ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ασφαιρη αντιπολίτευση και ... συμμετοχική δημοκρατία

Νέα φραστική επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της 2ης Εθνικής Θεματικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, που έγινε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτήρισε μεγάλο φιάσκο την απογραφή στην οικονομία και πρόσθεσε πως ο ίδιος ο ευρωβουλευτής της, Γιώργος Δημητρακόπουλος, είναι καταπέλτης εναντίον της κυβέρνησης. Μάλιστα, πρόσθεσε πως η επιλογή της απογραφής δεν προώθησε τη διαφάνεια και οδήγησε σε έναν προϋπολογισμό «αντικοινωνικό».

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνη πρακτική στα εθνικά θέματα, για ακινησία και έλλειψη πρωτοβουλιών στην εξωτερική πολιτική. «Η ακινησία της στην εξωτερική πολιτική είναι, πλέον, επικίνδυνη. Π.χ., σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της Τουρκίας, εμείς ως ΠΑΣΟΚ τη δουλιά μας την κάναμε», είπε. Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει σήμερα τη δυνατότητα να ζητήσει την ενεργοποίηση των συμφωνηθέντων στο Ελσίνκι για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, να λύσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας». Και προέβλεψε πως «όταν βγει αποτέλεσμα στις 17 Δεκεμβρίου, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Τουρκία, είναι σίγουρο το εξής: Οτι δε θα έχει κερδίσει η Ελλάδα αυτά που θα μπορούσε να είχε κερδίσει, εάν υπήρχε ενεργή πολιτική και στρατηγική εξωστρέφειας, ενεργητική ευρωπαϊκή πολιτική».

Για το θέμα της διαπλοκής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απλώς «παίζει» και θέλει να εγκαθιδρύσει «το δικό της σύστημα ελέγχου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και επιρροής ή εξάρτησης συγκεκριμένων συμφερόντων στο κομματικό τους άρμα».

Σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, είπε πως μπορεί να γίνει με τη ριζική αποκέντρωση της εξουσίας και τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Το θέμα της απογραφής και τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ σχολίασαν από τη Θεσσαλονίκη και ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο Ε. Βενιζέλος και άλλοι βουλευτές και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ανέφεραν πως το πρώτο θύμα της απογραφής είναι η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η περιφέρεια, αφού, λόγω αυτής της επιλογής, οδηγηθήκαμε σε μείωση των δημόσιων επενδύσεων κατά 17%.

Συμμετοχική δημοκρατία και διακυβέρνηση

«Η συμμετοχική δημοκρατία, η συμμετοχική οικονομία, γίνεται η μοναδική αξιόπιστη πρόταση του προοδευτικού σοσιαλιστικού και δημοκρατικού μας Κινήματος», είπε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως αποτελεί την πεμπτουσία των αξιών του ΠΑΣΟΚ «από την 3η Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα». Πρόσθεσε πως πρέπει το ΠΑΣΟΚ «να σχεδιάσει τη νέα διοίκηση, γύρω από τους αναπτυξιακούς στόχους». «Να ξαναφέρουμε τη λαϊκή συμμετοχή, κάτι που ξεκινήσαμε όταν ήμασταν στις αρχές μας, το '81, που όμως τελικά εκφυλίστηκε σε μια τυπική διαδικασία».

Μάλιστα, αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο της Συμμετοχικής Δημοκρατίας, είπε πως θα πρέπει να περιλαμβάνει θεσμούς, όπως η ανάκληση των αιρετών από τη βάση και η επικύρωση συνθηκών. Και υπέδειξε πως σ' αυτήν την κατεύθυνση είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Θεωρούμε, βεβαίως, ότι θα είναι θετική μια τέτοια έκβαση, αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει να νομιμοποιηθεί αυτή η πορεία μας στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, παρουσίασε την πρόταση για τον εκσυγχρονισμό, τη μεταρρύθμιση της χώρας, μέσα από ένα κράτος επιτελικό, που θα αποκεντρώνει την υλοποίηση των κεντρικών πολιτικών επιλογών στις περιφέρειες. Συνοπτικά, πρότεινε:

«Τέσσερις αναπτυξιακές προγραμματικές, περιφέρειες: Βόρεια Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Νότια Ελλάδα, Αιγαίο και Κρήτη. Οργανο προγραμματισμού θα είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο αντιπροσωπεύονται η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α` και Β` βαθμού, που θα συνεπικουρείται από την περιφερειακή ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή).

Δεκατέσσερα περιφερειακά Διαμερίσματα με τη μορφή διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων: Τα 12 στα όρια των σημερινών περιφερειών και τα 2 μητροπολιτικά διαμερίσματα Αττικής και Θεσσαλονίκης με ισχυρό αιρετό Συμβούλιο, αποτελούμενο από αιρετά νομαρχιακά τμήματα με πρόεδρο άμεσα ή έμμεσα αιρετό, με αναπληρωτές αιρετούς νομάρχες, που θα προΐστανται των νομαρχιακών υπηρεσιών».

Και ως βάση της μεταρρύθμισης για τον πολίτη ανέφερε πως θα πρέπει «να δημιουργηθούν ισχυροί δήμοι, που θα μπορούν να προγραμματίσουν, να έχουν πόρους, οικονομικές υπηρεσίες για την άμεση φορολογία».

Υπέρ της απογραφής ο Στ. Μάνος

Υπέρ της απογραφής τάχτηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Μάνος, ο οποίος, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ανέφερε ότι «εγώ είμαι υποστηρικτής της άποψης ότι πρέπει να υπάρχει απογραφή». Ο ίδιος σημείωσε ότι «η απογραφή θα έχει συνέπειες», αλλά πρόσθεσε ότι «το ερώτημα είναι αν οι συνέπειες αυτές θα έπρεπε να αποφευχθούν και να μπουν κάτω από το χαλί για να τις βρούμε μπροστά μας πολύ χειρότερα αργότερα ή έπρεπε να πούμε αυτή είναι η πραγματικότητα».


ΠΑΣΟΚ
Δίνει τροφή στην προεδρολογία

«Τροφή» στα σενάρια της προεδρολογίας συνεχίζει να δίνει το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να οξύνει το κλίμα της ανούσιας αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει σε δεύτερη μοίρα την πλήρη ταύτιση του δικομματισμού στη συνέχιση εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η Χαριλάου Τρικούπη αλλά και ο Γ. Παπανδρέου θα προσπαθήσουν το επόμενο διάστημα να χρησιμοποιήσουν το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ως κεντρικό πυλώνα της «κόντρας» τους με τη ΝΔ. Είναι ενδεικτικό ότι την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του να είναι σε ετοιμότητα γιατί, όπως υποστήριξε, «γρήγορα θα κληθούμε να κυβερνήσουμε και πάλι τη χώρα».

Το ενδεχόμενο, λοιπόν, των πρόωρων εκλογών, που άφησε ανοιχτό ο Γ. Παπανδρέου, ήρθε να ενισχύσει ανυπόγραφη επιστολή που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του ΠΑΣΟΚ, με την οποία καταγγέλλεται ο πρωθυπουργός ότι διαχειρίζεται τυχοδιωκτικά το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη συγκεκριμένη επιστολή, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε την έγκριση του Γ. Παπανδρέου, αναφέρεται ότι εάν η κυβέρνηση δεν καταθέσει εγκαίρως την πρότασή της για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ θα υποβάλει τη δική του.

Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο αναφέρεται: «Ο κ. Καραμανλής και το επικοινωνιακό επιτελείο χρησιμοποιούν το όλο θέμα στο πλαίσιο ενός διπλού παιχνιδιού, που βρίσκεται σε εξέλιξη». Ετσι, από τη μια, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «κάνουν λόγο για συναινετικές διαδικασίες, από την άλλη όμως ρίχνουν το ένα όνομα μετά το άλλο, με διπλό στόχο: Αφ' ενός να μετρήσουν αντιδράσεις, αφ' ετέρου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα θέματα που απασχολούν τον πολίτη».

Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά και στον Ν. Κωνσταντόπουλο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η παρουσία του Ν. Κωνσταντόπουλου στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σχολιαστεί αρνητικά, καθώς είναι δικαίωμα του προέδρου του ΣΥΝ να αποφασίζει τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευτεί».

Βέβαια, την ίδια στιγμή που κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ ερμήνευσαν την αναφορά σαν αποστασιοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΝ, ο Α. Τσοχατζόπουλος συνέφαγε με τον Ν. Κωνσταντόπουλο. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» σημειώνει: «Δεν είναι σοβαρό να υποστηρίζει κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα δεκαπέντε χρόνια μετά το '89. Νομίζω ότι οι συνεργασίες που υπήρξαν στο χρονικό αυτό διάστημα με επώνυμα στελέχη της Αριστεράς - και κυρίως του ΣΥΝ - συνέβαλαν στο να μπούμε σε μια νέα εποχή, ώστε οι σχέσεις των κομμάτων μας να μην επηρεάζονται από το παρελθόν».

Παράλληλα, χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε: «Εκλογές στη δημοκρατία μας προκαλούνται εάν δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν τις προκαλεί η αντιπολίτευση κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ