Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Μπλόκαραν τα δικαστήρια

Την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών των δικαστηρίων της Ζακύνθου και τη συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου ζητούν οι δικηγόροι και οι εργατοϋπάλληλοι του νησιού. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων δημιουργούν προβλήματα, μεταξύ άλλων και στους απλήρωτους εργάτες που διεκδικούν δεδουλευμένα. Αμοιβές δε βλέπουν, καθώς οι υποθέσεις τους διαρκώς αναβάλλονται. Ζητώντας λύση στα προβλήματα αυτά, ο τοπικός Δικηγορικός Σύλλογος κήρυξε αποχή διαρκείας από τα καθήκοντα των μελών του από τις 27 Οκτώβρη.

Το Δικαστικό Μέγαρο, όπου στεγάζονται το Πρωτοδικείο - Πλημμελειοδικείο και το Ειρηνοδικείο - Πταισματοδικείο είναι ένα παλαιό κτίριο, το οποίο έχει υποστεί πολλές ζημιές από σεισμικές δονήσεις, ακόμα και με σοφάδες πλέον να πέφτουν από τα ταβάνια. Στον αντίποδα, στους χώρους αυτούς, πρέπει να εκδικάζονται ολοένα και περισσότερες υποθέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι 274 ποινικές αποφάσεις που πάρθηκαν το 1985, αυξήθηκαν στις 3.265 το 2003. Επίσης, από τις 62 εφέσεις του 1985, ο αριθμός ανήλθε σε 585 πέρυσι. Ωστόσο, όπως σημειώνει με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου, ο αριθμός των δικαστικών λειτουργών έχει παραμείνει σταθερός στα προ εικοσαετίας επίπεδα. Π.χ. οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις γραμματέων στο Πρωτοδικείο είναι έντεκα, ενώ με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον δεκαπέντε. Πόσοι υπηρετούν; Επτά... Αντίστοιχα στο Ειρηνοδικείο προβλέπονται πέντε οργανικές θέσεις, υπολογίζεται ότι χρειάζονται τουλάχιστον επτά και υπηρετούν μόλις τρεις.

Το τι σημαίνει αυτή η έλλειψη προσωπικού και υποδομών αποτυπώνεται σε επιστολή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης. Τονίζεται ότι «το υπάρχον προσωπικό αδυνατεί να ανταποκριθεί στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις εργαζομένων που ζητούν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους να αναβάλλονται διαρκώς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ