ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΔΕΡΜΑ
Στην τελική ευθεία για την απεργία

Σε όλη την Ελλάδα εξορμούν οι ταξικές δυνάμεις της ΟΕΚΙΔΕ, δυο μέρες πριν την 24ωρη απεργία των κλάδων, την Πέμπτη 25 Νοέμβρη

Από προηγούμενη απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο «Σεξ Φορμ»
Από προηγούμενη απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο «Σεξ Φορμ»
Στην κορύφωσή της βρίσκεται η μάχη των ταξικών δυνάμεων στην κλωστοϋφαντουργία, τον ιματισμό και το δέρμα για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των κλάδων, μεθαύριο Πέμπτη 25 Νοέμβρη. Με την ίδια ορμή, οι συνδικαλιστές της ΟΕΚΙΔΕ ξεδιπλώνουν καθημερινά στα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στις 11 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου. Δυο ώρες νωρίτερα, οι απεργοί συνάδελφοί τους από την Αττική θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα γραφεία της ΟΕΚΙΔΕ.

Το ένα μετά το άλλο τα επιχειρησιακά σωματεία σε όλη τη χώρα μέσα από γενικές συνελεύσεις και διοικητικά συμβούλια παίρνουν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία, σπάζοντας στην πράξη την ανοιχτή απεργοσπασία που προσπαθούν να επιβάλουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις του κλάδου. Είναι ενδεικτικό ότι στην «Κομοτέξ» της Ξάνθης, οι εργαζόμενοι με γενική τους συνέλευση αναίρεσαν προηγούμενη απόφασή τους να μην απεργήσουν και προγραμματίζουν ήδη τόσο τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση, όσο και την κάθοδό τους στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετέχουν στη συγκέντρωση. Δεν είναι λίγοι ωστόσο οι εργασιακοί χώροι όπου οι δυνάμεις της συναίνεσης, με πρωτεργάτες την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, πετυχαίνουν στα διοικητικά συμβούλια όπου κατέχουν την πλειοψηφία αποφάσεις για μη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, επιβεβαιώνοντας το βαθιά αντεργατικό πρόσωπο της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής τακτικής τους.

Ετοιμάζεται η Νάουσα

Στη Νάουσα, τα μηνύματα που έρχονται από τις εξορμήσεις των συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας κάνουν λόγο για καθολική συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στα κλωστήρια του Λαναρά και για μαζική μετάβαση των απεργών στη Θεσσαλονίκη. Οι εργάτριες της «Τρικολάν», που παραμένουν για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα στην πύλη του εργοστασίου, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλιά, πραγματοποίησαν χτες νέα γενική συνέλευση προκειμένου να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη μετακίνησή τους στη Θεσσαλονίκη την ημέρα της απεργιακής συγκέντρωσης.

Στο «φουλ» οι μηχανές στην Αττική

Στην Αττική, στην τελική ευθεία πυκνώνουν οι περιοδείες και οι εξορμήσεις των συνδικαλιστών στα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες της περιοχής, με στόχο μέχρι τη μέρα της απεργίας το απεργιακό κάλεσμα και το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργασιακούς χώρους. Μετά το «Μπόχτη», το «Μαρμαρά» και την «Πέρλα», όπου εξόρμησαν χτες οι ταξικές δυνάμεις της ΟΕΚΙΔΕ, σειρά παίρνουν σήμερα οι επιχειρήσεις «Ωμέγα», «Λεμονής», «Σαρρής», «Εριοτέκ», «Κορακίδης», αλλά και η «Φίντεξπορτ» και η «Ελίτ», για να ακολουθήσουν την Τετάρτη δεκάδες ακόμα επιχειρήσεις του ιματισμού, ταπητουργεία και τσαγκαράδικα.

Χτες το μεσημέρι, αμέσως μετά το σχόλασμα της βάρδιας, οι εργάτριες της «SEX FORM» πραγματοποίησαν συνέλευση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας στο εργοστάσιό τους. Παρών ήταν και ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη τις μέρες που απομένουν «να δουλευτεί η απεργία εργάτρια την εργάτρια», όπως και να δώσουν μαζικά οι εργάτριες τη μάχη της περιφρούρησης, αλλά και της απεργιακής συγκέντρωσης στα γραφεία της ΟΕΚΙΔΕ. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενες δεσμεύτηκαν να «κρατήσουν την απεργία» και εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις και τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος απουσιάζουν από τα ΜΜΕ, «την ώρα που τα σούπερ μάρκετ ανακοινώνουν νέες αυξήσεις και τα αναδρομικά μας από την τελευταία αύξηση δεν έφτασαν καν τα 250 ευρώ για έντεκα ολόκληρους μήνες!».

Εντείνονται οι εξορμήσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Ανάλογο είναι το κλίμα στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, όπου εξόρμησαν χτες συνδικαλιστές της ΟΕΚΙΔΕ. Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι του κλάδου ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους απεργούς συναδέλφους τους από τις γύρω περιοχές τη μέρα της απεργιακής συγκέντρωσης. Στη «Φιέρα» και στη «Φιερατέξ», στη Νέα Σάντα Κιλκίς, οι εργάτες και οι εργάτριες δήλωσαν την αγανάκτησή τους για τη διαρκή μείωση των θέσεων εργασίας, εξαιτίας της μετανάστευσης των επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, αλλά και για το οικονομικό αδιέξοδο που επιφυλάσσει για τις εργατοοικογένειες η διαρκής μείωση των αποδοχών τους. Σήμερα, οι περιοδείες συνεχίζονται στην «Ηλτέξ», στην «Ηλιος Κατ - Τεν» και σε βιοτεχνίες στην περιοχή του Ωραιοκάστρου.

ΑΓΡΙΝΙΟ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ
Με το ένα πόδι στην ανεργία

Με περιοδείες στις βιοτεχνίες ιματισμού και συζήτηση με τις εργάτριες στη βάση του αγωνιστικού πλαισίου της ΟΕΚΙΔΕ ξεκίνησε από χτες την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας του κλάδου το Σωματείο Ιματισμού Αγρινίου. Το ΔΣ καλεί τις εργάτριες να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στη σύσκεψη που διοργανώνει την ημέρα της απεργίας το Σωματείο, στις 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Ειδικά στο Αγρίνιο, στο γενικότερο πλαίσιο των αγωνιστικών διεργασιών στην κατεύθυνση της ΟΕΚΙΔΕ, εντάσσονται τα οξυμένα προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας και της ανέχειας, της υποαπασχόλησης των εργατριών του κλάδου, η μη εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης σε πολλές περιπτώσεις και η παντελής έλλειψη ελέγχου της εργοδοσίας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΙΚΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας.

Οπως μας είπε η Σοφία Πατούλα, μέλος της διοίκησης του Σωματείου, οι εργάτριες στο Αγρίνιο έρχονται αντιμέτωπες με την υποαπασχόληση. «Την τελευταία δεκαετία στο Αγρίνιο λειτουργούν περίπου 12-14 βιοτεχνίες, οι περισσότερες μικρές», μας λέει. «Από αυτές μόνο 4-5 δουλεύουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα δουλεύουν μόνο 5, ενώ την προηγούμενη 8 βιοτεχνίες» και εξηγεί: «Αυτό συμβαίνει όχι γιατί οι βιοτεχνίες δεν παίρνουν δουλιά, αλλά γιατί δίνουν μέρος της παραγωγής τους στα λεγόμενα φασονάδικα. Τα "φασονάδικα" είναι ή πολύ μικρές βιοτεχνίες μερικών μόνο εργατριών ή ατομική εργασία κατ' οίκον. Υπάρχουν φήμες ότι κάποιοι βιοτέχνες δίνουν δουλιά και σε Βουλγαρία ή Αλβανία, αλλά εδώ δουλεύουν κυρίως με τα "φασονάδικα"».

«Τα "φασονάδικα" - προσθέτει - είναι ένας άλλος τρόπος που βρήκαν οι εργοδότες για να εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος με το λιγότερο κόστος γι' αυτούς, αφού τους εξασφαλίζουν πάμφθηνη εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα. Ομως, και η γενικότερη κατάσταση των εργασιακών σχέσεων στις βιοτεχνίες της περιοχής δεν είναι η καλύτερη. Γιατί εκτός από τις μεγάλες, ας πούμε, βιοτεχνίες του Αγρινίου, που αναγκάζονται να τηρήσουν την κλαδική σύμβαση σε ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων, γενικότερα ισχύει ότι οι εργάτριες πληρώνονται με μεροκάματα πολύ κάτω από αυτό που υπαγορεύει η κλαδική σύμβαση ή με το κομμάτι, ενώ βρίσκονται "με το ένα πόδι στην ανεργία". Τα ωράρια και οι εργάσιμες μέρες προσαρμόζονται στις ανάγκες του εργοδότη που πατάει στην ανάγκη για το μεροκάματο». «Γι' αυτό λέμε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Μόνο ένας δρόμος υπάρχει για την εργατική τάξη. Αυτός της διεκδίκησης και της συντονισμένης πάλης της με τα άλλα λαϊκά στρώματα για να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες κόντρα στην αντεργατική -αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ» καταλήγει.

Απεργούν σήμερα στη «BARILLA»

Απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση μπροστά από την πύλη του εργοστασίου της «ΜΙΣΚΟ - BARILLA», στη Θήβα, θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τρίτη, οι εργαζόμενοι του εναπομείναντος τμήματος της επιχείρησης στην Πάτρα μετά τις πρόσφατες απολύσεις δύο εργαζομένων.

Κεντρικά αιτήματα των εργαζομένων είναι η άμεση επαναπρόσληψη των δύο απολυμένων και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στο πλευρό τους θα βρίσκονται και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τόσο από την Πάτρα όσο και από τη Θήβα, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση που θα γίνει μπροστά από την πύλη του εργοστασίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ