ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέσεις, παζάρια, επιθέσεις...

Κατοχικοί συγκρούονται με αντάρτες στη Μοσούλη

Associated Press

Κατοχικοί συγκρούονται με αντάρτες στη Μοσούλη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η πίεση με την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, καθώς και το παζάρι για τη διεξαγωγή των εκλογών στην προκαθορισμένη ημερομηνία, στις 30 Γενάρη 2005 συνεχίζεται. Το ίδιο και οι επιθέσεις παρά τις διακηρύξεις των διαφόρων «αξιωματούχων» ότι η επίθεση και κατάληψη της Φαλούτζα έχει βοηθήσει τα μάλα στην αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ.

Στο επίκεντρο των επιθέσεων με όλμους βρέθηκε και πάλι χτες η Πράσινη Ζώνη, η πλέον φρουρούμενη περιοχή της Βαγδάτης όπου το αρχηγείο της «δοτής κυβέρνησης», των κατοχικών δυνάμεων αλλά και οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον δύο όλμοι «διέρρηξαν» την Πράσινη Ζώνη με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, δύο Ιρακινοί να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι πέντε να τραυματιστούν. Αλλες τρεις επιθέσεις με όλμους έλαβαν χώρα στην κεντρική Βαγδάτη, ενώ δύο Αμερικανοί στρατιώτες και 2 μέλη της ιρακινής Εθνοφρουράς τραυματίστηκαν στο Μπεϊτζί, βόρεια της Βαγδάτης, από έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο. Στο Μπάλαντρουζ, 80 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης, ένας συνταγματάρχης της Αστυνομίας εκτελέστηκε μέσα στην αγορά.

Τέλος, στη Μοσούλη ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο Ιρακινοί κομάντος τραυματίστηκαν όταν η περίπολός τους δέχτηκε επίθεση από αντάρτες. Επίσης, σύμφωνα με ΑΡ, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τουλάχιστον τρία πτώματα μελών της Ιρακινής Εθνοφρουράς υπήρχαν πεταμένα στους δρόμους στις δυτικές συνοικίες της Μοσούλης.

Αποστέλλονται και άλλα στρατεύματα

Ο Νοέμβρης ήταν τελικά ο πιο θανατηφόρος μήνας για τα κατοχικά στρατεύματα, σύμφωνα με τους «Taipei Times», καθώς μέχρι την Τρίτη, 136 μέλη των κατοχικών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις και μάχες, ξεπερνώντας και αυτά του περασμένου Απρίλη που μέχρι προχτές είχε το ρεκόρ. Συνολικά, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, 1.251 αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την πρώτη βδομάδα από την επίθεση στη Φαλούτζα, ο αμερικανικός στρατός δεν ανακοινώνει θύματα... Ακόμη πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που η «δοτή» κυβέρνηση «ανέλαβε», ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και φυσικά ουδείς μετρά τους νεκρούς Ιρακινούς.

Επίσης, το Πεντάγωνο αυξάνει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ σε 150.000 ενόψει των εκλογών που προγραμματίζονται. Επισήμως, η παρούσα αμερικανική δύναμη αριθμεί 138.000 άνδρες, εκ των οποίων πολλοί θα χρειαστεί να παραμείνουν στο Ιράκ περισσότερο από το αρχικώς προβλεπόμενο.

Η ανάπτυξη των νέων τμημάτων, προερχόμενων από τη 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, θα αρχίσει τις προσεχείς ημέρες ενώ στόχος είναι η αποστολή να μην παραταθεί πέραν του Μάρτη. Σύμφωνα με το BBC, η απόφαση του Πενταγώνου αντανακλά τη συνεχιζόμενη ανησυχία που υπάρχει για την κατάσταση ασφάλειας στο Ιράκ.

Παρ' όλ' αυτά ο Πρόεδρος Μπους επιμένει... ότι παρά τις εκκλήσεις αρκετών κομμάτων που σημειωτέον συμμετέχουν στη δοτή κυβέρνηση, «οι Ιρακινοί πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες»... Επίσης, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο Μπους ζήτησε τη διενέργεια μιας έρευνας «πλήρους, δίκαιης και διαφανούς» για το σκάνδαλο του προγράμματος «πετρέλαιο έναντι τροφίμων» που έχει συγκλονίσει τον ΟΗΕ, χωρίς όμως να αναφερθεί στις προτάσεις για παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

Προπαγάνδα εναντίον των ανταρτών

Στο μεταξύ, απέναντι στον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων πολλά ιρακινά μέσα ενημέρωσης αποφάσισαν να λάβουν μέρος στην πάταξη του αντάρτικου εξαπολύοντας εκστρατείες που προτρέπουν το λαό να καταγγείλει τους «τρομοκράτες».

Οπως, το τηλεοπτικό κανάλι «Χουρίγια» (Ελευθερία) - ιδιοκτήτης στέλεχος της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (UPK) - που εκπέμπει στη Βαγδάτη μεταδίδει καθημερινά από τα μέσα Νοέμβρη ένα διαφημιστικό σποτ που παροτρύνει τον πληθυσμό να δίνει πληροφορίες για τους αντάρτες. Στο σποτ που προβάλλεται τρεις φορές ημερησίως, παρουσιάζεται πληθώρα φωτογραφιών από επιθέσεις. Ακολουθεί μια γυναίκα μαυροφορεμένη, με τον πόνο χαραγμένο στο πρόσωπο, να θρηνεί ένα από τα παιδιά της που σκοτώθηκε στην επίθεση αυτή. «Τι έκαναν αυτά τα παιδιά ώστε τα κορμάκια τους να γίνουν κομμάτια» λέει με λυγμούς. «Δρουν τυφλά. Ας προσέχουμε», διαβάζει ο τηλεθεατής στην οθόνη, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται κατάλογος με τηλέφωνα όπου μπορεί ν' απευθυνθεί κανείς.

Η εφημερίδα «Αλ Σαμπάχ» («Το Πρωί»), με 50.000 φύλλα ημερησίως, μετέχει στην εκστρατεία δημοσιεύοντας διαφημιστικά ένθετα πληρωμένα από το υπουργείο Εσωτερικών.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Απίθανο να καταδικαστεί ο Ράμσφελντ...

Την τελευταία μέρα του Νοέμβρη ο γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας στην Καρλσρούη έγινε αποδέκτης μιας εντυπωσιακής μήνυσης. Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ («Center for Constitutional Richts» - CCR) κατέθεσε εκεί μήνυση κατά του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, του πρώην αρχηγού της CIA Τζορτζ Τένετ, του στρατηγού Ρικάρντο Σάντσεζ και εφτά άλλων μελών της κυβέρνησης και του στρατού των ΗΠΑ.

Κατηγορία: Διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και παραβάσεις διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για βασανισμούς.

Στις 170 σελίδες του κατηγορητηρίου αναγράφονται λεπτομερώς τα εγκλήματα που διαπράξανε σαν κυβέρνηση και στρατός επέμβασης και κατοχής στο Ιράκ.

Ο δικηγόρος Michael Ratner, πρόεδρος της CCR, εξήγησε στους ακροατές του στο Βερολίνο ότι τη μήνυση υπογράφουν και τέσσερις Ιρακινοί, θύματα βασανισμών.

Γιατί όμως προσφυγή στη γερμανική και όχι στη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ, και γιατί μήνυση εναντίον αυτών των υψηλών προσώπων και όχι ονομαστικά εναντίον των δραστών των εγκλημάτων; Ο κ. Ratner έδωσε στους περίεργους ακροατές του τις σχετικές εξηγήσεις: Η προσφυγή στη γερμανική Δικαιοσύνη γίνεται επειδή οι αρχές των ΗΠΑ δεν έκαναν καμιά προσπάθεια για να εγκαλέσουν τους υπεύθυνους για τους βασανισμούς στο Αμπού Γκράιμπ. Εως τώρα, είπε, μηνύθηκαν ή καταδικάστηκαν μόνο οκτώ στρατιώτες του αμερικανικού στρατού, αλλά κανείς απ' αυτούς δεν ήταν υψηλόβαθμος, αλλά το πολύ υπαξιωματικός. Αλλά, εξήγησε, είναι σαφές ότι οι βασανισμοί στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Γκουαντάναμο δεν είναι αποτέλεσμα των πράξεων μετρημένων στα δάχτυλα σαδιστών δραστών. Οι βασανισμοί, πρόσθεσε, διατάχθηκαν άμεσα ή έμμεσα από ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και πέρα απ' αυτό προξενήθηκαν από μη αρμόζουσες ή εσφαλμένες νομικές πληροφορίες πολιτικών και στρατιωτικών νομικών, που είναι στην υπηρεσία της κυβέρνησης (των ΗΠΑ).

Ο Γερμανός δικηγόρος της CCR και των τεσσάρων Ιρακινών, Βόλφγκανγκ Κάλεκ εξήγησε ότι στη Γερμανία από τον Ιούλη του 2002 ισχύει το Ποινικό Διεθνές Δίκαιο, του οποίου μία διάταξη επιτρέπει τη δίωξη εγκλημάτων κατά του Διεθνούς Δικαίου, έστω κι αν η εγκληματική πράξη διαπράχθηκε στο εξωτερικό. Μια και η αμερικανική, αλλά και η ιρακινή Δικαιοσύνη δεν κινήθηκαν, έγινε η προσφυγή στη Γερμανία. Εκτός απ' αυτό, είπε, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τρεις από τους μηνυόμενους είναι στρατοπεδευμένοι με τις μονάδες τους στη Γερμανία, συγκεκριμένα: Οι υποστράτηγοι Ricardo Sanchez και Βάλτερ Βοϊντακόφσκι στη Χαϊδελβέργη και ο συνταγματάρχης Θωμάς Πάπας στο Βίσμπαντεν. Αλλά και οι άλλοι διέμειναν κατά καιρούς στη Γερμανία.

Ο κ. Κάλεκ ζήτησε από τη Γενική Εισαγγελία της Καρλσρούης να αρχίσει ανακρίσεις «για να τεθεί τέρμα στην ατιμωρησία των χειρότερων εγκληματιών πολέμου». Επίσης, ο αντιπρόεδρος της CCR Πέτερ Βάις υπενθύμισε ότι μετά από αίτηση της οργάνωσής του επιτράπηκε στους φυλακισμένους στο Γκουαντάναμο να προσφύγουν σε αμερικανικά δικαστήρια κατά της κράτησής τους, αλλά κανένα αμερικανικό δικαστήριο δεν προχωρεί σε εκδίκαση της υπόθεσης. «Εδώ βοηθάει μόνο το γερμανικό δίκαιο», είπε.

Θα τολμήσει η γερμανική Δικαιοσύνη;

Δικαιολογείται όμως η αισιοδοξία του κ. Βάις; Πρόκειται να συγκρουστεί η γερμανική Δικαιοσύνη με την αμερικανική; Θα προχωρήσει σε ανακρίσεις και σε δίκη ή θα επέμβουν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις και η μήνυση θα κλειστεί στα χρονοντούλαπα της ιστορίας; Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (1 Δεκέμβρη) κλίνει προς αυτή την άποψη. Σε σχόλιο με τον τίτλο «Ο Ράμσφελντ και η Δικαιοσύνη της παλιάς Ευρώπης» συμπέρανε: «Κανείς δε θα περιμένει ότι ένα γερμανικό δικαστήριο θα εκδώσει ποτέ απόφαση για τα διαπραχθέντα εγκλήματα βασανισμού στην αμερικανική φυλακή του Αμπού Γκράιμπ. Γι' αυτό μπορεί να λυπηθεί κανείς. Αλλά το ότι είναι δυνατό η γερμανική Δικαιοσύνη να προβεί σε μήνυση των πιθανολογούμενων υπεύθυνων των βασανισμών - μερικοί στρατηγοί και ο υπουργός Αμυνας - αυτό μόνο είναι αξιοπρόσεχτη πρόοδος».

'Η θα μπορούσε να πει κανείς: «Θύελλα σε ποτήρι νερού»!


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ