Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ψευτοκόντρες με φόντο τη ... «δημοσκόπηση»

Με την κατάθεση έκθεσης της Γιούροστατ, αναφορικά με την αναθεώρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για την περίοδο 2000 -2003, επιχείρησε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, να «μεταφέρει» τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε την έκθεση «καταπέλτη» για τις πρακτικές που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτήν σημειώνεται πως οι βασικοί λόγοι αναθεώρησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για την περίοδο 2000 -2003 είναι η «ελλιπής καταγραφή των αμυντικών δαπανών, η υπερεκτίμηση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών ταμείων και η αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για τα φορολογικά έσοδα κυρίως από το ΦΠΑ». Ειδικά η καταγραφή των αμυντικών επενδύσεων αποτελεί το 75% των αναθεωρήσεων για το 2003, το 50% για το 2002 και το 90% για το 2001. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, άσκησε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «παραπλανήσατε τον ελληνικό λαό και διασύρατε τη χώρα στους εταίρους μας», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης αποκαθιστά την αλήθεια, αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και εγκαινιάζει μια νέα περίοδο έντιμης, ειλικρινούς και καλής συνεργασίας». Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι η έκθεση της Γιούροστατ συνιστά «το τέλος της εικονικής οικονομίας».

Η κατάθεση της έκθεσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που εστίασαν την κριτική τους συνολικά στην απογραφή που πραγματοποιεί η κυβέρνηση. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, η απογραφή έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ και όχι από τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, μιλώντας για κυβερνητικές ευθύνες που αφορούν στην καταγραφή των αμυντικών δαπανών. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για κυβερνητικές πρακτικές που οδηγούν τη χώρα σε καθεστώς επιτήρησης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «ενδεχομένως και να παραπεμφθούμε στο ευρωδικαστήριο». Οπως χαρακτηριστικά είπε, «έχουμε να διαλέξουμε αν θα γλιτώσουμε από την καταδίκη και τη φυλάκιση ή εάν θα μας αφήσουν ελεύθερους και υπό παρακολούθηση με βραχιόλι, όπως κάνουν οι Αμερικανοί με τους επιτηρούμενους κρατούμενους».

Ενδιαφέρουσα ήταν η άποψη που παρουσίασε για τον προϋπολογισμό ο εισηγητής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης, του οποίου οι διαπιστώσεις κινήθηκαν στον άξονα ότι πρόκειται για προϋπολογισμό αδιαφάνειας, ενώ εκείνο για το οποίο βρήκε να κατηγορήσει την κυβέρνηση είναι ότι υπάρχει «έλλειψη οράματος και έλλειψη προγράμματος και στρατηγικής». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η ανάπτυξη δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη διανομή του πλούτου που παράγεται», προβλέποντας «διεύρυνση των ανισοτήτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ