Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Νέες ενισχύσεις για βιομήχανους

Εχετε αναγάγει τους επιχειρηματίες σε «εθνικούς ευεργέτες», κατήγγειλε στη Βουλή η Ε. Παντελάκη

Τόσο ο αναπτυξιακός νόμος, όσο και το φορολογικό νομοσχέδιο είναι δύο πυλώνες ενός συνολικού αντιλαϊκού πλαισίου, που στόχο έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Την εκτίμηση αυτή έκανε χθες στη Βουλή η Ε. Παντελάκη, μιλώντας ως εισηγήτρια του ΚΚΕ στον αναπτυξιακό νόμο που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η βουλευτής κατήγγειλε ότι με όσα περί αναπτυξιακής πολιτικής λένε και κάνουν οι διάφοροι κυβερνώντες όλα αυτά τα χρόνια έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους στο περιθώριο, ενώ αυτοί που ωφελήθηκαν ήταν οι λίγοι και όχι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι διάφοροι αναπτυξιακοί νόμοι, συνέχισε, γίνονται για να βοηθήσουν την «ανταγωνιστικότητα της ελεύθερης αγοράς» και σε καμία περίπτωση δε στέκει το επιχείρημα ότι γίνονται για να βοηθηθεί η απασχόληση και οι θέσεις εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι από το 1998 μέχρι το 2003 δόθηκαν στο κεφάλαιο ως κίνητρα για επενδύσεις πάνω από τρία δισ. ευρώ και δημιουργήθηκαν 23.000 θέσεις, την ίδια στιγμή που μόνο στη Βόρεια Ελλάδα χάθηκαν το ίδιο διάστημα 30.000 θέσεις στην κλωστοϋφαντουργία. Και αυτό, όταν ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος υποτίθεται ότι συνέδεε τις επενδύσεις με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κάτι που με το σημερινό καταργείται.

Εξάλλου, σημείωσε η Ε. Παντελάκη, και το ίδιο το περιεχόμενο των αναπτυξιακών νόμων καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με σκοπό την ενσωμάτωση της οικονομίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις κατευθύνονται στο εμπόριο, στον τουρισμό και τις μεταφορές και μάλιστα για τις μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό προβλέπεται η χρήση από τους ιδιώτες ακόμα και του αιγιαλού. Οι επιχειρηματίες - επενδυτές απολαμβάνουν, δε, το 55% της επένδυσης ως επιδότηση και 10ετή φοροαπαλλαγή, ενθυλακώνοντας έτσι χρήματα του Ελληνα φορολογουμένου, τα οποία κόβονται από τις απαραίτητες ενισχύσεις στην Παιδεία ή την Πρόνοια.

Ενδεικτικό της τάσης ιδιωτικοποίησης των πάντων μέσα και από τον αναπτυξιακό νόμο είναι και το ότι δίνονται κίνητρα σε ιδιώτες για να επενδύσουν στα κέντρα αποθεραπείες των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ανοίγοντας έτσι έναν ακόμα τομέα για κερδοσκοπία του κεφαλαίου.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι, ούτε λίγο - ούτε πολύ, οι επιχειρηματίες αναδεικνύονται σε «εθνικούς ευεργέτες» και κατά παράβαση του Συντάγματος οι κυβερνήσεις τους δίνουν εκείνα τα χρήματα που θα λείψουν από βασικές ανάγκες του ελληνικού λαού.

Υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών ρυθμίσεων με τη γενναία πριμοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας ισχυρίστηκε, στην ομιλία του, ότι με τον αναπτυξιακό νόμο ο στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ανάπτυξη «για όλους» με «ανταγωνιστικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, που οδηγούν σε στέρεη κοινωνική συνοχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Υποδείξεις» για τη διάρθρωση των νέων κρατικών προνομίων και «διευκολύνσεων»(2016-05-27 00:00:00.0)
Στοχευμένα στη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου(2010-08-11 00:00:00.0)
Καλλιστεία φιλοεπιχειρηματικότητας...(2004-05-28 00:00:00.0)
Θεσμοθετούν τη φοροασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου(2003-10-07 00:00:00.0)
Νέα προνόμια σε τραπεζίτες - μεγαλοεπιχειρηματίες(2002-03-20 00:00:00.0)
Συζήτησαν όλα τα φλέγοντα θέματα...(2002-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ