Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πρώτες εικόνες από την κόλαση - Φαλούτζα

Κατοχικές «εκκαθαρίσεις» και στη Μοσούλη

Το 9χρονο αγόρι που έχει τραυματιστεί στη Φαλούτζα από τα πυρά των κατοχικών προφανώς είναι από... τους άμαχους που δεν κινδυνεύουν σύμφωνα με τον Αλάουι

Associated Press

Το 9χρονο αγόρι που έχει τραυματιστεί στη Φαλούτζα από τα πυρά των κατοχικών προφανώς είναι από... τους άμαχους που δεν κινδυνεύουν σύμφωνα με τον Αλάουι
ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΜΟΣΟΥΛΗ.--

Μόνο αποτροπιασμό και φρίκη μπορεί να νιώσει κανείς διαβάζοντας τις περιγραφές των πρώτων δημοσιογράφων που άρχισαν να εισέρχονται σε ορισμένα σημεία της Φαλούτζα, ενώ σε κάποιες άλλες συνοικίες της πόλης σημειώνονται ακόμη συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κατοχικών δυνάμεων. Πτώματα στοιβαγμένα στους δρόμους, κατεστραμμένα οικοδομικά τετράγωνα και μια αφόρητη οσμή καλύπτει ολόκληρη τη Φαλούτζα, υποστηρίζουν οι πρώτοι δημοσιογράφοι που κατάφεραν να ακολουθήσουν τα κατοχικά στρατεύματά τους κατά τη διάρκεια των πολυήμερων επιχειρήσεών τους μέσα στην πόλη.

Χτες, σε ορισμένα σημεία των νότιων συνοικιών συνεχίζονταν οι συγκρούσεις, ενώ τουλάχιστον 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά αμερικανικού σημείου ελέγχου. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, βρέθηκαν σε δύο σπίτια οι σοροί τουλάχιστον 12 ανθρώπων που φέρουν σημάδια εκτέλεσης, χωρίς να μπορεί να διευκρινιστεί η ταυτότητά τους. Οι κατοχικοί διοικητές υποστηρίζουν, επίσης, ότι περισσότεροι από 1.200 αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 1.052 έχουν συλληφθεί, μεταξύ των οποίων αρκετοί ξένοι. Κανένας λόγος δε γίνεται για τους εγκλωβισμένους αμάχους.

Η Ερυθρά Ημισέληνος επιμένει ότι μέσα στην πόλη παραμένουν αρκετές χιλιάδες αμάχων που βρίσκονται, πλέον, σε τραγική κατάσταση, χωρίς νερό, φως, τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρέμβαση για το θέμα έκανε και η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λουίζ Αρμπουρ, η οποία τόνισε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη στη Φαλούτζα και οι υπεύθυνοι να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη.

Πρόκληση Αλάουι, αποτροπιασμός για την εκτέλεση τραυματία

Εν ψυχρώ δολοφονία σε πεσμένο τραυματία, από εκείνους που θα έφερναν τη ελευθερία και το δίκαιο

Associated Press

Εν ψυχρώ δολοφονία σε πεσμένο τραυματία, από εκείνους που θα έφερναν τη ελευθερία και το δίκαιο
Εντούτοις, η δοτή ιρακινή κυβέρνηση υπεραμύνθηκε πλήρως των κατοχικών ενεργειών. Από το γραφείο του πρωθυπουργού Αλάουι εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία επιτροπή του υπουργείου Υγείας μετέβη στην πόλη και διαπίστωσε «ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στους αμάχους» και κατηγόρησε, ουσιαστικά, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για διασπορά ψευδών και ύποπτων ειδήσεων. Η Ερυθρά Ημισέληνος, από την άλλη, και η Ενωση Ισλαμικής Βοήθειας, απέστειλαν χτες κομβόι 14 φορτηγών με τρόφιμα και ρούχα στους πρόσφυγες από τη Φαλούτζα που έχουν βρει καταφύγιο στο γειτονικό χωριό Σακλαουίγια.

Στο μεταξύ σάλο έχουν προκαλέσει διεθνώς οι εικόνες που μετέδωσαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα CBS, ABC και FOX, όπου φαίνεται ένας πεζοναύτης να εκτελεί τραυματία Ιρακινό σε τέμενος της Φαλούτζα. Ο δημοσιογράφος που κάλυψε τη φρικτή σκηνή σχολιάζει μεγαλοφώνως ότι ο τραυματίας είναι άοπλος και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε κίνδυνο. Αμερικανοί επιτελείς διαβεβαίωναν ότι ο συγκεκριμένος πεζοναύτης έχει, ήδη, τεθεί σε διαθεσιμότητα και ότι γίνονται ανακρίσεις, ενώ η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ ζήτησε την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη.

Πεδίο μάχης η Μοσούλη

Σε ρυθμούς ανάλογους με τη Φαλούτζα ζει από χτες και η Μοσούλη, όπου αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επιθέσεις από τα δυτικά, έχοντας κλείσει τις 5 γέφυρες της πόλης και έχοντας στήσει οδοφράγματα, για να επανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης. Τα τελευταία 24ωρα, πολλές συνοικίες είχαν περάσει στον έλεγχο των ανταρτών οι οποίοι είχαν εισέλθει και σε αρκετά αστυνομικά τμήματα. Πάνω από την πόλη υπερίπταντο συνέχεια αεροσκάφη και ελικόπτερα ενώ από συγκρούσεις σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 25 ενώ από επίθεση παγιδευμένου αυτοκινήτου τραυματίστηκε 1 Αμερικανός. Επίσης, απολύθηκε ο τοπικός διοικητής της ιρακινής αστυνομίας με την κατηγορία ότι αρκετοί από τους αστυνομικούς συνεργάστηκαν με τους αντάρτες.

Στη Λατιφίγια βρέθηκαν 18 πτώματα, αρκετά αποκεφαλισμένα και με τη στολή της ιρακινής εθνοφρουράς. Ως δεδομένη, επίσης, θεωρεί η οικογένειά της, την εκτέλεση της Βρετανίδας ομήρου, με ιρακινή υπηκοότητα, Μάργκαρετ Χασάν. Τέλος, βορείως της Βαγδάτης, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε από επίθεση ανταρτών σε αμερικανική φάλαγγα. Αργά το απόγευμα, γνωστοποιήθηκε ότι συνελήφθη μέσα στην ιρακινή πρωτεύουσα ο βουλευτής του σουνιτικού κόμματος, Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα, Νάσερ Αγιάεφ, από τις κατοχικές δυνάμεις, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Το κόμμα απέσυρε την υποστήριξή του από τη δοτή κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση στη Φαλούτζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ