ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Απεργούν σήμερα ενάντια στο χτύπημα των δικαιωμάτων τους

Σήμερα πραγματοποιείται η 24ωρη απεργία των εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας ενάντια στο σχέδιο της διοίκησης για κατάργηση του Ταμείου τους (ΤΕΑΠΕΤΕ) και ένταξή τους στο ΙΚΑ, που επιφέρει μείωση συντάξεων και παροχών, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Παράλληλα, με την πρόταση αυτή, η Τράπεζα επιχειρεί να βγάλει από πάνω της τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς το ΤΕΑΠΕΤΕ και να τις ρίξει στο Δημόσιο και το ΙΚΑ. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις καλούν τους εργαζομένους να μη λείψει κανείς από τη σημερινή απεργία, να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και να συντονίσουν τη δράση τους με τους άλλους εργαζόμενους για τη διεκδίκηση δημόσιας, δωρεάν, καθολικής κοινωνικής ασφάλισης για όλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ αντιπροτείνει ως υποτιθέμενη εναλλακτική λύση τη δημιουργία ενιαίου ταμείου εργαζομένων στις Τράπεζες, που προβλέπει την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα. Ενώ στο προχτεσινό Γενικό Συμβούλιο απέρριψε πρόταση της ΕΣΑΚ Τραπεζών για 24ωρη απεργία του κλάδου.

Η επίθεση αυτή είναι μέρος της γενικότερης επίθεσης των Τραπεζών στα δικαιώματα των εργαζομένων. Μέσω των λεγόμενων προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου» αυγατίζουν τα κέρδη τους, συρρικνώνουν διαρκώς το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα τη διαρκή εντατικοποίηση της εργασίας του εναπομείναντος προσωπικού, αλλά και την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων. Ηδη μέσω τέτοιων πρόσφατων προγραμμάτων αποχώρησαν ή αποχωρούν από Εθνική, Γιούρομπανκ και Εμπορική περίπου 2.000 εργαζόμενοι. Ενώ μόλις πριν δύο ημέρες η Πειραιώς ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», το οποίο, σε ένα βαθμό, συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στο ΤΕΑΠΕΤΕ, καθώς τουλάχιστον 1.000 εργαζομένοι της ασφαλίζονται για το επικουρικό σε αυτό.

Τεράστια τα κέρδη των Τραπεζών από τα προγράμματα

Αποκαλυπτικά των κερδών που εξασφαλίζουν οι Τράπεζες από τα προγράμματα αυτά είναι η ανακοίνωση της Εθνικής τον προηγούμενο Οκτώβρη ότι μέσω του προγράμματος, που εφάρμοσε πρόσφατα, εξασφαλίζει ετησίως εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ!

Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν για την Εμπορική, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων και εκτιμήσεις συνδικαλιστών. Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» 390 εργαζομένων. Υπολογίζεται ότι η Εμπορική θα γλιτώσει από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ οι εισφορές της Τράπεζας για τους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν και θα πάρουν σύνταξη από το ΤΕΑΠΕΤΕ θα είναι λιγότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι, η Τράπεζα θα βάλει στην τσέπη της πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ. Και τώρα έρχεται να χρησιμοποιήσει την επιβάρυνση που η ίδια δημιούργησε στο Ταμείο με το σημερινό και προηγούμενα ανάλογα προγράμματα προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα κινδυνολογίας, ισχυριζόμενη ακόμα και ότι θα κλείσει λόγω των οικονομικών της υποχρεώσεων προς στο ΤΕΑΠΕΤΕ. Αποκρύπτοντας φυσικά τα τεράστια κέρδη που αποκομίζει όλα αυτά τα χρόνια, μόνο από τη συρρίκνωση του προσωπικού.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
Τραμπουκισμοί και νοθεία

Στελέχη του ΣΥΝ επιτέθηκαν σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ όταν αποκαλύφθηκε μία ακόμα νοθεία που έστησαν οι ΣΥΝασπισμένοι σε συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ

Την αγωνιστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου επιχείρησαν να χτυπήσουν οι τραμπούκοι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού
Την αγωνιστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου επιχείρησαν να χτυπήσουν οι τραμπούκοι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού
Ως αρνητική εξέλιξη για το συνδικαλιστικό κίνημα καταγράφονται τα αποτελέσματα του 32ου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ που ολοκληρώθηκε χτες με την εκλογή και της νέας διοίκησης. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από ένα όργιο νοθείας και τραμπουκισμών (σύνεδροι με πλαστά παραστατικά, με διπλοψηφίες, χωρίς καταστάσεις ψηφισάντων, με επιστολική ψήφο, χωρίς δικαστικό αντιπρόσωπο κλπ) καταγράφουν αθροιστικά την ίδια αριθμητική δύναμη στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Η διατήρηση αυτής ακριβώς της πλειοψηφίας με βάση και τη μέχρι σήμερα πορεία ενσωμάτωσής της στις επιλογές του κεφαλαίου συνιστά αρνητική εξέλιξη.

Οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μέσα από τον συνδυασμό της ΤΑΔΗΣΥ, παρά τις νοθείες και τους τραμπουκισμούς της συμμαχίας ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ κατάφεραν να αυξήσουν τις ψήφους τους σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο. Ετσι και στη νέα διοίκηση της ΑΔΕΔΥ παραμένουν τρίτη δύναμη. Οι συνδικαλιστές της ΤΑΔΗΣΥ έκαναν καθαρό ότι και στη νέα περίοδο μαζί με τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα θα συνεχίσουν σταθερά και αταλάντευτα την πορεία τους σε σύγκρουση με τη συναίνεση και σε ρήξη με τις επιλογές του κεφαλαίου.

Αυτή η ξεκάθαρη από την πρώτη μέρα του συνεδρίου απόφαση ενόχλησε σφόδρα τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που έφτασαν χτες στο σημείο του ανοιχτού τραμπουκισμού. Με χρεωμένη και προσωπικά την ευθύνη στον επικεφαλής της παράταξής τους τραμπούκοι του ΣΥΝ επιτέθηκαν και χτύπησαν τον επικεφαλής της ΤΑΔΗΣΥ Δ. Αγκαβανάκη, ενώ λίγο πριν είχαν επιτεθεί και στον Μπ. Βορτελίνο. Οι τραμπουκισμοί εκδηλώθηκαν όταν οι συνδικαλιστές της ΤΑΔΗΣΥ αποκάλυψαν και θέλησαν να εμποδίσουν μία ακόμα νοθεία, αυτή τη φορά από την ίδια την παράταξη του ΣΥΝ. Η νοθεία αφορούσε στην αξίωση να ψηφίσουν δύο αντιπρόσωποι του ΣΥΝ από την Ομοσπονδία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία όμως καταστατικά δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής, αφού δεν είναι καν οικονομικά εντάξει. Η αποκάλυψη και αυτής της νόθευσης (είχε προηγηθεί ένα ανάλογο όργιο τις προηγούμενες μέρες) οδήγησε τους συγκεκριμένους αντιπροσώπους να συμπεριφερθούν ως τραμπούκοι. Τόσο ο τραμπουκισμός όσο και η νοθεία "νομιμοποιήθηκαν" εκ των υστέρων και από την ΠΑΣΚΕ και από τη ΔΑΚΕ.

«ΜΕΤΡΟ»
Στάση εργασίας 5 - 11 π.μ.

Για έξι ώρες, από τις 5 τα ξημερώματα έως τις 11 π.μ., θα ακινητοποιηθούν σήμερα Παρασκευή οι συρμοί του Mετρό της Αθήνας, λόγω της 6ωρης στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι.

Τη σημερινή κινητοποίηση αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας με τακτικό προσωπικό, καθώς και την ικανοποίηση άλλων θεσμικών αιτημάτων, μεταξύ αυτών: Κατοχύρωση της ειδικότητας του σιδηροδρομικού. Αξιοπρεπείς συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής. Σύγχρονο κανονισμό εργασίας.

ΧΑΛΚΙΔΑ - «ΔΑΡΙΓΚ»
Στους δρόμους ενάντια στην ανεργία

«Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία». Αυτό το σύνθημα έχει γραφεί, έχει ακουστεί, διαβάζεται καθημερινά από χιλιάδες ανέργους και εργαζομένους της Χαλκίδας, αυτό φωνάχτηκε και στη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στη «ΔΑΡΙΓΚ», στην πρωτεύουσα του νομού της ανεργίας της Εύβοιας. Οπου χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, σειράς βιομηχανικών μονάδων, έχασαν τη δουλιά τους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των «αναπτυξιακών» πολιτικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και συμπλήρωσαν τη μακριά λίστα της ανεργίας, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», της κερδοφορίας του κεφαλαίου δηλαδή.

Στην ίδια «μοίρα» βρέθηκαν και οι εναπομείναντες 180 εργαζόμενοι της συρματουργίας «ΔΑΡΙΓΚ» του ομίλου Κουταλίδη, που βρίσκονται εδώ και 70 μέρες σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών, τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι» με τη μέχρι σήμερα απραξία της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων και χτες το απόγευμα «ξεχύθηκε» στους δρόμους της Χαλκίδας ένα ποτάμι οργής και αγανάκτησης, που ακολουθώντας την πορεία των κεντρικών εμπορικών δρόμων της πόλης, κατέληξε στην παλιά γέφυρα του Ευρίπου, όπου έγινε συμβολική κατάληξη και ομιλία από τον πρόεδρο του σωματείου.

Τη συμπαράστασή τους, με τη συμμετοχή τους στη χτεσινή κινητοποίηση, εξέφρασαν τα σωματεία: «Τσιμέντα Χαλκίδας» (έκαναν και συμβολική προσφορά 2.000 ευρώ στο σωματείο της «ΔΑΡΙΓΚ»), Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, «ΣΥΝΚΟ», «Κελαϊδίτη ΑΕ» και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Από τη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε ο Γιώργος Αργύρης και ο Θ. Χαλαστάρας.

ΣΕ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ κατέρχονται σήμερα από τις 9 π.μ. οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής κοινοπραξίας, που έχει αναλάβει τον έλεγχο επιβατών και χειραποσκευών στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Την απεργία κήρυξε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ελεγκτών Ασφάλειας Αερομεταφορών (ΠΣΕΑΑ), διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς και την καταβολή δεδουλευμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ