ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ - ΔΗΜΟΙ
Νέες υποσχέσεις και τσιγκουνιά

Απειλούνται και αθλητικά προγράμματα δήμων για άτομα με ειδικές ανάγκες

Μέχρι το τέλος Δεκέμβρη θα εξοφληθούν τα χρήματα που χρωστάει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στους δήμους για τα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού, που εφαρμόστηκαν στην περίοδο 2003 - 2004, καθώς και οι επιχορηγήσεις προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία για το 2003, ενώ η εξόφληση των υπόλοιπων χρεών προς τους δήμους και στα σωματεία, που υπάρχουν από το 2000, θα γίνει σταδιακά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λάρισα, το πρόγραμμα του δήμου για αθλητισμό σε άτομα με ειδικές ανάγκες δεν έχει καν ξεκινήσει και υπάρχουν φόβοι ότι θα είναι από αυτά που θα κοπούν. Οι νέες υποσχέσεις δόθηκαν από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Ορφανό, ο οποίος, το περασμένο Σάββατο, βρέθηκε στη Μαγνησία για να θεμελιώσει το Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Αγριάς.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τις ίδιες ακριβώς υποσχέσεις - πάλι από τη Θεσσαλία - είχε δώσει, πέρσι τέτοιο καιρό, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Λιάνης, τις οποίες, όμως, δεν τήρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ το πρόβλημα δε λύθηκε ούτε και στους 10 μήνες που κυβερνάει η ΝΔ.

Η τακτική του Γ. Λιάνη - των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, γενικότερα - να μη χρηματοδοτεί τους δήμους για τα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού, είχε ως αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα προγράμματα να υλοποιούνται με ελλείψεις και προβλήματα, ενώ χιλιάδες καθηγητές Φυσικής Αγωγής που απασχολούνταν, σαν ωρομίσθιοι, παραμένουν απλήρωτοι κοντά στα τρία χρόνια! Οι μεγάλες καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των αθλητικών σωματείων - και η επιλεκτική χρηματοδότηση σε πολλές περιπτώσεις - είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ερασιτεχνικής αθλητικής δραστηριότητας και τη διόγκωση της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, που καθίσταται «όμηρος» των χορηγών και του μεγάλου κεφαλαίου.

«Πνεύμα λιτότητας»

Αλλά και η τακτική του Γ. Ορφανού - της κυβέρνησης της ΝΔ, γενικότερα - προς την ίδια κατεύθυνση κινείται. Η νέα ηγεσία, λειτουργώντας στη λογική «πονάει δόντι, κόψει κεφάλι», προωθεί το κόψιμο κάποιων από τα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού των δήμων, με το «επιχείρημα», πως δεν έχει λεφτά να τα χρηματοδοτήσει, αφού - όπως ισχυρίζεται - βρήκε «άδεια ταμεία». Χαρακτηριστική για τα δημοτικά προγράμματα είναι και αυτό της άθλησης - κολύμβησης κλπ. - ατόμων με αναπηρίες στον Δήμο Λάρισας.

Το «πνεύμα λιτότητας» που προκρίνει και η νέα κυβέρνηση για τους τομείς κοινωνικής δραστηριότητας την καθιστά πολύ «τσιγκούνα» προς τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ενώ η κυβερνητική αλληλεγγύη προς τη διαβόητη ιδιωτική πρωτοβουλία, ωθεί το υφυπουργείο Αθλητισμού στην πρακτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Ορφανός δήλωσε στο Βόλο ότι η συντήρηση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων θα γίνεται αποκλειστικά από τους δήμους, διότι - όπως είπε - η κεντρική πολιτεία δεν έχει την οικονομική πολυτέλεια να το πράξει κι άφησε σαφώς να φανεί ότι η κυβέρνηση προτίθεται να παραδώσει προς εκμετάλλευση στους ιδιώτες το Πανθεσσαλικό Στάδιο, το οποίο κατασκευάστηκε στη Νέα Ιωνία Βόλου και χρησιμοποιήθηκε για τους Πλυμπιακούς ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Κατά τα άλλα ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν παρέλειψε να δώσει τις συνηθισμένες υποσχέσεις, ανακοινώνοντας ότι:

-- Μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2004» θα διανεμηθούν, μέσα στο 2005, 185 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αθλητικών υποδομών.

-- Στη Μαγνησία θα προχωρήσουν τρία έργα και συγκεκριμένα ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου, η δημιουργία Κωπηλατοδρομίου στην υπό κατασκευή λίμνη της Κάρλας και ο εξοπλισμός του Σκοπευτηρίου στο Στεφανοβίκειο.

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Γέλασαν» ΠΑΟ - ΑΕΚ

Από του καλύτερους παίκτες της ΑΕΚ ήταν ο Ζήσης

Eurokinissi

Από του καλύτερους παίκτες της ΑΕΚ ήταν ο Ζήσης
Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ήταν ουσιαστικά οι κερδισμένοι της 7ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Α1 αφού εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο το στραβοπάτημα του ΠΑΟΚ στην Αμαλιάδα και σε συνδυασμό με την αναβολή του παιχνιδιού Ολυμπιακός - Μαρούσι βρέθηκαν στην πρώτη και δεύτερη θέση της βαθμολογίας αντίστοιχα.

Στους «πράσινους» οι φωνές του Ομπράντοβιτς μετά την άσχημη εμφάνιση κόντρα στους Σκαϊλάινερς για την Ευρωλίγκα φαίνεται να έπιασαν τόπο. Οι παίκτες του «τριφυλλιού» ξέσπασαν στον Πανιώνιο τον οποίο νίκησαν με 99-65 έχοντας κορυφαίο τον Στεπάνοβιτς (15π) αλλά και το νεαρό Ξανθόπουλο (11π) που πραγματοποίησε καλή εμφάνιση

Με κεκτημένη ταχύτητα από τη νίκη επί της Βιλερμπάν την Πέμπτη η ΑΕΚ πέρασε και από την Κυψέλη επικρατώντας του Πανελληνίου με 91-65. Η Ενωση φάνηκε για μια ακόμα φορά σαφώς βελτιωμένη, ιδιαίτερα επιθετικά όπου ξεχώρισε ο Ζήσης (18π).

Στην Αμαλιάδα ο Ιωνικός όχι μόνο δεν πτοήθηκε από το όνομα των αντιπάλων του αλλά... χτύπησε τον ΠΑΟΚ ακριβώς με τα ίδια όπλα. Το γρήγορο μπάσκετ. Ετσι οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 98-94 σε ένα παιχνίδι όπου κυριάρχησε το επιθετικό παιχνίδι. Ο Νικαλαΐδης ήταν ο καλύτερος των νικητών (20π).

Τα εύκολα δύσκολα έκανε ο Απόλλωνας Πάτρας αλλά παρ' όλ' αυτά κατάφερε να επικρατήσει του Μακεδονικού με 68-66. Για 17` άντεξε η ΜΕΝΤ στο Αλεξάνδρειο και μετά παραδόθηκε στην ανωτερότητα του Αρη ο οποίος τη νίκησε με 90-63. Το ροζ φύλλο αγώνα πήρε και ο Ηρακλής απέναντι στην Ολύμπια Λάρισας (65-54).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Παναθηναϊκός 13, ΑΕΚ 12, Αρης 11, Μακεδονικός 11, Μαρούσι 11, ΠΑΟΚ 11, Πανιώνιος 11, Ιωνικός ΝΦ/Αμαλιάδας 10, Απόλλων Π. 10, Ηρακλής 10, ΜΕΝΤ 9, Πανελλήνιος 9, Ολυμπιακός 8, Ολύμπια Λ., 8. Σημ: Ολυμπιακός και Μαρούσι έχουν ένα αγώνα λιγότερο.

ΒΟΛΕΪ
«Πράσινη» υποχώρηση

Στη δεύτερη ήττα του στο πρωτάθλημα υποχρέωσε ο ΠΑΟΚ τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» παρότι έχασε το πρώτο σετ, κατόρθωσε όχι μόνο να ανατρέψει την εις βάρος του διαφορά, αλλά και να πάρει τη νίκη με 3-1, στην 5η αγωνιστική της Α1 Ανδρών. Ετσι οι «πράσινοι» υποχώρησαν στην 3η θέση της βαθμολογίας ενώ για μια ακόμη φορά φάνηκε η απουσία του Μιούρεκ. Τα σετ: 27-29, 25-19, 25-17, 25-23. Ο Ηρακλής πήρε σπουδαία νίκη στην Αλεξανδρούπολη επί του Εθνικού με 3-0 (17-25, 14-25, 18-25).

Με ηγέτη τον Μιλίνκοβιτς ο Ολυμπιακός κατάφερε να κάμψει την ισχυρή αντίσταση που πρόβαλε ο Πανελλήνιος χωρίς μάλιστα να χάσει σετ (22-25, 28-30, 11-25). Αργησε αλλά τελικά κατάφερε να ξυπνήσει η Ορεστιάδα αφού αν και βρέθηκε να χάνει από τον Μίλωνα με 2-0 σετ εντούτοις ανέτρεψε τα διαγραφόμενα και πήρε τη νίκη με 3-2 (25-23, 29-27, 12-25, 22-25, 11-15). Μια από τα ίδια ισχύουν και για τον ΑΕ Νίκαιας που ίδρωσε για να κάμψει την αντίσταση του Ρεθύμνου και να νικήσει με 3-2 (25-20, 25-19, 24-26, 19-25, 9-15). Νικηφόρο ήταν το πέρασμα της ΕΑΠ από το Παγκράτι αφού οι Πατρινοί νίκησαν άνετα με 3-0 (15-25, 21-25, 20-25).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ηρακλής 14, Ολυμπιακός 12, Παναθηναϊκός 10, ΠΑΟΚ 9, ΕΑ Πατρών 8, Νίκαια 8, Ορεστιάδα 7, Πανελλήνιος 7, Παγκράτι 4, Ρέθυμνο 4, Εθνικός Αλεξανδρούπολης 3, Μίλωνας 3.

  • Τη νίκη που θα του ανοίξει το δρόμο της πρόκρισης αλλά θα ανεβάσει και την ψυχολογία των παικτών ψάχνει σήμερα ο Παναθηναϊκός στην Πολωνία όπου θα αντιμετωπίσει τη Ζαστρζέβσκι (21.00), στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ