ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
Ευρύτερο σχέδιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί η ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προσπάθησε να δικαιολογήσει την πρόσφατη, μονομερή αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» συναρτώντας τη με το δημοψήφισμα της Κυριακής στη γειτονική μας χώρα, αλλά το αποτέλεσμα του τελευταίου, μάλλον, δε συνηγορεί στους ισχυρισμούς αυτούς και δικαιώνει όλους όσοι εκτιμούσαν, από την πρώτη στιγμή, ότι δε χρειαζόταν η ενέργεια των ΗΠΑ για να απόσχουν μαζικά οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ. Το γεγονός αυτό, όμως, ενισχύει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο, η μονομερής κίνηση της Ουάσιγκτον να εντάσσεται σ' ένα γενικότερο σχέδιο νέας παρέμβασης των ΗΠΑ στα Βαλκάνια. Κι ενώ είναι παρακινδυνευμένο - λόγω της έλλειψης των απαραίτητων πληροφοριών και στοιχείων - να προβλέψει κανείς το σχέδιο αυτό, μπορεί από τώρα με αρκετή δόση σιγουριάς να εκτιμήσει τα εξής: Πρώτον και το πλέον βέβαιο είναι πως το όποιο γενικότερο σχέδιο εντάσσεται στην ιμπεριαλιστική πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι ΗΠΑ και η ΕΕ στην περιοχή. Δεύτερον, θα συσχετίζεται, επίσης, με το επιφυλασσόμενο από τους ιμπεριαλιστές μέλλον του Κοσσυφοπεδίου - οι σχετικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν τον επόμενο χρόνο - και, επομένως, με το γενικότερο σήμερα «στάτους» της ευρύτερης περιοχής (Σερβία-Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, κλπ.). Τρίτον, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το συσχετισμό του με τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοτουρκικών, του Κυπριακού, κλπ.

«Φύρα» ο άνεργος!

Παρά τα συγκινητικά λόγια υπέρ των ανέργων, που ακούμε συχνά από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων κι άλλους αρμοδίους, στην πραγματικότητα ουδείς ενδιαφέρεται ουσιαστικά γι' αυτούς και στη χώρα μας είναι πολίτες «δεύτερης κατηγορίας». Το κράτος τους θεωρεί «φύρα» και οι υπηρεσίες του τους αντιμετωπίζουν σαν «παρίες». Ακόμα χειρότερη συμπεριφορά επιδεικνύει προς αυτούς η λεγόμενη «ιδιωτική πρωτοβουλία», η οποία τους βλέπει σαν «κατώτερους» και «άχρηστους», που θα πρέπει να πεταχτούν στον «Καιάδα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες αρνούνται να βγάλουν πιστωτική κάρτα σε άνεργο, θεωρώντας τον εκ προοιμίου αφερέγγυο και, εκ των προτέρων, «μπαταχτσή», στερώντας του ακόμα και τη δυνατότητα να αγοράσει με δόσεις από τα καταστήματα που συνεργάζονται μ' αυτές!

Βεβαίως, ο επιχειρηματικός τομέας θωρεί «πολύτιμους» τους ανέργους ως «εφεδρικό στρατό», που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν «μέσο πίεσης και εκβιασμού» εναντίον της εργατικής τάξης, με στόχο να σταματήσει αυτή να αγωνίζεται κατά της εκμετάλλευσης και για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων κι όλων των λαϊκών στρωμάτων.

Αυθαίρετοι παραλληλισμοί

Δεν είναι η πρώτη φορά και δε θα είναι και η τελευταία. Βλέπετε, βολεύει πολύμορφα τους κάθε λογής απολογητές του καπιταλισμού, να παραλληλίζουν, αυθαίρετα, τα όποια προβλήματα και τις άσχημες καταστάσεις του συστήματος, με τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Αυτό έκανε και ο Γ. Παπανδρέου, προχτές στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για την Παιδεία, παραλληλίζοντας την κακή κατάσταση της τελευταίας με το «σοβιετικό μοντέλο». Λογάριαζε, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο... Λίγο μετά, πήρε το λόγο η Αλέκα Παπαρήγα και αντί άλλης απάντησης ανέφερε μια παλιότερη συζήτησή της με την σημερινή βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου.

Η Α. Διαμαντοπούλου - είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - ήταν τότε επίτροπος της ΕΕ και η συνάντηση είχε γίνει ενόψει της διεύρυνσης της ΕΕ, στα πλαίσια σχετικής ενημέρωσης των ελληνικών κομμάτων. Στη συνάντηση αυτή, η επίτροπος τότε της ΕΕ είχε αναφέρει ότι το επίπεδο της Παιδείας στις υποψήφιες τότε για ένταξη, πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ήταν υψηλότερο απ' αυτό των δυτικών χωρών. Κι αυτό συνέβαινε, παρότι είχαν περάσει δέκα χρόνια από την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, συμπλήρωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

Αντιδραστική επίθεση

«Σε επίδειξη συντηρητικών και αντιδραστικών προτάσεων και ιδεών, ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να εξελιχθεί η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή, την ερχόμενη Δευτέρα». Αυτά έγραφε η στήλη την περασμένη Παρασκευή και η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή δικαίωσε πέρα για πέρα την προαναφερόμενη πρόβλεψη. Ο Κ. Καραμανλής τάχτηκε υπέρ της υλοποίησης των σχετικών ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και αποφάσεων (Μπολόνια, κλπ.), της πολύ μεγαλύτερης σύνδεσης της Παιδείας με τις «ανάγκες της αγοράς» και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο Γ. Παπανδρέου θεώρησε τα προηγούμενα λίγα και ζήτησε την ολοκληρωτική υποταγή της Παιδείας στη ζούγκλα της αγοράς και στα συμφέροντα των επιχειρήσεων, ενώ, χαρακτήρισε «αστείο δίλημμα» το θέμα κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Οπως καταλαβαίνετε, έτσι θα προχωρήσει ο διάλογος για την Παιδεία, ο οποίος υποτίθεται πως άνοιξε με την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή. Με την κυβέρνηση να κόβει και το ΠΑΣΟΚ να ράβει στην πλέον αντιδραστική κατεύθυνση, που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.

Τα άνεργα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΟΛΛΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ τις τελευταίες μέρες και πολλά γράφονται (δικαίως) για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και την ΠΓΔΜ. Πολύ λίγα, όμως, για την εσωτερική κυβερνητική πολιτική και τη ...Δυτική Μακεδονία. Κι ας βρίσκεται η τελευταία - στο χάρτη - ακριβώς κάτω από την πρώτη...

Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει ένα υψηλό (και καθ' όλα ελληνικότατο, σας βεβαιώνουμε) ποσοστό ανεργίας, που ανέρχεται στο 16,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Γιούροστατ. Μάλιστα, τα πραγματικά στοιχεία, μάλλον, είναι πολύ χειρότερα από όσα υποστηρίζει ο εν λόγω οργανισμός.

Αυτά, την ώρα που η μια επιχείρηση μετά την άλλη κλείνουν σε όλη τη βόρεια Ελλάδα και η κυβέρνηση ...κάθεται και τις κοιτάζει, μια και «ελεύθερη αγορά έχουμε» ως γνωστόν. Μήπως πρέπει να αναγνωρίσουμε τις περιοχές αυτές, ως ...«Δημοκρατία της Ανεργίας;».

ΠΑΡΤΙ ΚΑΝΟΥΝ (όπως διαβάζουμε) οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, μετά τις δηλώσεις και τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, περί «περιθωρίων ανάπτυξής τους» στην ελληνική αγορά...

Προφανώς, και κάτι ξέρει ο υπουργός για να λέει τέτοια πράγματα, και συγκεκριμένες ιδέες, και νέα μέτρα θα έχει στο μυαλό του, ευνοϊκά προς το συγκεκριμένο χώρο, στα πλαίσια του οποίου δραστηριοποιούνται γνωστοί και μη εξαιρετέοι «διαπλεκόμενοι».

Θα μπορούσαμε, βέβαια, να πούμε ότι όλ' αυτά είναι «δική του δουλιά», αν τα «περιθώρια ανάπτυξης» δεν είχαν να κάνουν με ...«το συμπληρωματικό ρόλο», όπως είπε, της ιδιωτικής ασφάλισης σε σχέση με την κοινωνική. Φράση, που όλοι κατανοούμε τι σημαίνει...

Αλλωστε, και μόνον η επέκταση της μερικής απασχόλησης (που θεσμοθέτησε και εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ) σημαίνει «χρυσές δουλιές» για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Πόσο δε μάλλον, αν κάπου στο άμεσο μέλλον προβλέπονται και μερικές ακόμη νομοθετικές παρεμβάσεις.

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΡΟΜΕΡΟ: Ο Δημήτρης Σιούφας έκανε συστάσεις προς τις εταιρίες πετρελαιοειδών προκειμένου να ...αφομοιώσουν τις τιμές των καυσίμων που μειώνονται στη διεθνή αγορά. Αν δεν «πιάσουν» οι συστάσεις, μήπως πρέπει να στείλουμε στο υπουργείο Ανάπτυξης τα ...κοινόχρηστα;

Αντιδραστικά σχέδια για την Παιδεία

Δείγμα γραφής του περίφημου «διαλόγου» για την Παιδεία ήταν η προχτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Για μια ακόμα φορά φάνηκε η ταύτιση των δύο κομμάτων της άρχουσας τάξης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης και της προσαρμογής της Παιδείας στις ανάγκες της αγοράς, μιλώντας μάλιστα ταυτόχρονα για εξασφάλιση «ίσων ευκαιριών» στη μόρφωση. Πλειοδοτώντας σε αντιεκπαιδευτικά μέτρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ομολογουμένως πιο τολμηρός από τον πρωθυπουργό, έκανε προχτές λόγο «για εκπαιδευτικό σύστημα που δεν αντιδρά στις εξελίξεις στην αγορά και στην κοινωνία»!!! Χαρακτήρισε «αστείο το δίλημμα δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση», λανσάροντας τα «μη κρατικά πανεπιστήμια», και επανέφερε την άκρως αντιδραστική πρότασή του για αποκέντρωση των σχολείων, διαφοροποίησή τους από περιοχή σε περιοχή στο πρόγραμμα σπουδών, με την ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλων φορέων και, φυσικά, των τοπικών επιχειρηματιών.

Η «προωθημένη» αυτή θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί ακριβώς την κεντρική στρατηγική που υπαγορεύουν οι σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου, ώστε να κλείνει η στρόφιγγα των κρατικών δαπανών για την Παιδεία και οι επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερο λόγο και να παρεμβαίνουν στο περιεχόμενο της μόρφωσης. Αυτή η πολιτική βοηθά και την υποκατάσταση της ολόπλευρης μόρφωσης με φτηνές βραχυπρόθεσμες καταρτίσεις εφ' όρου ζωής για την απόκτηση των δεξιοτήτων, που θα ορίζει πάλι η αγορά. Σε αυτές τις αντιδραστικές προτάσεις υπάρχει η συμφωνία της κυβέρνησης, η οποία γλυκοκοιτάει το λεγόμενο φινλανδικό μοντέλο που συχνά πυκνά επικαλείται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Μία πρόταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ταξική διαφοροποίηση και ένταση των ανισοτήτων.

Σε ό,τι αφορά στην «καραμέλα» της καταπολέμησης της ανεργίας μέσα από μια αναδιάρθρωση της Παιδείας, μία αντίληψη που τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζουν, χωρίς κεντρικό προγραμματισμό, με ένα σχολείο που θα το καθορίζουν οι «τοπικοί φορείς» με βάση τις «τοπικές ανάγκες», είναι άκρως επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική. Αλλωστε, το ίδιο αυτό σύστημα ούτε μπορεί ούτε θέλει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες πραγματικής μόρφωσης για όλους.

Οι φραγμοί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια στην εκπαίδευση των παιδιών της, με το κόστος να γίνεται δυσβάσταχτο και την αμορφωσιά να μεγαλώνει, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για μέτρα σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Απέναντι σε μία πολιτική έντασης της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και ακόμα πιο στενής, ασφυκτικής, σύνδεσής της με τις ανάγκες της αγοράς, το ΚΚΕ προβάλλει και αποκαλύπτει, όπως έγινε κατά την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή, την πραγματική στόχευση όσων μιλούν για «συναίνεση» και προφέρουν το «διάλογο» σε όλους τους τόνους. Οι ίδιοι που καταργούν λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ίσες ευκαιρίες πραγματικής μόρφωσης για όλους. Καλεί δε το λαό να βάλει στο προσκήνιο τις δικές του ανάγκες για δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους.


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ