ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Και συναίνεση και αντιπολιτευτικές κορόνες

Αρχικά ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «χαστούκια», μετά πρόσφερε απλόχερα συναίνεση και χτες δήλωσε ότι «προϋπόθεση για συναίνεση είναι η ύπαρξη πρότασης από την κυβέρνηση», αναφερόμενος στους χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη σύσκεψη που είχε με τους συντονιστές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ χτες το πρωί, εμφανίστηκε εκ νέου υπέρμαχος της συναίνεσης στην υπόθεση της ΠΓΔΜ, αλλά ανέφερε ότι «απαιτείται στρατηγική», από την κυβέρνηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανυπαρξία πολιτικής «στα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά, το Κυπριακό, τις βαλκανικές υποθέσεις» και ιδιαίτερα, όπως είπε, «με τη FYROM».

Μετά και τις... παραινέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης, ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να τονίσει ότι ναι μεν το ΠΑΣΟΚ προσφέρει συναίνεση και είναι διατεθειμένο «να βοηθήσει», όπως επισήμανε, αλλά προϋπόθεση είναι να υπάρξει «πρόταση της κυβέρνησης».

«Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά όχι με τη συγκεκριμένη πολιτική της ΝΔ», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συγχρόνως υποστήριξε ότι επί έντεκα χρόνια το ΠΑΣΟΚ «κράτησε την ελληνική σημαία ψηλά» και οικοδόμησε μια νέα σχέση με τη γείτονα χώρα.

Ο Γ. Παπανδρέου, προφανώς ξεχνώντας ότι το ΠΑΣΟΚ συνυπέγραψε την πολιτική που ακολουθήθηκε στο θέμα της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι «οι αναγνωρίσεις έγιναν επί κυβερνήσεων της ΝΔ» και υποστήριξε ότι «οι μεγάλες μάχες για τα Σκόπια δόθηκαν επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ» και κάλεσε τον ελληνικό λαό «να θυμηθεί την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου στο θέμα αυτό». Μια πολιτική που αρχικά ενίσχυσε τον εθνικισμό και το σοβινισμό, προχώρησε σε εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ και στη συνέχεια παρέδωσε την... επίλυση του ζητήματος στις ΗΠΑ.

Ο Γ. Παπανδρέου, εξάλλου, πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική έχει «πάρει τον κατήφορο με συνεχείς ταπεινώσεις και ήττες», σημειώνοντας ότι το κόμμα του έχει «βαθιά ανησυχία και ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ως κόμμα που θα κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα». Παράλληλα, χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διέψευσε φήμες ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης συζητήθηκαν και διάφορα οικονομικά ζητήματα και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι στο επόμενο ECOFIN η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αμφισβητήσει τα οικονομικά στοιχεία της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ.

Αν αυτό συμβεί, στο επόμενο διάστημα ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση αναμένεται να οξύνουν την αντιπαράθεση τους, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα και ότι «της έχει ξεφύγει ο έλεγχος» και την κυβέρνηση να επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «έδωσε ψεύτικα στοιχεία».

Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν και η δήλωση του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ανέφερε ότι η πρόσφατη απογραφή της κυβέρνησης «είναι ένα φιάσκο, η αγορά στενάζει και οι μικρομεσαίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα».

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Ομόφωνα απέρριψε τις προσφυγές του «Ακτορα»

Ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο, χτες, απέρριψε τις προσφυγές της εταιρίας «Ακτωρ» για τα τρία πιστοποιητικά διαφάνειας, τα οποία είχαν απορριφθεί από την πλειοψηφία του ΕΣΡ.

Το ΕΣΡ, και στη χτεσινή του συνεδρίαση, δεν έκανε αποδεκτές τις αιτήσεις θεραπείας της εταιρίας «Ακτωρ» και τα αιτήματα, βάσει των οποίων η εν λόγω εταιρία ζητούσε την ακύρωση των απορριπτικών πράξεων. Το ΕΣΡ, όπως και στην προηγούμενη προσφυγή της εταιρίας, ομόφωνα έκρινε ότι η προθεσμία των 10 και 20 ημερών για την έκδοση των πιστοποιητικών δεν είναι ενδεικτική. Ολα, επίσης, τα μέλη σέβονται το ένα την ψήφο του άλλου. Για την Ολομέλεια, επίσης, του ΕΣΡ δεν τίθεται θέμα για τα μέλη Νέστορα Κουράκη και Ιριδα Αυδή που θεωρούν το νόμο για το «βασικό μέτοχο» αντισυνταγματικό και με το σκεπτικό αυτό δε δίνουν θετική ψήφο για τη χορήγηση πιστοποιητικών διαφάνειας.

Το μέλος του ΕΣΡ Νέστορας Κουράκης, ο οποίος ήταν και εισηγητής της προσφυγής του «Ακτορα» κατά των απορριπτικών πράξεων του ΕΣΡ στην αιτιολογία της ψήφου του αναφέρεται αναλυτικά σε διατάξεις του Συντάγματος και του νόμου για το «βασικό μέτοχο», τον οποίο ο ίδιος και η Ιρις Αυδή θεωρούν αντισυνταγματικό. Επίσης, απορρίπτει τα επιχειρήματα του «Ακτορα», βάσει των οποίων η εταιρία ζητούσε την αίτηση θεραπείας από το ΕΣΡ.

Ο Νέστορας Κουράκης αναφέρεται σε διατάξεις του Συντάγματος, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι σε κανένα σημείο δεν αναφέρει τίποτα για την «οικονομική αυτοτέλεια». Ο νόμος όμως του «βασικού μετόχου» δημιούργησε «πλήθος "παραθύρων" και πλήθος δυνατοτήτων για καταστρατηγήσεις», ώστε τελικά όχι «απλώς να μην επιτευχθεί η "πλήρης διασφάλιση της διαφάνειας", όπως προβλέπει το Σύνταγμα, αλλά και να είναι υποχρεωμένο το ΕΣΡ, που εκαλείτο να εφαρμόσει το νόμο, να εκδίδει πιστοποιητικά διαφάνειας για κάθε σχεδόν υποβαλλόμενη αίτηση». Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το ποσοστό απόρριψης κατά το έτος 2003 ήταν «μόλις ένα τοις χιλίοις!».

Αναφερόμενος, επίσης, ο Ν.Κουράκης στο θέμα της οικονομικής αυτοτέλειας και του ασυμβίβαστου υπογραμμίζει ότι υπάρχει «οικονομικό συμφέρον» και ότι «και μόνη η ιδιότητα του συγγενούς αρκεί κατά την άποψη του συντακτικού νομοθέτη για τον αποκλεισμό από δημόσια έργα και συνεπώς δεν μπορεί η διάταξη του Συντάγματος να περιοριστεί ερμηνευτικά με βάση τις αρχές της οικονομικής ελευθερίας».

Επισημαίνει, επίσης, το μέλος του ΕΣΡ ότι ήταν ανέκαθεν γνωστή η αρνητική στάση του ίδιου και της Ιριδας Αυδή απέναντι στο νόμο για το «βασικό μέτοχο», ο οποίος «πόρρω απείχε, με το επινόημα της "οικονομικής αυτοτέλειας" να εκφράζει την αληθή βούληση του συνταγματικού νομοθέτη για "πλήρη διασφάλιση της διαφάνειας"».

Τα τρία πιστοποιητικά διαφάνειας που δε χορηγήθηκαν από το ΕΣΡ, να υπενθυμίσουμε ότι αφορούν το ένα σύμβαση κατασκευής του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης ύψους 44 εκ. ευρώ των εταιριών «Ακτωρ», «Θεμελιοδομή» και «Δομοστατική». Το δεύτερο αφορά έργο της «Αθήνα 2004» και της εταιρίας «Ακτωρ» και το τρίτο έργο της ΔΕΗ με ασφαλτόστρωση σε περιοχές του Δήμου Αργυρούπολης και με σύμβαση με την εταιρία «Τομή» βασικού μετόχου της εταιρίας «Ακτωρ». Τη χορήγηση των πιστοποιητικών είχαν καταψηφίσει τα μέλη του ΕΣΡ Ιρις Αυδή, Νέστορας Κουράκης, Ροδόλφος Μορώνης και Γιάννης Παπακώστας.

Ο «Ακτωρ», αναμένεται, όπως συνέβη και με την προηγούμενη απορριπτική πράξη, να προσφύγει στο ΣτΕ.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δικομματικής αντιπαράθεσης συνέχεια...

Συνέχεια του δικομματικού καυγά χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για εξοπλιστικά προγράμματα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας περί της επιχειρησιακής καταλληλότητας των ρώσικων όπλων ΤΟΡ/Μ1, την προμήθεια των οποίων εξετάζει η Επιτροπή.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την άμεση κλήση του Σ. Σπηλιωτόπουλου στην Επιτροπή, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του, αίτημα που η πλειοψηφία απέρριψε, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί ο αριθμός των στρατιωτικών μαρτύρων και να αρχίσει νωρίτερα η κατάθεση πολιτικών προσώπων (πρώην και νυν υπουργός Αμυνας και γενικοί γραμματείς εξοπλισμών).

Το μέλος της Επιτροπής, βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος (είχε κάνει από την αρχή την πρόταση να προηγηθούν οι καταθέσεις των πολιτικών προσώπων) ζήτησε να σταματήσει πλέον η συζήτηση για την επιχειρησιακή ικανότητα των ρωσικών όπλων και να ασχοληθεί η Επιτροπή με τα άλλα σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υπογραφή της σύμβασης και την εκτέλεσή της. Αλλωστε, οι διαρροές από την ίδια την κυβερνητική πλευρά περί ενόχλησης των Αμερικανών για τη λειτουργία των ρώσικων όπλων δείχνει ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό που επιτρέπει ή όχι τη διασύνδεση μεταξύ των διάφορων όπλων.

Ενόχληση για τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας περί καταλληλότητας των ρώσικων όπλων εξέφρασαν και βουλευτές της ΝΔ και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Β. Μαγγίνας είπε ότι δε δέχεται τη διαβεβαίωση του οποιουδήποτε «κυρίου υπουργού της κυβερνήσεως», γιατί όλοι οι υπουργοί «υπηρετούν σκοπιμότητες και ισορροπίες».

Χτες κατέθεσε στην Επιτροπή ο ταξίαρχος ε.α. Κ. Γιαννόπουλος, που παλιότερα ήταν μέλος διάφορων επιτροπών για τους εξοπλισμούς και σήμερα είναι σύμβουλος εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από εξοπλιστικές προμήθειες.

Επιχείρηση εκφοβισμού

Πάμπολλες είναι οι φορές, που έχουν δεχτεί απειλές ο «Ριζοσπάστης» και συντάκτες του, στα 86 χρόνια της ιστορίας του. Και πολύ χειρότερες ακόμη. Και ποτέ δεν τις λογάριασε. Ποτέ δεν έκανε πίσω.

Ας το 'χει υπόψη του ο νομικός σύμβουλος μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου, που τόλμησε χτες να εκστομίσει απειλές - μπροστά και σε άλλους δημοσιογράφους - σε βάρος συντάκτριας του «Ριζοσπάστη». Το μόνο αποτέλεσμα της απαράδεκτης και βαθιά αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του ήταν να κάνει φανερή την απώλεια της ψυχραιμίας του. Ο «Ριζοσπάστης» θα συνεχίσει στο δρόμο του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ