ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ»
Χρήσιμο «εργαλείο» αντιλαϊκής συναίνεσης
  • Κ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε συναίνεση σε μια πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί
  • «Παράπλευρες» ενδοκυβερνητικές τριβές μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Ρηγίλλης

Την πολιτική και επικοινωνιακή χρησιμότητα της απογραφής ως εργαλείου κατασκευής συναίνεσης, σε πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, για την εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, περιέγραψε με παραστατικό τρόπο ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η απογραφή προσφέρει τη «βάση» πάνω στην οποία θα «οικοδομηθεί» μια συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για «την πολιτική που χρειάζεται». Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι η απογραφή δείχνει ότι «τα πράγματα είναι χειρότερα απ' ό,τι τα λέμε» στην οικονομία, ή αλλιώς «έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τα σημερινά δεδομένα», ο Κ. Μητσοτάκης δε διστάζει να προχωρήσει στο «διά ταύτα»: «Να μιλήσουμε από κει και πέρα για πολιτική». Εκεί, τόνισε μιλώντας χτες στην τηλεόραση του «Αλφα», «χρειαζόμαστε συναίνεση σε μια πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί».

Η οικονομία θέλει επέμβαση, θέλει λήψη μέτρων, αλλά είναι ανάγκη να υπάρχει και ένα μίνιμουμ συναίνεσης, τόνισε ο επίτιμος, επικαλούμενος ως θετικό προηγούμενο τη συναίνεση που υπάρχει στην εξωτερική πολιτική. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα απηύθυνε «έκκληση προς το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου», ο οποίος, όπως είπε, στο βάθος είναι συναινετικός, «να συμφωνήσουμε στους αριθμούς». «Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν αμφισβητήσεις στους αριθμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, άσκησε κριτική στα ΜΜΕ «γιατί δεν βοηθούν τον ελληνικό λαό να καταλάβει»(!), ενώ προκάλεσε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνα, «να εγκρίνει τα στοιχεία» της απογραφής.

Συνοψίζοντας την άποψή του για την απογραφή σημείωσε ότι «η απογραφή έπρεπε να γίνει και έπρεπε το αποτέλεσμα της απογραφής να γίνει γνωστό στον ελληνικό λαό», προφανώς για να πειθαναγκαστεί για την «τραγική κατάσταση», η οποία επιβάλλει (η κατάσταση...) σκληρά (αλλά «αναγκαία») αντιλαϊκά μέτρα. Στην κατεύθυνση αυτή δε συμμερίστηκε τη θέση της κυβέρνησης ότι στο τέλος του 2005 θα καταφέρει να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3% (και άρα ότι στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα για μια «πολιτική παροχών»...), λέγοντας ότι «εγώ από την αρχή είπα να ζητήσει δύο χρόνια».

Σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Δημητρακόπουλος ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να το υποβαθμίσει αφήνοντας αιχμές ότι η κριτική αυτή χρησιμοποιήθηκε από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ: «Είπε ο άνθρωπος τη γνώμη του, δεν είναι το μεγάλο θέμα. Και μόνο στην Ελλάδα των διαπλεκομένων μπορούσε να πάρει αυτή τη διάσταση η γνώμη ενός βουλευτού για ένα τόσο μεγάλο θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Παράπλευρες» κόντρες

Την ίδια στιγμή, η κριτική του ευρωβουλευτή προκαλεί παράπλευρες ενδοκυβερνητικές τριβές μεταξύ του Β. Μεϊμαράκη και του Θ. Ρουσόπουλου, ενώ ο ίδιος επανήλθε με διευκρινιστική δήλωση, χωρίς ωστόσο να πάρει πίσω την κριτική που άσκησε.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στον Γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ που είχε ασκήσει κριτική για τον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος της απογραφής, δήλωσε ευθέως ότι το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει την κριτική του: «Ο κ. Μεϊμαράκης ως Γραμματέας του κόμματος της ΝΔ εκφράζει πάντα ευθαρσώς τις απόψεις του. Η κυβέρνηση έχει την άποψη ότι χειρίζεται τα θέματα με απόλυτη επικοινωνιακή επάρκεια», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος.

Αμεση ήταν η απάντηση του Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους καταλόγισε ευθύνες στο Μέγαρο Μαξίμου (διάβαζε Θ. Ρουσόπουλο) για αδυναμία «να περνάει την πολιτική μας στον κόσμο», προτείνοντας ως λύση τη λειτουργία των νεότευκτων οργανωτικών σχημάτων («τομέων»), πράγμα που θα εξασφαλίσει, όπως είπε, τουλάχιστον την υποστήριξη των βουλευτών σε βασικές κυβερνητικές επιλογές.

Από την πλευρά του ο Γ. Δημητρακόπουλος, σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, διευκρίνισε ότι συμφωνεί με τη «συνολική πολιτική πρόταση και τις γενικές πολιτικές και κατευθυντήριες γραμμές» της ΝΔ και της κυβέρνησης, καθώς και ότι οι απόψεις που εξέφρασε «αποσκοπούν στη βελτίωση και καλύτερη υλοποίηση των συγκεκριμένων αυτών πολιτικών».

Οσο για την άποψη που εξέφρασε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής για το «Ελσίνκι» - «η απόκλιση από το γράμμα και πνεύμα του Ελσίνκι είναι λάθος», είχε πει - ο Ευ. Αντώναρος άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η άποψη δε βρίσκεται εκτός γραμμής, παραπέμποντας σε ανάλογες δηλώσεις που είχε εκφράσει πρόσφατα στη Βουλή ο ΥΠΕΞ, Π. Μολυβιάτης, ο οποίος είχε αναφέρει πως «ό,τι συνδέθηκε και με τον τρόπο που συνδέθηκε στο Ελσίνκι, εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένο».

Τα «καλά» και «συμφέροντα»

Ο Στέφανος Μάνος (ναι, ο γνωστός υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που το 1992 μας τάραξε στους φόρους, υπεραμύνθηκε των αντιασφαλιστικών διατάξεων για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων και της αντιλαϊκής εισοδηματικής πολιτικής 0%+ 0% = 14%), ξαναχτύπησε. Αυτή, τη φορά, με άρθρο του που δημοσιεύτηκε προχτές στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ», όπου διατύπωσε μια σειρά από προτάσεις, τις οποίες επένδυσε με ακριβά «επιχειρήματα» και άλλες «σοφίες».

Ο κ. Μάνος δε διστάζει να αναγνωρίσει πως το φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ (δίνονται «μποναμάδες» στο μεγάλο κεφάλαιο και «ψίχουλα» στους οικονομικά αδύνατους), «κινείται στη σωστή κατεύθυνση». Το ...βρήκε όμως «άτολμο» και για να γίνει πιο «τολμηρό» πρότεινε να μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών, από 35% σήμερα, στο ...«15%» (αντί του 25% που το μείωσε η κυβέρνηση της ΝΔ)! Υπεραμυνόμενος της πρότασής του για πιο τολμηρή μείωση της φορολογίας των κερδών, υποστήριξε πως «η επιχείρηση δημιουργεί πλούτο, η επιχείρηση δημιουργεί θέσεις εργασίας» και άλλα παρόμοια (!) Επίσης, εκφράζοντας την «αγωνία» του για την ανεργία των νέων, ο κ. Μάνος, πρότεινε στην κυβέρνηση να αυξήσει τους έμμεσους φόρους στα ποτά και τα τσιγάρα που, εκτός των άλλων, βλάπτουν και την υγεία, προβάλλοντας το εξής επιχείρημα: «Είναι καλύτερα να έχεις δουλιά και να πληρώνεις το Marlboro και το ουίσκι σου ακριβότερα, παρά να μην έχεις δουλιά για να μην ακριβύνουν τα τσιγάρα σου και το ποτό σου».

Δυο παρατηρήσεις επί της ουσίας των - έτσι κι αλλιώς αντιλαϊκών και καθαρά φιλομονοπωλιακών - προτάσεων του Στ. Μάνου. Πρώτον, ο πλούτος δεν παράγεται από τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες, αλλά από τους εργαζόμενους. Αν μπορούσαν να παράγουν πλούτο οι επιχειρήσεις (δηλαδή τα εργοστάσια και οι εργαλειομηχανές) και οι επιχειρηματίες (που ασχολούνται μόνο πώς θα βγάλουν περισσότερα και ευκολότερα κέρδη), τότε θα είχαν απολύσει όλους τους εργαζόμενους, γλιτώνοντας έτσι και από την καταβολή των μισθών. Μόνο που χωρίς τους εργαζόμενους - τους πραγματικούς παραγωγούς των υλικών αξιών - δε δουλεύουν οι εργαλειομηχανές και δεν παράγεται υπεραξία, η οποία αποτελεί την κύρια πηγή δημιουργίας των κερδών και υπερκερδών. Δεύτερον, στην πρόταση να αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι στα ποτά και τα τσιγάρα, για ...να μπορούν να βρουν δουλιά οι νέοι άνεργοι, θα ήταν προτιμότερο - και ταυτόχρονα αποτελεσματικότερο και δικαιότερο - να εξασφαλίσουν (οι κυβερνώντες) δουλιά στους ανέργους, γιατί έτσι με την πλήρη απασχόληση το κράτος θα εισπράττει περισσότερους φόρους από τα ποτά, τα τσιγάρα και άλλα είδη κατανάλωσης καθώς και από τη φορολογία προσωπικών εισοδημάτων.

Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, θυμίζουμε πως ο Στέφανος Μάνος, δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Ανήκει στη γενιά των πολιτικών που σέβονται την καταγωγή τους (πρώην βιομήχανος ο ίδιος) και υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα της μεγάλης αστικής τάξης από την οποία προέρχονται. Οσοι πίστεψαν πως μεταγραφόμενος από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ, θα εγκατέλειπε τις αντιδραστικές - νεοφιλελεύθερες - ιδέες του, απλά έκλειναν σκόπιμα τα μάτια τους, για να μη δουν την αλήθεια. Οτι, δηλαδή, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία - υπηρετούν τις ίδιες πολιτικές, σε γαλάζια ή πράσινη παραλλαγή.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΔΗΚΚΙ
Συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Εκδήλωση - συζήτηση «για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», διοργανώνει σήμερα το ΔΗΚΚΙ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Ηλ. Νικολόπουλος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, ο Ηλ. Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο βουλευτής της ΝΔ Στ. Παπαθεμελής, ο Δ. Σουλιώτης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΝ, ο Γ. Καραμπελιάς, εκδότης του περιοδικού «ΑΡΔΗΝ», ο Θ. Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, ο Δ. Δήμου, στρατηγός ε.α. και ο Ρ. Ρινάλντι, εκπρόσωπος της ΚΟΕ. Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος μέρος αντιπροσωπείες των κυπριακών κομμάτων ΔΗΚΟ και «Νέων Οριζόντων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ