία μας. Είναι πεπλανημένοι.

Κατά τα άλλα, ο Γ. Καρατζαφέρης κατήγγειλε για προδοτική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ η μόνη ξεκάθαρη επίθεση που έκανε ήταν εναντίον του ΚΚΕ, λέγοντας πως την προδοσία την έκανε πριν 50 χρόνια. Και αναρωτήθηκε γιατί δεν κάνει η αριστερά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, ενώ κάνει για το Ιράκ και την Παλαιστίνη.

Ολα αυτά σε μια συγκέντρωση κατώτερη των προσδοκιών των οργανωτών (ΛΑΟΣ, Πατριωτική Συμμαχία και Ελληνικό Μέτωπο), αφού μόλις και μετά βίας και με κινητοποίηση από όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας κατάφεραν να μαζέψουν 1.000 άτομα.

Η είδηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ήταν πως στις επόμενες νομαρχιακές εκλογές θα στηρίξει για υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς τον επικεφαλής του Ελληνικού Μετώπου Μάκη Βορίδη, μέλη της οργάνωσης του οποίου, μαζί με άλλους σκοπιανοφάγους και κομμουνιστοφάγους της Πατριωτικής Συμμαχίας, πραγματοποίησαν πορεία το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και καλούσαν «στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ