ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Καταψηφίζουμε τον κρατικό προϋπολογισμό

Παρέμβαση του εισηγητή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη στη Βουλή

Το ΚΚΕ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2005 και «καλεί το λαό, με τους αγώνες του, να ανατρέψει την πολιτική που αυτός εκφράζει», τόνισε χτες στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης. Μάλιστα, τόνισε πως ο ελληνικός λαός δεν πρέπει «να δείξει καμιά ανοχή στην κυβέρνηση, να μη δείξει εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ, να αποφύγει τον αποπροσανατολισμό που επιχειρείται με την προεδρολογία και να επικεντρώσει την προσοχή του στα κύρια ζητήματα που τον αφορούν».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος συνολικά στον προϋπολογισμό είπε ότι «κινείται στις στρατηγικές επιλογές της Λισαβόνας που σχετίζονται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, της παραγωγικότητας δηλαδή την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων». Σχολιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του 2005, ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι:

  • Επιβάλλει εισοδηματική πολιτική για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους με αυξήσεις που είναι κάτω του πληθωρισμού, 2,8% σε σταθερές τιμές, την ώρα που η ακρίβεια ροκανίζει τα λαϊκά εισοδήματα. Προτρέπει τα λαϊκά νοικοκυριά στο δανεισμό από τις τράπεζες για τα βγάλουν πέρα.
  • Επιβάλλει μεγάλες αυξήσεις στους άμεσους φόρους φυσικών προσώπων, δηλαδή στους εργαζόμενους και συνταξιούχους, σε αντίθεση με τους φόρους νομικών προσώπων και διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τους έμμεσους φόρους που πλήττουν ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα.
  • Αυξάνει με το νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νόμο τις φοροαπαλλαγές, τις επιδοτήσεις και τις χρηματοδοτήσεις μέσω των κρατικών δαπανών τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, σε αντίθεση με τους μικρομεσαίους που δέχονται νέο φοροκυνηγητό και από την κυβέρνηση της ΝΔ.
  • Προωθεί στον αγροτικό τομέα την ΚΑΠ και τις αποφάσεις του ΠΟΕ, που επιφέρουν μείωση του αγροτικού εισοδήματος, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Προωθεί τη συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγους μεγαλοπαραγωγούς και επιχειρηματίες. Στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το αγροτικό εμπορικό έλλειμμα.
  • Η ΝΔ προωθεί τις καπιταλιστικές διαρθρωτικές αλλαγές με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αλλωστε, οι δηλώσεις των διοικητών της Τράπεζας της Ελλάδας και της Εμπορικής Τράπεζας είναι ενδεικτικές για το τι θα επακολουθήσει.
  • Περικόπτει στην ουσία τις δαπάνες κοινωνικού περιεχομένου, προωθώντας και στους τομείς αυτούς την επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή την επιχειρηματική κερδοσκοπία.
  • Μειώνει κατά 16,1% τις δαπάνες του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων με την αιτιολογία της μείωσης των δαπανών των ολυμπιακών έργων.
  • Αυξάνει και η σημερινή κυβέρνηση τις στρατιωτικές δαπάνες παρά τους ισχυρισμούς της, προωθώντας και αυτή τους ΝΑΤΟικούς και Ευρωενωσιακούς σχεδιασμούς για εξοπλιστικά προγράμματα το 2005. Προϋπολογίζονται 1.600 δισεκατομμύρια ευρώ για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ εκ των οποίων 25 εκατομμύρια ευρώ θα δίνονται για τη διατήρηση ελληνικών στρατευμάτων σε άλλες χώρες ως δυνάμεις κατοχής.

Αναφερόμενος στο θέμα της απογραφής σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα της απογραφής αυτής χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλλει η ΕΕ σε βάρος του εργαζόμενου λαού με το πρόσχημα της μείωσης του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, αθετώντας τις όποιες υποσχέσεις είχε δώσει προεκλογικά». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εισηγητής του ΚΚΕ, στο θέμα των δημοσιονομικών στοιχείων, τονίζοντας πως «είτε με τα νέα στοιχεία της δημοσιονομικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, είτε με τα προηγούμενα στοιχεία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όλα φορτώνονται στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Αυτός, άλλωστε, καλείται και το 2005 να πληρώσει τοκοχρεολύσια για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους 31.586 ευρώ», προσθέτοντας πως «από το 1996 μέχρι σήμερα πάνω από 75 τρισεκατομμύρια δραχμές καταβλήθηκαν για τοκοχρεολύσια». «Οι θριαμβολογίες για τη νέα αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ είναι άνευ ουσίας για το λαό», τόνισε ο Αγγελος Τζέκης, επισημαίνοντας πως «είναι θριαμβολογίες του κεφαλαίου γιατί παρ' όλη τη συνεχή αύξηση του ΑΕΠ της χώρας δε σημαίνει ούτε ότι είναι σε καλύτερη θέση από τις άλλες χώρες, αφού έχουμε αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, μείωση επενδύσεων, μεγαλύτερο πληθωρισμό κλπ.».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι «είναι αναξιόπιστο ως αξιωματική αντιπολίτευση, αφού ως κυβέρνηση είχε τις ίδιες στρατηγικές κατευθύνσεις. Το επιχείρημα του ότι η δημοσιονομική απογραφή εκθέτει τη χώρα είναι προσπάθεια επικάλυψης της δικής του αντιλαϊκής φιλομονωπολιακής πολιτικής που είναι εκτεθειμένη στη συνείδηση του εργαζόμενου λαού. Τα κροκοδείλια δάκρυα για τη φτώχεια, την ακρίβεια και την ανεργία δε συγκινούν το λαό. Το παιγνίδι είναι «σικέ» και έχει αποκαλυφθεί». Παράλληλα σημείωσε ότι «έχουν μεγάλες ευθύνες η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ που καλλιέργησαν τις αυταπάτες ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τον εργαζόμενο λαό με την ΟΝΕ και το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ». Πρόσθεσε μάλιστα πως «οι αντιθέσεις των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο νέων αγορών για τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια έχουν θύματα τους λαούς όλων των χωρών».

Καταθέτοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, ο Αγγελος Τζέκης τόνισε ότι «η λαϊκή διακυβέρνηση μέσω της λαϊκής οικονομίας μπορεί να λύσει τα οξυμένα προβλήματα του εργαζόμενου λαού, αφού ο παραγόμενος πλούτος θα είναι κτήμα του». Οπως είπε «ο λαός πρέπει να βγει στο προσκήνιο και να γίνει ιδιόκτητης των μέσων παραγωγής, να προωθήσει τη συνεταιριστική οργάνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς και των μικρομεσαίων επαγγελματιών και βιοτεχνών. Να προωθήσει την κεντρικά σχεδιασμένη οργάνωση της παραγωγής σε περιφερειακό, κλαδικό και διακλαδικό επίπεδο με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Να σπάσει τις εξαρτήσεις από ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προωθώντας συνεργασίες με χώρες και λαούς με κριτήριο το αμοιβαίο όφελος, την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ασφάλεια».


ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ψευτοκόντρες με φόντο τη ... «δημοσκόπηση»

Με την κατάθεση έκθεσης της Γιούροστατ, αναφορικά με την αναθεώρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για την περίοδο 2000 -2003, επιχείρησε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, να «μεταφέρει» τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε την έκθεση «καταπέλτη» για τις πρακτικές που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτήν σημειώνεται πως οι βασικοί λόγοι αναθεώρησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για την περίοδο 2000 -2003 είναι η «ελλιπής καταγραφή των αμυντικών δαπανών, η υπερεκτίμηση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών ταμείων και η αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για τα φορολογικά έσοδα κυρίως από το ΦΠΑ». Ειδικά η καταγραφή των αμυντικών επενδύσεων αποτελεί το 75% των αναθεωρήσεων για το 2003, το 50% για το 2002 και το 90% για το 2001. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, άσκησε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «παραπλανήσατε τον ελληνικό λαό και διασύρατε τη χώρα στους εταίρους μας», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης αποκαθιστά την αλήθεια, αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και εγκαινιάζει μια νέα περίοδο έντιμης, ειλικρινούς και καλής συνεργασίας». Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι η έκθεση της Γιούροστατ συνιστά «το τέλος της εικονικής οικονομίας».

Η κατάθεση της έκθεσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που εστίασαν την κριτική τους συνολικά στην απογραφή που πραγματοποιεί η κυβέρνηση. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, η απογραφή έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ και όχι από τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, μιλώντας για κυβερνητικές ευθύνες που αφορούν στην καταγραφή των αμυντικών δαπανών. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για κυβερνητικές πρακτικές που οδηγούν τη χώρα σε καθεστώς επιτήρησης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «ενδεχομένως και να παραπεμφθούμε στο ευρωδικαστήριο». Οπως χαρακτηριστικά είπε, «έχουμε να διαλέξουμε αν θα γλιτώσουμε από την καταδίκη και τη φυλάκιση ή εάν θα μας αφήσουν ελεύθερους και υπό παρακολούθηση με βραχιόλι, όπως κάνουν οι Αμερικανοί με τους επιτηρούμενους κρατούμενους».

Ενδιαφέρουσα ήταν η άποψη που παρουσίασε για τον προϋπολογισμό ο εισηγητής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης, του οποίου οι διαπιστώσεις κινήθηκαν στον άξονα ότι πρόκειται για προϋπολογισμό αδιαφάνειας, ενώ εκείνο για το οποίο βρήκε να κατηγορήσει την κυβέρνηση είναι ότι υπάρχει «έλλειψη οράματος και έλλειψη προγράμματος και στρατηγικής». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η ανάπτυξη δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη διανομή του πλούτου που παράγεται», προβλέποντας «διεύρυνση των ανισοτήτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ