ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ
Τελευταίο ταξίδι

Associated Press

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Το τελευταίο ταξίδι για τον Παλαιστίνιο ηγέτη άρχισε. Χτες το απόγευμα, μετά από μια λιτή τελετή, όπου του αποδόθηκαν από τις γαλλικές αρχές, τιμές αρχηγού κράτους, η σορός του Γιάσερ Αραφάτ μεταφέρθηκε στο Κάιρο, όπου σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η επικήδειος τελετή πριν μεταφερθεί στη Ραμάλα, όπου θα ταφεί στο αρχηγείο του, στη Μουκάτα'α, το Σάββατο. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε, επισήμως, από τον, εμφανώς, συγκινημένο σύμβουλό του, Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχίμ, στη Μουκάτα' α, χτες τα ξημερώματα, και επιβεβαιώθηκε, λίγο αργότερα, από τον εκπρόσωπο του στρατιωτικού νοσοκομείου «Περσί», Κριστιάν Εστριπό.

Πλήθος Παλαιστινίων, Αράβων, Γάλλων αλλά και ορισμένοι ορθόδοξοι Εβραίοι, περικύκλωσαν την είσοδο του νοσοκομείου «Περσί», κρατώντας φωτογραφίες του Γιάσερ Αραφάτ, λουλούδια και κεριά. Οι ορθόδοξοι Εβραίοι δήλωσαν ότι συμπαραστέκονται στο πένθος του παλαιστινιακού λαού. Στο νοσοκομείο «Περσί» μετέβη και ο Γάλλος Πρόεδρος. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη βάση Βιλακουμπλέ παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της γαλλικής ηγεσίας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ζαν Πιερ Ραφαρέν.

Πυρετώδεις ετοιμασίες στο Κάιρο και στη Ραμάλα

Αργά χτες το βράδυ, αναμενόταν να φτάσει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα η σορός του Γιάσερ Αραφάτ. Σήμερα, πλήθος αξιωματούχων από όλο τον κόσμο αναμένεται να παρευρεθούν στην επικήδεια τελετή που θα πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου στο τέμενος Φαϊζάλ, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο.

Στην τελετή, υψηλόβαθμες θα είναι οι αντιπροσωπείες των αραβικών και μουσουλμανικών κρατών, ενώ οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θα εκπροσωπηθούν από τους ΥΠΕΞ τους. Την Ουάσιγκτον θα εκπροσωπήσει ο ειδικός απεσταλμένος της στη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, ενώ σε υψηλό επίπεδο θα εκπροσωπηθούν η Σουηδία, με τον πρωθυπουργό της, και η Νότια Αφρική, με τον Πρόεδρό της.

Πορείες τιμής στον Γ.Αραφάτ οργανώθηκαν σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη

Associated Press

Πορείες τιμής στον Γ.Αραφάτ οργανώθηκαν σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη
Μετά το τέλος της τελετής, η σορός του Γιάσερ Αραφάτ και η συνοδεία του θα μεταφερθούν στη Ραμάλα. Οπως ανακοίνωσαν, χτες, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ο Γιάσερ Αραφάτ θα ταφεί στο αρχηγείο του, πιθανότατα σε τσιμεντένιο φέρετρο έτσι ώστε «να μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ, όπως επιθυμούσε όταν αυτό είναι εφικτό». Το φέρετρό του θα καλύψει χώμα από τον 3ο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, το τέμενος αλ Ακσα.

Θρήνος, οργή και κατηγορίες

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους των παλαιστινιακών πόλεων αλλά και των προσφυγικών καταυλισμών που βρίσκονται σε άλλες αραβικές χώρες, θρηνώντας τον ηγέτη τους. Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, η οργάνωση «Ταξιαρχίες αλ Ακσα», με προκηρύξεις που πέταξε στη Ραμάλα, προαναγγέλλει τη μετονομασία της σε «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Γιάσερ Αραφάτ» και καλεί την εναπομείνασα παλαιστινιακή ηγεσία «να μην ξεπουλήσει την παλαιστινιακή υπόθεση».

Εκπρόσωπος της οργάνωσης επέρριψε στο Ισραήλ την ευθύνη του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ «λόγω των συνθηκών που τον υποχρέωσε να ζει τα τελευταία χρόνια» και προανήγγειλε κλιμάκωση των επιθέσεων κατά της ισραηλινής κατοχής. Μια πρώτη επίθεση ενόπλων έγινε κατά του εποικισμού Ντουγκίτ, στη Λωρίδα της Γάζας. Ενταση επικράτησε και σε αρκετά σημεία της Δυτικής Οχθης, την οποία απέκλεισε ο ισραηλινός στρατός, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ κατηγόρησε για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ και ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάλ, υποστηρίζοντας ότι ο «Αραφάτ δηλητηριάστηκε». Ως παράδειγμα, ο Μασχάλ έφερε τον εαυτόν του, ο οποίος, πριν από 7 χρόνια, γλίτωσε από το κώμα στο οποίο έπεσε μετά από δηλητηρίαση, μόνο όταν το Ισραήλ αναγκάστηκε να δώσει το αντίδοτο του δηλητηρίου σε αντάλλαγμα με 2 πράκτορες της Μοσάντ. Και η «Χαμάς» δεσμεύτηκε για συνέχιση της αντίστασης, τονίζοντας ότι «σκοτώνοντας τον Αραφάτ το Ισραήλ δολοφόνησε τη διαδικασία διευθέτησης».

Τάχιστες διαδικασίες

Απορρίπτοντας κατηγορηματικά, τουλάχιστον επισήμως, το ενδεχόμενο δηλητηρίασης του Γιάσερ Αραφάτ, η Παλαιστινιακή Αρχή προχώρησε, με εντυπωσιακή ταχύτητα, σε διορισμό νέων προσώπων στις 3 βασικές θέσεις - κλειδιά που κρατούσε ο Γιάσερ Αραφάτ. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ εξέλεξε ως Πρόεδρο τον Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές οργανώσεις. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ράουχι Φατούχ, ορκίστηκε ενώπιον των βουλευτών, προσωρινός Πρόεδρος που θα οδηγήσει τα παλαιστινιακά εδάφη σε προεδρικές εκλογές εντός 60 ημερών. Ο Φατούχ, μαζί με τον πρωθυπουργό Κορέι, θα ελέγχουν τις δυνάμεις ασφαλείας και όλες τις καθημερινές υποθέσεις.

Στην ηγεσία της «Φατάχ», η Κεντρική Επιτροπή της Οργάνωσης εξέλεξε τον Φαρούκ Καντούμι, ηγετικό στέλεχος και στενό συνεργάτη του Γιάσερ Αραφάτ. Ο Καντούμι δεν επέστρεψε ποτέ στα παλαιστινιακά εδάφη διαφωνώντας με τις συμφωνίες του Οσλο. Χτες, δήλωσε «ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, αλλά και έτοιμος για ένοπλο αγώνα. Η αντίσταση είναι ο μοναδικός δρόμος που έχουμε για πολιτική διευθέτηση». Συμπλήρωσε δε ότι σκοπεύει να πορευτεί με βάση τη ρήση του Γιάσερ Αραφάτ στον ΟΗΕ, το 1974: «Στο ένα χέρι κρατώ κλαδί ελιάς και στο άλλο όπλο. Μην αφήσετε να πέσει το κλαδί ελιάς. Αυτό σημαίνει ότι είμαι έτοιμος για πολιτικές συνομιλίες, αλλά αν αποτύχουν θα συνεχίσουμε να κρατάμε το τουφέκι και αυτό είναι σαφές από το 1974», κατέληξε ο Καντούμι.

Συλλυπητήρια αλλά και ... «κατευθύνσεις» προς Παλαιστινίους

Θλίψη στους άντρες της φρουράς του Παλαιστίνιου ηγέτη

Associated Press

Θλίψη στους άντρες της φρουράς του Παλαιστίνιου ηγέτη
ΠΑΡΙΣΙ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Φόρο τιμής απέτισαν με τις δηλώσεις τους οι, ανά τον κόσμο, ηγεσίες στον εκλιπόντα Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τα συλλυπητήριά τους στον παλαιστινιακό λαό. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι έλειψαν οι σκληρές ή απροκάλυπτα αρνητικές αντιδράσεις, με πιο ενδεικτική απ' όλες, ίσως, αυτήν του υπουργού Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Τζόζεφ Λαπίντ, ο οποίος δε δίστασε να πει ότι «ο κόσμος ολόκληρος είναι καλύτερα αφού απαλλάχτηκε από τον Αραφάτ».

«Σημαντική στιγμή στην παλαιστινιακή Ιστορία» χαρακτήρισε την απώλεια του Γιάσερ Αραφάτ ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους κάλεσε «όλη την περιοχή να εργαστεί με ύστατο στόχο την ειρήνη» και δήλωσε πεπεισμένος ότι «με μια νέα παλαιστινιακή ηγεσία θα υπάρξει ευκαιρία για την ειρήνη και για ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Ιδιαίτερα σκληρός εμφανίστηκε και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, ο οποίος τόνισε ότι τον «Αραφάτ θα τον κρίνει σκληρά η Ιστορία γιατί απέρριψε την πρόταση που έγινε στο Καμπ Ντέιβιντ, το 2000».

Ηπιότερο τόνο υιοθέτησε ο «καλός σύμμαχος» των ΗΠΑ, ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Τόνι Μπλερ αναγνώρισε στο πρόσωπο του Αραφάτ «ένα σύμβολο για τον παλαιστινιακό λαό, που τον οδήγησε στην ιστορική παραδοχή της ανάγκης ύπαρξης 2 κρατών που θα συνορεύουν ειρηνικά», εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την αναγκαιότητα να «επιταχυνθεί η επίτευξη ειρήνης». Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, αρκέστηκε να τονίσει ότι «ο καλύτερος τρόπος να τιμηθεί ο Αραφάτ είναι να ενισχυθεί η προσπάθεια του διαλόγου για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», επαναθέτοντας το ζήτημα του «οδικού χάρτη» και διεκδικώντας, εμμέσως, νέο ρόλο στην περιοχή στη μετα-Αραφάτ περίοδο.

«Διεθνούς εμβέλειας ηγέτης»

«Ηγέτη διεθνούς εμβέλειας, που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και στην προσπάθεια δικαίωσης του δίκαιου αιτήματός του για ανεξαρτησία και βιώσιμο κράτος» χαρακτήρισε τον Γιάσερ Αραφάτ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του δεν έκρυψε και την ανησυχία του για την «επόμενη μέρα» σε ολόκληρη την περιοχή. Ως έναν «άνθρωπο θαρραλέο με πίστη, που επί 40 χρόνια ενσάρκωσε τον παλαιστινιακό αγώνα», αποχαιρέτισε τον Γιάσερ Αραφάτ ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζ. Σιράκ, ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, τόνισε ότι ο Αραφάτ «ταύτισε τη ζωή του με την τραγική ιστορία του παλαιστινιακού λαού, στις νίκες και στα δύσκολα», και τάχθηκε υπέρ «μιας δίκαιης και ισορροπημένης λύσης στο Παλαιστινιακό».

Να «υποστηριχτεί η πολιτική κληρονομιά του Γιάσερ Αραφάτ» ζήτησε ο Αυστριακός Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι νιώθει «περήφανος που ο Παλαιστίνιος ηγέτης θεωρούσε την Αυστρία φίλη χώρα». Για «ξεχωριστό ηγέτη» έκανε λόγο ο Κινέζος Πρόεδρος, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του τόνισε ότι «ο Γιάσερ Αραφάτ είχε ως όραμα να μετατρέψει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σε ζώνη ειρήνης».

Αν και απών, ουσιαστικά, όλα τα τελευταία χρόνια από το δράμα του παλαιστινιακού λαού ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, χτες, απέτισε φόρο τιμής στον Παλαιστίνιο ηγέτη, ο οποίος, όπως είπε, «συμβόλιζε τις εθνικές προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού», συμπληρώνοντας ότι θα είναι ένας από τους ελάχιστους ηγέτες που θα αναγνωρίζονται εσαεί στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης. Με εντολή του Ανάν, οι σημαίες του ΟΗΕ κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα γραφεία του, αφού ο ΓΓ αποφάσισε ο Αραφάτ να τιμηθεί ως αρχηγός κράτους. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν σχεδόν όλες οι ηγεσίες.

Ισραηλινές προκλήσεις

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον Γιάσερ Αραφάτ και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «σε αυτήν την ιστορική καμπή για την περιοχή» η ισραηλινή πλευρά είναι έτοιμη «να διαπραγματευτεί μόνο με μια υπεύθυνη νέα παλαιστινιακή ηγεσία που θα πατάξει την τρομοκρατία». Ανάλογες δηλώσεις που, εμμέσως πλην σαφώς, παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής έκανε και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος μίλησε για «νέο κεφάλαιο», ενώ ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες, αναγνώρισε στον Αραφάτ «έναν ηγέτη» και στην απώλειά του «μια νέα ευκαιρία».

Προκλητικότερος όλων, τελικά, εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζόζεφ Λαπίντ, μέλος του κεντρώου κόμματος «Σινούι». Ο Λαπίντ δήλωσε απροκάλυπτα ότι μισούσε τον Αραφάτ και ότι είναι «πολύ ικανοποιημένος που πέθανε. Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς αυτόν. Ο ήλιος λάμπει στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο γιατί ο Αραφάτ δεν ήταν μόνο αρχηγός της παλαιστινιακής τρομοκρατίας αλλά και της παγκόσμιας». Μπροστά σε αυτές τις δηλώσεις, πολύ ήπια ακούστηκε και η ανακοίνωση του συμβουλίου των εποίκων, όπου εκφράζεται, «απλώς», ικανοποίηση.

«Καλό ταξίδι Αμπού Αμάρ»

Ανακοίνωση της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα

Με ανακοίνωσή της, η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα συνοψίζει το κοινό αίσθημα του λαού της χώρας για το θάνατο του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και ιστορικού ηγέτη του λαού τής υπό κατοχή χώρας. Το πλήρες κείμενό της ακολουθεί.

«Με ιδιαίτερη θλίψη, αβάσταχτη οδύνη και βαρύ πένθος, ο Παλαιστινιακός λαός αποχαιρετά σήμερα τον ιστορικό ηγέτη του, τον μάρτυρα σύμβολο του αγώνα του, τον εκφραστή των οραμάτων του για ελευθερία και ανεξαρτησία, τον πρόεδρο και εθνάρχη του, Γιάσερ Αραφάτ.

»Τα εκατομμύρια των Παλαιστινίων, στα κατεχόμενα και στη διασπορά, θρηνούμε το θάνατο του Αμπού Αμάρ, όπως στοργικά τον αποκαλούσαμε όλοι, και σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι στη μνήμη του ανθρώπου που μας στάθηκε για τέσσερις δεκαετίες ως γενναίος αρχηγός στον αγώνα, ως φίλος κι αδελφός στην ανάγκη, και ως σοφός καθοδηγητής στο δρόμο για την ειρήνη.

»Ολοι οι Παλαιστίνιοι όπου Γης, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, θα κρατήσουμε για πάντα στις καρδιές μας την αθάνατη μορφή σου, το γνώριμο χακί με την κουφίε, και το γλυκό χαμόγελό σου. Θα βαδίσουμε στο δρόμο που χάραξες, στο δρόμο του δίκαιου και γενναίου αγώνα μέχρι τη νίκη, μέχρι τη μέρα που όπως έλεγες ένα παιδί θα σηκώσει τη σημαία της Παλαιστίνης στους μιναρέδες και στα καμπαναριά των εκκλησιών της Ιερουσαλήμ.

»Μόνη μας παρηγοριά, Αμπού Αμάρ, είναι αυτό το κύμα συμπάθειας και αλληλεγγύης που έρχεται από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, και ιδιαίτερα εδώ από όλους τους Ελληνες που τόσο αγαπούσες, και σωστά τους αποκαλούσες αδέλφια μας.

Καλό ταξίδι, Αμπού Αμάρ. Καλό ταξίδι, αδελφέ».

  • Βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ για το κοινό, θα είναι διαθέσιμο από τη Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης τη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, 15, 16 και 17 Νοεμβρίου, από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 μετά το μεσημέρι (είσοδος από Γιασεμιών 13 στο Παλαιό Ψυχικό).
Το ΚΚΕ στην κηδεία του Αραφάτ

Στην κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ, που θα γίνει σήμερα στο Κάιρο, το ΚΚΕ θα εκπροσωπηθεί από τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος.

Είμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απέστειλε στην Παλαιστινιακή Αρχή το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ:

«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ. Ενας μεγάλος ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος διεθνώς και της αδιάκοπης πάλης για την απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού από την ισραηλινή κατοχή, έφυγε από κοντά μας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στον παλαιστινιακό λαό για το χαμό του ηγέτη του και στην οικογένεια του Προέδρου Αραφάτ.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές για τον παλαιστινιακό λαό και το δίκαιο αγώνα που διεξάγει, οι κομμουνιστές της Ελλάδας στεκόμαστε στο πλευρό του και συμπαραστεκόμαστε στη συνέχιση της πάλης του».

ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκεντρώσεις και πορείες ως φόρος τιμής

Στην Αθήνα, σήμερα στις 7 μ.μ. από το Πάρκο Ελευθερίας προς τη Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης. Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα στις 3 μ.μ. από το άγαλμα του Βενιζέλου προς τα Γραφεία της Παλαιστινιακής Παροικίας

Οι παλαιστινιακές μαζικές και πολιτικές οργανώσεις στην Ελλάδα διοργανώνουν πορεία σήμερα, Παρασκευή 12 του Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην Αθήνα, με σημείο συγκέντρωσης το Πάρκο Ελευθερίας (Μέγαρο Μουσικής), προς το κτίριο της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στο Παλαιό Ψυχικό, ως ένδειξη τιμής για το θάνατο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καλεί συνδικάτα, συνδικαλιστές και όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και στην πορεία.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση και πορεία για τον Γιάσερ Αραφάτ πραγματοποιείται σήμερα στις 3 μ.μ. από το άγαλμα Βενιζέλου και μετά από μεγάλη πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα καταλήξει έξω από τα γραφεία της Παροικίας στην οδό Αντιγονιδών. Η Παλαιστινιακή Παροικία καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει μαζικά και να εκφράσει και με αυτό τον τρόπο τη συμπαράστασή του στον παλαιστινιακό λαό.

Σε συμμετοχή στη σημερινή εκδήλωση τιμής καλεί και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, με ανακοίνωσή του που εξέδωσε για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ