Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Νίκη των Σαντινίστας

Πανηγυρισμοί των Σαντινίστας στους δρόμους της Μανάγκουα

Associated Press

Πανηγυρισμοί των Σαντινίστας στους δρόμους της Μανάγκουα
ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Θριαμβευτική, χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ η νίκη του Μετώπου των Σαντινίστας για την Εθνική Απελευθέρωση (FSLN) κατά τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών που έγιναν στη Νικαράγουα. Μία νίκη έστω και σε τοπικό επίπεδο που συνάδει με το κλίμα που επικρατεί σχεδόν σε όλη την αμερικανική υποήπειρο, όπου οι ριζοσπαστικές και αριστερές δυνάμεις επικρατούν και ενισχύονται... από τη Βενεζουέλα έως την Ουρουγουάη την περασμένη Κυριακή, η χτεσινή νίκη των Σαντινίστας αλλά και για ελάχιστη ψήφους - ίσως και προϊόν νοθείας - ήττα του Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί και του υποψηφίου του Σαφίκ Χαντάλ κατά τις πρόσφατες εκλογές στο Ελ Σαλβαδόρ.

Για άλλη μία φορά οι δύο «Αμερικές», η βόρεια και η νότια, αποτελούν, η μία τη «φωτογραφία» και η άλλη το «αρνητικό» της. Ειδικά μετά τη «θριαμβευτική» επανεκλογή και επικράτηση του Τζορτζ Ου. Μπους στις προεδρικές εκλογές και των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές και για τα δύο Σώματα του Κογκρέσου, όπου αναδείχτηκαν για άλλη μία φορά πρώτη δύναμη...

«Είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα», τόνισε ο Ντανιέλ Ορτέγα κατά της διάρκεια δίωρης ομιλίας του ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στο κέντρο της Μανάγκουα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων και ο ηγέτης των Σαντινίστας, που κυβέρνησε τη χώρα από το 1979 έως το 1990, δήλωσε πως η τάση του εκλογικού σώματος είναι σαφέστατη.

Το FSLN συγκεντρώνει το 45% των ψήφων, το συντηρητικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PLC) το 36% και η κυβερνώσα δεξιά Συμμαχία για τη Δημοκρατία (APRE)το 11%, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση των Σαντινίστας οι υποψήφιοι του FSLN επικράτησαν σε 90 από τους 152 δήμους, μεταξύ αυτών και οι 15 από τις 17 πρωτεύουσες των επαρχιών της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ