ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντατικές ενδο-παλαιστινιακές διαβουλεύσεις

Σοβαρό επεισόδιο με 3 νεκρούς Αιγύπτιους στρατιώτες από ισραηλινά «κατά λάθος» πυρά στη μεθόριο των δύο χωρών

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.-

Εντατικές συνομιλίες με εκπροσώπους της κάθε παλαιστινιακής οργάνωσης ξεχωριστά έχουν, από χθες, οι τρεις νέοι «ισχυροί» άνδρες της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι και ο υπηρεσιακός Πρόεδρος, Ράουχι Φατούχ, μετέβησαν, αργά την Τετάρτη, στην πόλη της Γάζας, όπου μαζί με τον νέο ηγέτη της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς, άρχισαν, από χθες τις επαφές τους, δίνοντας, αυτή τη φορά προτεραιότητα, στις αριστερές παλαιστινιακές οργανώσεις, αρχής γενομένης από το «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Η παλαιστινιακή «τριανδρία» διαβεβαίωσε τους συνομιλητές της ότι μετά τις προεδρικές εκλογές, θα διεξαχθούν, όπως έχει προγραμματιστεί, και βουλευτικές εκλογές μέσα στην άνοιξη του 2005. Ο Μαχμούντ Αμπάς, λίγο νωρίτερα, είχε καλέσει εκ νέου την ισραηλινή ηγεσία να σταματήσει τη στρατιωτική κλιμάκωση και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις παλαιστινιακές πόλεις, προκειμένου και η παλαιστινιακή πλευρά να καταφέρει να επιβάλει την τάξη και να ελέγξει τη δράση των ενόπλων οργανώσεων. Ενώ στην πόλη της Γάζας λάμβαναν χώρα οι κρίσιμες διαβουλεύσεις, στη Ράφα 3 Παλαιστίνιοι φέρονται να πέθαναν από ασφυξία, όταν καταπλακώθηκαν, ενώ βρίσκονταν μέσα σε υπόγειο τούνελ.

Παράλληλα, χθες, έγινε γνωστό ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αποφάσισε να μην αποστείλει αντιπροσωπεία στη Γαλλία, προκειμένου να ζητήσει επισήμως τον ιατρικό φάκελο του Γιάσερ Αραφάτ, επιλέγοντας «έναν τρόπο που θα σέβεται τη νομοθεσία της Γαλλίας», όπως είπε ο Ναμπίλ Σάαθ. Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι, εντός των ημερών, στο Παρίσι θα μεταβεί ο ανιψιός του Γιάσερ Αραφάτ και πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, Νάσερ αλ Κίντουα, ο οποίος θα ζητήσει τον φάκελο του Παλαιστινίου ηγέτη με την ιδιότητά του ως συγγενή, έτσι ώστε να γίνεται σεβαστός ο γαλλικός νόμος περί ιατρικού απορρήτου. Λίγο νωρίτερα, το γαλλικό ΥΠΕΞ γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να παραδώσει τον ιατρικό φάκελο σε συγγενή του εκλιπόντος ηγέτη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο προς λύση της διπλωματικής εμπλοκής που είχε δημιουργηθεί.

Σοβαρό και ανησυχητικό επεισόδιο

Την «ειλικρινή του συγγνώμη» εξέφρασε, τηλεφωνικώς, στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, μετά το θάνατο 3 Αιγυπτίων μελών της ειδικής μονάδας φύλαξης συνόρων από ισραηλινά πυρά, τα ξημερώματα χθες. Το περιστατικό σημειώθηκε, επί αιγυπτιακού εδάφους, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ των 2 χωρών στην περιοχή της Ράφα. Οπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, «έγινε τραγικό επιχειρησιακό λάθος» και οι 3 Αιγύπτιοι στρατιώτες εκλήφθηκαν για Παλαιστίνιοι μαχητές. Οι ισραηλινές αρχές διαβεβαίωσαν το Κάιρο ότι θα διεξάγουν ενδελεχή έρευνα.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, από την πλευρά της, δε φαίνεται ικανοποιημένη από τις ισραηλινές εξηγήσεις. Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ εξέφρασε την «έντονη διαμαρτυρία του για το απαράδεκτο και προκλητικό επεισόδιο, για το οποίο την πλήρη ευθύνη φέρει το Ισραήλ» και ζήτησε «ταχύτατη και σε βάθος έρευνα». Νότα διαμαρτυρίας παρέδωσε στην ισραηλινή κυβέρνηση και ο Αιγύπτιος επιτετραμμένος στο Τελ Αβίβ. Για «πολύ ανησυχητικό επεισόδιο», έκανε λόγο ο Αραβικός Σύνδεσμος.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΟΥΔΑΝ
Επιδείνωση στο Νταρφούρ βλέπει ο Ανάν...

ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

«Λυπάμαι που θα σας αναφέρω συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στο Νταρφούρ, παρά την πρότερη υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας!». Ετσι, ξεκίνησε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την έκθεσή του για τη δυτική σουδανική επαρχία, Νταρφούρ, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών όχι στην έδρα του στη Ν. Υόρκη, αλλά στην πρωτεύουσα της Κένιας, Ναϊρόμπι.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ πρότεινε στα μέλη του ΣΑ να «απευθύνουν εντονότατη προειδοποίηση» προς όλες τις εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν, προσθέτοντας ότι η επίτευξη μιας τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας τουλάχιστον όσον αφορά στη λήξη του εμφύλιου πολέμου στο νότο (χρονολογείται απ' το 1956) «θα θέσει τη βάση για την ειρήνευση στο Νταρφούρ»...

Αμερικανικό «καρότο»...

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Ντάνφορθ, που αντίθετα με τα γνωστά κηρύγματα και προτροπές που έκανε στο παρελθόν, ζητώντας την επιβολή εμπάργκο κατά του Σουδάν, χτες ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να υποβάλει (μάλλον σήμερα) στο ΣΑ του ΟΗΕ προσχέδιο απόφασης που «θα προκαλέσει ευχάριστη έκπληξη στη σουδανική κυβέρνηση». Σύμφωνα με πληροφορίες μερίδας του Τύπου στις ΗΠΑ, ο Ντάνφορθ θα προτείνει στο ΣΑ του ΟΗΕ να χορηγηθεί στο Χαρτούμ μία πολύ γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια εφόσον αυτό συμφωνήσει γρήγορα στην επίτευξη ειρηνευτικών συμφωνιών στο δυτικό και νότιο Σουδάν...

Οπως είπε χτες ο Ντάνφορθ, «η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ στο Ναϊρόμπι θέτει το Σουδάν και τα προβλήματα του Σουδάν στο επίκεντρο της παγκόσμιας σκηνής...».

Ο Τζον Γκάρανγκ, ηγέτης του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (που δρα επί δεκαετίες στο νότο) εξέφρασε, απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, την εκτίμησή του πως «η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Νταρφούρ είναι εκείνη του χάους και της αναρχίας που τείνει να επεκταθεί ραγδαίως σε ολόκληρη τη χώρα».

Ο Γκάρανγκ σημείωσε πως στο τραπέζι συζητήσεων με τη σουδανική κυβέρνηση εκκρεμούν ακόμη τέσσερα ζητήματα σχετικά με το πακέτο συμφωνιών για την τελική ειρήνευση στο νότιο Σουδάν. Δήλωσε, ωστόσο, πρόθυμος να υπογράψει «ακόμη και αύριο» ένα μνημόνιο συνεργασίας με τη σουδανική κυβέρνηση, «προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης ειρηνευτική συμφωνία έως την 31 Δεκέμβρη 2004»...

Ο Σουδανός αντιπρόεδρος, Αλί Οσμάν Τάχα, υπερασπίστηκε απ' την πλευρά του τις προσπάθειες της σουδανικής κυβέρνησης στο Νταρφούρ, ισχυριζόμενος πως οι κυβερνητικές δυνάμεις «έχουν τον έλεγχο της κατάστασης». Πρόσθεσε δε πως ο πόλεμος στο δυτικό Σουδάν «υποκινείται από τοπικά κόμματα που υποστηρίζονται από ξένες πλευρές»... Κάλεσε δε για τον άμεσο αφοπλισμό των ανταρτών και τη διάλυση παραστρατιωτικών ομάδων, με στόχο την «έναρξη μιας διαδικασίας ανοικοδόμησης»...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα αύξηση της παραγωγής οπίου

Η παραγωγή του οπίου όλο και αυξάνεται στις συνθήκες της κατοχής

Associated Press

Η παραγωγή του οπίου όλο και αυξάνεται στις συνθήκες της κατοχής
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο ατελείωτος εμφύλιος στο υπό κατοχή Αφγανιστάν κόστισε άλλες δεκαπέντε ζωές. Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, 10 αστυνομικοί και ένας ένοπλος, που θεωρήθηκε κατά το συνήθη ...αυτοματισμό των «αρχών» ως μαχητής Ταλίμπ, σκοτώθηκαν την Τρίτη σε μάχη νοτίως της Καμπούλ. Την ίδια μέρα, τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης στο νότο. Την ίδια ώρα, παρέμενε πάντα άγνωστη η μοίρα των τριών ομήρων, ενός Φιλιππινέζου, μιας Κοσσοβάρας και μιας Βορειοϊρλανδής, που δεν είναι σαφές από ποιους έχουν απαχθεί.

Αλλά η χθεσινή «μεγάλη είδηση» από το Αφγανιστάν ήταν, το δίχως άλλο, η επανεπιβεβαίωση από τον ΟΗΕ της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας της χώρας στην παραγωγή οπίου και ηρωίνης, με 87% της παγκόσμιας παραγωγής, κάπου 4.200 τόνους, και έσοδα 2,8 δισ. δολάρια, δηλαδή 60% του πενιχρού αφγανικού ΑΕΠ (2003). Η παραγωγή οπίου του 2004, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυξήθηκε 64% από εκείνη του 2003 -που ήδη πλησίαζε το ιστορικό ρεκόρ του 1999! Ο Αντόνιο Κόστα, πρόεδρος της υπηρεσίας για το έγκλημα και τα ναρκωτικά, διατείνεται πως το εμπόριο ναρκωτικών «αποφέρει χρήματα στα ταμεία των τρομοκρατών» και «βλάπτει τη δημοκρατία», καλώντας «ΝΑΤΟ και ΗΠΑ» να το «κάμψουν». Χαμένος κόπος: Οι άνθρωποι που τρέχουν το εμπόριο ναρκωτικών είναι οι σύμμαχοι των ΑμερικανοΝΑΤΟικών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ