ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
Κρεσέντο ανορθολογισμού

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
«Πεσμένο στο χώμα, το κεφάλι δε θρηνεί, δεν πενθεί, μα στοχάζεται»,έγραφε χτες η «Καθημερινή», στην πρωτοσέλιδη λεζάντα που συνόδευε τη φωτογραφία για το Πολυτεχνείο.

Θέλουμε πολύ να προσπεράσουμε τον «δημοσιογραφική αδεία» ανορθολογισμό, του να αποδίδεις σε ένα κομμένο κεφάλι δυνατότητα στοχασμού. Ομως, αυτό το κεφάλι κόπηκε ακριβώς γιατί μόνον όταν ήταν ζωντανό σκεφτόταν. Ενώ νεκρό βολεύει πολλούς, τουλάχιστον ως πλυντήριο.

Αν στεκόμαστεστον ανορθολογισμό, είναι γιατί πήξαμε χτες από ανάλογα παραδείγματα. Στην ίδια εφημερίδα, η προετοιμασία της Αστυνομίας να γίνει πιο ικανή στην αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού», όπως επιτάσσει και η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, παρουσιάζεται ως αθώες «αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση».

Πόσο λογικό, επίσης, είναι να θες να παρουσιάσεις τα επεισόδια στον Εχίνο ως μια «αθώα παρεξήγηση», όταν όλα δείχνουν πρόβα «εταιρίας»;

Πόσο αθώος είσαι, όταν επιλέγεις να εικονογραφήσεις το ρεπορτάζ με την Νίνα Λοτσάρη που «πουλάει», ενώ ξέρεις πως στο τζαμί μπήκε η Δέσποινα Μύρου;

Τι μας λες για αθώα γυρίσματα, όταν μεταδίδεται είδηση για παρούσα δημοσιογράφο, που δεν είχε σχέση με το συγκεκριμένο σίριαλ, αλλά γύριζε στο τζαμί τα δικά της πλάνα;

Για να μην το πάμε παραπέρα, ας θεωρήσουμε αυτονόητο ότι το επόμενο γύρισμα θα γίνει με Τούρκους καβαλάρηδες να μπαίνουν Μεγάλη Παρασκευή στη Μητρόπολη.

Για το «λαγό» στο κυνήγι της Προεδρίας δεν έχουμε σχόλια σήμερα.

Συνήθως, πάντως, το ρούμι χαλαρώνει. Πρέπει να 'ναι πολύ ξίδι, για να σε φτάνει στο σημείο να ακούς «εμπρός για της γενιάς μας την Προεδρία», την ώρα που οι πιτσιρικάδες στο δρόμο φωνάζουνε «εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία».

«Η μέρα αυτή θυμίζει μακελειό», τραγουδάγαμε χτες. Που σημαίνει ότι ίσως χρειάζεται λίγο περισσότερη σκέψη, όταν κάτω από την υπογραφή σου υπάρχει ημερομηνία 17 Νοέμβρη...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...

ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΨΙΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: «Γιατί ορισμένοι βολεμένοι και συμβιβασμένοι σπεύδουν στις ημέρες μας να απαξιώσουν το Πολυτεχνείο; (...) Γιατί συσκοτίζουν την αλήθεια λέγοντας πως ο ελληνικός λαός δεν αντιστάθηκε, ενώ γνωρίζουν ότι χιλιάδες οικογένειες πέρασαν από φυλακές, εξορίες, απολύσεις, εξευτελισμούς, διασυρμούς, βασανισμούς, αλλά και δολοφονίες; Γιατί πάνε να σβήσουν τον καθοριστικό ρόλο της Αριστεράς, όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι στο Πολυτεχνείο ήταν ο καταλύτης, αλλά και ο καθοδηγητής για χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι από αυτήν (την Αριστερά) "προετοιμάστηκαν" και γαλουχήθηκαν;» (οι ερωτήσεις από τον Γ. Ι. Διακογιάννη στα «ΝΕΑ»).

ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ: «Ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος στην Προεδρία της Δημοκρατίας και ο κ. Αλέκος Αλαβάνος στην Προεδρία του Συνασπισμού, θα ήταν οι καλύτερες δυνατές εξελίξεις, και για την πατρίδα, και για την Αριστερά... Η μεν πρώτη θα δικαίωνε την παρουσία, την ιστορική διαδρομή και τις υπηρεσίες της Αριστεράς στον λαό και το έθνος και θα αποδείκνυε την ισοτιμία Δεξιάς και Αριστεράς στα του πολιτεύματος. Η δεύτερη, η εκλογή Αλαβάνου, θα ενεργοποιούσε στη ριζοσπαστική Αριστερά μια διαδικασία επανίδρυσης (της ίδιας) κι επανασύνδεσής της (κυρίως αυτό) με τον λαό και τις προσδοκίες του - πράγμα πιο απαραίτητο παρά ποτέ» (ο Στάθης Σ. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΘΕΜΑ «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΧΘΡΟΥ»: «Σειρά αλλαγών στη διοικητική διάρθρωση και λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με στόχο τη βελτίωση της αστυνόμευσης και του συντονισμού του αστυνομικού έργου» (η παρουσίαση της είδησης στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΛΟΓΟΣ: ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΕΛΟΣ για πρόωρες εκλογές

Η ΝΙΚΗ: Πιο κοντά σε εκλογές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΙΧΑΖΕΙ το ΠΑΣΟΚ ο Πρόεδρος Νίκος

ΤΑ ΝΕΑ: Συναίνεση... κατά Κωνσταντόπουλου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΟΜΠΟΛΑ

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩ από Σημίτη για την Οικονομία

Η ΧΩΡΑ: Ο ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ζητάει τα ρέστα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ταράζει ολόκληρο το σύστημα ΠΑΣΟΚ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ερχεται ο λογαριασμός για την «απογραφή»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πλήγμα κατά διαπλοκής

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τερατολογίες υπουργών που διαψεύδουν τα κείμενά τους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΒΟΜΒΑ ΣτΕ κατά διαπλοκής

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» των πράσινων παιδιών

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ σε αστυνομικούς - λιμενικούς - πυροσβέστες

ΑΠΟΦΑΣΗ: Εξτρα αυξήσεις στα Σώματα Ασφαλείας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ στα Σώματα Ασφαλείας

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις στους δήμους

Η ΑΥΓΗ: Το νέο Βιετνάμ λέγεται Φαλούτζα

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: ΟΛΟΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σήμερα η ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ στην αμερικάνικη πρεσβεία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τι μάρκα στρινγκ;

«Ξαφνικά, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, μία από τις κοπέλες ηθοποιούς έβγαλε το παλτό που φορούσε και άρχισε να κυκλοφορεί με τα εσώρουχα, κάτι που προκάλεσε την οργή των μουσουλμάνων που βρίσκονταν στο τζαμί, οι οποίοι της έκαναν αυστηρή σύσταση καθώς δε σεβάστηκε τον ιερό χώρο τους» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

... είχαν ανάγκη τα γυρίσματα;

«Σύμφωνα με όσα είπαν αργότερα κάτοικοι του χωριού, η ηθοποιός Δέσποινα Μύρου, η οποία για τις ανάγκες των γυρισμάτων φορούσε μόνο εσώρουχα, έριξε πάνω της ένα παλτό και μπήκε στο τζαμί, αγνοώντας ότι με τον τρόπο αυτό διέπραττε ποινικό αδίκημα» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Και για ποια «εταιρία»

«Η μακιγιέζ της σειράς που βρέθηκε παρούσα στα επεισόδια έκανε έκκληση "να την προστατέψει ο στρατός" (...)ανάμεσα σ' αυτούς που παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο είναι και γνωστή δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης που συνεργάστηκε με την εταιρία παραγωγής του Στράτου Μαρκίδη για τα γυρίσματα της δικής της εκπομπής (εξωτερικής παραγωγής) που θα προβληθεί μέσα από τη συχνότητα της ΕΤ3» (τα στοιχεία στο ρεπορτάζ της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»)

... η αθώα προσβολή;

«Από το χτεσινό επεισόδιο στον Εχίνο δε με τρόμαξε ο ξεσηκωμός των μουσουλμάνων του χωριού, με τρόμαξε η "αυτονόητη" ευκολία προσβολής μιας πίστης ενός ιερού χώρου... Και δεν έχει σημασία ότι αυτό ήταν τζαμί. Θα μπορούσε να είναι μία εκκλησία η ακόμα θα μπορούσε να είναι το ίδιο μας το σπίτι» (η Χρύσα Ταβουλάρη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ