ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
«Να γίνουμε άμμος στα γρανάζια τους»

Εμφαση στο χτίσιμο ενός αγωνιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου που θα αναπτύξει κοινή δράση με τους εργάτες και τους αγρότες, δόθηκε χτες στην κινητοποίηση της ΟΒΣΑ και σωματείων ΕΒΕ

Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση των ΕΒΕ της Αθήνας
Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση των ΕΒΕ της Αθήνας
«Χτίζουμε μέτωπο αγωνιστικό αντιιμπεριαλιστικό». Αυτό το σύνθημα, γραμμένο σε ένα πανό, έδωσε τον «τόνο» στη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στο θέατρο «ΓΚΛΟΡΙΑ» που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και των σωματείων υδραυλικών, εργολάβων ηλεκτρικών έργων και κομμωτών «Ο ΕΡΜΗΣ». «Με τη σημερινή μας συγκέντρωση διαδηλώνουμε τη θέλησή μας να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας. Για το δικαίωμα στη δουλιά και μέσω αυτής για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς ζωής», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς και στα παλιότερα προβλήματα των ΕΒΕ και στα νέα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται εναντίον τους από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στις συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε όλο το λαό. «Οι βιοτέχνες, επαγγελματίες και μικροί έμποροι - τόνισε - δεν έχουμε μέλλον σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς». Καταλήγοντας τόνισε ότι «στο πλαίσιο του συνδικαλιστικού κινήματος επιδιώκουμε να δυναμώσει ο αγωνιστικός πόλος, να δυναμώσει η αντιπαράθεσή μας με αυτή την πολιτική. Να συνενώσουμε οι μικροί ΕΒΕ τις δυνάμεις μας με άλλα αγωνιζόμενα λαϊκά στρώματα, την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, τους αγρότες και την ΠΑΣΥ».

«Καταγγέλλουμε τους προσκυνητάδες αυτής της πολιτικής μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δηλώνουμε ότι δεν πάει άλλο με τη χρηματοδοτική ασφυξία που μας επιβάλλουν υπέρ των πολυεθνικών, οι οποίες προτιμούν να μας εξοντώσει το κράτος για λογαριασμό τους», τόνισε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του ο Γ. Χιόνης, πρόεδρος των εργολάβων ηλεκτρικών έργων. «Εχουμε όπλα στα χέρια μας που δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει», πρόσθεσε ο πρόεδρος των κομμωτών Β. Αλεβίζος, τονίζοντας ότι «όλα τα επαγγέλματα δεινοπαθούν για το μεροκάματο, αλλά μέχρι να συνειδητοποιήσουν όλοι τι πρέπει να γίνει, ας γίνουμε εμείς πρωτοπόροι στον αγώνα». Ο Δ. Στρουμπούλης, πρόεδρος των υδραυλικών, υπογράμμισε: «Ενας δρόμος υπάρχει. Να υψωθούν φωνές δυνατές, φωνές ενωμένες σε ένα αγωνιστικό δρόμο που δε θα έχει πισωγύρισμα. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς».

Παρών στη συγκέντρωση και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας Γ. Τζωρτζόπουλος, που παρέθεσε μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ τόνισε ότι «σ' αυτή τη μηχανή που παράγει όσα είπα προηγουμένως δεν πρέπει να γίνουμε λάδι, πρέπει να γίνουμε άμμος στα γρανάζια της». Αίσθηση προκάλεσε, όπως συνήθως, η δυναμική παρέμβαση του προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χ. Τριάντη, που τόνισε ότι είναι τεράστια η ευθύνη της ΓΣΕΒΕΕ και των Ομοσπονδιών σε αυτή τη φάση που απαιτείται ένα κίνημα απείθειας και ρήξης με την πολιτική υπέρ των μονοπωλίων. Τη συμπαράστασή του εξέφρασε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γ. Κομνηνός, που κάλεσε τους ΕΒΕ στο συλλαλητήριο στις 9 Δεκέμβρη.

Χαιρέτισε επίσης η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη, που κάλεσε τους ΕΒΕ να γυρίσουν την πλάτη τους στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τόνισε ότι έχουν γίνει συμφωνίες σε βάρος τους στην ΕΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται, όπως πάντα, στο πλευρό τους.

Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα των συγκεντρωμένων.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Κοινές θέσεις για τον ενεργειακό σχεδιασμό

Ζητήθηκε η χρηματοδότηση από την ΕΕ του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης

Στην αναζήτηση πρόσθετων πόρων για την κατασκευή του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη βρίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου να βοηθήσει την κοινοπραξία των κατασκευαστών αλλά και τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες που κρίνουν σ' αυτή τη συγκυρία ότι ο αγωγός θα τους προσφέρει ικανό κέρδος, σε βάρος ωστόσο των λαών της περιοχής. Το θέμα τέθηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη στους ομολόγους του στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της χτεσινής Συνόδου του συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ζητώντας τη χρηματοδότηση του αγωγού από την ΕΕ, ο Ελληνας υφυπουργός τόνισε ότι το έργο εξυπηρετεί τους ενεργειακούς στόχους της ΕΕ, σημειώνοντας πως το έργο ενισχύει την ανταγωνιστικότητα (μειώνεται το κόστος και ο χρόνος μεταφοράς), συμβάλλει στην ασφάλεια τροφοδοσίας της ΕΕ μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και προστατεύει το περιβάλλον (συμβάλλοντας στην αποφυγή ατυχημάτων στον Βόσπορο).

Στη σύνοδο συζητήθηκε και η πορεία του Ενεργειακού Διαλόγου με τη Ρωσία για την περίοδο 2005 - 2008 ενώ υιοθετήθηκαν ομόφωνα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, συμπεράσματα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ενας τομέας που η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος και τελευταία μεγαλύτερες... επιδοτήσεις σε ιδιώτες. Γι' αυτό ίσως ο Γ. Σαλαγκούδης ανέπτυξε - και έγινε δεκτή - ελληνική πρόταση για την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης...

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Δεδομένα για την ΕΕ τα μεταλλαγμένα τρόφιμα

Με δεδομένο ότι η ΕΕ έχει ανοίξει τις πόρτες στην επέλαση των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, τώρα τα κράτη - μέλη, ανάλογα με τα οικονομικά συμφέροντα που υποθάλπει το καθένα και τις πιέσεις που δέχεται, μεθοδεύουν τρόπους με τους οποίους θα μπερδέψουν τους καταναλωτές, ώστε να μην ξέρουν κάθε στιγμή τι αγοράζουν. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε χτες ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Ν. Κατσαρός στην εκδήλωση έναρξης λειτουργίας δύο γνωμοδοτικών οργάνων υπό την εποπτεία του Φορέα. Οπως είπε ο Ν. Κατσαρός, τα αρμόδια όργανα της ΕΕ επεξεργάζονται αυτό το διάστημα το πλαίσιο που θα προσδιορίζει τα συστατικά που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων με μεταλλαγμένες πρώτες ύλες και για τα συμπληρώματα διατροφής.

Ενδεικτικό των αντιθέσεων που αναπτύσσονται στους κόλπους της ΕΕ είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Ν. Κατσαρό, Γερμανία και Γαλλία πιέζουν να καταρτιστεί λίστα με τα συστατικά που θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται, αντί της κατάρτισης λίστας που θα περιλαμβάνει τα συστατικά που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται, όπως ζητά η Ελλάδα. Αν και είναι πρόωρο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα των συζητήσεων οι συσχετισμοί μάλλον το προοιωνίζονται.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας κήρυξε χτες την έναρξη λειτουργίας των δύο οργάνων. Πρόκειται για το Επιστημονικό Συμβούλιο Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΕΤ) και για το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτικής Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΠΕΤ). Ο ίδιος μεταξύ άλλων ευλόγησε την πολιτική της ΕΕ γύρω από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων. Την πολιτική, δηλαδή, που χαράσσεται και επιβάλλεται από τα πολυεθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα και που στην ουσία, όπως κατά καιρούς αποδεικνύεται και με τραγικό τρόπο, αφήνουν κάθε στιγμή απροστάτευτους τους καταναλωτές. Σ' αυτό το πλαίσιο μπορεί κανείς να προεξοφλήσει και τη λειτουργία των συμβουλίων που λειτουργούν υπό τον ΕΦΕΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ