ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εκβιασμοί για την επιβολή των ιδιωτών

Τον υπαρκτό κίνδυνο της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος προτάσσει η κυβέρνηση για να γίνουν αποδεκτά τα σχέδια εισβολής των ιδιωτών στην αγορά

Με την απειλή του ενεργειακού ελλείμματος στον τομέα του ηλεκτρισμού το 2005, η κυβέρνηση προωθεί την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και εκβιάζει για την αποδοχή των ιδιωτών με προκλητικά ευνοϊκούς όρους. «Για το επόμενο 12μηνο η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι ένα προϊόν που μπορεί να σπαταλάται», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, μιλώντας χτες στο Ενεργειακό Συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για παραγωγικό έλλειμμα έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσάς θέτοντας παράλληλα θέμα αναθεώρησης της τιμολογιακής πολιτικής. Και οι δύο ομιλητές επιβεβαίωσαν ανάλογη χτεσινοβραδινή δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα. Ολοι μαζί όμως απέκρυψαν δύο ζητήματα. Πρώτον ότι βασική αιτία αυτής της κατάστασης, στο βαθμό που υφίσταται, είναι η ίδια η «απελευθέρωση» στο βωμό της οποίας θυσιάστηκαν η δυναμική και οι προοπτικές της ΔΕΗ και εμποδίστηκε η ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητάς της προς όφελος του λαού και του δημοσίου για να κάνει «χώρο» στους ιδιώτες. Δεύτερον, ότι η επίκληση αυτών των κινδύνων γίνεται για να επιβληθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η παράδοση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τις πολυεθνικές.

Ολοι οι χαιρετισμοί στο Συνέδριο στόχευαν προς μια κατεύθυνση: Στην «απελευθέρωση» πάση θυσία. Ο Γ. Σαλαγκούδης επισήμανε: «Το πολιτικό εγχείρημα της απελευθέρωσης ηλεκτρισμού επιχειρείται στη χώρα μας υπό καθεστώς στενότητας ισχύος. Υπάρχει μία σειρά παραμέτρων που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στον πολιτικό σχεδιασμό μας και οι οποίες καθιστούν οριακό το ηλεκτρικό μας σύστημα για το 2005».

Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες ότι η «απελευθέρωση» έχει σαν μοναδικό σκοπό την αύξηση της κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου, ο υφυπουργός πρόσθεσε: «Θεωρούμε τον ενεργειακό τομέα ως ένα προνομιούχο επιχειρηματικό κλάδο, που μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό πεδίο για νέες επενδύσεις. Για την υλοποίηση αυτών των προοπτικών προχωράμε στο άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή πολιτική. Στη διαδικασία αυτή ο ρόλος των ξένων κεφαλαίων είναι σημαντικός. Ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να είναι έτοιμος για συνεργασίες με σημαντικούς διεθνείς ομίλους. H ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει τη διείσδυση τέτοιων ξένων κεφαλαίων».

Ο Γ. Παλαιοκρασσάς άσκησε κριτική στην καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην «απελευθέρωση» και έθεσε τη ΔΕΗ στη διάθεση της εκπλήρωσης αυτού του «εθνικού στόχου» όπως τον είπε για «το καλό του τόπου»! Παράλληλα μιλώντας για την επίδραση του «κόσμου των τιμολογίων», εξαπέλυσε επίθεση στην πολιτική της ελεγχόμενης τιμολόγησης με όρια προς τα κάτω και προς τα πάνω. «Είμαστε παλαιολιθικοί στον τομέα αυτό» είπε χαρακτηριστικά και προέβλεψε κατάρρευση του συστήματος τιμολόγησης σε ένα απελευθερωμένο περιβάλλον. Για την παρέμβαση Παλαιοκρασσά και την απαίτησή του για νέες ανατιμήσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης αργά το απόγευμα δήλωσε ότι η ομιλία του προέδρου της ΔΕΗ... παρανοήθηκε και δεν τίθεται θέμα αυξήσεων στις τιμές.

Στο στόχο της «απελευθέρωσης» στη βάση των εντολών της ΕΕ αναφέρθηκαν επίσης οι επικεφαλής της ΔΕΠΑ και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Π. Κάπρος, εξήγησε στην ομιλία του γιατί επιβάλλεται να εξασφαλιστεί ότι οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα πουλάνε σίγουρα το προϊόν τους και με αυξημένο κέρδος!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Μοχλός ενίσχυσης των μονοπωλίων

Υλοποιώντας κατά γράμμα την πολιτική της εκχώρησης πλήρους ασυδοσίας στα ντόπια και ξένα μονοπώλια του εμπορίου και της βιομηχανίας, να θησαυρίζουν μέσα από την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων - με τις καθημερινές ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις και την αβάσταχτη ακρίβεια - η κυβέρνηση επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να κάνει το άσπρο - μαύρο. Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, μετά τη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, «καθίσταται πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος των μονοπωλίων, ολιγοπωλίων και ο υγιής ανταγωνισμός θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά».

Ειδικότερα, έμφαση, όπως είπε ο ίδιος, θα δοθεί σε ζητήματα αρμοδιοτήτων της επιτροπής για παρέμβαση σε περιπτώσεις συγκεντρώσεων επιχειρήσεων και εναρμονισμένων πρακτικών. Σε κάθε περίπτωση, δε, συμπλήρωσε, «όλο το πλαίσιο των κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ μεταφέρεται πλέον και στην ελληνική νομοθεσία». Οπως ανακοινώθηκε, μάλιστα, με το νομοσχέδιο «απλοποιούνται οι διαδικασίες για την έγκριση ή μη των συγκεντρώσεων των επιχειρήσεων σε τρόπο ώστε να ευνοούνται και να διευκολύνονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και η συνένωση ελληνικών επιχειρήσεων και η δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών μονάδων».

Είναι φανερό ότι μέσα από τέτοιου είδους ρυθμίσεις τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και τα μισθοσυντήρητα στρώματα στην κατεύθυνση της προστασίας των εισοδημάτων τους από την ασυδοσία των επιχειρηματικών συμφερόντων. Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτο ότι την ίδια στιγμή που ο υπουργός Ανάπτυξης μιλάει για ...αποτελεσματικότερο έλεγχο των μονοπωλίων εγγυάται για ένα νέο νόμο που θα διευκολύνει τις συγκεντρώσεις και την ίδρυση μονοπωλίων. Είναι ένα το κρατούμενο, άλλωστε, ότι ρυθμίσεις που υλοποιούν την πολιτική της ενίσχυσης της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού», δηλαδή της ενίσχυσης της θέσης των ίδιων των επιχειρήσεων, κινούνται εξ αρχής σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από τα μέτρα εκείνα και τις πολιτικές που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προστασία των εισοδημάτων τους.

ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Προάγγελος νέων ανατιμήσεων

Στους χώρους της βιομηχανίας και του χονδρεμπορίου παράγεται η ακρίβεια, η οποία με αυξανόμενη ένταση πλήττει τα εισοδήματα των λαϊκών τάξεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών χονδρικής - μέσα επίπεδα έτους - διαμορφώθηκε τον μήνα Σεπτέμβρη του 2004 στο 2,2% έναντι αύξησης 2% το προηγούμενο έτος 2003. Το ποσοστό αύξησης του τιμάριθμου χονδρικής (το οποίο ενσωματώνει και το επίπεδο τιμών στη φάση της παραγωγής αγαθών και μεταφέρεται με καθυστέρηση περίπου 2 μηνών στη λαϊκή κατανάλωση) αποτελεί προάγγελο για νέες ανατιμήσεις στο λιανεμπόριο, που θα κληθούν να πληρώσουν σύντομα τα λαϊκά στρώματα.

Το ότι ο τιμάριθμος λιανικής τον ίδιο μήνα είχε διαμορφωθεί στο 2,9%, σημαίνει ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου όχι μόνο δεν καρπώθηκαν μέρος από την αύξηση του τιμαρίθμου αλλά αντίθετα αναγκάστηκαν να συμπιέσουν τα περιθώριο κέρδους τους. Είναι φανερό πως εάν οι μικρότερες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου διατηρούσαν το ίδιο ποσοστό κέρδους τότε η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή θα ξεπερνούσε το 4,4% έναντι του 2,9% που τελικά διαμορφώθηκε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο τιμάριθμος χονδρικής επιβαρύνθηκε από την αύξηση 4,6% των τελικών προϊόντων εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής. Αντίθετα ο τιμάριθμος χονδρικής στα αγροτικά προϊόντα εμφάνισε μείωση 2,5%.

ΚΟΣΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
Στα 9,5 δισ. ευρώ και... βλέπουμε

Νέα σενάρια κόστους της Ολυμπιάδας δημοσιοποιήθηκαν χτες από τον υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα, ο οποίος τώρα εκτίμησε ότι θα ξεπεράσει ακόμα και τα 9,5 δισ. ευρώ. Λίγες μόνον μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου που έβγαζε τη «σούμα» στα 8,9 δισ. ευρώ, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «όσο τα σκαλίζουμε τόσο βγαίνουν παραπάνω» διευκρινίζοντας πως στο κονδύλι των 8,9 δισ. περιλαμβάνονται μόνο τα τα έργα που «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε βαφτίσει ως Ολυμπιακά», σημειώνοντας πως «δεν περιλαμβάνονται αυτά που ξόδεψε ο ΟΣΕ, η Ολυμπιακή κλπ., μόνο και μόνο επειδή έπρεπε να είναι σε καλύτερη εμφάνιση και λειτουργικότητα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ