Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι μάχες στις σουνιτικές πόλεις

Ερείπια και στη Μοσούλη από τον κατοχικό στρατό

Associated Press

Ερείπια και στη Μοσούλη από τον κατοχικό στρατό
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΡΑΜΑΝΤΙ.-

Μαίνονται οι συγκρούσεις για πολλοστή ημέρα τόσο στη Φαλούτζα όσο και σε άλλες σουνιτικές πόλεις, όπως το Ραμάντι, ενώ οι μεγαλύτερες σουνιτικές θρησκευτικές οργανώσεις απηύθυναν κοινή επίσημη έκκληση για μποϊκοτάζ των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το Γενάρη. Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός στρατός επιμένει ότι διεξάγεται έρευνα για την εκτέλεση ενός άοπλου Ιρακινού τραυματία από πεζοναύτη στη Φαλούτζα, εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου και προκάλεσε σάλο. Ο δοτός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι, που τυπικά έδωσε εντολή να εξαπολυθεί η εγκληματική επίθεση, αρκέστηκε να εκφράσει την «ανησυχία» του.

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες, στις νότιες συνοικίες της Φαλούτζα. Μάλιστα, κατά διαστήματα ήταν αρκετά σφοδρές, όπως μετέδιδαν οι ανταποκριτές, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να ξαναβομβαρδίσουν την πόλη, που υποτίθεται ότι κατέχουν, χρησιμοποιώντας ακόμη και αεροσκάφη AC - 130, τα οποία φέρουν κανόνια. Στις βόρειες συνοικίες της πόλης, ομάδες Ιρακινών πολιτών έχουν επιστρατευτεί για να συλλέξουν τα πτώματα από τους δρόμους και να τα ενταφιάσουν, ενώ σποραδικά, πάνω από τα κεφάλια τους, σφύραγαν σφαίρες. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Ιρακινό ανταποκριτή του δικτύου «αλ Αραμπίγια», χωρίς καμία προφανή αιτία και αρνούνται, μέχρι στιγμής, να τον απελευθερώσουν.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνονταν οι συγκρούσεις στο γειτονικό Ραμάντι, καθώς οι αντάρτες έλαβαν θέσεις μέσα στην πόλη και αντιστάθηκαν σφοδρά στην προσπάθεια των κατοχικών δυνάμεων να προχωρήσουν προς τις ανατολικές συνοικίες της. Από τις σφοδρές συγκρούσεις, που συνοδεύτηκαν και από βομβαρδισμούς, σκοτώθηκαν 9 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 15.

Στη Μοσούλη, χτες, σημειώνονταν σποραδικές συγκρούσεις, μικρότερης εμβέλειας από τις προηγούμενες ημέρες, αν και η πόλη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δε φαίνεται να ελέγχεται πλήρως από τις κατοχικές δυνάμεις. Αντίθετα, στο Μπαϊτζί, 200 χλμ βορείως της Βαγδάτης, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά αμερικανικής φάλαγγας, σκοτώθηκαν 15 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 26, ενώ τραυματίστηκαν και αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες.

Στην Ισκαντιρίγια, νοτίως της Βαγδάτης, 2 Ιρακινοί εθνοφρουροί σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση. Στόχος έγιναν, για άλλη μια φορά, κοντά στη βάση τους, Ντόγκγουντ, νοτίως της πρωτεύουσας, οι Βρετανοί στρατιώτες του τάγματος Black Watch, που έχουν προωθηθεί για να καλύψουν τα νώτα των αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στις σουνιτικές περιοχές. Ενας Βρετανός στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά και 2 ελαφρύτερα. Τέλος, στην ευρύτερη περιοχή της Σαμάρα, ανατινάχτηκε πετρελαιαγωγός που συνδέει τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί και της Ντόρα, ενώ χτες ανακοινώθηκε ότι, την Κυριακή, άγνωστοι απήγαγαν περίπου 60 Ιρακινούς αστυνομικούς, που επέστρεφαν από εκπαίδευση στην Ιορδανία.

Εκκλήσεις, επικρίσεις και διαφωνίες

Σε μποϊκοτάζ των εκλογών του Γενάρη καλούν τον ιρακινό λαό με κοινή τους ανακοίνωση σημαντικοί Σουνίτες αξιωματούχοι, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, την Ενωση Σουνιτών και σχεδόν όλα τα σουνιτικά κόμματα. Οπως επισημαίνουν, «μετά και από την εγκληματική επίθεση στη Φαλούτζα, ενώ έχουν προηγηθεί ανάλογες επιχειρήσεις και σε άλλες πόλεις σιιτικές και σουνιτικές, είναι εμπόδιο για τη διεξαγωγή εκλογών και θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, σε συνέντευξή του στο BBC, ενόψει της διήμερης επίσκεψής του στη Βρετανία, επαναλάμβανε ότι η «εισβολή στο Ιράκ έκανε τον κόσμο πολύ πιο επικίνδυνο και προκάλεσε κλιμάκωση και επέκταση της τρομοκρατίας». Μετά από αυτές τις δηλώσεις ήταν μάλλον αναμενόμενο ότι η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, θα επέμενε στην άρνησή της να στείλει αξιωματικούς που έχουν αποσπάσει στο ΝΑΤΟ στην κατεχόμενη χώρα για να εκπαιδεύσουν Ιρακινούς αξιωματικούς. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε, χτες, ότι ενέκρινε την πραγματοποίηση της αποστολής αυτής, διευκρινίζοντας, όμως, ότι οι δύο προαναφερόμενες χώρες δε δέχονται να στείλουν αξιωματικούς και φρουρά στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ