ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πρώτες εικόνες από την κόλαση - Φαλούτζα

Κατοχικές «εκκαθαρίσεις» και στη Μοσούλη

Το 9χρονο αγόρι που έχει τραυματιστεί στη Φαλούτζα από τα πυρά των κατοχικών προφανώς είναι από... τους άμαχους που δεν κινδυνεύουν σύμφωνα με τον Αλάουι

Associated Press

Το 9χρονο αγόρι που έχει τραυματιστεί στη Φαλούτζα από τα πυρά των κατοχικών προφανώς είναι από... τους άμαχους που δεν κινδυνεύουν σύμφωνα με τον Αλάουι
ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΜΟΣΟΥΛΗ.--

Μόνο αποτροπιασμό και φρίκη μπορεί να νιώσει κανείς διαβάζοντας τις περιγραφές των πρώτων δημοσιογράφων που άρχισαν να εισέρχονται σε ορισμένα σημεία της Φαλούτζα, ενώ σε κάποιες άλλες συνοικίες της πόλης σημειώνονται ακόμη συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κατοχικών δυνάμεων. Πτώματα στοιβαγμένα στους δρόμους, κατεστραμμένα οικοδομικά τετράγωνα και μια αφόρητη οσμή καλύπτει ολόκληρη τη Φαλούτζα, υποστηρίζουν οι πρώτοι δημοσιογράφοι που κατάφεραν να ακολουθήσουν τα κατοχικά στρατεύματά τους κατά τη διάρκεια των πολυήμερων επιχειρήσεών τους μέσα στην πόλη.

Χτες, σε ορισμένα σημεία των νότιων συνοικιών συνεχίζονταν οι συγκρούσεις, ενώ τουλάχιστον 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά αμερικανικού σημείου ελέγχου. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, βρέθηκαν σε δύο σπίτια οι σοροί τουλάχιστον 12 ανθρώπων που φέρουν σημάδια εκτέλεσης, χωρίς να μπορεί να διευκρινιστεί η ταυτότητά τους. Οι κατοχικοί διοικητές υποστηρίζουν, επίσης, ότι περισσότεροι από 1.200 αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 1.052 έχουν συλληφθεί, μεταξύ των οποίων αρκετοί ξένοι. Κανένας λόγος δε γίνεται για τους εγκλωβισμένους αμάχους.

Η Ερυθρά Ημισέληνος επιμένει ότι μέσα στην πόλη παραμένουν αρκετές χιλιάδες αμάχων που βρίσκονται, πλέον, σε τραγική κατάσταση, χωρίς νερό, φως, τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρέμβαση για το θέμα έκανε και η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λουίζ Αρμπουρ, η οποία τόνισε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη στη Φαλούτζα και οι υπεύθυνοι να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη.

Πρόκληση Αλάουι, αποτροπιασμός για την εκτέλεση τραυματία

Εν ψυχρώ δολοφονία σε πεσμένο τραυματία, από εκείνους που θα έφερναν τη ελευθερία και το δίκαιο

Associated Press

Εν ψυχρώ δολοφονία σε πεσμένο τραυματία, από εκείνους που θα έφερναν τη ελευθερία και το δίκαιο
Εντούτοις, η δοτή ιρακινή κυβέρνηση υπεραμύνθηκε πλήρως των κατοχικών ενεργειών. Από το γραφείο του πρωθυπουργού Αλάουι εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία επιτροπή του υπουργείου Υγείας μετέβη στην πόλη και διαπίστωσε «ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στους αμάχους» και κατηγόρησε, ουσιαστικά, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για διασπορά ψευδών και ύποπτων ειδήσεων. Η Ερυθρά Ημισέληνος, από την άλλη, και η Ενωση Ισλαμικής Βοήθειας, απέστειλαν χτες κομβόι 14 φορτηγών με τρόφιμα και ρούχα στους πρόσφυγες από τη Φαλούτζα που έχουν βρει καταφύγιο στο γειτονικό χωριό Σακλαουίγια.

Στο μεταξύ σάλο έχουν προκαλέσει διεθνώς οι εικόνες που μετέδωσαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα CBS, ABC και FOX, όπου φαίνεται ένας πεζοναύτης να εκτελεί τραυματία Ιρακινό σε τέμενος της Φαλούτζα. Ο δημοσιογράφος που κάλυψε τη φρικτή σκηνή σχολιάζει μεγαλοφώνως ότι ο τραυματίας είναι άοπλος και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε κίνδυνο. Αμερικανοί επιτελείς διαβεβαίωναν ότι ο συγκεκριμένος πεζοναύτης έχει, ήδη, τεθεί σε διαθεσιμότητα και ότι γίνονται ανακρίσεις, ενώ η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ ζήτησε την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη.

Πεδίο μάχης η Μοσούλη

Σε ρυθμούς ανάλογους με τη Φαλούτζα ζει από χτες και η Μοσούλη, όπου αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επιθέσεις από τα δυτικά, έχοντας κλείσει τις 5 γέφυρες της πόλης και έχοντας στήσει οδοφράγματα, για να επανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης. Τα τελευταία 24ωρα, πολλές συνοικίες είχαν περάσει στον έλεγχο των ανταρτών οι οποίοι είχαν εισέλθει και σε αρκετά αστυνομικά τμήματα. Πάνω από την πόλη υπερίπταντο συνέχεια αεροσκάφη και ελικόπτερα ενώ από συγκρούσεις σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 25 ενώ από επίθεση παγιδευμένου αυτοκινήτου τραυματίστηκε 1 Αμερικανός. Επίσης, απολύθηκε ο τοπικός διοικητής της ιρακινής αστυνομίας με την κατηγορία ότι αρκετοί από τους αστυνομικούς συνεργάστηκαν με τους αντάρτες.

Στη Λατιφίγια βρέθηκαν 18 πτώματα, αρκετά αποκεφαλισμένα και με τη στολή της ιρακινής εθνοφρουράς. Ως δεδομένη, επίσης, θεωρεί η οικογένειά της, την εκτέλεση της Βρετανίδας ομήρου, με ιρακινή υπηκοότητα, Μάργκαρετ Χασάν. Τέλος, βορείως της Βαγδάτης, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε από επίθεση ανταρτών σε αμερικανική φάλαγγα. Αργά το απόγευμα, γνωστοποιήθηκε ότι συνελήφθη μέσα στην ιρακινή πρωτεύουσα ο βουλευτής του σουνιτικού κόμματος, Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα, Νάσερ Αγιάεφ, από τις κατοχικές δυνάμεις, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Το κόμμα απέσυρε την υποστήριξή του από τη δοτή κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση στη Φαλούτζα.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μαραθώνιες ενδοπαλαιστινιακές διαβουλεύσεις

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών που προκηρύχτηκαν για τις αρχές Γενάρη. Μέχρι στιγμής, όμως, δε φαίνεται να προκύπτει κάποια συγκεκριμένη συμφωνία, κάτι που η Παλαιστινιακή ηγεσία θα επιθυμούσε ενόψει της επίσκεψης, την επόμενη βδομάδα, στην περιοχή του Κόλιν Πάουελ.

Ο νέος ηγέτης της ΟΑΠ και πιθανότερος υποψήφιος της «Φατάχ», στις εκλογές, Μαχμούντ Αμπάς, είχε χτες νέα πολύωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους 13 παλαιστινιακών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Αν και δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συζητήσεις υποστήριζαν ότι οι ισλαμιστικές οργανώσεις, και κυρίως η «Χαμάς», ζητούν να συγκροτηθεί μια ενωτική ηγεσία, στην οποία θα μετέχουν και οι ίδιες, χωρίς αυτή να προκύψει από προεδρικές εκλογές. Ζητούν, επίσης, η συλλογική αυτή ηγεσία να μπορεί να ασκήσει επιρροή στις αποφάσεις της όποιας κυβέρνησης δημιουργηθεί.

Παραλλήλως, οι ισλαμιστικές οργανώσεις επιμένουν να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, εκτιμώντας ότι εφόσον η θέση του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής προβλέπεται από τις συμφωνίες του Οσλο και έχει ως αρμοδιότητα και τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, οι ίδιες δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που έχουν απορρίψει εξαρχής. Προτείνουν, αντίθετα, διενέργεια βουλευτικών και δημοτικών εκλογών, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζουν αν προτίθενται να συμμετάσχουν σε αυτές.

Από την άλλη πλευρά, ο Μαχμούντ Αμπάς δεν μπορεί να αποδεχτεί παροχή μεριδίου της εξουσίας στους ισλαμιστές, χωρίς να συμμετάσχουν σε εκλογές, ενώ, την ίδια στιγμή, έχει ανάγκη την υποστήριξή τους τόσο για να εκλεγεί όσο και για να μπορέσει να διατηρήσει στοιχειώδη έλεγχο της κατάστασης. Ο ίδιος ζητά από τις ισλαμιστικές οργανώσεις να δεσμευτούν σε κατάπαυση του πυρός, κάτι που δε φαίνεται, μέχρι στιγμής, να επιτυγχάνει. Παρ' όλα αυτά, οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν.

Την ίδια ώρα, ένας από τους εταίρους επίδοξους διαδόχους του Γιάσερ Αραφάτ στη θέση του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας, Μοχάμαντ Ντάχλαν, ανακοίνωσε χτες ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Αμπάς, εξαίροντας τις ικανότητές του. Αντίθετα, ένα από τα ισχυρότερα παρακλάδια των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», αυτό που εδρεύει στην Τζενίν, ανακοίνωσε ότι δε θα στηρίξει τον Αμπάς, αλλά θα επιμείνει στην υποψηφιότητα του φυλακισμένου Μαρουάν Μπαργκούτι. Εντούτοις, στους κόλπους της οργάνωσης επικρατεί ένταση καθώς αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της επιμένουν ότι δε θα πρέπει να υιοθετηθεί συγκεκριμένη πολιτική θέση, όπως δεν έχει γίνει και μέχρι σήμερα.

Οσο για τον υπηρεσιακό πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ράουχι Φατούχ, ξεκαθάρισε χτες ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος. Επανέλαβε, επίσης, ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν στις εκλογές κανονικά και οι Παλαιστίνιοι της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Νέος γύρος φημολογιών

Η οικογένεια του Γιάσερ Αραφάτ έχει κάθε δικαίωμα να κρατήσει μυστικό τον ιατρικό του φάκελο και κατά συνέπεια και τα ακριβή αίτια του θανάτου του, ανακοίνωσε χτες το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι κατέθετε επίσημο αίτημα για κοινοποίηση των αιτίων του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ, έτσι ώστε να δοθεί οριστικό τέλος στις φήμες που διογκώνονται στον ευρύτερο αραβικό κόσμο περί δηλητηρίασής του.

Σήμερα, στο μεταξύ, η εβδομαδιαία σατιρική, και συνήθως καλά πληροφορημένη, γαλλική εφημερίδα «Le Canard Enchaine», αναμένεται να δημοσιεύσει εκτενές άρθρο για το θέμα. Σε αυτό, επικαλούμενη ιατρικές πηγές του νοσοκομείου «Περσί», υποστηρίζει ότι ο Γιάσερ Αραφάτ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κίρρωση του ήπατος, γεγονός εξαιρετικά αξιοπερίεργο με δεδομένο ότι αποκλείστηκε το ενδεχόμενο καρκίνου και ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν έπινε ποτέ αλκοόλ. Η ίδια εφημερίδα τονίζει ότι τα αίτια, όμως, του θανάτου του είναι πολλαπλά και πιθανώς σχετίζονται, μόνο ως συνέπειες, με την αρχική διάγνωση περί κίρρωσης.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Με νέα ονομασία, αλλά την ίδια ιδεολογία, το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα Vlaams Blok επιχειρεί να αναγεννηθεί, έπειτα από την καταδίκη του για ρατσισμό από τη βελγική Δικαιοσύνη. Το νέο κόμμα θα ονομάζεται Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον).

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς Πιμ Φορτέιν, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2002, ψηφίστηκε από τους τηλεθεατές της χώρας ως ο «δημοφιλέστερος Ολλανδός όλων των εποχών». Ξεπέρασε ακόμα και τον Γουλιέλμο της Οράγγης, τον «πατέρα» της σύγχρονης Ολλανδίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο άνδρας που προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί έξω από το Λευκό Οίκο είναι Υεμενίτης, που συνεργαζόταν με το FBI. Σύμφωνα με την «Washington Post» ο παρ'ολίγον αυτόχειρας, Μοχάμεντ Αλάνσι, είχε επανειλημμένως παραπονεθεί ενώπιον δημοσιογράφων ότι το FBI δεν τήρησε τις υποσχέσεις του απέναντί του για τη συνεργασία του, ειδικότερα στο θέμα της χρηματικής αμοιβής, της χορήγησης της αμερικανικής ιθαγένειας και της προστασίας της ταυτότητάς του.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Αν η κυβέρνηση «δεν προχωρήσει» στην πορεία αναζήτησης λύσης για το πρόβλημα των Ταμίλ, προειδοποίησε χτες η οργάνωση «Τίγρεις», υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο επανέναρξης του εμφυλίου με στόχο την «απόσχιση» του μειονοτικού βορρά. Η τελευταία επίσκεψη των Νορβηγών διαμεσολαβητών, το Σαββατοκύριακο, δεν απέφερε αποτελέσματα.

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΤΟΚΙΟ.-- Ο αρμόδιος επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ Κρις Πάτεν, επισκεπτόμενος χτες το Χονγκ Κονγκ, κάλεσε την Κίνα να «βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ώστε να αρθεί το εμπάργκο στην πώληση ευρωπαϊκών όπλων προς το Πεκίνο. Επίσης, χτες, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Κίνα «παραδέχτηκε» πως δικό της υποβρύχιο είχε διεισδύσει στα ιαπωνικά ύδατα «κατά λάθος».

ΧΑΓΗ.-- Αρνήθηκαν τις κατηγορίες για δολοφονίες, κακομεταχείριση και βασανιστήρια έναντι Σέρβων και Αλβανών αμάχων του Κοσσυφοπεδίου πριν έξι χρόνια στο ανατολικό Κοσσυφοπέδιο οι πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ, ο 34χρονος Φατμί Λιμάτζ, ο 57χρονος Χαραντίν Μπάλα και ο 34χρονος Ισάκ Μουσλίου. Οι τρεις, που συνελήφθησαν το Φλεβάρη του 2002, δικάζονται απ' το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ως «θαύμα» παρουσίαζαν χτες οι αρχές της Αυστραλίας το γεγονός πως δεν υπήρξε κανένα θύμα κατά τον εκτροχιασμό επτά βαγονιών επιβατικής αμαξοστοιχίας κοντά στο Μπάνταμπεργκ του Κουίνσλαντ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 150 επιβατών.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΝΤΙΛΙ.-- Παρατάθηκε χτες για τελευταία φορά και για ένα ακόμη εξάμηνο - έως την 20ή Μάη 2005 - η εξουσία της ύπατης διοίκησης του ΟΗΕ στο Ανατολικό Τιμόρ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε 30μηνη φυλάκιση τον γνωστό Κογκολέζο καλλιτέχνη Πάπα Ουέμπα, κρίνοντάς τον ένοχο για τη συμμετοχή του σε δίκτυο διακίνησης Αφρικανών οικονομικών προσφύγων που είχαν εισέλθει παράνομα στη Γαλλία.

ΤΟΚΙΟ.-- Με αναστολή της χορήγησης βοήθειας σε τρόφιμα και άλλες οικονομικές κυρώσεις έναντι της ΛΔ Κορέας απείλησε χτες η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι, κατηγορώντας την Πιονγιάνγκ πως δεν «ερεύνησε αποτελεσματικά» την τύχη Ιαπώνων πολιτών που απήχθησαν πριν από χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ