Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στον έλεγχο των ιδιωτών πάνω από το 60%

Με τη «γαλαζοπράσινη» πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, μόνο τυπικά λέγεται «εθνική» η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας καθώς σχεδόν το 30% ελέγχεται από ξένους

Eurokinissi

Με τις ευλογίες των κυβερνώντων, μεγαλώνει ασφυκτικά ο έλεγχος του μεγάλου κεφαλαίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ), που αποτελεί το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Οι Ελληνες και ξένοι ιδιώτες κατέχουν ήδη πάνω από το 60% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ, ενώ θεωρείται θέμα χρόνου και η πλήρης άλωση της Εμπορικής από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Μετά και την πώληση του νέου πακέτου μετοχών της ΕΤΕ (7,46%) στους ξένους «θεσμικούς επενδυτές» (προστέθηκε στα πακέτα μετοχών που είχαν πουλήσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ), το ποσοστό συμμετοχής του ξένου κεφαλαίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής ξεπέρασε το 29%! Οι εξελίξεις αυτές, μαρτυρούν πως η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, μόνο τύποις συνεχίζει να ονομάζεται «εθνική» καθώς - σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν προχτές, το ποσοστό συμμετοχής των ξένων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο, έφτασε αισίως το 29,006%.

Η αυξανόμενη - με γοργούς ρυθμούς - συμμετοχή των ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής, γίνεται με τις ευλογίες των κυβερνώντων, οι οποίοι βάλθηκαν να ξεπουλήσουν τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του Δημοσίου και άλλα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, για τα οποία ενδιαφέρεται το ιδιωτικό - ξένο και ντόπιο - κεφάλαιο. Η κυβέρνηση της ΝΔ, υπηρετώντας πιστά - όπως και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, απεμπολεί τις όποιες δυνατότητες είχαν απομείνει για τον επηρεασμό (μέσω της ΕΤΕ) των νομισματοπιστωτικών εξελίξεων προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Η ενίσχυση της παρουσίας του μεγάλου κεφαλαίου στην Εθνική Τράπεζα - που θα έχει και μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις που θα παίρνει - φαίνεται και από τις μεταβολές στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως, ενώ στις 18 Μάρτη 2004, το ποσοστό συμμετοχής των ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ ήταν 17,634% ανέβηκε στις 30 Σεπτέμβρη 2004 στο 19,530% για να αγγίξει σήμερα - μετά την πώληση και του 7,46% στους ξένους - το 30%.

Εκτός από το 29,006% (που κατέχουν οι ξένοι) το υπόλοιπο 70,994% των μετοχών κατέχουν - μεταξύ άλλων - και οι εξής:

  • 28,177% κατέχουν ιδιώτες επενδυτές.
  • 13,495% κατέχουν οι φορείς (κύριας, επικουρικής, πρόνοιας, ασθενείας) ασφάλισης ΝΠΔΔ. που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
  • 3,980% κατέχουν οι φορείς ασφάλισης ΝΠΙΔ, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ίδιου υπουργείου.
  • 2,381% κατέχουν οι φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου αυτού.
  • 4,830% βρίσκεται στην κατοχή των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ