ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νεκρός πριν να ζήσει!

Μόνο 21 χρόνων ο χτεσινός νεκρός της εργατικής τάξης στο λιγνιτικό πεδίο της ΔΕΗ

Αλλος ένας εργάτης έπεσε νεκρός στο κάτεργο της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Χτες, λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί, σκοτώθηκε ο αλβανικής καταγωγής οδηγός φορτηγού BLEDI MALI, μόλις 21 χρονών. Δούλευε στους εργολάβους που έχουν αναλάβει κομμάτι του μεταφορικού έργου μέσα στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός οικονομικός μετανάστης διαπίστωσε πως είχε πρόβλημα το σύστημα ανατροπής της καρότσας του οχήματος που οδηγούσε. Προκειμένου να μην καθυστερήσει πηγαίνοντας το φορτηγό στο συνεργείο, αφού οι εργολάβοι πιέζουν για εκτέλεση πολλών δρομολογίων για να πάρουν περισσότερα χρήματα, προσπάθησε να το επισκευάσει μόνος του. Ετσι πήγε στο χωριό Κλείτος που βρίσκεται στα όρια του Ορυχείου και προσπάθησε να το διορθώσει. Εκείνη την ώρα όμως έπεσε η καρότσα και τον καταπλάκωσε.

  • Σοβαρά τραυματισμένος βγήκε ο Γιώργος Ιατρού κάτω από το μηχάνημα εκσκαφής (τσάπα) το οποίο οδηγούσε και ανατράπηκε. Το ατύχημα έγινε χτες περίπου 11 το πρωί στην περιοχή Βγιέζι στην Κερατέα. Το μηχάνημα ανατράπηκε και καταπλάκωσε τον οδηγό τη στιγμή που προσπαθούσε να κατέβει δρόμο με μεγάλη κλίση. Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβίσει τον οδηγό και να μεταφερθεί τραυματισμένος στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ξανά στο δρόμο στις 2 Δεκέμβρη

Ανακοίνωση των συνεργαζόμενων ομοσπονδιών

Από την τελευταία κινητοποίηση των συνταξιούχων τον Οκτώβρη
Από την τελευταία κινητοποίηση των συνταξιούχων τον Οκτώβρη
Πασσυνταξιουχική συγκέντρωση, την Πέμπτη 2 Δεκέμβρη, στις 10.30 το πρωί, διοργανώνουν οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και Δημοσίου και καλούν όλους τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος μαζικά - αγωνιστικά. Να καταγγείλουν την πολιτική της φτώχειας και της μιζέριας και να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Ανάλογη κινητοποίηση των συνταξιούχων διοργανώνεται την ίδια μέρα και ώρα και στη Βόρεια Ελλάδα με συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στο Εργατικό Κέντρο.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν κατώτερη σύνταξη όχι μικρότερη από 960 ευρώ, αυξήσεις πραγματικές πάνω από 10% που να καλύπτουν την καλπάζουσα ακρίβεια. Επίδομα θέρμανσης 500 ευρώ. Καμία αύξηση στα φάρμακα και να παρέχονται δωρεάν. Να δοθούν χωρίς προσφυγή στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα παρακρατηθέντα του ΛΑΦΚΑ καθώς και τα οικογενειακά επιδόματα. Να αποδοθούν από το κράτος τα οφειλόμενα στα Ταμεία. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να μη δίνονται τα αποθεματικά των Ταμείων στο τζόγο και στην ΑΕΔΑΚ.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι ομοσπονδίες των συνταξιούχων καταγγέλλουν: «Η θέση μας διαρκώς χειροτερεύει. Η κυβέρνηση με πρόσχημα τα άδεια Ταμεία, συνεχίζει την ίδια πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, για το 2005 μας δίνει αύξηση φιλοδώρημα 3,4% που είναι από 0,40 - 1 ευρώ τη μέρα».

Παράλληλα η ακρίβεια καλπάζει στα είδη πρώτης ανάγκης, αυξάνονται τα τιμολόγια ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερού, δημοτικά τέλη, τέλη κυκλοφορίας, τσιγάρα, εισιτήρια λεωφορείων - πλοίων, κλπ. «Από την άλλη - σημειώνεται - η προαναφερόμενη περίθαλψη από τα Ταμεία μας και από το Δημόσιο είναι τόσο υποβαθμισμένη που τακτικά υποχρεωνόμαστε να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη μας».

Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Μπροστά στη γενικευμένη επίθεση κεφαλαίου και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που μας οδηγεί στη φτώχεια και τη μιζέρια, δε μας μένει άλλο από το να βγούμε και πάλι στους δρόμους».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Πρόσκαιρα μπαλώματα σε μόνιμα κενά

Σε εσπευσμένες προσλήψεις 31 συμβασιούχων στο νοσοκομείο της Ρόδου προχώρησε η κυβέρνηση ώστε να καλύψει - έστω πρόσκαιρα - τα δραματικά κενά που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε αυτή την επιλογή καθώς εδώ και ένα μήνα οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις με κύριο αίτημα την κάλυψη των κενών.

Σύμφωνα με το Σύλλογο των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Ρόδου απ' τις 702 θέσεις του νοσοκομείου είναι κενές οι 183, ενώ έχουν προκηρυχτεί 51 θέσεις την περίοδο 2002-03. Ετσι και οι πρόσκαιρες προσλήψεις - που ήταν προγραμματισμένες για το Γενάρη του 2005 - φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό των κενών οργανικών θέσεων. Επιπλέον από τους 31 συμβασιούχους - 29 με οχτάμηνη σύμβαση και δύο με τετράμηνη - μόνο 15 είναι νοσηλεύτριες και απ' αυτές οι τρεις έχουν άδειες (λοχείας). Αλλά και από τις υπόλοιπες 12 οι τρεις θα χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία της νευροχειρουργικής κλινικής, που μέχρι τώρα ήταν κλειστή και τα περιστατικά που αντιμετώπιζε νοσηλευόταν σε άλλη κλινική.

Το νέο νοσοκομείο της Ρόδου άρχισε να λειτουργεί το 2000 με το προσωπικό του παλιού νοσοκομείου, το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες. Ετσι τους οφείλονται 3500 ευρώ και 10000 ημέρες άδειες για το 2004.

Με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζεται η παρεχόμενη περίθαλψη και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και ζωή των ασθενών υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των Εργαζομένων και τονίζει: «Η αδιαφορία της Πολιτείας στο ζήτημα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού εδώ και χρόνια οδηγεί στο μαρασμό και την υποβάθμιση του ρόλου του δημόσιου νοσοκομείου».

Αρχαιρεσίες συνταξιούχων

Σήμερα, Πέμπτη, αρχίζουν οι αρχαιρεσίες στο Σύνδεσμο Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 28 Νοέμβρη. Οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του Συνδέσμου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και οι συνταξιούχοι θα μπορούν να ψηφίζουν όλες τις μέρες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ολοκληρώνονται σήμερα

Σήμερα ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μπορούν να ψηφίζουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, οπότε και θα κλείσουν οι κάλπες.

Η αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες μέχρι και χτες, τρίτη μέρα των αρχαιρεσιών, πανικόβαλλε την παράταξη της ΠΑΣΚΕ, σε τέτοιο βαθμό που δεν μπόρεσε να αποφύγει και τις γκάφες. Ετσι λοιπόν χτες η ΠΑΣΚΕ κατέθεσε ένσταση στην Εφορευτική Επιτροπή με την οποία απαίτησε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να ψηφίζουν για την ανάδειξη Διοικητικού συμβουλίου με την ταυτότητα και με το βιβλιάριο του ΤΑΞΥ και όχι μόνο με την ταυτότητα, όπως γινόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η διαδικασία μπλόκαρε μέχρι τη στιγμή που η απερχόμενη διοίκηση του σωματείου παρουσίασε το πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου στο οποίο ομόφωνα είχε αποφασιστεί από όλες τις παρατάξεις (και την ΠΑΣΚΕ) η ψηφοφορία για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου να γίνεται μόνο με την ταυτότητα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ
Νοσηρή κατάσταση

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης ενάντια στις απολύσεις, την τρομοκρατία και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων έκαναν χτες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του Σωματείου προσωπικού ιδιωτικών κλινικών - εργαστηρίων - γηροκομείων - οίκων ευγηρίας - διαγνωστικών κέντρων. Η κινητοποίηση έγινε μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου καθώς η κατάσταση και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό χώρο της Υγείας - Πρόνοιας συνεχώς χειροτερεύει από την επίθεση της εργοδοσίας. Η απάντηση όμως της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ήταν η πλήρης αδιαφορία αφού όλοι δήλωσαν «απασχολημένοι» στο αίτημα των εργαζομένων για συνάντηση ώστε να τους θέσουν τα προβλήματα του κλάδου. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι η απάντησή τους στην κυβέρνηση και στην αντεργατική της πολιτική θα δοθεί με μαζική συμμετοχή του κλάδου στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 του Δεκέμβρη για να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν αιτήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ