ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στον έλεγχο των ιδιωτών πάνω από το 60%

Με τη «γαλαζοπράσινη» πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, μόνο τυπικά λέγεται «εθνική» η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας καθώς σχεδόν το 30% ελέγχεται από ξένους

Eurokinissi

Με τις ευλογίες των κυβερνώντων, μεγαλώνει ασφυκτικά ο έλεγχος του μεγάλου κεφαλαίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ), που αποτελεί το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Οι Ελληνες και ξένοι ιδιώτες κατέχουν ήδη πάνω από το 60% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ, ενώ θεωρείται θέμα χρόνου και η πλήρης άλωση της Εμπορικής από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Μετά και την πώληση του νέου πακέτου μετοχών της ΕΤΕ (7,46%) στους ξένους «θεσμικούς επενδυτές» (προστέθηκε στα πακέτα μετοχών που είχαν πουλήσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ), το ποσοστό συμμετοχής του ξένου κεφαλαίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής ξεπέρασε το 29%! Οι εξελίξεις αυτές, μαρτυρούν πως η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, μόνο τύποις συνεχίζει να ονομάζεται «εθνική» καθώς - σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν προχτές, το ποσοστό συμμετοχής των ξένων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο, έφτασε αισίως το 29,006%.

Η αυξανόμενη - με γοργούς ρυθμούς - συμμετοχή των ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής, γίνεται με τις ευλογίες των κυβερνώντων, οι οποίοι βάλθηκαν να ξεπουλήσουν τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του Δημοσίου και άλλα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, για τα οποία ενδιαφέρεται το ιδιωτικό - ξένο και ντόπιο - κεφάλαιο. Η κυβέρνηση της ΝΔ, υπηρετώντας πιστά - όπως και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, απεμπολεί τις όποιες δυνατότητες είχαν απομείνει για τον επηρεασμό (μέσω της ΕΤΕ) των νομισματοπιστωτικών εξελίξεων προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Η ενίσχυση της παρουσίας του μεγάλου κεφαλαίου στην Εθνική Τράπεζα - που θα έχει και μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις που θα παίρνει - φαίνεται και από τις μεταβολές στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως, ενώ στις 18 Μάρτη 2004, το ποσοστό συμμετοχής των ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ ήταν 17,634% ανέβηκε στις 30 Σεπτέμβρη 2004 στο 19,530% για να αγγίξει σήμερα - μετά την πώληση και του 7,46% στους ξένους - το 30%.

Εκτός από το 29,006% (που κατέχουν οι ξένοι) το υπόλοιπο 70,994% των μετοχών κατέχουν - μεταξύ άλλων - και οι εξής:

  • 28,177% κατέχουν ιδιώτες επενδυτές.
  • 13,495% κατέχουν οι φορείς (κύριας, επικουρικής, πρόνοιας, ασθενείας) ασφάλισης ΝΠΔΔ. που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
  • 3,980% κατέχουν οι φορείς ασφάλισης ΝΠΙΔ, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ίδιου υπουργείου.
  • 2,381% κατέχουν οι φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου αυτού.
  • 4,830% βρίσκεται στην κατοχή των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Δημόσιο αγαθό μόνο το περιβάλλον...

Στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος περιόρισε τις δραστηριότητες του δημοσίου τομέα ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, σε συνέδριο που οργάνωσε η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» με θέμα «Δημόσιος Τομέας: Ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον». Στο ίδιο συνέδριο συμμετείχε και μίλησε ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας Joseph Stiglitz.

Κατά τον κ.Αλογοσκούφη, τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες και οι σιδηρόδρομοι, οι οποίοι στο παρελθόν, λόγω των υψηλών απαιτούμενων επενδύσεων ήταν υπό κρατικό έλεγχο (δημόσια αγαθά), σήμερα, κάτω από τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη, οι επενδύσεις αυτές μπορούν πλέον να γίνονται από τους ιδιώτες, λόγω της μείωσης του κόστους της επένδυσης. Η παρέμβαση του Δημοσίου - κατά τον κ. Αλογοσκούφη - μπορεί να περιοριστεί στην προσφορά των λεγόμενων παγκόσμιων αγαθών, όπως το περιβάλλον, η αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου κλπ.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε ο ιδιωτικός τομέας να συντονιστεί από μόνος του σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μειωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο οι εκπομπές ρύπων, για να απαντήσει ο ίδιος στην ερώτησή του αρνητικά. Με λίγα λόγια, τα βάρη της ανεξέλεγκτης καπιταλιστικής ανάπτυξης μεταφέρονται στους λαούς και τα κέρδη στις πολυεθνικές, οι οποίες αποενοχοποιούνται από κάθε ευθύνη. Τάχτηκε, επίσης, υπέρ της δημιουργίας κάποιων αξιόπιστων μηχανισμών σε παγκόσμιο επίπεδο, τους οποίους προσδιόρισε με τον όρο «πολιτική παγκοσμιοποίηση», γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, η οικονομική παγκοσμιοποίηση πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές και κοινωνικές ανισορροπίες...

Περιγράφοντας γενικά τις λειτουργίες του δημόσιου τομέα, ανέφερε ότι αυτός μπορεί να παρέχει δημόσια αγαθά, να αναδιανέμει το προϊόν της ανάπτυξης και τέλος, να βοηθά την αγορά να αποφύγει αστοχίες και σφάλματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσκαιρες (ή λιγότερο πρόσκαιρες) εκδηλώσεις οικονομικών κρίσεων...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στον εισαγγελέα 4 πρατηριούχοι

Στον εισαγγελέα, παραπέμφθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης 4 πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, με την κατηγορία ότι πωλούσαν τα καύσιμα σε «αδικαιολόγητα υψηλές τιμές». Πρόκειται για ένα πρατήριο στη Σαλαμίνα, ένα στο Κερατσίνι και δύο στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία πωλούσαν την αμόλυβδη βενζίνη μέχρι και 98,2 λεπτά το λίτρο. Η σπουδή του υπουργείου Ανάπτυξης να δημοσιοποιεί μόνο τις παραπομπές τέτοιων ή ανάλογων υποθέσεων όχι όμως και τα αποτελέσματα της κατάληξή τους μετά την παραπομπή στη Δικαιοσύνη, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Πολύ περισσότερο, όταν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης ομολογούν πως βάσει του νομοθετικού πλαισίου («ελεύθερη διαμόρφωση τιμών») είναι, ουσιαστικά, αδύνατο να αποδειχτεί το «αδικαιολόγητο» των τιμών.

Ζητούνται απαντήσεις για τα μεταλλαγμένα

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή από το ΚΚΕ

Τη στιγμή που η χώρα μας τείνει να εξελιχθεί σε «ξέφραγο αμπέλι» απέναντι στις εισαγωγές προϊόντων που εμπεριέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και προορίζονται είτε για ζωοτροφές είτε για κατανάλωση από τον άνθρωπο, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς σφυρίζουν αδιάφορα. Ωστόσο το ΚΚΕ θέτει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση, υποβάλλοντας Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην Αίτηση που υπογράφεται από τους βουλευτές Αγγ. Τζέκη, Αντ. Σκυλλάκο και Τ. Τσιόγκα, καλείται ο υπουργός να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος τα παρακάτω στοιχεία:

- Ποιες εταιρίες εισάγουν αγροτικά προϊόντα και παράγωγά τους που προορίζονται για ζωοτροφές και περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς εγκεκριμένους από την ΕΕ;

- Τι ποσότητες έχει εισάγει η κάθε εταιρία από τις 18/4/2004 και έπειτα, σε ποιες ημερομηνίες και από ποιες χώρες;

- Τι ποσότητες αγροτικών προϊόντων και παραγώγων, που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και διατέθηκαν για ανθρώπινη κατανάλωση, εισήχθησαν κατά το 2004, από ποιες εταιρίες και ποιες χώρες; (Ποια ακριβώς προϊόντα ή παράγωγά τους και τις ακριβείς ποσότητες ανά εταιρία).

- Τι είδους έλεγχοι και πόσοι έγιναν κατά το 2004 για τον εντοπισμό εισαγωγών μη εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων προϊόντων; Τι ποσότητες εντοπίστηκαν; Τι έγιναν αυτές οι ποσότητες και ποιες ήταν οι εταιρίες που έκαναν τις εισαγωγές;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ