Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Οδικός χάρτης» σε προεκλογική εκστρατεία

Δραματικά τα ποσοστά φτώχειας στα παλαιστινιακά εδάφη και αύξηση του αντίστοιχου ποσοστού και στο Ισραήλ με κοινή αιτία: την κατοχή

ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αποφασισμένα να «προωθήσουν» παντοιοτρόπως τον «οδικό χάρτη» διά μέσου της διενέργειας παλαιστινιακών εκλογών δήλωσαν κατηγορηματικά τα μέλη του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου, που συναντήθηκαν στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ, στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ. Μάλιστα, μετά από μια μεγάλη περίοδο διπλωματικής αδράνειας και ένοχης σιωπής απέναντι στη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή, αίφνης όλοι σπεύδουν, μετά το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, να επισκεφθούν τα παλαιστινιακά εδάφη. Προφανώς για να επιλέξουν «τον καταλληλότερο δυνατό» για τον κατευνασμό της παλαιστινιακής εξέγερσης.

Οι ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ υποσχέθηκαν, χτες, χωρίς να δώσουν βέβαια διευκρινίσεις, «βοήθεια» για τη διενέργεια των εκλογών, καθώς και την αποστολή ειδικών παρατηρητών. Αμέσως μετά, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ μετέβη στο Ισραήλ, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και τον ομόλογό του Σιλβάν Σαλόμ, αλλά και με τον ηγέτη της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι. Ανάλογες συναντήσεις αναμένεται να έχει και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, που σπεύδει, σήμερα, στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, ο Μαχμούντ Αμπάς, μαζί με τον Αχμάντ Κορέι και τον υπηρεσιακό Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Ράουχι Φατούχ, προήδρευσαν έκτακτης συνεδρίασης του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου προς τιμήν του εκλιπόντος Γιάσερ Αραφάτ. Παίρνοντας το λόγο, ο Αμπάς υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένος «να ακολουθήσει τα βήματα του Παλαιστινίου ηγέτη και να αγωνιστεί μέχρις ότου γίνουν πραγματικότητα τα δίκαια αιτήματα για ένα βιώσιμο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ειδική μνεία ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος έκανε και στην ανάγκη να γίνει σεβαστό το δικαίωμα επιστροφής των περισσοτέρων των 4 εκατομμυρίων προσφύγων. Μια αναφορά που εξέπληξε αρκετούς, καθώς ο ίδιος ο Αμπάς, ως μέλος διαπραγματευτικών αντιπροσωπειών παλαιότερα, θεωρούσε ότι για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να κατέβουν οι τόνοι δεδομένης της κατηγορηματικής ισραηλινής απόρριψης. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Αμπάς, υιοθετώντας ένα σχετικά «σκληρό» τόνο σε σχέση με την τακτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα, άρχισε με τη χτεσινή του ομιλία την προεκλογική του εκστρατεία ως επίσημος, πλέον, υποψήφιος της «Φατάχ».

Την κατοχή «πληρώνουν» και οι 2 λαοί

Ενας στους πέντε Ισραηλινούς, δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι (20% του συνολικού πληθυσμού), ζουν, πλέον, στο όριο της φτώχειας με λιγότερο από 400 δολάρια το μήνα. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο του ισραηλινού Εθνικού Οργανισμού Ασφάλειας, που εκτιμά ότι βασικός παράγοντας στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Ισραηλινών είναι η πολιτική σκληρής λιτότητας και περικοπής των κοινωνικών κονδυλίων που ακολουθεί η ισραηλινή κυβέρνηση, διογκώνοντας ταυτόχρονα τον αμυντικό προϋπολογισμό λόγω της κατοχής.

Χειρότερη είναι η κατάσταση από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η παλαιστινιακή οικονομία, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατοχής και του αποκλεισμού, έχει πλήρως καταρρεύσει. Περισσότεροι από το 47% των 3,6 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν στα παλαιστινιακά εδάφη επιβιώνουν με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα. Τουλάχιστον 600.000 από αυτούς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις καθημερινές βιοτικές τους ανάγκες χωρίς τη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ