ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι μάχες στις σουνιτικές πόλεις

Ερείπια και στη Μοσούλη από τον κατοχικό στρατό

Associated Press

Ερείπια και στη Μοσούλη από τον κατοχικό στρατό
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΡΑΜΑΝΤΙ.-

Μαίνονται οι συγκρούσεις για πολλοστή ημέρα τόσο στη Φαλούτζα όσο και σε άλλες σουνιτικές πόλεις, όπως το Ραμάντι, ενώ οι μεγαλύτερες σουνιτικές θρησκευτικές οργανώσεις απηύθυναν κοινή επίσημη έκκληση για μποϊκοτάζ των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το Γενάρη. Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός στρατός επιμένει ότι διεξάγεται έρευνα για την εκτέλεση ενός άοπλου Ιρακινού τραυματία από πεζοναύτη στη Φαλούτζα, εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου και προκάλεσε σάλο. Ο δοτός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι, που τυπικά έδωσε εντολή να εξαπολυθεί η εγκληματική επίθεση, αρκέστηκε να εκφράσει την «ανησυχία» του.

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες, στις νότιες συνοικίες της Φαλούτζα. Μάλιστα, κατά διαστήματα ήταν αρκετά σφοδρές, όπως μετέδιδαν οι ανταποκριτές, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να ξαναβομβαρδίσουν την πόλη, που υποτίθεται ότι κατέχουν, χρησιμοποιώντας ακόμη και αεροσκάφη AC - 130, τα οποία φέρουν κανόνια. Στις βόρειες συνοικίες της πόλης, ομάδες Ιρακινών πολιτών έχουν επιστρατευτεί για να συλλέξουν τα πτώματα από τους δρόμους και να τα ενταφιάσουν, ενώ σποραδικά, πάνω από τα κεφάλια τους, σφύραγαν σφαίρες. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Ιρακινό ανταποκριτή του δικτύου «αλ Αραμπίγια», χωρίς καμία προφανή αιτία και αρνούνται, μέχρι στιγμής, να τον απελευθερώσουν.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνονταν οι συγκρούσεις στο γειτονικό Ραμάντι, καθώς οι αντάρτες έλαβαν θέσεις μέσα στην πόλη και αντιστάθηκαν σφοδρά στην προσπάθεια των κατοχικών δυνάμεων να προχωρήσουν προς τις ανατολικές συνοικίες της. Από τις σφοδρές συγκρούσεις, που συνοδεύτηκαν και από βομβαρδισμούς, σκοτώθηκαν 9 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 15.

Στη Μοσούλη, χτες, σημειώνονταν σποραδικές συγκρούσεις, μικρότερης εμβέλειας από τις προηγούμενες ημέρες, αν και η πόλη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δε φαίνεται να ελέγχεται πλήρως από τις κατοχικές δυνάμεις. Αντίθετα, στο Μπαϊτζί, 200 χλμ βορείως της Βαγδάτης, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά αμερικανικής φάλαγγας, σκοτώθηκαν 15 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 26, ενώ τραυματίστηκαν και αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες.

Στην Ισκαντιρίγια, νοτίως της Βαγδάτης, 2 Ιρακινοί εθνοφρουροί σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση. Στόχος έγιναν, για άλλη μια φορά, κοντά στη βάση τους, Ντόγκγουντ, νοτίως της πρωτεύουσας, οι Βρετανοί στρατιώτες του τάγματος Black Watch, που έχουν προωθηθεί για να καλύψουν τα νώτα των αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στις σουνιτικές περιοχές. Ενας Βρετανός στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά και 2 ελαφρύτερα. Τέλος, στην ευρύτερη περιοχή της Σαμάρα, ανατινάχτηκε πετρελαιαγωγός που συνδέει τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί και της Ντόρα, ενώ χτες ανακοινώθηκε ότι, την Κυριακή, άγνωστοι απήγαγαν περίπου 60 Ιρακινούς αστυνομικούς, που επέστρεφαν από εκπαίδευση στην Ιορδανία.

Εκκλήσεις, επικρίσεις και διαφωνίες

Σε μποϊκοτάζ των εκλογών του Γενάρη καλούν τον ιρακινό λαό με κοινή τους ανακοίνωση σημαντικοί Σουνίτες αξιωματούχοι, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, την Ενωση Σουνιτών και σχεδόν όλα τα σουνιτικά κόμματα. Οπως επισημαίνουν, «μετά και από την εγκληματική επίθεση στη Φαλούτζα, ενώ έχουν προηγηθεί ανάλογες επιχειρήσεις και σε άλλες πόλεις σιιτικές και σουνιτικές, είναι εμπόδιο για τη διεξαγωγή εκλογών και θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, σε συνέντευξή του στο BBC, ενόψει της διήμερης επίσκεψής του στη Βρετανία, επαναλάμβανε ότι η «εισβολή στο Ιράκ έκανε τον κόσμο πολύ πιο επικίνδυνο και προκάλεσε κλιμάκωση και επέκταση της τρομοκρατίας». Μετά από αυτές τις δηλώσεις ήταν μάλλον αναμενόμενο ότι η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, θα επέμενε στην άρνησή της να στείλει αξιωματικούς που έχουν αποσπάσει στο ΝΑΤΟ στην κατεχόμενη χώρα για να εκπαιδεύσουν Ιρακινούς αξιωματικούς. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε, χτες, ότι ενέκρινε την πραγματοποίηση της αποστολής αυτής, διευκρινίζοντας, όμως, ότι οι δύο προαναφερόμενες χώρες δε δέχονται να στείλουν αξιωματικούς και φρουρά στο Ιράκ.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ - ΓΑΛΛΙΑ
Ρίχνουν τους τόνους μετά τις ταραχές...

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

«Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Γαλλία» δήλωσε χτες απ' την προεδρική κατοικία στο Αμπιτζάν την οποία δεν έχει εγκαταλείψει ούτε στιγμή από τις 9 του μήνα ο Πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπάγκμπο.

Σε συνέντευξή του προς το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επανέλαβε πως «δε φέρει η κυβέρνησή του την άμεση ευθύνη» για το βομβαρδισμό γαλλικής στρατιωτικής δύναμης (στις 6 Νοέμβρη με αποτέλεσμα 9 νεκρούς στρατιώτες και άλλους 39 τραυματίες), υποστηρίζοντας πως η έρευνα που έχει αρχίσει ήδη «θα ρίξει φως και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της αλήθειας και στην τιμωρία των υπευθύνων»... Οπως είπε, «εάν οι υπεύθυνοι είναι στρατιώτες της χώρας θα τους τιμωρήσουμε γιατί δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Γαλλία»...

Χαμηλότερους τόνους κράτησε χτες και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, που δήλωσε στη «Φιγκαρό» πως το Παρίσι δεν είναι σε θέση ολομέτωπης σύγκρουσης με το Αμπιτζάν και πως «η Γαλλία με κανέναν τρόπο δεν είναι σε πόλεμο με την Ακτή Ελεφαντοστού»...

Ο Γκμπάγκμπο, ωστόσο, δεν έκρυψε την αντίθεσή του στην επιβολή εμπάργκο όπλων και λοιπών κυρώσεων προχτές απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας πως «τέτοιες αποφάσεις θα ενθαρρύνουν εξεγέρσεις σε όλη την Αφρική».

Τέλος, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν πως την Ακτή Ελεφαντοστού έχουν ήδη εγκαταλείψει το 50% των Γάλλων υπηκόων (ήτοι 7.200 άτομα) που ζούσαν σ' αυτή την πρώην γαλλική αποικία, επί χρόνια.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μπαράζ εκρήξεων

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Τρεις εκρήξεις σε τράπεζες κλόνισαν χτες το οικονομικό κέντρο του Μπουένος Αϊρες, προκαλώντας πλείστα ερωτηματικά. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και είναι το πρώτο του είδους περιστατικό παρά το γεγονός ότι από το Δεκέμβρη του 2001 όταν ξέσπασε το Αργεντινάσο - η λαϊκή εξέγερση - οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των «πυρών» του λαϊκού κινήματος εξαιτίας του ρόλου που διαδραμάτισαν στην καταλήστευση του λαού.

Η πρώτη ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες το απόγευμα σε υποκατάστημα της Citibank στη συνοικία Καμπαγίτο, στο κέντρο του Μπουένος Αϊρες, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας φρουρός. Οπως αναφέρουν οι εφημερίδες «Clarin» και «La Nacion» ακολούθησε μία ακόμα έκρηξη σε υποκατάστημα της «Banco Galicia», ενώ την τρίτη έκρηξη προκάλεσαν οι ίδιοι οι πυροτεχνουργοί της Πυροσβεστικής, αφού προηγουμένως εντόπισαν τον εκρηκτικό μηχανισμό σε υποκατάστημα της Citibank στο Μπάριο Νόρτε.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστορ Κίρσνερ υπέγραψε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο, για κινεζικές επενδύσεις ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων στους τομείς των σιδηροδρόμων της Αργεντινής αλλά και στην εκπαίδευση, στον τουρισμό και το εμπόριο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η στιγμή που υπογράφησαν οι συμφωνίες κρίσιμη και χρονικά ίσως η καλύτερη καθώς «ασκούνται» αφόρητες πιέσεις εκ μέρους του ΔΝΤ για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της χώρας.

Η διήμερη επίσκεψη του Χου Ζιντάο αποτελεί μέρος της περιοδείας του Κινέζου ηγέτη στη Λατινική Αμερική, που θα διαρκέσει δύο βδομάδες με στόχο τις επενδύσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων στη Λατινική Αμερική. Πρώτος σταθμός ήταν η πενθήμερη επίσκεψή του στη Βραζιλία όπου υπογράφησαν επίσης μία σειρά συμφωνιών, το ύψος των οποίων δεν ανακοινώθηκε, αλλά σύμφωνα με το BBC, η Κίνα θα προμηθευτεί τουλάχιστον δέκα αεροσκάφη από την κρατική αεροναυπηγική βιομηχανία «Embraer», ενώ σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση της Κίνας εκ μέρους της Βραζιλίας ως «οικονομία της αγοράς» επιτράπηκε ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά της Κίνας για τα κτηνοτροφικά προϊόντα της Βραζιλίας. Επόμενος σταθμός η Χιλή όπου θα συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (Apec), ενώ μετά θα επισκεφθεί την Κούβα.

«Γην και ύδωρ» παραδίδει η Κροατία στις ΗΠΑ!

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Ναυτικές βάσεις, στρατόπεδα εκπαίδευσης και αεροδρόμια αποφάσισε να παραχωρήσει η Κροατία στις ΗΠΑ με προσδοκία την επίσπευση των διαδικασιών ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων, HINA, η απόφαση ελήφθη τον Ιούλη, αλλά κρατήθηκε αρχικά μυστική, ακόμη και απ' τον Πρόεδρο της χώρας Στίπε Μέσιτς που φέρεται πως ενημερώθηκε σχετικώς μόλις χτες!

Ο Μέσιτς, πάντως, που είναι και ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από το υπουργείο Αμυνας... Ο Μέσιτς και ο πρωθυπουργός Ιβο Σάναντερ, ο οποίος έχει επίσης ορισμένη εξουσία επί του στρατού μέσω του υπουργείου Αμυνας, δεν είναι από το ίδιο κόμμα και έχουν συχνά διαφωνήσει κατά το παρελθόν σε πολιτικές αποφάσεις. Βάσει της συμφωνίας μεταξύ Ζάγκρεμπ και Ουάσιγκτον, ο αμερικανικός στρατός φέρεται ότι θα μπορεί να χρησιμοποιεί τη ναυτική βάση Λόρα στην πόλη Σπλιτ στην Αδριατική, στρατόπεδα εκπαίδευσης στην πόλη Λάρλοβατς στην κεντρική Κροατία και αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της κροατικής αδριατικής ακτής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ