ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Γιάσερ Αραφάτ

Σε βαθύ κώμα βρίσκεται πλέον ο Γιάσερ Αραφάτ, μετά από εγκεφαλική αιμορραγία

Eurokinissi

Σε βαθύ κώμα βρίσκεται πλέον ο Γιάσερ Αραφάτ, μετά από εγκεφαλική αιμορραγία
ΠΑΡΙΣΙ.-

«Εξαιρετικά άσχημη» είναι πλέον η κατάσταση της υγείας του Γιάσερ Αραφάτ, όπως ανακοίνωσαν οι θεράποντες γιατροί του στο γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο «Περσί» και επιβεβαίωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι η υγεία του Παλαιστινίου ηγέτη υπέστη νέα ραγδαία επιδείνωση και ότι έχει, πλέον, βυθιστεί σε βαθύ κώμα. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, εμφανώς συγκινημένος, επιβεβαίωνε τις διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάσερ Αραφάτ υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία.

Εντούτοις, όλοι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διέψευσαν τις πληροφορίες, που μετέδωσε νωρίς το απόγευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάσερ Αραφάτ είναι, ήδη, νεκρός. Παραδέχτηκαν, όμως, όλοι ότι πλέον η κατάστασή του είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμη. Παρ' όλα αυτά, υποστήριξε ο ΥΠΕΞ, Ναμπίλ Σάαθ, μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Περσί», δεν τίθεται κανένα θέμα λήψης απόφασης για αποσύνδεση του Αραφάτ από τα μηχανήματα που υποστηρίζουν τις λειτουργίες του, διότι, εκτός από απάνθρωπο, είναι αντίθετο με τις αρχές της ισλαμικής θρησκείας.

Ο Σάαθ, συνοδευόμενος από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι, τον δεύτερο στην ιεραρχία της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς, και τον πρόεδρο του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Ράουχι Φατούχ, μετέβησαν, χθες το μεσημέρι, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Σάαθ, σε μια προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους της έντασης που προκλήθηκε με την σύζυγο του Αραφάτ, Σούχα, υποστήριξε ότι η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία έγινε δεκτή με θέρμη από την κυρία Αραφάτ. Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε από τους θεράποντες γιατρούς για την κατάσταση του Παλαιστινίου ηγέτη και, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μόνον ο πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι εισήλθε στο θάλαμο εντατικής θεραπείας, όπου νοσηλεύεται ο Γιάσερ Αραφάτ.

Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ ολοκλήρωσε την ενημέρωση των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι απορρίπτει την εκδοχή του δηλητηριασμού του Παλαιστινίου ηγέτη, αν και παραδέχτηκε ότι δεν έχει ακόμη εντοπιστεί η αιτία που προκάλεσε τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Αντίθετα, άλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, όπως ο επιτετραμμένος της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Ισμάτ Σάμπρι, δήλωνε ότι η «πιθανότητα δηλητηρίασης του Γιάσερ Αραφάτ είναι σχεδόν δεδομένη».

Ετοιμασίες στη Ραμάλα

Ενώ τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα στο νοσοκομείο «Περσί», η υπηρεσιακή τρόικα της παλαιστινιακής ηγεσίας, αφού συνάντησε τον Γάλλο Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ Μισέλ Μπαρνιέ, αναμενόταν να εγκαταλείψει τη γαλλική πρωτεύουσα, αργά χθες το βράδυ, και να επιστρέψει, μέσω Ιορδανίας, στη Ραμάλα. Λίγο νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στην παλαιστινιακή πόλη, από τον διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ και τον στενό συνεργάτη του Αραφάτ, Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχίμ, ανακοινώθηκε ότι πλέον συζητάται έντονα το ενδεχόμενο ο Παλαιστίνιος ηγέτης να ενταφιαστεί στο αρχηγείο του, στη Μουκάταα, όπου έζησε έγκλειστος τα τελευταία χρόνια, με στόχο, σταδιακά, το αρχηγείο να μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ορισμένες πρώτες εργασίες άρχισαν, ήδη, χθες το πρωί, στη Μουκάταα. Ανώνυμες ισραηλινές πηγές υποστήριζαν, αργά χθες, ότι σε εξέλιξη βρίσκονταν και επαφές Παλαιστινίων και Ισραηλινών αξιωματούχων, προκειμένου να συμφωνηθεί μια φόρμουλα για τον ενταφιασμό του Γιάσερ Αραφάτ. Επισήμως, πάντως, η ισραηλινή ηγεσία δεν ήταν θετική στο ενδεχόμενο ο ενταφιασμός να γίνει στη Ραμάλα, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, απέφυγε να κάνει προβλέψεις για την υγεία του Αραφάτ, αλλά και για την επόμενη μέρα. Εντούτοις, δηλώνοντας «εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συζητούν μεταξύ τους και προωθούν τις διαβουλεύσεις τους για το μέλλον», οδήγησε αρκετούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι διάκειται θετικά στις, μέχρι σήμερα, κινήσεις της υπηρεσιακής παλαιστινιακής ηγεσίας.

ΗΠΑ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραμένει ως έχει το «δόγμα» Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Καμία μεταβολή στην επιθετική εξωτερική των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε για όσους έχουν ώτα να ακούν ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας - άραγε για πόσο; - Κόλιν Πάουελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times» και διευκρίνισε ότι για τον Πρόεδρο Μπους το θέμα είναι πάνω από όλα «ζήτημα αξιών και αρχών».

ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξηγεί πως ο Πρόεδρος Μπους δεν πρόκειται, μετά την επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ, ν' αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. «Ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να κάνει πίσω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόλιν Πάουελ, «θα μείνει σταθερός στις αρχές του, την πολιτική του και τα πιστεύω του».

Οπως εξήγησε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πρόεδρος Μπους έλαβε στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου την εντολή από τον αμερικανικό λαό να ακολουθήσει μία εξωτερική πολιτική που θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ: «Αυτή ακριβώς η πολιτική είναι παραδοσιακά επιθετική, δηλαδή "κυνηγάμε" τις προκλήσεις και τα ζητήματα που προκύπτουν. Ο Πρόεδρος θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση» εξήγησε.

Πάντως, για να μη διαψεύσει εντελώς και τις προσδοκίες ή τις ψευδαισθήσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως ο Μπους θ' ακολουθήσει προσέγγιση πολυμερή, αν και δε θα διστάσει ν' αναλάβει μονομερώς δράση εάν χρειαστεί. Επίσης, ο Πάουελ τόνισε πως μία επιθετική εξωτερική πολιτική θα ακολουθηθεί και σε θέματα που απασχολούν τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως είναι το AIDS, όπως επίσης και στο Μεσανατολικό.

Η διαδικασία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι «μία από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», τόνισε ο Κόλιν Πάουελ και εξήγησε φυσικά ότι... ο Πρόεδρος Μπους ενδιαφέρεται να προσεγγίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι είχαν διαφωνήσει με την πολιτική της Ουάσιγκτον.

Κι όπως πρόσθεσε ο Κόλιν Πάουελ, θα πραγματοποιήσει ο ίδιος πολλές επισκέψεις στο εγγύς μέλλον στην Ευρώπη, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει και να επουλωθούν επίσης οι όποιες πληγές.

«Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας», υπογράμμισε, «γνωρίζουν πως ο Πρόεδρος θέλει να έχει ισχυρές σχέσεις με όλους τους φίλους και τους συμμάχους μας στην Ευρώπη, παρά τις διαφωνίες που είχαμε στο παρελθόν».

Τέλος, ο Πάουελ ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο των «Financial Times» αν θα παραμείνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αρνήθηκε όμως να απαντήσει...

Βρετανία: Κατά του πολέμου υπέρ του Μπλερ!

Στο μεταξύ, σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάσσεται η αντίθεση των Βρετανών πολιτών στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, βάσει νέας δημοσκόπησης που διενεργείται κατόπιν του θανάτου τριών στρατιωτών στη Φαλούτζα και της αναδιάταξης δυνάμεων εγγύτερα στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρίας «Populus», το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την εκδίωξη του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν ήταν λάθος. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Απρίλη του 2003, τα δύο τρίτα των Βρετανών υποστήριζαν τον πόλεμο, έναντι ποσοστού 24%.

Ομως, παρά την αντίθεση του εκλογικού σώματος στον πόλεμο του Ιράκ, που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του κόμματός του στην προσπάθεια για μία τρίτη επανεκλογή στην εξουσία, η σφυγμομέτρηση καταγράφει ένα ελαφρό μεν, υπαρκτό δε, προβάδισμα του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

ΣΟΥΔΑΝ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Με πρωτόκολλο η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων...

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Υπογραφές σε δύο πρωτόκολλα συμφωνίας με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας και την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των ταλανιζόμενων κατοίκων της δυτικής επαρχίας του Σουδάν Νταρφούρ, έβαλαν χτες στο τραπέζι συνομιλιών της νιγηριανής πρωτεύουσας, Αμπούτζα, ο επικεφαλής της σουδανικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας Νατζίμπ Αμπντέλ-Ουαχάμπ Σουδάν και ο Μαχγκούμπ Χουσεΐν εκ μέρους του ανταρτικού «Σουδανικού Απελευθερωτικού Στρατού». Η υπογραφή των πρωτοκόλλων χαιρετίστηκε ως «μεγάλη νίκη» για το σουδανικό λαό και από τον Αχμέντ Χουσεΐν Ανταμ, εκπρόσωπο της άλλης ανταρτικής οργάνωσης που δρα στο δυτικό Σουδάν («Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας»).

Σύμφωνα με απεσταλμένους ειδησεογραφικών πρακτορείων, η σουδανική κυβέρνηση συμφώνησε (για πρώτη φορά!) να αποκηρύξει και να σταματήσει τις «εχθρικές πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών» πάνω από το Νταρφούρ. Εάν αυτό ευσταθεί, τότε φαίνεται επί της ουσίας να συναινεί σε μία άτυπη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» αλά Ιράκ... Αμφότεροι συμφώνησαν να βοηθήσουν την πρόσβαση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αρωγής στην περιοχή ώστε να συνδράμουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ