Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μια «μάχη» γύρω από μνημείο του Λένιν

Ρεσιτάλ υποκρισίας από το δεξιό κυβερνητικό κόμμα «Ενιαία Ρωσία»

Απέραντη εδαφικά η Ρωσία και αυτό δεν μπορεί παρά να δημιουργεί «δυσκολίες» στη «γραμμή» των πολιτικών κομμάτων της χώρας. Δυσχέρειες που, σε περίπτωση αλλαγής της πολιτικής κατάστασης, μπορούν να περιπλέξουν τα πράγματα. Μάλλον έτσι εξηγείται η μανιώδης προσπάθεια ενός λεωφορείου οπαδών του δεξιού κυβερνητικού κόμματος «Ενιαία Ρωσία» στην πόλη Σικτιφκάρ (στα βόρεια της Ρωσίας) να καταθέσουν με το «έτσι θέλω» λουλούδια στο μνημείο του Λένιν, στις 7 Νοέμβρη. Είχε προηγηθεί κατάθεση στο αντικομμουνιστικό «Μνημείο των θυμάτων των πολιτικών διώξεων» και στο «Μνημείο των θυμάτων του εμφυλίου πολέμου». Θα ακολουθούσε κατάθεση στο μνημείο του Πατριωτικού πολέμου (1941-1945) και στο «Μνημείο των θυμάτων του πολέμου στο Αφγανιστάν και τοπικών πολέμων».

Η όλη καμπάνια εντασσόταν στη Μέρα της «Συμφιλίωσης και Συναίνεσης», όπως από την εποχή του Γιέλτσιν αποκαλούν οι αρχές της Ρωσίας τη μέρα της Οχτωβριανής Επανάστασης, με στόχο να θολώσουν και να σβήσουν το περιεχόμενό της. Φαίνεται πως οι εκπρόσωποι της «Ενιαίας Ρωσίας» στο Σικτιφκάρ δεν πήραν χαμπάρι πως το κόμμα τους κατέθεσε πρόσφατα στη ρωσική βουλή νομοσχέδιο για την κατάργηση της επετείου της Οχτωβριανής Επανάστασης κι έτσι σχεδίασαν και κατάθεση λουλουδιών στο τοπικό μνημείο του Λένιν. Μαζί τους στις καταθέσεις λουλουδιών είχαν πάρει εκπροσώπους κι άλλων αστικών κομμάτων, όπως του «Κόμματος των επιχειρηματιών», του «Κόμματος των συνταξιούχων», του λεγόμενου «Λαϊκού κόμματος», του ΦΔΚΡ (του Ζιρινόφσκι) κλπ.

Με τα δυο πρώτα μνημεία τα πήγαν περίφημα. Χωρίς δυσκολίες κι εμπόδια τα λουλούδια κατατέθηκαν! Εφτασε η ώρα του μνημείου του Λένιν. Να όμως που εκεί υπήρχε ομάδα περιφρούρησης της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (μπολσεβίκων), που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ). Η ομάδα περιφρούρησης είχε μείνει εκεί μετά τη μαζική εκδήλωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση που είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα από κοινού οι Κομματικές Οργανώσεις Πόλεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ. Οι νέοι κομμουνιστές, μόλις είδαν τους «εκδρομείς», έκαναν «αλυσίδα» γύρω από το μνημείο και δήλωσαν ευθέως: «Δε θα σας αφήσουμε να καταθέσετε τα λουλούδια σας στον Λένιν γιατί δεν έχετε καμιά σχέση με τον Λένιν κι έχετε ξεπουλήσει τα ιδανικά του». Οπως γράφει το «ΣΕΒΕΡΙΝΦΟΡΜ», που μετέδωσε την είδηση, οι σύντομες συνομιλίες δεν απέδωσαν καρπούς, αλλά τα μέλη του κυβερνητικού κόμματος θορυβήθηκαν! Ανάμεσά τους και ο πρώην Α΄ Γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΣΕ στα χρόνια του σοσιαλισμού, που τώρα είναι βουλευτής του δεξιού κόμματος «Ενιαία Ρωσία». Πώς είναι δυνατόν μερικά «παιδαρέλια» να εμποδίζουν αυτούς, το «κόμμα της εξουσίας,να καταθέσει λουλούδια όπου θέλει; Αποφάσισαν λοιπόν να τα καταθέσουν πάση θυσία! Με έφοδο και με τη βοήθεια της αστυνομίας οι «εκδρομείς» κατάφεραν να απωθήσουν τα μέλη της νεολαιίστικης περιφρούρησης, να καταθέσουν και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο με προορισμό το επόμενο μνημείο. Εννοείται πως τα λουλούδια τους δεν έμειναν για πολύ ώρα στο μνημείο του Λένιν, αλλά αυτό μάλλον δεν τους πείραξε! Η μέρα της «ειρήνευσης και συναίνεσης» είχε τιμηθεί! Ισως για τελευταία χρονιά! Αφού τα αστικά κόμματα που έχουν τώρα την πλειοψηφία στην Κρατική Δούμα, δεν μπορούν να αντέξουν άλλο να γιορτάζεται η Οχτωβριανή Επανάσταση, η μέρα της ιστορικής νίκης του προλεταριάτου, έστω και μετονομασμένη και θέλουν να την καταργήσουν!

  • Ακόμη κι αν το καταφέρουν δε θα ξεμπερδέψουν καθόλου εύκολα με τον Λένιν και την Οχτωβριανή Επανάσταση, που η ακτινοβολία τους είναι ακόμη ισχυρότατη στη Ρωσία, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις τους, όπου το 70% ζητά να παραμείνει η επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης.
  • Αυτό έδειξαν και τα εκατομμύρια που διαδήλωσαν σε όλη τη Ρωσία στις 7 Νοέμβρη!
  • Αυτό δείχνει και η αύξηση της νεολαίας μεταξύ των διαδηλωτών, γεγονός που σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ.
  • Οσο κι αν προσπαθήσει η ρωσική, αλλά κι η παγκόσμια αστική τάξη να παραχαράξει και να σβήσει την επαναστατική ιστορία, να αμαυρώσει το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, δε θα τα καταφέρει να ξεφύγει από το «νεκροθάφτη» της, που η ίδια δημιουργεί! Το τέλος της είναι εδώ και καιρό γνωστό! Μας το έχει δείξει ο Μεγάλος Οχτώβρης!

Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ