Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΕΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Ζεστό χρήμα στους μεγαλοπρομηθευτές

Με το νομοσχέδιο για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, η κυβέρνηση της ΝΔ ρυθμίζει τα 2,1 δισ. ευρώ χρέη του Δημοσίου προς τα νοσοκομεία, τα οποία αφορούν την περίοδο 2001 - 2004 καθώς και 600 εκατ. ευρώ χρέη στην ΑΤΕ

Ζεστό δημόσιο χρήμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ δίνει η κυβέρνηση στους προμηθευτές των νοσοκομείων, προκειμένου να αποπληρώσει οφειλές για προμήθειες φαρμάκων, ορθοπεδικού και υγειονομικού εξοπλισμού και χημικών αντιδραστηρίων. Η διόγκωση του χρέους των νοσοκομείων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας, της χρόνιας υποχρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), αλλά και της υπερτιμολόγησης των φαρμάκων και του υλικού από τους μεγαλοπρομηθευτές των νοσοκομείων. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ βαδίζει στα χνάρια των προκατόχων της του ΠΑΣΟΚ.

Η τελευταία αντίστοιχη ρύθμιση είχε γίνει το Μάη του 2001. Με το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, ρυθμίζονται οι οφειλές απ' το Μάη του 2001 μέχρι και σήμερα. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα οριστικά και αμετάκλητα με ειδικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Η ουσία, όμως, βρίσκεται στο γεγονός ότι οι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού καλύπτουν μόλις το 6% από τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων. Στην αιτιολογική έκθεση, οι κυβερνώντες παραδέχονται πως «σημαντικό μέρος των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές οφείλεται σε αντίστοιχες οφειλές προς τα νοσοκομεία των ασφαλιστικών φορέων και κυρίως του ΟΓΑ, εξαιτίας της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης».

Η εσπευσμένη κατάθεση του νομοσχεδίου είναι αποτέλεσμα και των απροκάλυπτων απειλών που εκτοξεύτηκαν από μεγαλοπρομηθευτές. Τις προάλλες, ο Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού, σε ανακοίνωση, έκανε λόγο για προσφυγή στα δικαστήρια και για απαιτήσεις «νόμιμων τόκων»...

Η νέα νομοθετική ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τον τίτλο: «Συμφωνίες παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας, εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και άλλες διατάξεις» προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  • Αμεση εξόφληση των χρεών, εφόσον οι προμηθευτές δώσουν έκπτωση 3,5% και παραιτηθούν από άλλες αξιώσεις συμπεριλαμβανομένων και τόκων υπερημερίας. Είναι φανερό το γεγονός πως η ζητούμενη έκπτωση είναι κατά πολύ μικρότερη από τα ποσά που τσέπωσαν οι διάφοροι «αετονύχηδες» από τις υπερτιμολογήσεις.
  • Για προμήθειες που έγιναν με απευθείας αναθέσεις «κατά παρέκκλιση των περί προμηθειών διατάξεων», ορίζεται πως η παρεχόμενη έκπτωση θα είναι 5%.
  • Το Δημόσιο θα αναλάβει τα χρέη που έχουν προς τα νοσοκομεία ΟΓΑ, ΟΠΑΔ και Οίκος του Ναύτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «ελλείμματα» που θα προέλθουν από τη ρύθμιση θα εγγραφούν στα έτη, όπου γεννήθηκαν, δηλαδή θα επιμεριστούν στους προϋπολογισμούς της 4ετίας 2001 - 2004.

Ρυθμίσεις για ΑΤΕ

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται και ρυθμίσεις χρεών του Δημοσίου προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΑΤΕ). Η κυβέρνηση της ΝΔ, δίνοντας άφεση αμαρτιών στα παιχνίδια χρηματιστηριακού τζόγου από την προηγούμενη διοίκηση της ΑΤΕ καλύπτει τα ανοίγματα της θυγατρικής ΑΤΕ Συμμετοχών. Στην αιτιολογική έκθεση, η συγκεκριμένη θυγατρική εταιρία χαρακτηρίζεται για «κεφαλαιακή ανεπάρκεια και σημαντική απομείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου χρεογράφων και μετοχών λόγω της αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας». Με τη νομοθετική ρύθμιση, το Δημόσιο καλύπτει τα σημερινά υπόλοιπα δανείου ύψους 600 εκατ. ευρώ που συνάφθηκε το 2001, με την εγγύηση του Δημοσίου.

Τέλος, στο νομοσχέδιο, έχουν περιληφθεί και οι διατάξεις για τα λεγόμενα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ), με βάση τα οποία οι τράπεζες και άλλες μεγάλες εταιρίες (ΑΕ) θα πρέπει να αποτυπώνουν στους ισολογισμούς τους τα οικονομικά αποτελέσματα κάθε χρήσης (έσοδα, δαπάνες, κέρδη, αποσβέσεις κλπ.). Μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές που είχαν δοθεί από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή των ΔΛΠ, η κυβέρνηση της ΝΔ θέτει με το νομοσχέδιο αυτό ως ημερομηνία εφαρμογής την 1/1/2005, αρχής γενομένης από τις οικονομικές καταστάσεις που αφορούν στο α΄ εξάμηνο του 2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ