ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
«Ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής»

Ανακοίνωση με αφορμή την αυριανή απεργία στα δημόσια νοσοκομεία

«Η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι θα λύσει το πρόβλημα των ράντζων, επιβαρύνοντας τα νοσοκομεία με καθημερινή εφημερία, χωρίς να παίρνει μέτρα για τα ουσιαστικά προβλήματα», τονίζει η «Πανεπιστημονική»
«Η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι θα λύσει το πρόβλημα των ράντζων, επιβαρύνοντας τα νοσοκομεία με καθημερινή εφημερία, χωρίς να παίρνει μέτρα για τα ουσιαστικά προβλήματα», τονίζει η «Πανεπιστημονική»
«O αγώνας μας θα ισχυροποιείται, θα γίνεται πιο αποτελεσματικός, από τη στιγμή που συντονίζεται με τον αγώνα των άλλων εργαζομένων, που θέτει στόχους πάλης με κριτήριο τις ανάγκες μας», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Νοσοκομειακών Γιατρών», με αφορμή την αυριανή πανελλαδική απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Την απεργία αποφάσισε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας, στην οποία θα λειτουργήσει πιλοτικά η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού. Επίσης, η ΕΙΝΑΠ έχει αποφασίσει μια ακόμα 24ωρη απεργία για την ημέρα έναρξης του νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

«Τα σοβαρά προβλήματα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που ταλανίζουν χρόνια τώρα τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς, το σύνολο των υγειονομικών και των ασθενών, χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα», υπογραμμίζει η «Πανεπιστημονική». «Αιτία είναι η πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εντείνει την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας...Ταυτόχρονα, στην πλειοψηφία των γιατρών και στους άλλους εργαζόμενους, αφαιρούνται δικαιώματα, χειροτερεύουν οι όροι ζωής και δουλιάς, εντείνεται ο αυταρχισμός, δυσκολεύει περισσότερο η επαγγελματική εξασφάλιση και η επιστημονική εξέλιξη. Τα κόμματα του δικομματισμού, όταν είναι στην κυβέρνηση, υλοποιούν αυτήν την πολιτική, ενώ όταν είναι στην αντιπολίτευση "θυμούνται" τα λαϊκά προβλήματα!..Οι άλλες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΕΓ, ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ έχουν σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση, αφού υποστηρίζουν τη βασική κατεύθυνση των μέτρων. Υποστηρίζουν και αποδέχονται την επιχειρηματική δράση για έναν "ανταγωνιστικό", δηλαδή ιδιωτικοποιημένο Δημόσιο Τομέα».

Στη συνέχεια, η «Πανεπιστημονική» αναφέρεται στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και υπογραμμίζει: «Η ιδιωτικοποίηση προχωράει με τη δημιουργία ΑΕ. Σε αυτήν εντάσσονται μονάδες και υπηρεσίες του μέχρι τώρα δημόσιου συστήματος Υγείας. Επίσης στην ΑΕ θα λειτουργήσει πιλοτικά και η Πολυκλινική του Ολυμπιακού χωριού. Σειρά έχουν τώρα τα δημόσια νοσοκομεία. Κυρίαρχη θα είναι η λειτουργία τους ως επιχειρήσεις, πουλώντας ακριβές υπηρεσίες στους ασθενείς - πελάτες, είτε απευθείας, είτε μέσω των ασφαλιστικών εταιριών, που θα αναλάβουν τα επαγγελματικά ταμεία. Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί θα χρησιμοποιούνται ως φθηνό, ευέλικτο επιστημονικό προσωπικό».

«Επιδεινώνονται, συνεχίζει η «Πανεπιστημονική», οι εργασιακές συνθήκες και ενισχύεται η ιδιωτικοποίηση με τη διακηρυγμένη θέληση της κυβέρνησης για ανατροπή της εργασιακής σχέσης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και με την κατάργηση της μονιμότητάς τους, που επέβαλαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια».

Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η Πανεπιστημονική είναι:

  • Αποκλειστικά Δημόσιο, δωρεάν σύστημα ΥΓΕΙΑΣ με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και κατάργηση του νομικού πλαισίου των ιδιωτικοποιήσεων, που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε ΑΕ.
  • Ανάπτυξη δημόσιων και δωρεάν δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου και ενίσχυση όλων των νοσοκομείων για να υπάρχει δυνατότητα 24ωρης λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα.
  • Καθολικό υποχρεωτικό δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και να αποτελεί συντάξιμο χρόνο η αναμονή για ειδικότητα των γιατρών.
  • Μισθός 1.600 ευρώ καθαρά για τον πρωτοδιοριζόμενο ειδικευόμενο και αναλογική αύξηση για τις άλλες βαθμίδες. Οι εφημερίες να πληρώνονται σαν υπερωριακή απασχόληση, να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία χώροι ανθυγιεινής εργασίας και να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και το οικογενειακό επίδομα.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να ξηλωθούν οι κάμερες και κάθε άλλος μηχανισμός παρακολούθησης της συλλογικής λαϊκής δράσης.

Και η «Πανεπιστημονική» καταλήγει:«Αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής, να έχει στόχο την αλλαγή των συσχετισμών των δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα. Η δύναμη των νοσοκομειακών γιατρών θα ενισχύεται, στο βαθμό που συσπειρώνονται στο αγωνιστικό πλαίσιο, που αντιπαρατίθενται στην κυρίαρχη πολιτική».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Υπόκλιση στις αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, που θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη των δαπανών και προφανώς αύξηση των κερδών

Την υπόκλισή της στο «φαρμακερό ανταγωνισμό» και τις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων εκδήλωσε η κυβέρνηση της ΝΔ απ' το βήμα του 4ουΔιεθνούς Φαρμακευτικού Συνεδρίου του Εκόνομιστ που έγινε χτες στην Αθήνα.

Ετσι, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας διαβεβαίωσε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης στον τομέα της πολιτικής φαρμάκου είναι η ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει εκτιναχτεί τα τελευταία χρόνια. Από 1,1 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης που ήταν το 1993, έφτασε τα 4,3 δισ. ευρώ το 2003. Και αμέσως μετά, ο Δ. Σιούφας έσπευσε να διαβεβαιώσει τους φαρμακοβιομήχανους ότι κινείται προς νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων όπως περίπου ζητά ο Σύνδεσμός τους (ΣΦΕΕ). Μέχρι τώρα, ο ορισμός της τιμής γινόταν με βάση τη φθηνότερη τιμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) των 15 χωρών. Η κυβέρνηση - είπε ο Δ. Σιούφας - προσανατολίζεται στον ορισμό τιμής φαρμάκου, με βάση το μέσο όρο τιμών περισσοτέρων της μιας χωρών της ΕΕ.

Η θέση αυτή είναι κοντά στο αίτημα του ΣΦΕΕ για τον καθορισμό της τιμής ενός φαρμάκου με βάση το μέσο όρο των τιμών του στις χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις -που προέρχονται απ' το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας - αν γίνει ανακοστολόγηση, με βάση το μέσο όρο τότε οι φαρμακευτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 3% στην Ελλάδα!

Ο υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος επανέλαβε τη δέσμευση της ΝΔ για κατάργηση της λίστας και κάλεσε τους φαρμακοβιομήχανους να γίνουν «αρωγοί» στην εκπαίδευση των γιατρών, αναλαμβάνοντας «τον πρωταγωνιστικό ρόλο» τους στον τομέα του φαρμάκου.

Αδράχνοντας τη δικομματική σκυτάλη ο Αθ. Τσούρας, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του κόμματός του και της λίστας φαρμάκων που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι με τη λίστα «επιλέγεται η βέλτιστη θεραπεία για τον ασθενή και εξοικονομούνται πόροι».

Σύμφωνα με τον καθηγητή των Οικονομικών της Υγείας Γ. Κυριόπουλο η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 258 δολάρια ΗΠΑ ίσης αγοραστικής δύναμης έναντι 262 που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης στην τελευταία δεκαετία ανέρχεται σε 5,2% έναντι 4,5% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ, παρά το γεγονός της κρατικής παρέμβασης ευρείας έκτασης στις τιμές (μειώθηκαν περισσότερο από 20%) το 1997 και την καθιέρωση λίστας.

«Φαρμακερός» ανταγωνισμός
ΗΠΑ - ΕΕ

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο συνέδριο στον ανταγωνισμό της φαρμακοβιομηχανίας της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με τις ΗΠΑ να κυριαρχούν στην αγορά, έναντι των μικρότερων ευρωπαϊκών εταιριών σε όλους τους τομείς (πωλήσεις φαρμάκων, έρευνα, βιοτεχνολογία). Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Μ. Αγκερ, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακοβιομηχανιών (EFPIA) το 70% των πωλήσεων νέων φαρμάκων από το '99, ουσιαστικά είναι φάρμακα από την Αμερική, συγκριτικά με 19% στην ευρωπαϊκή αγορά. Μόλις πριν 4 χρόνια το μερίδιο της Ευρώπης ήταν 25% συγκριτικά με το 57% για την Αμερική.

Εμπαιγμός για την «Επικοινωνία»

Την αγανάκτησή του για την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον ευαίσθητο χώρο της Πρόνοιας, αλλά και για τον εμπαιγμό των 35 εργαζομένων του Κέντρου Εκπαίδευσης για Τυφλά και Πολυανάπηρα Ατομα «Επικοινωνία», εκφράζει το σωματείο του Κέντρου, με επιστολή του προς τον υφυπουργό Γ. Κωνσταντόπουλο.

Οι 35 εργαζόμενοι διανύουν τον πέμπτο μήνα απλήρωτοι και βρίσκονται για τρίτη φορά μέσα στο 2004 σε επίσχεση εργασίας, ενώ τα τυφλά πολυανάπηρα παιδιά στερούνται το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.

Πρόσφατα και αφού η «Επικοινωνία» έφτασε δεκάδες φορές στα πρόθυρα του κλεισίματος, γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα λειτουργικά της έξοδα, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος υποσχέθηκε στους εργαζόμενους ότι θα φροντίσει για την έγκριση 75.000 ευρώ απ' τον προϋπολογισμό του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Η όλη διαδικασία βέβαια καθυστερεί με το πρόσχημα ότι χρειάζεται αλλαγή του καταστατικού του ΚΕΑΤ και - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - το μέλλον της «Επικοινωνίας» είναι αβέβαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ