ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Το άφησαν να καταρρέει...

Από τα εκθέματα του Μουσείου
Από τα εκθέματα του Μουσείου
Αποτέλεσμα της εγκατάλειψης στην οποία έχει αφεθεί εδώ και χρόνια το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αποτελεί η πτώση τμήματος της οροφής του, που διαπιστώθηκε τη Δευτέρα! Σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες, από την πτώση των σοβάδων προκλήθηκαν ζημιές σε προθήκες κεραμικών. Το ευτύχημα είναι πως τη στιγμή του συμβάντος το Μουσείο ήταν κλειστό και η οροφή δε βρήκε ...κεφάλια.

Σύμφωνα με τη χτεσινή, λιτότατη ανακοίνωση του ΥΠΠΟ - όπου γίνεται λόγος για «πεπαλαιωμένη οροφή» και επιβεβαιώνεται η ζημιά σε εκθέματα - έχουν «κινητοποιηθεί» οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες, «στις οποίες έχει δώσει οδηγίες να διενεργήσουν επειγόντως αυτοψία στο κτίριο του Μουσείου και να λάβουν όλα τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα για την αποτροπή παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον».

Η φράση «όλα τα μέτρα» είναι μάλλον μαξιμαλιστική, αφού, στην πραγματικότητα, το κτίριο του Μουσείου χρήζει γενικής συντήρησης, η οποία δεν έγινε, παρότι ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια η, επίσης προβληματική, επέκτασή του με την κατασκευή νέου κτιρίου. Πώς ξεκίνησε η κατασκευή νέου κτιρίου χωρίς να συντηρηθεί το παλαιό είναι ένα ερώτημα που χρήζει απάντησης. Να σημειωθεί ότι το «κατ' εξοχήν Μουσείο του Μινωικού Πολιτισμού», όπως υπερηφανεύεται η ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ, «είδε» το «πρώτο φως» το 1904 και το 1937 άρχισε να κατασκευάζεται το νέο κτίριο. Το 1952 έγινε η επανέκθεσή του και η νέα πτέρυγα οικοδομήθηκε το 1964. Εκτοτε ...καταρρέει.

Το κτίριο αφέθηκε στην τύχη του και με το νέο, περσινό, Οργανισμό του ΥΠΠΟ. Το Μουσείο Ηρακλείου αυτονομήθηκε από την ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αποκτώντας το καθεστώς της Ειδικής Περιφερειακής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ με λειτουργία σε επίπεδο Διεύθυνσης. Οσοι περίμεναν ότι μετά από αυτή την αναβάθμιση το Μουσείο θα επανδρωνόταν με το απαραίτητο προσωπικό και θα υπήρχε πρόβλεψη για την κτιριακή υποδομή που απαιτούσαν πλέον δύο ξεχωριστές υπηρεσίες (η ΚΓ΄ ΕΠΚΑ και το Μουσείο), διαψεύστηκαν. Ετσι, μόλις δύο μόνιμοι υπάλληλοι (συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριας) απέμειναν υπό τον βαρύγδουπο τίτλο της «Ειδικής Περιφερειακής Υπηρεσίας» και αργότερα θα ξεκινούσε και η «αποψίλωση» με τις απολύσεις των συμβασιούχων. Αυτοί οι δύο άνθρωποι πρέπει να διαχειριστούν τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα χώρο, μετά την Κνωσό, που είναι το Μουσείο Ηρακλείου. Και βέβαια είναι μάλλον δύσκολο να σκαρφαλώσουν στη στέγη για να τη διορθώσουν...

Ηχοι και φωνές

Θ. Ζέρβας
Θ. Ζέρβας
Μουσικό ταξίδι στη Μακεδονία και τη Θράκη θα προσφέρει σήμερα, στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210-9270.628), ο Γιώργος Μακρής,από την Αλιστράτη Σερρών (παίζει γκάιντα και τραγουδά). Μαζί του οι Λευτέρης Κιουρτσόγλου, Αλέξης Νόνης σε νταχαρέδες, νταούλια και τουμπελέκι. Ικαριώτικη θα είναι η αυριανή βραδιά στην «Αλλη Οχθη». Συμμετέχουν: Νίκος Φάκαρος (βιολί), Βαγγέλης Ταράσης (κιθάρα), Παύλος Εμμανουηλίδης (μπουζούκι), Γιώργος Γκαραβούνης (κρουστά).

  • Συναυλία με νέα έργα για σαξόφωνο, βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο, θα δώσουν οι Θανάσης Ζέρβας (άλτο σαξόφωνο), Δημήτρης Χανδράκης (βιολί), Δημήτρης Πάτρας (βιολοντσέλο) και Λόλα Τότσιου (πιάνο), αύριο (8.30 μ.μ.), στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41). Θα ακουστούν νέες δημιουργίες των Θ. Ζέρβα, Δ. Θέμελη, Ανδρ. Μνιέστρη, Ντ. Κωνσταντινίδη, Μ. Λαπιδάκη, Γ. Ζερβού και Aaron Johnson, όπου το σαξόφωνο δρασκελίζει τη λεπτή γραμμή του σολιστικού οργάνου και συνδιαλέγεται με το βιολί, το βιολοντσέλο ή το πιάνο.
  • Μουσική βραδιά διοργανώνει, αύριο (8 μ.μ.), το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, με έργα Ελληνίδων και Δανέζων συνθετριών. Το σχήμα «Κέλαδος» και η σοπράνο Μαρία Θωμά ερμηνεύουν έργα που έγραψαν οι Ασπασία Νασοπούλου, Αννα Μουζάκη, Γκρατσιέλλα Παρασκευίδης, Εφη Μαρκουλάκη, Nancy Dalberg, Juliana Hodkinson, Birgitte Alsted και Hilda Sehested.
  • Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210-5203.661), αύριο εμφανίζεται το «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό», με τζαζ, μπλουζ, έντεχνο ήχο και παραδοσιακά ακούσματα.
  • Η Ελλη Πασπαλά παρουσιάζει από αύριο το τελευταίο τετραήμερο του αφιερώματός της στον Μάνο Χατζιδάκι. Μαζί της στο «Ζοοm» (Κυδαθηναίων 39, τηλ. 210-3225.920), ο Blaine Reininger.
Νέες θεατρικές πρεμιέρες

Το καινούριο έργο του Γιώργου Μανιώτη «Μόνο θετικές σκέψεις» ανεβάζει την Παρασκευή το θέατρο «Δίπυλον». Ενα έργο πολιτικό και λυρικό μαζί. Χρησιμοποιώντας σαν ραχοκοκαλιά την ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα, χτίζει ένα ψυχογράφημα, εστιάζοντας στα σημερινά αδιέξοδα της νέας γενιάς και στις άγριες λύσεις των προηγούμενων. Χωρίς ενδοιασμούς, χτυπά κατευθείαν στο στόχο με σοβαρότητα, διαβρωτικό χιούμορ και συγκίνηση.

Εξι επιστολές - η πρώτη γράφεται το 1912 και η τελευταία το 2000 - διατρέχουν το έργο, που κατοικείται από: Δυο γριές, οι οποίες σαν Ερινύες μοιρολογούν. Μία νέα δημοσιογράφο, που προβάρει το νυφικό της γιαγιάς της, παραμονές του γάμου της. Εναν Ελληνα, παλιό μετανάστη, που στα ενενήντα του αφηγείται τη ζωή του σε έναν ηθοποιό, που θέλει να τον ενσαρκώσει. Εναν νέο που δολοφονεί τον κατάκοιτο πατέρα του αρνούμενος να του δώσει το φάρμακο που θα τον σώσει. Δύο νέους που συζητούν στο καφενείο για τις ερωτικές τους εμπειρίες. Κι ένα φεγγάρι, από από ψηλά παρατηρεί όλους, τραγουδάει και μονολογεί, άλλοτε θλιμμένο, άλλοτε τρομαγμένο και τέλος φέρνοντας από τους νεκρούς στους ζωντανούς το μήνυμα: ΖΗΣΤΕ! Τα σκηνικά -κοστούμια είναι του Τζουλιάνο Μονότι, η μουσική του Γιώργου Τσαγκάρη. Παίζουν: Γούνας Γιάννης, Ζάππας Νίκος, Κωτσόπουλος Χρήστος, Λεωνίδου Μάριος, Παπαδοπούλου Υακίνθη, Πιτυχούτη Μαρβίνα, Σκουλάς Νίκος, Χρυσάνθου Παναγιώτης.

  • Αύριο στο θέατρο «Χοροροές», η ομάδα «Αν το 6 ήταν 9» ανεβάζει το πρωτόπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Ξαβιέ Ντύρινγκερ «Bal- Trap», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Καραμεσίνη και μετάφραση Εύας Κοτανίδη. Παίζουν: Αντώνης Καρυστινός, Γιώργος Χρανιώτης, Εύα Κοτανίδη, Ντορίνα Θεοχαρίδου. Τη μουσική της παράστασης παίζει ζωντανά στη σκηνή ο D.J. Διονύσης Παξινός. Δυο ζευγάρια, σε μια μεγάλη πρωτεύουσα, μετά από ένα μεγάλο πάρτι, περιπλανιούνται στους απέραντους δρόμους και τα πελώρια κτίρια, κάτω από τους ήχους της μουσικής του καιρού μας. Βρίσκονται, χάνονται ξανά, χορεύουν, χωρίζουν, ερωτοτροπούν, επικοινωνούν, αγαπούν παθιασμένα και αγωνίζονται ν' αγαπηθούν. Το έργο θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
Γέλιο και δίδαγμα

Ολοι οι θεατές, μικρά παιδιά, νεολαίοι, ακόμα και μεγάλοι, όχι μόνο γελούσαν, χειροκροτούσαν και χαίρονταν με το επί σκηνής «παιχνίδι», αλλά και συμμετείχαν στην εξέλιξη του μύθου, απαντώντας με φωνές και γέλια στα ερωτήματα των ηθοποιών. Ολοι χειροκρότησαν με θέρμη πολλές σκηνές της παράστασης και με ενθουσιασμό στο τέλος της. Ο λόγος για την επίσημη πρεμιέρα - τη Δευτέρα το βράδυ - στο θέατρο «Βεάκη» της φετινής παράστασης της Πολιτιστικής Παρέμβασης, με το παραμύθι του Τζάνι Ροντάρι «Οι περιπέτειες του βασιλιά Μίδα».

Το παραμύθι του Ροντάρι - αντλημένο από τον αρχαίο μύθο για τον πλούσιο βασιλιά της Φρυγίας, Μίδα, που για την αχορτασιά του για πλούτο τιμωρήθηκε με το να γίνεται χρυσό ό,τι πιάνει (ακόμη και οι άνθρωποι και η τροφή του), παρουσιάζεται σε μετάφραση Αννας Κωσταλλά, διασκευή - σκηνοθεσία της Λίλιαν Δημητρακοπούλου, κινησιολογία - χορογραφία της Φλώρας Κουτσουμάνη, μουσική του Γιώργη Χριστοδούλου. Παίζουν (αλφαβητικά): Γαρίτση Μαίρη, Γιαννακόπουλος Δημήτρης, Ζαρκάδα Κάτια, Πολιτόπουλος Τάσος, Σταύρου Κοσμάς, Τσαπόγας Γιώργος. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της παράστασης συνοδεύει cd με τα τραγούδια της παράστασης.

ΣΗΜΕΡΑ (7 μ.μ.) στην Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου - Τηλεόρασης (Βαλτετσίου 25, Β`), στα πλαίσια του κύκλου σεμιναρίων - προβολών με θέμα «Κινηματογράφος των δημιουργών: Ελληνικός Κινηματογράφος», θα προβληθεί η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Αναπαράσταση». Την ταινία θα προλογίσει ο σκηνοθέτης της και ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Καραμπίτσος. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ