ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
Τα ταξίματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο πρώτος μετά το 1974 πρωθυπουργός - αν δεν απατάται η μνήμη της στήλης - που επισκέφτηκε την Ηπειρο ήταν ο Γ. Ράλλης. Λίγο πριν τις εκλογές του 1981 κούρνιασε σ' ένα χωριό των Τζουμέρκων και μοίρασε κάποιες επιταγές στους κατοίκους, οι οποίες ξύπνησαν τις μνήμες των προδικτατορικών βιβλιαρίων των «απόρων κορασίδων», που μοίραζε η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη.

Μετά πήγε - και ξαναπήγε - στην Ηπειρο ο μετέπειτα πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου. Και καμάρωνε για τα αποτελέσματα της πολιτικής του, λέγοντας (προεκλογική συγκέντρωση Ιούνη του 1989 στα Γιάννινα) «Ηπειρώτη σ' έβγαλα απ' την απομόνωση» και απαριθμώντας τους επαρχιακούς δρόμους, ανάμεσα στους νομούς της Ηπείρου. Κάποιους απ' αυτούς τους είχαν ξεκινήσει μεταπολεμικά, με αξίνες και προσωπική εργασία, οι ίδιοι οι κάτοικοι...

Μετά ήρθε ο Κ. Μητσοτάκης κι έφτιαξε ειδική επιτροπή για την Ηπειρο, με πρόεδρο την Β. Τσουδερού, που δε λειτούργησε ποτέ. Κι ο Κ. Σημίτης πήγε στην Ηπειρο κι απ' το Δελβινάκι (30.5.1997) διαλαλούσε: «H Ηπειρος έχει μέλλον, έχει προοπτική στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη. Στόχος της πολιτικής μας η ανόρθωση της Ηπείρου που σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στις φτωχότερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Τις προάλλες πήγε και ο Κ. Καραμανλής και δήλωσε από την Πρέβεζα: «Η γεωγραφική θέση της Ηπείρου ήταν στο παρελθόν βασική αιτία για την ιδιότυπη απομόνωσή της. Σήμερα είναι η ίδια αυτή θέση, που αναδεικνύεται σε καίριο μοχλό ανάπτυξης».

Τα σχόλια περιττεύουν...

Ψεύτες εξ επαρχίας...

«Καλπάζει» το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Θεσσαλίας και αυξάνεται ο ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ` ΚΠΣ), ισχυρίστηκαν, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κι ο επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής.

Αλλά, αφού «όλα πάνε καλά», ορέ λεβέντες, γιατί η Θεσσαλία «πάει κατά διαβόλου»; Γιατί συρρικνώνονται παραγωγικά η γεωργία και η βιομηχανία, ενώ δεν αναπτύσσεται ούτε ο τουρισμός; Γιατί η ανεργία πάει στα ύψη και η φτώχεια απλώνεται συνεχώς; Γιατί η Παιδεία «σχοινοβατεί» ανάμεσα στο προβληματικό δημόσιο σχολείο και στο πανάκριβο ιδιωτικό; Γιατί η Υγεία «καρκινοβατεί» στα «ασθενή» νοσοκομεία και στα κερδοσκοπικά ιατρεία; Γιατί η ζωή στο χωριό δε βιώνεται και στις πόλεις δεν αντέχεται;

Κι αφού ξοδεύονται τόσα και τόσα λεφτά, πού πάνε και δεν προχωρούν τα μεγάλα και αναγκαία έργα, όπως ο Αχελώος και η Κάρλα, οι Βιομηχανικές Περιοχές, η Ε-65 και οι οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις ανάμεσα στους θεσσαλικούς νομούς, διάφορα άλλα, αναγκαία έργα υποδομής, κ.ά.;

Επειδή θ' ακούσουμε κι άλλους εκπροσώπους Περιφερειών της χώρας να λένε, με την ίδια ευκολία, τα ίδια ψέματα - για να φανεί ότι δήθεν ισχύει η κυβερνητική υπόσχεση για «στροφή στην επαρχία» - υπενθυμίζουμε ότι ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση κατά 16,1% στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ μειώνονται και τα κονδύλια της ΕΕ για την αγροτική οικονομία...

Για δες καιρό που διάλεξε...

Για δες καιρό που διάλεξε να φύγει από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ Δελτίο Τύπου που να τα ρίχνει σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το θέμα της παραχώρησης 2.200 στρεμμάτων στην εταιρία «Ολυμπιακά Ακίνητα» στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Τον καιρό που ο πρόεδρός του περιδιαβαίνει τα «σαλόνια» των δύο κομμάτων, κάνοντας ...προεδρικές βόλτες.

Η ιστορία έχει ως εξής: Την περασμένη Πέμπτη, 18 Νοέμβρη, «έφυγε» από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ ένα ...άκρως επαναστατικό δελτίο Τύπου με έναν καταγγελτικό χείμαρρο για όσα περιβαλλοντοκτόνα σχεδιάζει και πράττει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της κυβέρνησης Σημίτη. Το δελτίο έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά λίγα λεπτά αργότερα - και ενώ οι συνάδελφοι άρχισαν να γράφουν την είδηση - το δελτίο ανακλήθηκε με νέα και επείγουσα ανακοίνωση του ΣΥΝ.

... να κάνει ο ΣΥΝ αντιπολίτευση

Στις εύλογες απορίες των δημοσιογράφων, δόθηκε η εξήγηση ότι έγινε ...λάθος, αφού το δελτίο Τύπου εστάλη εκ παραδρομής και τα στελέχη του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ έλεγαν πως αφορούσε παλιά υπόθεση. Ασχέτως αν η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας την ίδια μέρα, που αναφερόταν ακριβώς στο θέμα αυτό.

Μετά απ' όλ' αυτά, πώς να μην πάει το μυαλό του καθένα στο ενδεχόμενο, να σκέφτηκαν πιο ψύχραιμα το όλο θέμα τα στελέχη του ΣΥΝ και να αποφάσισαν την απόσυρση της ανακοίνωσης, αφού η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της προεδρολογίας δε σηκώνει και πολύ αντιπολίτευση;

Απ' ό,τι φαίνεται, δεν είναι καιροί τώρα για οικολογικές ευαισθησίες. Από Μάρτη και βλέπουμε...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πόλεμοι, επεμβάσεις, καταστολή

Με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συγκρότηση των δεκατριών μονάδων ταχείας αντίδρασης του «ευρωστρατού» έγινε ένα αποφασιστικό βήμα στην πράξη σχετικό με την πορεία στρατιωτικοποίησης της ΕΕ και ενίσχυσης του ιμπεριαλιστικού της χαρακτήρα. Μετά και απ' αυτή την απόφαση δεν μπορεί να μένει καμιά αμφιβολία για το τι σημαίνει «ευρωστρατός»: Περισσότεροι πόλεμοι, περισσότερες επεμβάσεις, περισσότερη και σκληρότερη καταστολή για τους λαούς.

Και μόνο το γεγονός ότι ο «ευρωστρατός» συγκροτείται κατά τα πρότυπα των στρατηγικών δογμάτων της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, δηλαδή με μικρές ευέλικτες μονάδες ταχείας επέμβασης, δείχνει το είδος των αποστολών που θα αναλαμβάνει. Σε συνεργασία, ή όχι, με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα είναι ένας ακόμη μηχανισμός προώθησης των συμφερόντων του «ευρωατλαντισμού» σε όποιο σημείο του πλανήτη απειλούνται. Και, βεβαίως, των ιδιαίτερων συμφερόντων του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Και ποιες είναι οι απειλές;

Σύμφωνα με το δόγμα ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως διαμορφώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκέμβρη, η «τρομοκρατία» και τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι οι μεγάλες «απειλές» για τα ευρωενωσιακά συμφέροντα. Στο ίδιο κείμενο διατυπώνεται ευθεία απειλή για τις χώρες που δε ...συμμορφώνονται. «Ορισμένες χώρες», αναφέρει, «έχουν αυτοτοποθετηθεί εκτός των ορίων της διεθνούς κοινωνίας... Είναι επιθυμητό να επανέλθουν στη διεθνή κοινότητα αυτές οι χώρες. Οσες αρνούνται να το πράξουν θα πρέπει να καταλάβουν ότι η στάση τους συνεπάγεται κάποιο τίμημα»! Δηλαδή, τα λαϊκά κινήματα και οι χώρες που «δε συμμορφώνονται» με τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Οι «εταίροι» υιοθέτησαν το δόγμα των «προληπτικών πληγμάτων», αφού στο ίδιο κείμενο αναφέρεται: «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε προτού ξεσπάσει η κρίση. Οσο νωρίτερα αρχίζει η πρόληψη των συγκρούσεων και των απειλών, τόσο καλύτερα»! Δηλαδή, πριν ξεσπάσουν λαϊκά ανατρεπτικά κατά του καπιταλισμού κινήματα, πριν η αμφισβήτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων πάρει συνειδητό χαρακτήρα εναντίωσης σ' αυτά, πρέπει να καταστέλλονται.

Με βάση αυτή την πολιτική η ΕΕ έχει αποφασίσει για αποστολές του «ευρωστρατού» στη Βοσνία, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στο Κογκό. Και ο κατάλογος των προορισμών αναμένεται σύντομα να διευρυνθεί.

Δε λείπει, βεβαίως, και η εσωτερική διάσταση στην υπόθεση αυτή αφού από το «ευρωσύνταγμα» προβλέπεται ακόμη και η στρατιωτική συνδρομή εναντίον λαών που αμφισβητούν την ευρωενωσιακή «νομιμότητα».

Οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας έσπευσαν να δηλώσουν τη συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων στον «ευρωστρατό» σε ανθρώπινο δυναμικό, σε βάσεις, σε υποδομές. Επισφραγίζοντας την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν και θα διαπραχθούν στο μέλλον στο όνομα των συμφερόντων των πολυεθνικών, των τραπεζιτών, του μεγάλου κεφαλαίου, στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης του πολέμου και της καταστολής. Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να αποτελεί ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο από τις λαϊκές δυνάμεις στον κοινωνικοπολιτικό αγώνα τους για την κατάργηση αυτής της πολιτικής και της εξουσίας που την εφαρμόζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ