ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ομόφωνη στήριξη στην κατοχή με επιμέρους ενστάσεις

Βρετανός που μετέχει στις κατοχικές δυνάμεις

Associated Press

Βρετανός που μετέχει στις κατοχικές δυνάμεις
ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δίνοντας άλλη μια επίσημη έγκριση στην κατοχή, ολοκληρώθηκε χτες, στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ, η διεθνής σύνοδος για το Ιράκ, που ζητήθηκε από τη δοτή ιρακινή κυβέρνηση και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Παρά τις διατυπωθείσες διαφωνίες και ενστάσεις, όλοι οι συμμετέχοντες συναίνεσαν στο κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος που, εκτός από ορισμένα ευχολόγια, δίνει, ουσιαστικά, απόλυτη πολιτική στήριξη στη συνέχιση και εδραίωση της κατοχής. Την ίδια ώρα οι κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν τις εκκαθαριστικές επιδρομές και ανακοίνωναν ότι από την έναρξη της κατοχής μέχρι χτες τραυματίστηκαν 9.326 Αμερικανοί στρατιώτες.

«Η ανάγκη να προωθηθεί η πολιτική διαδικασία στο Ιράκ με τη διενέργεια εκλογών στις 30 Γενάρη, η απερίφραστη καταδίκη κάθε πράξης τρομοκρατίας, η αναγκαιότητα μη χρησιμοποίησης ακραίας βίας με την ταυτόχρονη προστασία των αμάχων» επισημαίνονται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου του Σαρμ ελ Σέικ. Παρά τις αντιρρήσεις και τις πιέσεις που διατυπώθηκαν από τη Γαλλία και από ορισμένες αραβικές χώρες, τελικά, στο τελικό ανακοινωθέν δεν αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων, αλλά απλώς τονίζεται ότι θα επανεξεταστεί το θέμα το Δεκέμβρη του 2005. Ορισμένες ενστάσεις εκφράστηκαν και από τη Συρία και το Ιράν, οι ΥΠΕΞ των οποίων τόνισαν ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας να δικαιολογεί εκατόμβες αμάχων».

Αν σε κάποιο σημείο απέδωσαν οι πιέσεις της Γαλλίας και του αραβικού κόσμου, είναι στο ότι καλείται η δοτή κυβέρνηση του Ιράκ να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εθνικής συμφιλίωσης και διαλόγου με όλες τις πολιτικές παρατάξεις της χώρας, ακόμη και όσες έχουν ταχθεί ενάντια στην κατοχή. Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές χωρίς μποϊκοτάζ και με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των παρατάξεων καθώς σε αντίθεση περίπτωση, όλοι αναγνώρισαν, ότι οι εκλογές «δε θα είναι αξιόπιστες». Ιδιαίτερη μνεία στην αναγκαιότητα συνομιλιών της δοτής κυβέρνησης με όλες τις ιρακινές παρατάξεις έκαναν τόσο ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, όσο και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οι οποίοι άφησαν αιχμές για τις επιχειρήσεις στη Φαλούτζα και ζήτησαν γενική κατάπαυση του πυρός.

Από την πλευρά της, η δοτή ιρακινή κυβέρνηση, διά στόματος του ΥΠΕΞ Χοσιάρ Ζεμπάρι, δεν έκρυβε την ικανοποίησή της για την πολιτική στήριξη που εξασφάλισε αλλά και για τη διαγραφή του 80% του χρέους του Ιράκ προς τη Λέσχη του Παρισιού. Στην κίνηση αυτή αναφέρθηκε και ο απερχόμενος Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Κόλιν Πάουελ εκτίμησε ότι η παραγραφή μεγάλου μέρους του ιρακινού χρέους, η διεξαγωγή εκλογών και η πάταξη των θυλάκων των σουνιτών ανταρτών είναι βασικές προϋποθέσεις για ένα σταθερό και ειρηνικό Ιράκ, το οποίο, όπως είπε, «χρειάζεται τη βοήθεια όλων». Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πάουελ συναντήθηκε με τον Σύριο ομόλογό του, δηλώνοντας ότι η Δαμασκός έχει κάνει ορισμένα βήματα στην κατεύθυνση της προστασίας των ιρακινο-συριακών συνόρων.

Νέες επιδρομές

Στο μεταξύ, στο Ιράκ οι κατοχικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους κατά σουνιτικών πόλεων. Χτες το πρωί, άρχισαν εκκαθαριστικές επιδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης, με τη συμμετοχή Αμερικανών και ιρακινών στρατευμάτων αλλά και βρετανικών από το νότο. Οι επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνουν έρευνες από σπίτι σε σπίτι και σε αυτοκίνητα, και οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για 32 συλλήψεις.

Παράλληλα, στην πόλη Μικνταντίγια δολοφονήθηκε χτες επιφανής σουνίτης ιεροδιδάσκαλος, μέλος της Επιτροπής Μουσουλμάνων κληρικών. Πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία σουνίτη ιεροδιδασκάλου μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, με την πρώτη να έχει γίνει στη Μοσούλη, προχτές. Τέλος, στη Φαλούτζα, χτες, εισήλθε το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Ερυθρό Σταυρό, του οποίου τα μέλη επισκέφθηκαν μέρος της πόλης πάντα με αμερικανική στρατιωτική συνοδεία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πόλη ήταν εντελώς έρημη και δεν παρέδωσαν σε κανέναν τις προμήθειες που μετέφεραν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Οδικός χάρτης» σε προεκλογική εκστρατεία

Δραματικά τα ποσοστά φτώχειας στα παλαιστινιακά εδάφη και αύξηση του αντίστοιχου ποσοστού και στο Ισραήλ με κοινή αιτία: την κατοχή

ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αποφασισμένα να «προωθήσουν» παντοιοτρόπως τον «οδικό χάρτη» διά μέσου της διενέργειας παλαιστινιακών εκλογών δήλωσαν κατηγορηματικά τα μέλη του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου, που συναντήθηκαν στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ, στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ. Μάλιστα, μετά από μια μεγάλη περίοδο διπλωματικής αδράνειας και ένοχης σιωπής απέναντι στη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή, αίφνης όλοι σπεύδουν, μετά το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, να επισκεφθούν τα παλαιστινιακά εδάφη. Προφανώς για να επιλέξουν «τον καταλληλότερο δυνατό» για τον κατευνασμό της παλαιστινιακής εξέγερσης.

Οι ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ υποσχέθηκαν, χτες, χωρίς να δώσουν βέβαια διευκρινίσεις, «βοήθεια» για τη διενέργεια των εκλογών, καθώς και την αποστολή ειδικών παρατηρητών. Αμέσως μετά, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ μετέβη στο Ισραήλ, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και τον ομόλογό του Σιλβάν Σαλόμ, αλλά και με τον ηγέτη της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι. Ανάλογες συναντήσεις αναμένεται να έχει και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, που σπεύδει, σήμερα, στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, ο Μαχμούντ Αμπάς, μαζί με τον Αχμάντ Κορέι και τον υπηρεσιακό Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Ράουχι Φατούχ, προήδρευσαν έκτακτης συνεδρίασης του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου προς τιμήν του εκλιπόντος Γιάσερ Αραφάτ. Παίρνοντας το λόγο, ο Αμπάς υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένος «να ακολουθήσει τα βήματα του Παλαιστινίου ηγέτη και να αγωνιστεί μέχρις ότου γίνουν πραγματικότητα τα δίκαια αιτήματα για ένα βιώσιμο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ειδική μνεία ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος έκανε και στην ανάγκη να γίνει σεβαστό το δικαίωμα επιστροφής των περισσοτέρων των 4 εκατομμυρίων προσφύγων. Μια αναφορά που εξέπληξε αρκετούς, καθώς ο ίδιος ο Αμπάς, ως μέλος διαπραγματευτικών αντιπροσωπειών παλαιότερα, θεωρούσε ότι για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να κατέβουν οι τόνοι δεδομένης της κατηγορηματικής ισραηλινής απόρριψης. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Αμπάς, υιοθετώντας ένα σχετικά «σκληρό» τόνο σε σχέση με την τακτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα, άρχισε με τη χτεσινή του ομιλία την προεκλογική του εκστρατεία ως επίσημος, πλέον, υποψήφιος της «Φατάχ».

Την κατοχή «πληρώνουν» και οι 2 λαοί

Ενας στους πέντε Ισραηλινούς, δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι (20% του συνολικού πληθυσμού), ζουν, πλέον, στο όριο της φτώχειας με λιγότερο από 400 δολάρια το μήνα. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο του ισραηλινού Εθνικού Οργανισμού Ασφάλειας, που εκτιμά ότι βασικός παράγοντας στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Ισραηλινών είναι η πολιτική σκληρής λιτότητας και περικοπής των κοινωνικών κονδυλίων που ακολουθεί η ισραηλινή κυβέρνηση, διογκώνοντας ταυτόχρονα τον αμυντικό προϋπολογισμό λόγω της κατοχής.

Χειρότερη είναι η κατάσταση από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η παλαιστινιακή οικονομία, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατοχής και του αποκλεισμού, έχει πλήρως καταρρεύσει. Περισσότεροι από το 47% των 3,6 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν στα παλαιστινιακά εδάφη επιβιώνουν με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα. Τουλάχιστον 600.000 από αυτούς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις καθημερινές βιοτικές τους ανάγκες χωρίς τη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Απελευθερώθηκαν» οι όμηροι

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Πέπλος μυστηρίου, που, πάντως, δε μειώνει τους σχετικούς «πανηγυρισμούς» καλύπτει τις συνθήκες υπό τις οποίες «απελευθερώθηκαν», χτες, οι τρεις εργαζόμενοι του ΟΗΕ, ένας Φιλιππινέζος, μια Κοσσοβάρα και μια Βορειοϊρλανδή, που κρατούνταν επί 29 μέρες «όμηροι» από μια οργάνωση που φέρεται να αποτελεί «αποσχισμένη φράξια» των Ταλιμπάν, και επονομάζεται Στρατός των Μουσουλμάνων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε η κυβέρνηση ανδρεικέλων στην Καμπούλ και στελέχη του ΟΗΕ, οι τρεις απελευθερώθηκαν χτες το πρωί και οδηγήθηκαν από προσωπικό του ΟΗΕ σε στρατιωτική βάση για ιατρικές εξετάσεις. Ο Αφγανός υπουργός Εσωτερικών, Αλί Αχμάντ Τζαλάλι, δε διευκρίνισε αν η απελευθέρωσή τους επιτεύχθηκε με βίαια μέσα, δηλαδή επιχείρηση των κατοχικών δυνάμεων ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, ή αν έγινε από την οργάνωση «οικειοθελώς». Δήλωσε ότι «δεν πληρώθηκαν λύτρα και δεν ικανοποιήθηκε καμία απαίτηση» των απαγωγέων. Ο βρετανός ΥπΕξ Στρο δήλωσε «ενθουσιασμένος» με τις εξελίξεις.

Οι μάχες στο Αφγανιστάν - που μετά τις «προεδρικές εκλογές» του περασμένου μήνα, υποτίθεται ότι οδεύει στις «γενικές εκλογές» την άνοιξη - καλά κρατούν. Στο ανατολικό τμήμα της χώρας 4 «ένοπλοι» σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι συνελήφθησαν τις τελευταίες μέρες. Οι Αμερικανοί χαρακτήρισαν τους συλληφθέντες και τους νεκρούς ως «Αραβες». Τοπικός αξιωματούχος είπε ότι επρόκειτο μόνο για Αφγανούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ