ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενοχλούν τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ

Στην προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων καταφεύγει και η κυβέρνηση της ΝΔ, στα βήματα των προκατόχων της, προκειμένου να επιβάλει την αντιλαϊκή της πολιτική. Χτες στις 8 το βράδυ άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Παλλήνης συνέλαβαν δυο συνδικαλιστές εργαζόμενους την ώρα που κολλούσαν τις αφίσες του ΠΑΜΕ, στη λεωφόρο Μαραθώνος, για να προπαγανδίσουν τα συλλαλητήρια που διοργανώνει στις 9 Δεκέμβρη. Πρόκειται για τους: Δημήτρη Πασχαλίδη οικοδόμο και Γιώργο Γεωργούλα μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Παλλήνης. Η άμεση και αποφασιστική παρέμβαση συνδικαλιστών και εργαζομένων της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ανάγκασε τους αξιωματικούς της Αστυνομίας να αφήσουν ελεύθερους ύστερα από μια ώρα τους δυο οικοδόμους. Ο Δ. Κουμπούρης μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μετά την παρέμβαση, δήλωσε στο «Ρ»: «Εκτιμούμε ότι πρόκειται για σύλληψη που στόχο έχει την τρομοκράτηση συνολικότερα των εργαζομένων μπροστά στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πτοείται από τέτοιες ενέργειες. Η καλύτερη απάντηση σ' αυτήν την αντεργατική και τρομοκρατική πολιτική είναι η αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια στις 9 του Δεκέμβρη».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΜ
Βλάπτει τους μεταλλεργάτες η συναίνεση

Κάλεσμα στους μεταλλεργάτες να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να ενισχύσουν τις δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και του ΠΑΜΕ, να παλέψουν για ένα ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με αιτήματα που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες, απηύθυνε ο Δημήτρης Τσιουμπρής, επικεφαλής της «ΔΑΣ» Μετάλλου από το βήμα του 24ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Μετάλλου που ξεκίνησε χτες. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται την Κυριακή με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Στην τοποθέτησή του, ο Δημ. Τσιουμπρής περιέγραψε την άσχημη κατάσταση του κλάδου λόγω της επιθετικότητας του κεφαλαίου και της αντεργατικής πολιτικής, τόσο της προηγούμενης, όσο και της τωρινής κυβέρνησης. Τόνισε ότι σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα συγκρούονται δυο γραμμές: Η γραμμή της ταξικής συνεργασίας, που ακολουθεί ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ. «Η άλλη γραμμή είναι αυτή που ακολουθεί το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η γραμμή της ταξικής πάλης και της σύγκρουσης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του», υπογράμμισε. Τέλος, κάλεσε τους μεταλλεργάτες σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 9 Δεκέμβρη.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στο συνέδριο της ΠΟΕΜ, χαιρέτισε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να δουν τις πραγματικές πολιτικές αιτίες των προβλημάτων τους και να καταδικάσουν στην πράξη τα κόμματα του κεφαλαίου, αλλά και τους συνδικαλιστικούς τους εκφραστές. «Μόνη ρεαλιστική λύση στα προβλήματα των εργαζομένων είναι η συγκρότηση του μετώπου, που θα συγκρουστεί με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και θα αμφισβητήσει την εξουσία τους», σημείωσε.

Η εισήγηση από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μανώλη Κοντοπάνο επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο το συναινετικό ρόλο που έπαιξε η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ κατά την προηγούμενη τριετία. Αδιάψευστος μάρτυρας του κοινωνικού εταιρισμού, που χαρακτηρίζει την ηγεσία της ΠΟΕΜ, αποτελεί το στοιχείο ότι η Ομοσπονδία δεν έχει προκηρύξει ούτε μια γενική απεργία στον κλάδο! Αντίθετα, ο απολογισμός της τριετίας βρίθει από συσκέψεις και συναντήσεις στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου. Χτες, πρώτη μέρα του συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυναν ο Θανάσης Μπούρας από τη ΝΔ και ο Χρήστος Πρωτόπαππας από το ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο κάλεσαν σε «στενότερη» ...συνεργασία, στα πλαίσια «κοινωνικού» διαλόγου, δήθεν για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε ο Γιάννης Παναγόπουλος οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, που δεν απέφυγε τον πειρασμό να εξαπολύσει επίθεση στο ΠΑΜΕ για τα συλλαλητήρια της 9ης Δεκέμβρη.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΘΗΝΑ: Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από την Πέμπτη, 2 Δεκέμβρη, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο ξενοδοχείο «ΔΕΛΦΟΙ» στο κέντρο της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα των μηνών Οκτώβρη - Νοέμβρη. Παράλληλα, χτες πραγματοποιήθηκε έλεγχος της Επιθεώρησης Εργασίας, μετά από παρέμβαση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, όπου και διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων.

Μια μέρα πριν, υπάλληλοι του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ) πραγματοποίησαν επίσης έλεγχο στο ξενοδοχείο. Εκπληκτοι οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από τους υπαλλήλους ότι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου κ. Βλαχούλης, εκτός από τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει, δεν τους είχε ασφαλίσει στο Ταμείο, ούτε καν είχε κοινοποιήσει τα ονόματά τους, παρακρατώντας παράνομα τις εισφορές τους! Οι εργαζόμενοι, με την ενεργό στήριξη του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να αναγκάσουν τον εργοδότη τους να καταβάλει τα δεδουλευμένα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, στο ύψος του Αγίου Αθανασίου, προχώρησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι της «Βαλκάν Εξπόρτ», στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν από την Πέμπτη. Διεκδικούν να ανακληθούν οι απολύσεις των 8 συναδέλφων τους, να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που τους οφείλει για τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά και οφειλές παλαιότερων ετών που παράνομα τους παρακρατεί. Επίσης καλούν το υπουργείο Εργασίας, επιτέλους, να παρέμβει για να μπει φρένο στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί, οι εργαζόμενοι της «Βαλκάν» θα δώσουν συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Παράλληλα, σχεδιάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και μαζική κάθοδο στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Για την υπογραφή σύμβασης στην εταιρία ΒΙΣ

Μέτρα για την υπογραφή εργοστασιακής σύμβασης για το 2004 στην εταιρία ΒΙΣ Μαγνησίας και την επαναπρόσληψη των δύο παράνομα απολυθέντων από την εταιρία, απαιτούν να ληφθούν με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας, από τον υπουργό Εργασίας.

Στην Ερώτηση σημειώνεται ότι η εταιρία ΒΙΣ αρνείται να υπογράψει την εργοστασιακή σύμβαση για το 2004. Ενώ μετά την προσφυγή του σωματείου των εργαζομένων στον ΟΜΕΔ για την υπογραφή της σύμβασης, «παράνομα και καταχρηστικά απέλυσε δύο εργαζόμενους στις 19 του Νοέμβρη με στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων». ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο υπουργός τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε: Να επαναπροσληφθούν οι δύο παράνομα απολυθέντες. Να υπογραφεί η εργοστασιακή σύμβαση. Να υπάρξει εκδημοκρατισμός στους χώρους δουλιάς, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις όπως η ΒΙΣ;

ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κλίμα εκφοβισμού

Την πρωτοφανή και απαράδεκτη αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά της διοίκησης της Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης σε βάρος του σωματείου εργαζομένων της κλινικής και της προέδρου του, καταγγέλλει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Κλινικών Βόρειας Ελλάδας. Στόχος της εκστρατείας που έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό είναι, όπως τονίζεται, η δημιουργία κλίματος για τον εκφοβισμό των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της κλινικής πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη προσωπικού, την παραβίαση πενθημέρου, τις διπλοβάρδιες στο αιμοδυναμικό και το χειρουργικό και απαιτώντας να σταματήσει η άσκηση ποικίλων πιέσεων σε βάρος του προσωπικού. Επίσης αποφασίστηκε να διεκδικήσουν δικαστικά οι εργαζόμενοι την παράνομη παρακράτηση μισθών που γινόταν τα τελευταία επτά χρόνια.

Η απάντηση της εργοδοσίας δεν ήταν η λύση των δίκαιων αυτών αιτημάτων αλλά η δημιουργία ενός κλίματος εκφοβισμού σε βάρος των εργαζόμενων με στόχο την υπονόμευση της δράσης και λειτουργίας του σωματείου. Ιδιαίτερα όμως αφόρητες είναι οι πιέσεις που δέχεται στο χώρο δουλιάς της, όπως καταγγέλλει η ίδια, η πρόεδρος του σωματείου Δήμητρα Βλάχου που για 28 ολόκληρα χρόνια αποτελεί υπόδειγμα εργασίας στη Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.

Την Τρίτη, 7/12, πραγματοποιούνται στο Δημαρχείο Λιοσίων (5ο όροφο) οι εκλογές για υπηρεσιακό συμβούλιο (αρμόδιο για μετατάξεις, μεταθέσεις κλπ.). Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους σε υπερψήφιση του συνδυασμού της.

«ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ»
Μεταφέρει το εργοστάσιο

Στο δρόμο της ανεργίας κινδυνεύουν να βρεθούν οι περίπου 700 εργαζόμενοι του εργοστασίου «Καπνική Μιχαηλίδη ΑΕ» στην Ξάνθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργοδότης ενημέρωσε το Σωματείο της επιχείρησης πως προτίθεται να μεταφέρει τις δραστηριότητες του εργοστασίου σε νέα μονάδα, την οποία σχεδιάζει να δημιουργήσει στο Πολύκαστρο του Κιλκίς. Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το κλείσιμο του εργοστασίου δηλώνουν οι εργαζόμενοι. Και την επόμενη Δευτέρα καλούν σε σύσκεψη τους φορείς του νομού, προκειμένου ενωμένα και συντονισμένα να αντιπαλέψουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Αλληλέγγυα στις προσπάθειες των εργαζομένων να υπερασπιστούν τη δουλιά τους, δηλώνει η Τοπική Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ