ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
«Οχημα» για νέα αντιλαϊκά μέτρα

«Λήξαν» το θέμα με τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή Γ. Δημητρακόπουλου, αλλά η κυβέρνηση αξιοποιεί την απογραφή για να δικαιολογήσει την «αναγκαιότητα» της εφαρμοζόμενης πολιτικής

Με τη δημόσια αποδοκιμασία του Γ. Δημητρακόπουλου επιχειρεί να «καθαρίσει» η κυβέρνηση με την κριτική που άσκησε ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής στη δημοσιονομική απογραφή.

Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τα «ευρήματα» της απογραφής, σπεύδει να λάβει όλα τα απαραίτητα (αντιλαϊκά) μέτρα ώστε να προλάβει νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λήψη πρόσθετων μέτρων (λιτότητας) προκειμένου να συμμορφωθεί με το κριτήριο του Μάαστριχτ για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση μέσω της απογραφής, που ανέβασε το έλλειμμα στο 5,4% του ΑΕΠ, επιχειρεί να πείσει για την «αναγκαιότητα» της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής της, όπως αυτή αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2005, στο φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και στον αναπτυξιακό νόμο που συζητείται σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή.

«Οι απόψεις του κ. Δημητρακόπουλου είναι καθαρά προσωπικές και δεν συνάδουν με την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εκτός των άλλων ψηφίστηκε για να πει όλη την αλήθεια στους Ελληνες, όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζοντας ανοιχτά τη «δυσφορία» που επικρατούσε τα προηγούμενα 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση αποδοκιμάζει αυτές τις δηλώσεις, τόνισε ο Θ. Ρουσόπουλος, ενώ περνώντας στην ουσία του θέματος της απογραφής επισήμανε ότι αφ' ενός έγινε «σε συνεργασία με τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές» και αφ' ετέρου «η κυβέρνηση θα συνεχίσει το ακόμη πιο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των προβλημάτων που επεσώρευσε στην οικονομία η πολιτική του ΠΑΣΟΚ».

Η «αποκατάσταση των προβλημάτων», όπως διευκρίνισε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επιτυγχάνεται «με λύσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση με το νέο προϋπολογισμό, με τη νέα πολιτική της στην οικονομία». Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η απογραφή ήταν επιβεβλημένη, «πρώτον, για να γνωρίζουν οι Ελληνες την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και, δεύτερον, διότι η ΕΕ από το 2002 είχε αμφισβητήσει τα στοιχεία που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση». Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ «ενεθάρρυναν τις ελληνικές αρχές στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας», καθώς και την αναγνώριση από το ΕΚΟΦΙΝ της συνεργασίας που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές «στην καταγραφή των πραγματικών δημοσιονομικών στοιχείων».

Ο ευρωβουλευτής Γ. Δημητρακόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» εξέφρασε τη ριζική διαφωνία του για τους χειρισμούς του Γ. Αλογοσκούφη στο θέμα της δημοσιονομικής απογραφής και χαρακτήρισε «ατυχή» την παρουσία του υπουργού Οικονομίας στο πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ, την οποία μάλιστα απέδωσε σε «πολιτικο-οικονομική αφέλεια».

Οι ενστάσεις που εξέφρασε για την απογραφή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ είχαν να κάνουν με τη μεθοδολογία και όχι με την ίδια την απογραφή. Συγκεκριμένα, εξέφρασε επιφυλάξεις «για το αν ο όρος "απογραφή" ήταν ο καταλληλότερος για την επιλογή της κυβέρνησης να επανεξετάσει τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας». Εκτίμησε ότι «η κατά τα άλλα θεμιτή διαδικασία της επανεξέτασης έπρεπε να γίνει με συναινετική και όχι με συγκρουσιακή λογική», ενώ «σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να θέτει υπό αμφισβήτηση τις μεγάλες επιλογές της χώρας στο διεθνές σύστημα και στην ΕΕ, όπως είναι η ένταξη στην ΟΝΕ». Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον «γαλάζιο» ευρωβουλευτή, «θα είχαν αποφευχθεί αφ' ενός η καθόλου τιμητική για τη χώρα μας γενική συζήτηση και σχόλια και αφ' ετέρου η ειδική συζήτηση για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων και ειδικών μέτρων εναντίον μας».

«Ο Γ. Δημητρακόπουλος, πριν κάνει τις δηλώσεις του για την απογραφή στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", θα έπρεπε προηγουμένως να είχε ζητήσει να ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, ώστε να μη δώσει τη δυνατότητα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, να χρησιμοποιεί σαθρά επιχειρήματα», επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο Μ. Εβερτ, υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα την απογραφή: «Εάν η κυβέρνηση δεν προέβαινε στην ενέργεια της απογραφής, θα εξετίθετο το ελληνικό δημόσιο και τότε οι επιπτώσεις θα ήταν να επιβληθούν οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος της Ελλάδας», συμπλήρωσε.

Χωρίς απαντήσεις για τα λαϊκά προβλήματα

Περιοδεία Κ. Καραμανλή στην Ηπειρο

Παχιά λόγια που τα ακούνε εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι Ηπειρώτες για δήθεν «προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας», για την Ηπειρο που είναι η «Ευρωπαϊκή Πύλη», για «ανάπτυξη του τουρισμού» και την «άρση της απομόνωσης», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στα λαϊκά προβλήματα που ταλανίζουν το λαό και τη νεολαία της Ηπείρου αλλά και σε όσα τέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ακόμα και από τους εκπροσώπους του κόμματός του ή του ΠΑΣΟΚ. Μερικά από τα ζητήματα που τέθηκαν στο ΠΣ ήταν οι συγκοινωνιακοί άξονες για τη σύνδεση της Βορειοδυτικής Ελλάδας με Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Μακεδονία, τα έργα του κάμπου της Αρτας, το πρόβλημα της ανεργίας και της απομόνωσης, το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από τα κούφια λόγια που παρουσίαζαν το μαύρο άσπρο ο Κ. Καραμανλής ορισμένα πράγματα τα είπε καθαρά και ξάστερα. Παραδέχτηκε, για παράδειγμα, ότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις ξεπουλήματος των μετοχών των Ενώσεων της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στην ΑΤΕ εκπορεύονται από την ίδια την κυβέρνηση της ΝΔ και είναι πολιτικές της αποφάσεις. Οχι μόνο το αποδέχτηκε αλλά θέλησε να φέρει τους Ηπειρώτες προ τετελεσμένων. «Η "ΔΩΔΩΝΗ" όχι μόνο θα μείνει στον έλεγχο της ΑΤΕ αλλά θα ενισχυθεί» δήλωσε ευθέως. Λες και η «ΔΩΔΩΝΗ» πουλήθηκε, ήδη, στην ΑΤΕ! Υπογραμμίζεται ότι η ΑΤΕ δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και όλη η Βορειοδυτική Ελλάδα είναι στο πόδι για να μην το καταφέρει, οπότε θα την ξεπουλήσει. Ακόμα και μέσα στη ΝΔ υπάρχει αντιπαράθεση για το θέμα της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Οσο για την κτηνοτροφία υποσχέθηκε να τη στηρίξει, μόνο που δεν εξήγησε πώς θα γίνει αυτό στα πλαίσια της ΚΑΠ που υποκλίνεται και υλοποιεί και η κυβέρνησή του.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη διοίκηση του ΤΕΙ στην Αρτα, ο πρόεδρος του ΤΕΙ έθεσε στον Κ. Καραμανλή πολύ σοβαρά ζητήματα. Για τα οικονομικά προβλήματα, τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού που κάνουν αδύνατη τη λειτουργία του Ιδρύματος, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, προβλήματα υποδομών. Ομως ο πρωθυπουργός περιορίστηκε σε μία γενικόλογη απάντηση όμοια με τα όσα είπε πριν από λίγο καιρό και η υπουργός Παιδείας περί αύξησης των κονδυλίων των ΤΕΙ που ακόμα περιμένουν....

Τέλος, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους μικρομεσαίους εμπόρους απάντησε ήδη η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Β/Δ Ελλάδας και Ιονίων Νήσων καλώντας τους εμπόρους σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Σημείωσε σχετικά ότι οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα το θετικό από την πολιτική της ΝΔ, διότι τα δήθεν ευνοϊκά μέτρα δεν εξυπηρετούν τους μικρομεσαίους αλλά τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα χειροτερέψουν την κατάσταση, τονίζεται.

Νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο

Σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Εξι σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών διείσδυσαν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης και σε εννέα περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα 12 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.

Οπως έγινε γνωστό, τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

ΒΟΛΟΣ
Εκδήλωση για το σοσιαλισμό

Εκδήλωση με θέμα «Σοσιαλισμός, επίκαιρος για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα της νεολαίας» διοργανώνει αύριο Τετάρτη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας της ΚΝΕ, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Μ», στο θόλο του κτιρίου Παπαστράτου, στο Βόλο. Ομιλητής θα είναι ο Θ. Γκιώνης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ