Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραμένει ως έχει το «δόγμα» Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Καμία μεταβολή στην επιθετική εξωτερική των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε για όσους έχουν ώτα να ακούν ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας - άραγε για πόσο; - Κόλιν Πάουελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times» και διευκρίνισε ότι για τον Πρόεδρο Μπους το θέμα είναι πάνω από όλα «ζήτημα αξιών και αρχών».

ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξηγεί πως ο Πρόεδρος Μπους δεν πρόκειται, μετά την επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ, ν' αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. «Ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να κάνει πίσω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόλιν Πάουελ, «θα μείνει σταθερός στις αρχές του, την πολιτική του και τα πιστεύω του».

Οπως εξήγησε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πρόεδρος Μπους έλαβε στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου την εντολή από τον αμερικανικό λαό να ακολουθήσει μία εξωτερική πολιτική που θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ: «Αυτή ακριβώς η πολιτική είναι παραδοσιακά επιθετική, δηλαδή "κυνηγάμε" τις προκλήσεις και τα ζητήματα που προκύπτουν. Ο Πρόεδρος θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση» εξήγησε.

Πάντως, για να μη διαψεύσει εντελώς και τις προσδοκίες ή τις ψευδαισθήσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως ο Μπους θ' ακολουθήσει προσέγγιση πολυμερή, αν και δε θα διστάσει ν' αναλάβει μονομερώς δράση εάν χρειαστεί. Επίσης, ο Πάουελ τόνισε πως μία επιθετική εξωτερική πολιτική θα ακολουθηθεί και σε θέματα που απασχολούν τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως είναι το AIDS, όπως επίσης και στο Μεσανατολικό.

Η διαδικασία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι «μία από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», τόνισε ο Κόλιν Πάουελ και εξήγησε φυσικά ότι... ο Πρόεδρος Μπους ενδιαφέρεται να προσεγγίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι είχαν διαφωνήσει με την πολιτική της Ουάσιγκτον.

Κι όπως πρόσθεσε ο Κόλιν Πάουελ, θα πραγματοποιήσει ο ίδιος πολλές επισκέψεις στο εγγύς μέλλον στην Ευρώπη, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει και να επουλωθούν επίσης οι όποιες πληγές.

«Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας», υπογράμμισε, «γνωρίζουν πως ο Πρόεδρος θέλει να έχει ισχυρές σχέσεις με όλους τους φίλους και τους συμμάχους μας στην Ευρώπη, παρά τις διαφωνίες που είχαμε στο παρελθόν».

Τέλος, ο Πάουελ ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο των «Financial Times» αν θα παραμείνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αρνήθηκε όμως να απαντήσει...

Βρετανία: Κατά του πολέμου υπέρ του Μπλερ!

Στο μεταξύ, σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάσσεται η αντίθεση των Βρετανών πολιτών στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, βάσει νέας δημοσκόπησης που διενεργείται κατόπιν του θανάτου τριών στρατιωτών στη Φαλούτζα και της αναδιάταξης δυνάμεων εγγύτερα στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρίας «Populus», το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την εκδίωξη του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν ήταν λάθος. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Απρίλη του 2003, τα δύο τρίτα των Βρετανών υποστήριζαν τον πόλεμο, έναντι ποσοστού 24%.

Ομως, παρά την αντίθεση του εκλογικού σώματος στον πόλεμο του Ιράκ, που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του κόμματός του στην προσπάθεια για μία τρίτη επανεκλογή στην εξουσία, η σφυγμομέτρηση καταγράφει ένα ελαφρό μεν, υπαρκτό δε, προβάδισμα του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ