ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Δυναμικά στο δρόμο του αγώνα

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες των αυριανών παναγροτικών συλλαλητηρίων που διοργανώνει σε διάφορες περιοχές της χώρας η ΠΑΣΥ

Ξανά στους δρόμους βγαίνουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες της χώρας, διεκδικώντας αξιοπρεπείς τιμές για τα προϊόντα τους
Ξανά στους δρόμους βγαίνουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες της χώρας, διεκδικώντας αξιοπρεπείς τιμές για τα προϊόντα τους
Δυναμική απάντηση στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική δίνει αύριο η μαχόμενη μικρομεσαία αγροτιά με τα μαχητικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση σε διάφορους νομούς της χώρας. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες της χώρας βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικώντας αξιοπρεπείς τιμές για τα προϊόντα τους. Παράλληλα, απαιτούν την ικανοποίηση χρόνιων, αλλά και νέων, αιτημάτων τους. Τα σημαντικότερα από τα αιτήματά τους είναι η ανάπτυξη νέων παραγωγικών συνεταιρισμών, η κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας που επιβάλλει η ΕΕ, η μείωση του κόστους παραγωγής, η πλήρης ασφάλιση και έγκαιρη αποζημίωση της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, η ουσιαστική αύξηση των αγροτικών συντάξεων, μέτρα για την αναβάθμιση της ζωής στο χωριό κ.ά.

Μέλη της ΠΑΣΥ περιοδεύουν τις τελευταίες μέρες και ενημερώνουν τους παραγωγούς για τους στόχους της κινητοποίησης, καλώντας τους να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια. Οπως διαπιστώνουν τα μέλη της ΠΑΣΥ - μιλώντας με τους παραγωγούς - υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση, καθώς η κατάσταση για τη μικρομεσαία αγροτιά πάει από το κακό στο χειρότερο. Με δυσκολία πουλάνε τα προϊόντα τους και όταν τα πουλάνε οι τιμές που παίρνουν μετά βίας αρκούν για να καλύψουν τα καλλιεργητικά έξοδα.

Σε ολόκληρη τη χώρα παρατηρείται μείωση των φετινών τιμών στα περισσότερα προϊόντα από τον προηγούμενο χρόνο που σε πολλές περιπτώσεις ήταν ακόμη χαμηλότερες από τα προηγούμενα έτη. Για παράδειγμα, οι τελικές τιμές που θα εισπράξουν οι παραγωγοί σταφυλιών στην Καβάλα, την επαρχία Αλμωπίας του νομού Πέλλας και στην Ημαθία είναι περίπου 11 με 12 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι είχαν πληρωθεί 20 λεπτά. Στην Κεντρική Μακεδονία χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρσι πληρώθηκαν οι παραγωγοί για τα κεράσια, ενώ το φετινό εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών θα είναι για ακόμη μια χρονιά πολύ χαμηλό, καθώς οι τιμές που δόθηκαν για τα συμπύρηνα και τα επιτραπέζια ήταν απαράδεκτα χαμηλές. Στη βιομηχανική ντομάτα, στις πατάτες, στα ακτινίδια, στα αμνοερίφια, στο αγελαδινό γάλα οι τιμές δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Στα καπνά οδηγούμαστε σταδιακά στην εξαφάνιση μιας δυναμικής καλλιέργειας με το δέλεαρ κάποιων επιδοτήσεων μέχρι το 2009.

Μόνος ένας δρόμος υπάρχει για την αντιμετώπιση από τη φτωχομεσαία αγροτιά της δυσμενούς αυτής κατάστασης που διαμορφώνεται σε βάρος της και χρόνο με το χρόνο θα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο.

Στη Θεσσαλία

Στο Νομό Λάρισας, στις 11 το πρωί μεθαύριο Σάββατο, θα γίνουν τέσσερα μαχητικά συλλαλητήρια, με αγροτικά μηχανήματα και συγκεκριμένα στην πλατεία Λαού των Φαρσάλων, στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, στην κεντρική πλατεία της Αγιάς και στους Δήμους Νίκαιας και Πλατυκάμπου.

Στην Καρδίτσα, η νομαρχιακή αγροτική συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ., στην πλατεία Δικαστηρίων.

Στα Τρίκαλα, η νομαρχιακή αγροτική συγκέντρωση θα γίνει, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Μακεδονία - Θράκη

Στο Νομό Θεσσαλονίκης, στη Ν. Χαλκηδόνα, στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 11 π.μ.

Στην Κατερίνη, στην πλατεία Ελευθερίας στις 12 το μεσημέρι.

Στα Γιαννιτσά στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στις Σέρρες, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο στις 11 το πρωί.

Στην Ορεστιάδα, στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία.

Στην Κομοτηνή, στην κεντρική πλατεία της πόλης, στις 11 το πρωί.

Στο Κιλκίς στις 11 π.μ. μπροστά στη Νομαρχία Κιλκίς και την ίδια ώρα στην Επισκοπή Ημαθίας.

Στη Φθιώτιδα

Το Παμφθιωτικό Συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Πάρκου, στη Λαμία.

Στην Πελοπόννησο

Στις 10.30 το πρωί στο Σουληνάρι Μεσσηνίας, στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Στη Λέσβο

Στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.

Ο Μπασιάκος της κυβέρνησης...

Τώρα τα αιτήματα των αγροτών δεν είναι δίκαια...

Μακριά από τα δίκαια αιτήματα των αγροτών στέκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως δέσμιος των αντιαγροτικών μέτρων της ΕΕ. Χτες, ο Ε. Μπασιάκος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις αυριανές αγροτικές κινητοποιήσεις και αμέσως χρησιμοποίησε εκφράσεις ΠΑΣΟΚικού στιλ: «Οι κοινοποιήσεις γίνονται κάθε χρόνο...». Φαίνεται πως ο κύριος Μπασιάκος απέκτησε και καθεστωτικό χιούμορ...

Στον Ε. Μπασιάκο τέθηκε και το ερώτημα για το τι θα γίνει με το καθολικό αίτημα των βαμβακοπαραγωγών που είναι να δοθεί ολόκληρη η επιδότηση σε όλα τα παραγόμενα κιλά βαμβακιού. Απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταβληθεί εθνική ενίσχυση. Σε ποιο γενικό επίπεδο ο Ε. Μπασιάκος δήλωσε πως έχει επιφυλάξεις με τα αιτήματα των αυριανών συλλαλητηρίων και δήλωσε δέσμιος των αντιαγροτικών αποφάσεων των ΚΑΠ και ΠΟΕ. Κατά τ' άλλα, καταγγέλλει υποκριτικά τις αποφάσεις που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που ο ίδιος τώρα εφαρμόζει, όπως για παράδειγμα στο βαμβάκι.

Με λίγα λόγια, ο Ε. Μπασιάκος είπε χτες πως ούτε καλύτερη επιδότηση μπορεί να εξασφαλίσει για τους βαμβακοπαραγωγούς, ούτε καλύτερη εμπορική τιμή. Ομως, ο Ε. Μπασιάκος ως υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας της ΝΔ δήλωνε στις 5/2/2002: «Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να εξασφαλίσει ικανοποιητικές τιμές στο βαμβάκι και στα άλλα προϊόντα, επαρκείς πόρους, πλήρεις αποζημιώσεις και στήριξη του κόστους παραγωγής». Τώρα που έγινε κυβέρνηση η ΝΔ και υπουργός ο Ε. Μπασιάκος, τι από όλα αυτά γίνεται;

Από την άλλη, όπως όλα δείχνουν, θα μείνουν εκτός επιδότησης πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνοι βαμβακιού. Χτες έγινε και σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να συμφωνηθεί το νούμερο της δεύτερης εκτίμησης που θα σταλεί στην ΕΕ. Οπως ακούστηκε σχετικά, μέχρι προχτές μπήκαν στα εκκοκκιστήρια 638.000 τόνοι, ενώ από τις δηλώσεις αποθεμάτων εμφανίζεται πως η παραγωγή είναι γύρω στο 1.190.000 τόνοι.

Υπουργείο... μετακομίσεων

Της... μετακόμισης γίνεται στα δύο κεντρικά κτίρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Αχαρνών 2 και 5). Οι υπάλληλοι τριών διευθύνσεων του υπουργείου έχουν λάβει «διαταγές» να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους και να στοιβαχτούν σε άλλα γραφεία.

Η αρχή έγινε με τη διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, όπου όπως λέγεται, της ζητήθηκε να αδειάσουν πέντε γραφεία εντός 24ώρου και οι υπάλληλοί τους να συμπτυχθούν στα υπόλοιπα γραφεία της Διεύθυνσης, στο ίδιο κτίριο. Στο χώρο αυτό που άδειασε στον 5ο όροφο της Αχαρνών 5, «διατάχθηκε» να πάει η διεύθυνση της Πολιτικής Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ). Εν συνεχεία στον 3ο όροφο της Αχαρνών 2 που βρισκόταν η ΠΣΕΑ, ζητήθηκε να πάει η διεύθυνση Μεταποίησης και συγκεκριμένα τα 7 γραφεία με τους υπαλλήλους, που βρίσκονται στον 5ο όροφο. Μόνο όμως που τα γραφεία του 3ου ορόφου που άδειασαν ήταν 4 και είναι αδύνατον να χωρέσουν όσοι σχεδιάστηκε να μετακομίσουν από τον 5ο...

Ολες αυτές οι αλλαγές, μετακομίσεις και συμπτύξεις έγιναν και γίνονται για να βρεθούν κι άλλα γραφεία για τα...«επιτελεία» - συμβούλους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κι όπως λέγεται και φαίνεται, είναι η πρώτη φορά, που οι σύμβουλοι ενός υπουργού, ενός υφυπουργού και δύο Γενικών Γραμματέων, καταλαμβάνουν τόσα πολλά γραφεία. Γιατί εκτός από το άδειασμα και άλλων γραφείων που ήταν για το υπαλληλικό προσωπικό, έφτασε το πράγμα να μετατραπεί μέχρι και η μικρή αίθουσα συσκέψεων στον 5ο όροφο του κεντρικού κτιρίου - όπου γινόταν υπηρεσιακές συσκέψεις - σε γραφεία συμβούλων. Δηλαδή αν έρθει προσεχώς και κανένας υφυπουργός ακόμα... τι έχει να γίνει, για να χωρέσουν όλοι οι σύμβουλοι;.. Και βασικά, ποιος νοιάζεται για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων;!


Κ. Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ