ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποκριτική ευρω-ευαισθησία για το AIDS

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα

Υποκριτική χαρακτήρισε τη συζήτηση για την Παγκόσμια Μέρα κατά του AIDS (σ.σ. έχει οριστεί η 1η Δεκέμβρη), με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας.

Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως «μέχρι να ολοκληρωθεί η σημερινή συζήτηση για το AIDS, χιλιάδες άνθρωποι θα έχουν πεθάνει, ενώ πολλοί από αυτούς μπορεί να είχαν ζήσει, εάν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες δεν είχαν "μπλοκάρει" τη διαδικασία παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων κατά του ιού, προκειμένου να μη σπάσει το μονοπώλιο και μειωθούν τα κέρδη τους», και πρόσθεσε πως «τα "αντίγραφα" φαρμάκων μπορούν να λειτουργήσουν ανακουφιστικά, όπως μαρτυρά το παράδειγμα της Βραζιλίας, που παράγοντάς τα και ρίχνοντας τις τιμές κατά 79%, μείωσε τη θνησιμότητα από AIDS κατά 50%».

Συγκλονιστικά είναι και τα στοιχεία που παρέθεσε, σύμφωνα με τα οποία: Στην Αφρική, μόνο ένας στους εκατό Αφρικανούς καλύπτει τα έξοδα φαρμακευτικής αγωγής. Στη Ζάμπια μία στις τρεις εγκύους προσβάλλεται από AIDS. 8.200 άτομα πεθαίνουν καθημερινά.

«Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Αγριος, βάρβαρος. Σκοτώνει όχι μόνο με όπλα, αλλά και με τη στέρηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως είναι η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και θεραπεία. Δικαιώματα που μένουν μόνο στα χαρτιά, ενώ στην πράξη υγεία και φάρμακο έχουν γίνει εμπόρευμα για να κερδοφορούν οι πολυεθνικές», τόνισε ο Γ. Τούσσας, καταγγέλλοντας την πολιτική που προωθεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Τέλος, επισήμανε ότι «οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ παλεύουν για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και φαρμακοβιομηχανία κρατική. Μόνο έτσι θα γίνει πραγματικό δικαίωμα η Υγεία για όλους τους ανθρώπους».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Μπλόκαραν τα δικαστήρια

Την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών των δικαστηρίων της Ζακύνθου και τη συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου ζητούν οι δικηγόροι και οι εργατοϋπάλληλοι του νησιού. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων δημιουργούν προβλήματα, μεταξύ άλλων και στους απλήρωτους εργάτες που διεκδικούν δεδουλευμένα. Αμοιβές δε βλέπουν, καθώς οι υποθέσεις τους διαρκώς αναβάλλονται. Ζητώντας λύση στα προβλήματα αυτά, ο τοπικός Δικηγορικός Σύλλογος κήρυξε αποχή διαρκείας από τα καθήκοντα των μελών του από τις 27 Οκτώβρη.

Το Δικαστικό Μέγαρο, όπου στεγάζονται το Πρωτοδικείο - Πλημμελειοδικείο και το Ειρηνοδικείο - Πταισματοδικείο είναι ένα παλαιό κτίριο, το οποίο έχει υποστεί πολλές ζημιές από σεισμικές δονήσεις, ακόμα και με σοφάδες πλέον να πέφτουν από τα ταβάνια. Στον αντίποδα, στους χώρους αυτούς, πρέπει να εκδικάζονται ολοένα και περισσότερες υποθέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι 274 ποινικές αποφάσεις που πάρθηκαν το 1985, αυξήθηκαν στις 3.265 το 2003. Επίσης, από τις 62 εφέσεις του 1985, ο αριθμός ανήλθε σε 585 πέρυσι. Ωστόσο, όπως σημειώνει με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου, ο αριθμός των δικαστικών λειτουργών έχει παραμείνει σταθερός στα προ εικοσαετίας επίπεδα. Π.χ. οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις γραμματέων στο Πρωτοδικείο είναι έντεκα, ενώ με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον δεκαπέντε. Πόσοι υπηρετούν; Επτά... Αντίστοιχα στο Ειρηνοδικείο προβλέπονται πέντε οργανικές θέσεις, υπολογίζεται ότι χρειάζονται τουλάχιστον επτά και υπηρετούν μόλις τρεις.

Το τι σημαίνει αυτή η έλλειψη προσωπικού και υποδομών αποτυπώνεται σε επιστολή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης. Τονίζεται ότι «το υπάρχον προσωπικό αδυνατεί να ανταποκριθεί στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις εργαζομένων που ζητούν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους να αναβάλλονται διαρκώς».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Ο Σύλλογος «ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΥΘΕΙΟΥ - Προσφορά και θυσία στο βωμό της λευτεριάς», το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των θυμάτων τελούν μνημόσυνο, την Κυριακή 5.12.2004, και οργανώνουν διήμερη εκδρομή - προσκύνημα για να τιμήσουν τη μνήμη των 41 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ναζί το Δεκέμβρη του 1943 στον κάμπο Μαυροβουνίου - Πασσαβά (Γυθείου).

-- Η ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα Ηλιούπολης του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, την Κυριακή 5.12.2004 και ώρα 10.30 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης (Μαρίνου Αντύπα και Ελ. Βενιζέλου), πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής αφιερωμένη στις επετείους: Για τα 63 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, για τα 60 χρόνια από την εκτέλεση της ΕΠΟΝίτισσας Ηρώς Κωνσταντοπούλου και τα 57 από την ίδρυση του ΔΣΕ.

-- Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί, οριστικά, την Τακτική Γενική Συνέλευσή της, την Τετάρτη 8.12.04 και ώρα 5 μ.μ., στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας(Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις πραγματοποιούν, αύριο Κυριακή 5.12.04, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

-- Βύρωνα, ώρα 10 π.μ., στον πρώην κιν/φο «Λουίζα».

-- Ν. Ερυθραίας - Β. Αττικής, ώρα 11 π.μ., στο ΚΑΠΗ Ν. Ερυθραίας (Βάρναλη 58).

-- Ν. Ιωνίας (Αττικής), ώρα 11 π.μ., στο συνεδριακό κέντρο του δήμου στον Αϊ-Γιώργη (Ηλεκτρικός σταθμός Ν. Ιωνίας).

-- Σταυρούπολης και Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, ώρα 7.30 μ.μ., στο Κέντρο «Ζαχαρίας» (οδός Σινά, Ανω Ηλιούπολη Σταυρούπολης).

-- Ν. Κόσμου, ώρα 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΒ Ν. Κόσμου του ΚΚΕ (οδός Φραντζή).

-- Χαϊδαρίου, ώρα 10 π.μ., στα γραφεία της (Δωδεκανήσου 62, Χαϊδάρι).

-- Η ΠΕΑΕΑ Ν. Κόσμου πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση, την Τετάρτη ώρα 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΒ Ν. Κόσμου του ΚΚΕ (οδός Φραντζή).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ