ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
«Απογείωση» με τη χαρά της γνώσης

«Προσδεθείτε... απογειωνόμαστε» από τους «Παίδες εν δράσει»
«Προσδεθείτε... απογειωνόμαστε» από τους «Παίδες εν δράσει»
Μια ξεχωριστή παιδική παράσταση είναι το «Προσδεθείτε... απογειωνόμαστε» του θιάσου «Παίδες εν δράσει», στο θέατρο «Λαμπέτη», σε κείμενα - στίχους και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου, ο οποίος επί δεκαετίες προσφέρει πολλά στο θέατρο για παιδιά, καθώς η ποιότητα της δουλιάς του συνδυάζει την ψυχαγωγία, τη γνώση και την αισιόδοξα ανυπότακτη στάση ζωής. Είναι από αυτές τις παραστάσεις που μετά το τέλος της βλέπεις το παιδί σου να νιώθει ευτυχισμένο και...«ένα μπόι ψηλότερο».

Η ιστορία του έργου απλή. Περιγράφει την πορεία του ανθρώπου στη γνώση, τη διαπάλη της επιστήμης με τη μεταφυσική, μέσα από τη ζωή του Αλμπερτ Αϊνστάιν. Με τρόπο προσιτό, διασκεδαστικό, αλλά και ουσιαστικό το παιδί περιηγείται σε προηγούμενους αιώνες. Συναντιέται με τον Θαλή, τον Γαλιλαίο, τον Νεύτωνα, με τις μεγάλες ανακαλύψεις του ανθρώπου. Βλέπει - αυτό που σκόπιμα λείπει από την εκπαίδευση - τη μαγεία των θετικών επιστημών, των πειραμάτων, των επιστημονικών «θαυμάτων». Το έργο αναφέρεται σ' αυτά, που όπως λέει ο δημιουργός του, «μερικοί "μεγάλοι" τα θεωρούν... δύσκολα!». Και δίνει την απάντηση: «Το ζήτημα είναι να βρούμε τα κλειδιά που ανοίγουν τις παιδικές ψυχές, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και χιούμορ, σαν ίσοι προς ίσους». Και η υπέροχη παράσταση βρίσκει τα «κλειδιά» και ανοίγει τις ψυχές, μικρών και μεγάλων.

Συντελεστές της παράστασης: Παίζουν: Κλεονίκη Καραχάλιου, Εύα Δημητρίου, Κώστας Δαρλάσης, Σπύρος Κωστόπουλος, Χάρης Αρώνης, Μανώλης Χουρδάκης. Σκηνικά - κουστούμια: Σπ. Κωστόπουλος, Μουσική: Γιούρι Στούπελ, χορογραφία: Τάνια Μιλτένοβα, επιστημονική επιμέλεια: Αντώνης Βρούλος - Στέργιος Παπακωνσταντίνου. Παραστάσεις για σχολεία: Δευτέρα έως Παρασκευή. Κυριακή: 11πμ, 2μμ.

Μουσικά «ταξίδια»

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους, κάθε Παρασκευή και Σάββατο (10 μ.μ), στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210-5203.661). Μαζί τους, οι «Παζλ» και η Ζίνα Αρβανιτίδη. Αύριο, στο «Συρμό», η Ελισάβετ Καρατζόλη ερμηνεύει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αγγελος γίνε και να 'ρθεις». Τη Δευτέρα, στη σκηνή του ανεβαίνει και πάλι ο Γιάννης Χαρούλης. Ο 23χρονος ερμηνευτής από την Κρήτη θα παρουσιάζει κάθε Δευτέρα και Τρίτη ένα πρόγραμμα - ανθολόγιο του καλού ελληνικού τραγουδιού.

  • Ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του ηπειρώτικου κλαρίνου, ο Ναπολέων Δάμος προσφέρει ένα γοητευτικό «ταξίδι» στους «Δρόμους του κλαρίνου», σήμερα (10μμ), στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210-9270628). Αύριο, στον ίδιο χώρο ο όμιλος μεταναστών «Lot Kurbeti» ερμηνεύει αλβανικά πολυφωνικά τραγούδια και οργανικούς σκοπούς.
  • Η Τάνια Τσανακλίδου ξεκινά τη Δευτέρα τις εμφανίσεις της στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου 83, τηλ. 210.6439.089). Κάθε Δευτέρα και Τρίτη θα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στη γοητεία του απρόβλεπτου και στη διάθεση για αυτοσχεδιασμό.
  • Εργα Μπαχ, Βιβάλντι, Μότσαρτ, Χατζιδάκι, Μπιτλς κ.ά. ερμηνεύουν «Οι Κιθαριστές» υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Μπουντούνη, σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
  • Ο τενόρος Γιώργος Φιλαδελφεύς ερμηνεύει άριες και καντσονέτες στο αποψινό του ρεσιτάλ (7.30μ.μ.), στον «Παρνασσό» (πλ. Καρύτση 8). Στο πιάνο η Βαλεντίνα Βασίλεβα.
  • Η Αλίκη Καγιαλόγλου διαβάζει και τραγουδά Παπαδιαμάντη σε μουσική Αλκη Μπαλτά, τη Δευτέρα και Τρίτη (9 μ.μ.), στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, στην Πλάκα.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Ι. Β. Στάλιν: «Απαντα», τόμος 14ος

Γ. Φαρσακίδης: «Ιαματικά ψεύδη και "βέβηλες" προσεγγίσεις»

Κ. Καραγκιαούρης: «Ανώνυμοι ήρωες»

«Μ. Κατράκης. Στη ζωή, στη σκηνή και στην οθόνη» (Συλλογικό)

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πρόσωπα και Προσωπεία» διοργανώνει η πολιτιστική εταιρία «Εντός των Τεχνών» στη μουσική σκηνή του πολυχώρου «Δίπυλον» (Καλογήρου Σαμουήλ 2 και Διπύλου, Ψυρρή). Εως 30/12 παρουσιάζουν έργα τους οι: Γιάννης Κουκουράκης, Ελένη Μουζακίτη, Χάρης Κακαρούχας, Ελίνα Γιουνανλή, Νικολέτα Ζήση, Ελεάννα Κοκκίνη.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μουσικο-ποιητική παράσταση, αύριο (8.30 μ.μ.), στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα). Θα παρουσιαστούν ποιητικά και πεζά, ανθολογημένα από τον στιχουργό Ηλία Κατσούλη. Τραγουδούν: Νίκος Ανδρουλάκης, Γεωργία Γρηγοριάδου, Καίτη Κουλλιά, Κώστας Μάντζιος. Συμμετέχει ο ηθοποιός - τραγουδιστής Ορφέας Ζαφειρόπουλος. Στο πιάνο ο συνθέτης Γιώργος Αρσενίδης.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Με αφετηρία την Κρήτη της αστείρευτης μουσικής και αισθητικής παράδοσης και τελικό προορισμό τις ψυχές όλων μας, οι «Χαΐνηδες» πραγματοποιούν εδώ και δεκατρία χρόνια αυθεντικά μουσικά ταξίδια, με συνέπεια, ήθος και μεράκι. Ξεκίνησαν χτες τις εμφανίσεις τους «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ: 210 2610444), όπου θα εμφανιστούν και σήμερα, καθώς και στις 10-11/12. Το σχήμα απαρτίζουν οι: Δημήτρης Αποστολάκης (λύρα, τραγούδι), Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (κιθάρα, τραγούδι), Αλέξης Νόνης (αθάνατος, νταούλι, μπεντίρ, νταρμπούκα), Μαρία Κώτη (ακορντεόν, τραγούδι), Αντώνης Σκαμνάκης (κοντραμπάσο), Περικλής Τσουκαλάς (ούτι, τσουμπούς, άταστη κιθάρα, γυαιλί-ταμπούρ, ραμπάμπα), Γιώργος Μανωλάκης (μαντολίνο, λαούτο, μπουζούκι).

ένα ΒΙΒΛΙΟ

«Υπάρχουν άνθρωποι δυνατοί που η ζωή τους είναι μια ολόκληρη ιστορία. Ιστορία διδαχτική και χρήσιμη για την ίδια την ανθρωπότητα. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που με τη διαρκή τους έρευνα, την αδιάκοπη πάλη και τη διαρκή πορεία προς τα μπρος, επέδρασαν πάνω στην ίδια την εξέλιξη των γεγονότων, (...) που μπόρεσαν να συλλάβουν έγκαιρα τις αντικειμενικές συνθήκες, τις επιταγές της στιγμής, να διερμηνεύσουν τους πόθους των μαζών και να δώσουν την ανάλογη μορφή στους αγώνες της ανθρωπότητας για το γκρέμισμα του παλιού και του σάπιου και τη δημιουργία της καινούριας κοινωνίας (...)».

Με τέτοιους ανθρώπους συμπορεύτηκε, τέτοια προσωπικότητα της σύγχρονης Ιστορίας μας ήταν και ο ίδιος και τέτοιους ανθρώπους «απαθανάτισε» στην αυτοβιογραφία του, που έγραφε στην εξορία, αλλά λόγω του θανάτου του (9/1952) δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο σπουδαίος, ακεραίας ηθικής, αταλάντευτης αγωνιστικής συνέπειας ΓΓ του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας, Κώστας Γαβριηλίδης. Με τη φροντίδα της κόρης του, επίσης αγωνίστριας, Νίτσας Γαβριηλίδη, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Κώστας Γαβριηλίδης - ο ηγέτης της αγροτιάς "Αυτοβιογραφία"» (εκδόσεις «Εντός»). Ο Κ. Γαβριηλίδης ξεκινά την αυτοβιογραφία του από τη γέννησή του (31/12/1897) και τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια στο χωριό του, Κάτω Τσαπίκ στον Καύκασο. Μιλά για τον τσαρικό στρατό, την Οχτωβριανή Επανάσταση και τους πολέμιούς της. Για τη μικρασιατική καταστροφή, τον ερχομό του στην Ελλάδα και τους εδώ αγώνες του. Συνεχίζει με αναφορές στα αστικά κόμματα και στον Βενιζέλο, στους σοσιαλιστές και στον Πασαλίδη. Διηγείται τη γέννηση και δράση του ΑΚΕ και βέβαια τη συνοδοιπορία του με το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ